Free cookie consent management tool by TermsFeed

Huawei a făcut anunțul unei versiuni îmbunătățite a sistemului său propriu de operare. În prezent, aproximativ 300 de milioane de dispozitive Huawei rulează cu HarmonyOS 2, fiind sistemul de operare cu cea mai rapidă evoluție din istorie. Sub sloganul ”Be One, Be More”, Harmony OS 3 nu doar că aduce caracteristici de design îmbunătățite, dar și performanțe mult mai bune privitoare la securitate și confidențialitate. Spre exemplu, funcția HyperTerminal din HarmonyOS 3 poate fi utilizată pentru o mulțime de dispozitive inteligente, cum ar fi ochelari inteligenți, dispozitive audio și chiar imprimante. Utilizatorii nu doar că pot folosi, simultan, mai multe dispozitive, dar pot și să se bucure de performanțe mult mai bune, eficiente și rapide. Potrivit companiei, actualizarea este un pas major spre posibilitatea de a integra aspecte ale „vieții inteligente” mult mai fiabil în rândul utilizatorilor de pretutindeni.

Ce este HarmonyOS 3?

HarmonyOS 3 este cea de-a treia versiune a HarmonyOS, sistemul de operare in-house pentru dispozitivele Huawei. Dezvoltat în urma sancțiunilor impuse de Statele Unite, HarmonyOS se detașează major de Android, bazându-se pe Huawei Mobile Services (HMS) și GMS, adică pe Google Mobile Services. De asemenea, HarmonyOS 3 a fost lansat odată cu noile versiuni ale Watch 3 Pro și MatePad Pro 11, printre alte dispozitive marca Huawei. Chiar dacă evenimentul Huawei Summer 2022 Smart Office Launch s-a concentrat, în principal, pe hardware, ei au mai prezentat și o versiune actualizată a sistemului lor de operare. În cadrul aceluiași eveniment au fost lansate MatePad Pro 11, Smart Screen S86 Pro, Watch 3 Pro și PixLab V1, și toate folosesc HarmonyOS. Pe de altă parte, noul MateBook X Pro al companiei rulează cu Windows 11, și folosește procesoare Intel Alder Lake. HarmonyOS 3 vine la pachet cu o serie de caracteristici.

Potrivit celor de la Huawei, HarmonyOS a devenit accesibil pe douăsprezece platforme diferite de dispozitive, cum ar fi mașini, ceasuri inteligente, tablete, ochelari AR și imprimante. În acest moment, HarmonyOS se află la a treia generație – HarmonyOS 3 – și speră să ofere celor mai multe dispozitive Huawei conectate la internet un sistem de operare cât mai bun, superior când vine vorba de funcționalitate și accesibilitate. În continuare, HarmonyOS poate rula și aplicații Android, chiar dacă este un sistem de operare diferit. HarmonyOS 3 este mai rapid și mult mai puțin pretențios decât HarmonyOS2, fiind prezentat ca oferind timpi de răspuns mult mai rapizi și îmbunătățiți cu 14% față de HarmonyOS2, dar și un consum energetic redus cu 11%. Chiar dacă detalii mai multe nu au fost făcute, Huawei susține că dispozitive precum P50 Pro ar trebui să ofere un frame rate cu 18% mai mare în timpul scrolling-ului și timpi de încărcare chiar și cu până la 7% mai rapizi decât în cazul HarmonyOS 2.

HarmonyOS 3 a mai adăugat și opțiunea de detectare și blocare a apelurilor spam, dar și pe cea de detectare a virușilor. Teoretic, versiunea a fost lansată pe data de 27 iulie 2022, iar între timp versiuni beta au fost disponibile pentru seriile Mate 40 și P50, printre alte smartphone-uri, însă doar în China. Smartphone-urile și tabletele pe care Huawei le vinde în afara Chinei încă dispun de EMUI, cel puțin deocamdată. HarmonyOS 3 și-a făcut debutul odată cu dezvăluirea noului model Huawei MatePad Pro 11, care va ajunge, cât de curând, pe piețele internaționale. Această nouă versiune a sistemului de operare post-Android are un nou aspect, design îmbunătățit, oferă posibilitate de multitasking și widget-uri îmbunătățite, dar oferă și posibilitatea de a se conecta la două perechi de căști diferite, permițându-ți să asculți, simultan, același conținut audio și cu alți prieteni. Conectivitatea pare-se a fi o îmbunătățire majoră a noului sistem de operare, alături de cele legate de confidențialitate, funcționalitate și versatilitate; o actualizare majoră.

Sistemul de operare HarmonyOS prezentat de Richard Yu
Foto: Richard You prezintă HarmonyOS 3. Sursa: CGTN

Ce funcții are noul sistem de operare HarmonyOS 3?

Huawei a lucrat mult la optimizarea noului sistem de operare. HarmonyOS 3 îmbunătățește nu doar timpul de lansare a aplicațiilor, ci și capacitatea de reacție, reducând consumul energiei în timpul jocurilor, în comparație cu HarmonyOS 2. În esență, actualizarea extinde ideea de bază a acestui sistem de operare – aceea de a crea „superdispozitive”, adică o combinație între două sau mai multe dispozitive inteligente care pot funcționa simultan. Interfața de utilizare intuitivă, accesibilă, destul de simplă, oferă o bună vizualizare a dispozitivelor conectate, sub formă de „bule”, și trebuie doar suprapuse manual pentru a le uni într-un astfel de „superdispozitiv”. Un exemplu ar fi următorul: să zicem că editezi un video folosind Huawei MateBook, însă ai vrea să folosești un ecran mai mare. Dacă dispui de un MateStation X, poți, pur și simplu, să glisezi pictograma monitorului peste pictograma laptopului, și instantaneu vei putea partaja wireless pe ecranul MateStation X. Iată câteva dintre funcțiile (noi sau îmbunătățite):

Partajare de la un ecran la altul

Acum poți transmite imagini de pe computer pe un alt monitor, poți edita cu o rezoluție mare, folosi culori mai contrastante, mări imaginea pentru a putea edita la o scală mult mai profundă, poți conecta căștile, îmbunătățindu-se astfel eficiența și posibilitatea de a crea content video de înaltă calitate. Partajarea de la un ecran la altul ușurează procesul de creație mai ales pentru cei care se ocupă de design digital și content grafic.

Fluidizarea comunicării

Când, spre exemplu, tableta se află în apropierea telefonului, se conectează automat la rețeaua acestuia pentru a partaja comunicațiile. Tabletele pot răspunde la apelurile de telefonie mobilă, pot primi coduri de verificare prin SMS, în timp real, pot fi folosite pentru jocuri, vizionare de videoclipuri online, economisind mai multă energie decât hotpost-urile convenționale, clasice. Fluidizarea comunicării HarmonyOS 3 își propune să ofere experiențe mult mai satisfăcătoare.

Conținut video de înaltă calitate

Ecranul inteligent stimulează, acum, cele două difuzoare, creându-se astfel un câmp stereo 3D pentru o imersie mult mai fidelă când vine vorba de sunete și imagini. Căștile wireless sunt, de asemenea, mult mai ușor de folosit odată cu actualizarea, putând fi conectate cu ușurință atunci când sunt în apropiere. Se sincronizează mult mai bine cu modelul și, de asemenea, conținutul poate fi redat în mai multe perechi de căști.

Îmbunătățirea sincronizării

Dacă ai un ceas inteligent sau o brățară fitness conectată la telefon sau la un alt dispozitiv, poți chiar să pornești banda de alergare prin atingerea pictogramei de pe ceas. De asemenea, datele oferite de aceasta (frecvența cardiacă, pulsul) pot fi sincronizate cu ceasul, în timp real. Pentru a asculta muzică în timpul exercițiilor fitness, poți atinge pictograma căștilor. Accesibilitatea e evident îmbunătățită prin posibilitatea de a regla totul cu ajutorul ceasului, nu telefonului.

Accesibilitate pentru smart house

Odată cu actualizarea, casele inteligente sunt mult mai ușor de controlat cu ajutorul telefonului mobil. Printr-o simplă atingere, pot fi gestionate, controlate, toate dispozitivele inteligente care se regăsesc într-o locuință. Din acest punct de vedere, nu va mai fi nevoie să fie setate manual toate dispozitivele de acest gen, totul putând fi programat printr-o aplicație specifică pentru un anumit dispozitiv compatibil.

Centrul de confidențialitate, securitate și control al aplicațiilor

Cu noul HarmonyOS 3, poate fi accesat direct profilul de confidențialitate al unei aplicații, într-un singur pas, cu detectarea automată a riscurilor de securitate. Astfel, poți gestiona și controla mult mai ușor aplicațiile care sunt de încredere, care prezintă risc malițios, risc de securitate și îți poți îmbunătăți experiența de navigare în online, descărcare. În direcția securității, sistemul nou de operare HarmonyOS 3 are îmbunătățiri semnificative.

Îmbunătățirea performanței fitness

Prima actualizare Harmony OS 3 beta aduce funcționalitatea unei comutator automat de pauză care poate opri sau relua exerciții fizice și alte programare de antrenament, după caz. Accesarea acestei funcții se face din Settings > Exercise Settings > Automatic Pause, iar dispozitivul poate și să controleze pauza, parcursul programului fitness, precum și încheierea, prin folosirea unui dispozitiv mobil. Se poate conecta și cu alte dispozitive Huawei și, prin utilizarea conexiunii S-TAG, poate detecta postura, sesiunile de jogging și alergare, ciclism, hiking. Pe de altă parte, ecranul va rămâne activat în timpul exercițiilor fizice, motiv pentru care poți cu ușurință să te asiguri că acestea sunt efectuate corespunzător. Pot fi conectate și utilizate echipamente folosite în sport cu ajutorul noului Sports Health Equipment Management. Pentru a o accesa, trebuie să intri la Settings > More Connections > Sports Health Equipment Management.

Managementul sănătății

Noua versiune HarmonyOS 3 se axează foarte mult pe îmbunătățirea calității vieții. Firmware-ul HarmonsOS 3 beta a adus o nouă aplicație, care poate observa și identifica riscurile asociate cu situația călătoriei la mari altitudini – este capabilă să ofere sfaturi viabile din punct de vedere științific unei persoane care se confruntă cu stări de rău la altitudini mai: tehnici de respirație, sesiuni specifice de antrenament, meditație și yoga.

Smart travelling

Firmware-ul permite suportul pentru cheia auto BYD NFC (Near Fild Communication), pentru a putea fi utilizată chiar și în modul de autonomie consum redus al acesteia. Astfel, nu trebuie să îți faci griji cu privire la consumul excedentar de energie în timpul utilizării funcțiilor pentru automobilul inteligent. Din acest punct de vedere, HarmonyOS 3 își propune să ducă, implicit, conceptul de ”smart travelling” la un nivel cu totul și cu totul nou.

Modul sleep, super linkage, cadranul ceasului

În aplicația de veghere a somnului, poți acum să adaugi file noi, cum ar fi Automated enter and exit sleep mode: atunci când este activată, ceasul va intra și va ieși automat din modul sleep în funcție de etapa somnului. De asemenea, acceptă și durate personalizate, ușor de gestionat prin Sleep > Sleep Settings. Dispozitivele audio pot fi schimbate instantaneu în timpul apelurilor pe eSIM, prin intermediul setărilor de control vocal. Cu o singură glisare, pot fi interconectate mai multe smartphone-uri cu smartwatch-uri, căști, ecrane inteligente și echipamente fitness, și de la distanță pot fi accesate toate acestea. De asemenea, poți să-ți selectezi propria imagine pentru a crea un cadran personalizat al ceasului, cu un aspect tridimensional al câmpului cadranului și multe aplicații care îmbunătățesc experiența de utilizare a dispozitivelor tuturor Huawei. Alte caracteristici esențiale includ și avataruri virtuale 3D, design-ul desktop-ului pentru laptop și PC, monitor, două perechi de căști pentru partajare fără întreruperi, servicii pentru asistentul vocal Xiaoyi, iar performanța aplicațiilor și experiențele de joc au fost îmbunătățite, după cum precizează Huawei, cu până la 11%.

HarmonyOS are un nou logo și va funcționa pe o gamă variată de produse, inclusiv mașini. Acum, dispozitivele Huawei nu trebuie să se regăsească în aceeași rețea Wi-Fi partajată pentru ca „superdispozitivul” să poată fi concretizat: ele se vor identifica reciproc – spre exemplu, o tabletă Huawei lângă un telefon Huawei îți va permite să răspunzi la apeluri și să afișezi mesajele ca și cum ar fi același dispozitiv. De asemenea, jocurile video de pe telefon (sau videoclipurile) pot fi redate pe ecranul mai mare al tabletei. Două difuzoare inteligente pot fi folosite drept difuzoare stereo pentru televizor, iar cu ajutorul interfeței drag-and-drop poate fi folosită o pereche de buds TWS. HarmonyOS 3, noua actualizare a sistemului de operare, nu doar că îmbunătățește, dar optimizează semnificativ conexiunea Bluetooth.

Video cu lansarea sistemului de operare HarmonyOS 3

Disponibilitate și dispozitive compatibile HarmonyOS 3

Începând cu luna septembrie 2022, în China, dispozitivele eligibile au început să fie actualizate cu HarmonyOS 3. Deși nu există, încă, o confirmare oficială din partea Huawei cu privință la dispozitivele compatibile, este de așteptat ca cele clasice – seriile Huawei Mate Xs, P50, P40, împreună cu seria Mate 40 – să fie compatibile cu HarmonyOS 3. În timpul evenimentului de lansare, Huawei a dezvăluit o serie de produse care rulează cu HarmonyOS 3, inclusiv Smart Printer, WATCH 3 Pro, MatePad Pro 11, PixLab V1 și altele.

Acum că știi răspunsul la întrebarea ce este HarmonyOS 3, ultima actualizare a sistemului de operare a celor de la Huawei, suntem curioși ce părere ai despre el. După câte se pare, mizează foarte mult pe îmbunătățirea conectivității între dispozitive, funcționalități extinse pentru mai multe dispozitive inteligente, dar și îmbunătățiri în ceea ce privește securitatea și consumul de energie în timpul rulării jocurilor sau a altui tip de conținut. Încă nu știm cu certitudine când o să fie disponibilă actualizarea și pentru dispozitivele din întreaga lume, dar vom urmări știrile din mediul online pentru a ți le pune la dispoziție imediat ce vom afla.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.