Free cookie consent management tool by TermsFeed

În timp ce tehnologia wireless a devenit o parte esențială a vieții de zi cu zi, tehnologia Bluetooth care permite conexiunea între 2 device-uri și-a mai pierdut din popularitate. Cu toate acestea, dacă te-ai întrebat vreodată care a fost inspirația numelui și logo-ului iconic Bluetooth, probabil te-ar surprinde să afli că, potrivit unei postări devenite virale pe rețelele de socializare, Bluetooth poartă numele unui rege scandinav care a murit acum mai bine de 1000 de ani: Harald „Bluetooth” Gormsson, regele Danemarcei și Norvegiei, teorie care a primit validarea celor de la Bluetooth.

Considerat un mare unificator, el a fost sursa de inspirație pentru tehnologia Bluetooth, cea care „unește” dispozitivele, iar logo-ul este reprezentat de fapt de inițialele numelui său, așa cum sunt reprezentate de runele nordice.

Cine a fost regele Harald I?

Este adevărat că Bluetooth poartă numele unui rege scandinav care, în 958, a unificat Danemarca și Norvegia. Harald I a domnit ca rege al Danemarcei și Norvegiei la sfârșitul secolului al X-lea, între 958-985. Printre cele mai mari realizări ale sale, conform Britannica, se numără faptul că reușit să aducă între triburile din Danemarca, convertindu-i pe danezi la creștinism.

Există teorii care susțin că Harald I era poreclit „Blåtand”, ceea ce însemna „dinte albastru”, asta datorită faptului că avea un dinte mort, albastru închis spre gri. Bluetooth i-a preluat denumirea bazându-se pe aceast lucru. Mai mult decât atât, logo-ul Bluetooth este într-o concordanță perfectă cu simbolurile nordice ale inițialelor numelui și poreclei sale: Harald „Blåtand”, unde ᚼ este simbolul nordic pentru „H”, iar ᛒ este simbolul nordic pentru „B”.

Bluetooth poartă numele unui rege scandinav

Ideea numelui Bluetooth

În decembrie 1996, Jim Kardach, angajat la Intel, care citise o carte despre istoria vikingilor, a sugerat numele „Bluetooth” drept variantă provizorie până când grupul de marketing ar putea găsi un nume oficial pentru a breveta tehnologia. Într-un articol publicat în 2008 pe EE Times, Kardach afirmă că atunci când a fost întrebat care-i treaba cu numele „Bluetooth”, a „explicat că Bluetooth a fost împrumutat de la cel de-al doilea rege al Danemarcei din secolul al X-lea, regele Harald Gormsson, poreclit Blåtand, celebru pentru că a unit Danemarca și Norvegia, așa cum noi intenționăm să unim industria PC-urilor și pe cea a telefoanelor mobile”.

Deși în anul 980 Harald Gormsson a fugit în Pomerania, o regiune aflată acum în nordul Germania, după ce a pierdut o bătălie importantă împotriva forțelor loiale fiului său Sweyn Forkbeard (ce nume mai aveau și vikingii ăștia!), unde moarte în anul 987, porecla sa a constituit o sursă de inspirație foarte surprinzătoare pentru tehnologia Bluetooth.

tehnologia bluetooth

Trebuie să recunoaștem că, într-adevăr, există o relație interesantă între ceea ce și-au propus cei care au creat Bluetooth și istoria regelui scandinav viking. Harald însuși, complet inconștient că, la mai bine de o mie de ani de la moartea sa, va fi amintit prin articole ca fiind cel care a inspirat o tehnologie care a revoluționat industria telecomunicațiilor, permițând conectarea a două device-uri aflate în apropiere unul de celălalt.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.