Cele mai bune cărți de groază din toate timpurile. De la cărți de ficțiune, mister și cărți fantasy, până la cărți clasice, atât legate de creaturi imaginare, cum sunt vampirii, dar și povești ce înfățișează crime reale, există o mulțime de lecturi fantastice care te țin cu sufletul la gură. Unii oameni iubesc să citească cărți de groază pentru emoțiile pe care le provoacă, în timp ce alții se bucură de eliberarea pe care o simt când experimentează o gamă largă de sentimente cum sunt teroarea, dezgustul, sau furia. În orice caz, cele mai bune cărți de groază din toate timpurile te atrag și te duc într-o călătorie terifiantă, unele fiind, de asemenea, ancorate în realitate, suficient cât să pună mintea cititiorului la încercare.
Indiferent dacă ești un fan al genului de groază sau dacă te aventurezi pentru prima dată în acest domeniu, acestea sunt unele dintre cele mai bune cărți de groază din toate timpurile. Căutând prin bibliotecă și listele de bestseller-uri pentru cărți de groază îndrăgite de critici și cititori, am pregătit o listă care cuprinde unele dintre cele mai bune cărți de groază din toate timpurile. Bineînțeles, cele mai multe dintre cărți îi aparțin lui Stephen King, regele horrorului, precum și alte romane care au fost ecranizate în filmele noastre preferate de groază.
Cuprins
Salems’s Lot – Stephen King (1975)
Dacă ești în căutarea unei cărți de care nu te vei putea despărți, alege Salems’s Lot, una dintre primele cărți scrise de Stephen King. Aceasta povestește despre o mică localitate copleșită de vampiri, înfricoșător de captivantă. Pe măsură ce locuitorii experimentează o serie de întâmplări ciudate și încep să pună cap la cap piesele puzzle-ului, te vei simți cuprins de sentimentul anticipației și a revelației finale.
The Shining -Stephen King (1977)
Nicio listă a celor mai bune cărți de groază nu este completă fără ca acest titlu să lipsească. Jack Torrance este un scriitor în căutarea de inspirație, iar obținerea unui loc de muncă ca îngrijitor de iarnă la istoricul hotel Overlook pare a fi modul perfect de a-și petrece timpul gândindu-se la scrierea sa. Dar pe măsură ce zăpada și temperaturile scad, hotelul grandios devine mai mult o închisoare decât un paradis. Imaginația sa se dezlănțuie la fiecare scârțâit și fluier al vântului, și nu, asta nu e un lucru bun, mai ales pentru soția și fiul său de 5 ani.
Dracula – Bram Stoker (1897)
Dracula este cartea cu vampiri care a definit toate celelalte cărți care au apărut ulterior legate de acest subiect. Un solicitant numit Jonathan Harker pleacă într-o călătorie de afaceri către un castel înspăimântător din Transilvania. Cu toate că a fost avertizat despre apetiturile ciudate ale contelui Dracula, Jonathan merge înainte să-l întâlnească pe nobil. Cu siguranță, poți ghici faptele îngrozitoare ce urmează să se petreacă și motivele pentru care își menține titlul printre cele mai bune cărți de groază din toate timpurile.
Străinul – Stephen King (2018)
Nimeni nu și-ar fi imaginat vreodată că antrenorul de ligă mică Terry Maitland ar putea ucide pe cineva, în special un copil. Cu toate că pledează nevinovat pentru fapta sa, rămâne singurul suspect, așa că în cele din urmă este condamnat pentru crimă. Pe măsură ce Terry continuă să susțină că nu este vinovat pentru fapta care a fost comisă, detectivul Ralph Anderson începe, de asemenea, să-și pună la îndoială convingerile. Dar dacă nu a fost Terry, atunci cine a fost? Ancheta îi conduce pe bărbați pe urmele unei serii de morți și distrugeri care depășesc cu mult asasinarea unui tânăr băiat. În stilul clasic al lui Stephen King, Străinul devine din ce în ce mai monstruos odată cu fiecare indiciu nou.
Frankenstein -Mary Shelley (1818)
Există un motiv pentru care Frankenstein a rămas una din cele mai bune cărți de groază din toate timpurile. Povestea unui doctor nebun și a creației sale te va captiva în mod diferit de fiecare dată când o citești. În cele din urmă, intrigă ridică întrebarea: ce ar putea merge prost atunci când un om joacă rolul lui Dumnezeu? Un horror gotic, o tragedie romantică și o reflecție filozofică într-un singur roman clasic de Mary Shelley care merită cu siguranță să fie citit.
Cimitirul animalelor -Stephen King (1983)
Așa cum spuneam, cărțile scrise de Stephen King predomină lista cu cele mai bune cărți de groază din toate timpurile Nu există o opinie scrisă cu privire la care este cea mai înfricoșătoare carte a lui King. Cu toate acestea, figurează un argument convingător în favoarea cărții Cimitirul animalelor. Cine dintre noi nu și-a pierdut un animal de companie sau un membru al familiei iubit și nu a dorit să îi aducă înapoi la viață, indiferent de cost? Nu numai că încercările admirabile ale lui Louis Creed de a-și face familia completă din nou au consecințe grave, dar finalul poveștii sale este unul extrem de înfricoșător și aproape visceral.
Mexican Gothic -Silvia Moreno-Garcia (2020)
În Mexican Gothic, Noemí Taboada este chemată într-o zonă rurală din Mexic pentru a o consola pe verișoara ei proaspăt căsătorită, care pare extrem de anxioasă. Odată ajunsă acolo, Noemí poate înțelege de ce: noul soț și tatăl său sunt figuri amenințătoare și înfricoșătoare, iar casa în sine pare să provoace coșmaruri sângeroase. Pe măsură ce femeile se unesc pentru a descoperi secretele stranii ale familiei, descoperă o moștenire a violenței și nebuniei. Vor reuși să scape din acest loc oribil înainte să fie prinse acolo pentru totdeauna?
Pacientul – Jasper DeWitt (2020)
Povestea din această carte este una înspăimântătoare, transpusă pe hârtie sub forma unei confesiuni. Joe este pacientul unui azil de stat din Connecticut încă de la vărsta de 6 ani. Problemele nocturne ale băiețelului i-au forțat părinții să recurgă la măsura extremă, ca acesta să rămână închis într-o cameră pentru tot restul vieții. Însă Joe este adult acum, cunoaște întreg personalul spitalului și-și poate da seama de slăbiciunile fiecăruia. Așadar, atunci când seria de sinucideri începe, cu greu mai poate fi oprită.
Surorile Hallow – Krystal Sutherland (2021)
Toată lumea știe că Iris, Vivi și Grey sunt ciudate. Din momentul dispariției lor de pe o stradă din Scoția, când erau mici, doar ca să revină peste o lună, fără nicio amintire despre ce li se întâmplase, tot felul de evenimente stranii par să le urmărească. Zece ani mai târziu, Iris visează la o viață normală, așteptând cu nerăbdare să termine liceul- ceva ce surorile sale n-au reușit să facă. Dar când Grey dispare fără urmă, lăsând indicii bizare, Iris și Vivi trebuie să o găsească. Și nu sunt singurele care o caută.
Un strop de sânge – Stephen King (2020)
Un strop de sânge înglobează un număr de patru short story-uri scrise în aceeași manieră macabră prin care King se face remarcat și care-l face autorul cel mai cunoscut la această categorie, și anume:
Telefonul domnului Harrigan – destinele a doi bărbați se leagă improbabil printr-un bilet de loterie și un telefon mobil, o serie întreagă de accidente formând o legătură inexplicabilă și de-a dreptul tulburătoare. Povestea are și o ecranizare de succes, realizată de Netflix.
Viața lui Chuck – începe cu sfârșitul și, printr-o cronologie inversă, ne face martorii unor momente intime din viața omului care moare în primele pagini.
A treia poveste, care dă titlul cărții (Un strop de sânge), este cea mai lungă și se leagă de cartea Străinul și de seria Bill Hodges. În cazul în care aveți în plan să le citiți și pe acestea, vă sugerez să începeți cu ele pentru a înțelege mai bine acțiunea.
Șobolanul este ultima poveste, ce are la bază un scriitor în căutarea inspirației, ce face un pact cu diavolul, sacrificând ce are mai drag pe lume pentru ambiție.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bune cărți de groază din toate timpurile care îți vor face pielea de găină și te vor ține treaz noaptea. Indiferent dacă ești în căutarea unui clasic sau a unei lecturi noi și înfricoșătoare, aceste cărți vor satisface setea ta de suspans și groază. De asemenea, nu trebuie să uitați nici de filmele inspirate de acest gen literar.