Free cookie consent management tool by TermsFeed

În acest articol vom vorbi despre cum se joacă Rentz, ce reguli are și care sunt mini-jocurile pe care le presupune acest „compendiu” care se mai numește și ”Barbu” sau ”Tafferan”. La scurt timp, Rentz a devenit foarte popular, fiind adoptat și în alte țări. Spre exemplu, americanii l-au adaptat într-o versiune proprie, în care principala diferență este reprezentată de numărul de cărți deținute de fiecare jucător la începutul unei runde. În esență, este un joc chiar foarte distractiv, autenticitatea sa fiind reprezentată, înainte de toate, de faptul că poate fi jucat în mai multe moduri, în funcție de anumite mini-jocuri. Pentru a-l juca, nu trebuie decât să ai un pachet de cărți de joc (cu 32 sau 52, în funcție de numărul total de jucători), dar și o foaie de hârtie și un pix pentru a putea nota undeva mini-jocurile și, evident, scorul.

Cum se joacă Rentz – regulile jocului

În principal, Rentz este format din mai multe mini-jocuri, și fiecare dintre ele are un regulament specific. Este vorba despre 8 mini-jocuri diferite: 3 dintre ele sunt considerate „pozitive”, aici jucătorii câștigând puncte, iar 5 dintre ele sunt considerate „negative”, când jucătorii vor pierde puncte în funcție de cărțile din mână. Jucătorii au dreptul să-și aleagă un anumit joc, atât timp cât nu l-au mai ales deja, iar în funcție de asta, jocul va avea un anumit număr de runde. Astfel, de obicei Rentz durează destul de mult, întrucât fiecare jucător „ar trebui să treacă măcar o dată printr-un anumit mini-joc”. Se face un tabel în care se trece numele mini-jocului (coloane), dar și numele jucătorului (rând). Fiecare dintre jucător, atunci când urmează la rând, după ce se vor împărți cărțile, poate alege unul dintre mini-jocuri, în funcție de cărțile pe care le are în mână. Jocul poate fi jucat și în runde ”blind”, când jocul este ales înainte de a fi împărțite cărțile – în acest caz, pentru cel care câștigă, punctele sunt dublate (dacă va câștiga cel are mizează pentru o rundă ”blind”). ”Total blind” înseamnă că fiecare jucător va trebuie să aleagă mini-jocul dorit înainte de a fi împărțite cărțile – în acest caz, punctele rămân aceleași.

 Jocul poate fi jucat de până la 3 sau 6 jucători, și în funcție de numărul acesta se separă cărțile de joc de la „A” în sus până se obține un număr de cărți egal cu 8 x numărul de jucători. Așadar, pentru 3 jucători, se separă de la 9 în sus, pentru 4 de la 7 în sus, pentru 5 de la 5 în sus, pentru 6 de la 3 în sus. Mini-jocurile sunt prestabilite pentru fiecare jucător în parte. Așa cum am spus, 3 sunt mini-jocuri în care se adună punctaj pozitiv („+”), iar 5 sunt mini-jocuri în care se obține un punctaj negativ („-”). Runda respectivă este câștigată de către jucătorul care va obține după caz punctajul cel mai mare (în jocurile pozitive) sau de cel care reușește, la sfârșitul ultimului joc din repriza de mini-jocuri, să aibă zero puncte. Cel care începe (primul jucător) se schimbă succesiv în sensul acelor de ceasornic, iar cel care cu o rundă în urmă a fost primul, este și cel care face cărțile pentru următorul joc. În Rentz nu există atu, în niciun mini-joc, așa cum există în altele. Cu toate acestea, asta nu afectează distracția care vine la pachet cu toate mini-jocurile.

Jocul de Rentz se bazează pe „levate”, adică pe mâini – o rundă în care jucătorii trebuie să dea o carte jos. Dealer-ul, adică cel care a primit prima carte, este și cel care începe o rundă, punând o carte jos. În situația în care jucătorii au în mână cel puțin o carte de aceeași culoare cu cea pe care a pus-o dealer-ul jos, ei sunt obligați o dea jos (conform Rentz reguli, este obligatoriu). Iar dacă nu au o carte de aceeași culoare, pot da orice altă carte jos. Runda respectivă este câștigată de către persoana care a pus jos cartea de culoare cu valoarea cea mai mare („A” este cartea ce are valoarea cea mai mare, apoi K, Q, J, 10-2). În funcție de mini-jocuri, regulile sunt diferite, însă în general se bazează pe aceste „levate” și pe a pune o carte jos în funcție de regulile dictate de mini-joc. Conform Rentz reguli, fiecare jucător trebuie să treacă o dată prin toate tipurile de mini-jocuri, ceea ce înseamnă că, cu cât sunt mai multe persoane, cu atât durata jocului va fi și mai mare. În orice caz, este un joc extrem de distractiv, chiar dacă nu este un joc de societate.

Învață cum să joci Barbu în 5 minute

Mini-jocuri Rentz – cum se joacă acestea

În cadrul jocului Rentz există 8 mini-jocuri, 5 cu punctaj negativ și 3 cu punctaj pozitiv. După cum am menționat deja, fiecare jucător trebuie să-și aleagă mini-jocul, dar fără să-l mai fi ales înainte. Poate face acest lucru o singură dată. Iată care sunt mini-jocurile Rentz:

Regele de cupă (Popa de roșu)

Scopul acestui mini-joc este de a te feri, cât mai mult, de regele de cupă. În toate mâinile trebuie să fii foarte atent ce cărți dai jos (jocul se încheie atunci când regele de cupă/popa de roșu este luat de către cineva). Persoana care ia cartea aceasta va avea în tabel -100 de puncte.

Dame

După cum îi spune și numele, conform Rentz reguli, nu trebuie luate dame la o levată. Așadar, e important să le dai altcuiva, pentru a nu fi depunctat. La sfârșitul jocului, jucătorul care este prins cu dame în mână are -20 de puncte.

Caro

Nu trebuie să ai carouri în mână. Conform Rentz reguli, fiecare caro pe care îl ai în mână îți va aduce -20 de puncte la scorul total. Așadar, asigură-te că le plasezi, la o levată, altui jucător, în special celui care până atunci a atins cel mai mare număr de puncte.

Levate mici (Levate)

În acest mini joc, dacă este posibil, trebuie să iei cât mai puține mâini sau chiar niciuna. Atunci când iei o mână, de fiecare dată îți vor fi scăzute -10 puncte din punctajul total al jocului. Prin urmare, trebuie să te asiguri că joci acest joc doar atunci când cărțile primite la începutul jocului sunt bune și se potrivesc perfect cu cea care este deja pusă jos.

Totale

Acest joc le adună împreună pe toate cele de mai sus – regele de cupă (popa roșu), dame, caro, levate mici (levate, „mâini”). Cu alte cuvinte, nu trebuie să iei niciuna dintre aceste cărți, pentru că fiecare dintre mâinile de acest gen îți vor aduce -10 puncte la scorul total (dama de caro, de exemplu, are valoare negativă dublă – e și damă, dar e și caro).

10 de treflă

Conform Rentz reguli, acest mini-joc îți aduce câte +100 de puncte dacă iei 10-le de treflă, iar acestea se adaugă punctajului final total.

Levate mari (Whist)

Scopul acestui mini-joc este, practic, acela de a lua cât mai multe levate (mâini). Așadar, trebuie să te orientezi astfel încât să iei cât mai multe, deoarece fiecare levată luată îți va aduce câte 10 puncte la scorul total al jocului.

Lista cu jucători Rentz
Exemplu de tabel folosit in Rentz

Mini-joc Rentz – cum se joacă

Mai există un mini-joc, acesta purtând chiar numele Rentz. Acesta este mult mai complex decât cele prezentate mai sus. Obiectivul este de a da jos toate cărțile din mână înaintea celorlalți de la masă. După ce au fost împărțite cărțile, fiecare jucător (se începe cu dealer-ul), va trebui să pună jos o carte „validă”. O carte validă este reprezentată fie de unul dintre valeți, dar și de alte cărți cum sunt cele de aceeași culoare cu cea și valoare învecinată (+1, -1) cu cea deja pusă jos de către alt jucător. Când un jucător nu are o carte, atunci se trece la următorul. Acest mini-joc se continuă până când fiecare jucător rămâne fără cărți (până când unul dintre cei doi rămași în joc va câștiga). În felul acesta, se acordă un anumit număr de puncte:

  • Primul jucător care își termină toate cărțile primește 300 de puncte;
  • Al doilea jucător care își termină toate cărțile primește 200 de puncte;
  • Al treilea jucător care își termină toate cărțile primește 150 de puncte;
  • Al patrulea jucător care își termină toate cărțile primește 150 de puncte;
  • Ultimul jucător, cel care nu și-a terminat cărțile, primește 0 puncte.

Tot în cadrul aceluiași mini-joc, conform Rentz reguli, dacă pui un As jos, atunci ai dreptul la o a doua mutare, iar dacă plasezi cartea cu valoarea cea mai mică, în funcție de numărul celor care joacă, tura următoarei persoane nu va fi validă (nu are dreptul să plaseze, „stă o tură”). În general, punctajele acestui joc diferă în funcție de jucători, și există mai multe variante. Pentru o mai bună înțelegere, se recomandă ca jucătorii să stabilească, de la bun început, punctajele și scorurile aferente fiecărui mini-joc. În funcție de numărul de jucători, durata jocului variază și se poate întinde chiar și de-a lungul a trei ore. Cu toate acestea, este un joc extrem de distractiv. Acum, că știi cum stă treaba cu Rentz reguli, îți urăm succes și distracție plăcută; de asemenea, dacă știi și alt mod de abordare al jocului, nu ezita să ni-l împărtășești în secțiunea de comentarii, ne-ar face mare plăcere!

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.