Free cookie consent management tool by TermsFeed

Agentiile de spionaj ale SUA au intrat in mai multe servere de email ale gigantului in thenologie din China Huawei acum cinci ani, cam atunci cand grijile pentru Washington erau mari deoarece se presupunea ca Huawei reprezenta o amenintare pentru siguranta nationala a SUA.

National Security Agency a inceput sa tinteasca Huawei la inceputul anului 2009 si a reusit cu succes sa obtina acces rapid la lista de clienti a companiei si a arhivei de mesaje email, conform publicatiei Germane Der Spiegel, citand documente secrete de spionaj ale SUA, publicatia a ajuns in posesia acestora multumita contractorului NSA Edward Snowden. Pe langa publicatia din Germania si New York Times a publicat un articol pe aceeasi tema despre aceste documente.

Huawei obiecteaza fata de activitatile ce ameninta securitatea retelei – a declarat William B. Plummer, vice-presedintele afacerilor externe ale companiei.

„Huawei si-a declarat dorinta de a lucra cu guvernele, actionarii din industrie si consumatoiri intr-o maniera transparenta […] Informatiile prezentate in Der Spiegel si New York Times reafirma faptul ca toate companiile ar trebui sa fie agile tot timpul” – Plummer.

Pe langa persoanele ale caror mesaje email au fost interceptate se numara presedintele Huawei Ren Zhengfei, conform Der Spiegel

Toata operatia, despre care Der Spiegel sustine ca a fost coordonata de CIA, FBI si oficiali ai Casei Albe, a avut ca tinta si coduri sursa ale produselor companiei. O ingrijorare a fost faptul ca echipamentele Huawei sunt folosite pentru a routa sunet si date de trafic peste tot in lume, potrivit articolelor. NSA a fost ingrijorata si despre faptul ca Guvernul Chinei ar putea folosi prezenta Huawei din pietele straine pentru spionaj.

Ca raspuns articolului publicat de Der Spiegel, purtatorul de cuvant al NSA, Vanee Vines a declarat ca agentia nu comenteaza asupra unor presupuse activitati. Acesta a reiterat pozitia NSA spunand ca activitatile agentiei se rezuma la „tinte de spionaj straine valide ca raspuns a cererilor de spionaj„.

„Noi nu folosim capabilitatile agentiilor straine de spionaj pentru a fura secretele companiilor din strainatate din partea – sau a oferi informatiile colectate catre – companiilor din SUA pentru a imbunatati competitia internationala” – declara Vines catre The Associated Press.

In 2012, Comitetul International de Informatii a recomandat ca Huawei sa nu mai faca afaceri in SUA citand amenintarile si ca echipamentele ar putea permite agentiilor de spionaj din China sa manipuleze retelele nationale de comunicatii. In Ianuarie, compania a respins un articol al Der Spiegel sustinand ca echipamentul sau a fost vulnerabil. Publicatia a sustinut si faptul ca NSA a fost capabila sa instaleze aplicatii de tip back doors in echipamentul telecom dezvoltat de Huawei sau alte companii.

Ultimul articol al Der Spiegel sustine ca NSA a avut ca tinta si oficiali ai Chinei, ca fostul presedinte Hu Jintao dar si ministrii sau banci.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.