Free cookie consent management tool by TermsFeed

De câte ori ți s-a întâmplat să îți distrugi dispozitivele pe care le folosești în mod uzual? Și nu vorbesc despre acele momente – tipice în viața oricui – în care ți-ai scăpat telefonul stau tableta și s-a spart (groaznic sentiment), în care ai vărsat cafea peste tastatura laptop-ului sau în care, și vorbesc din experiențe cunoscute, ți-ai amplasat televizorul pe un suport nu prea stabil și, în fine, probabil îți dai seama care este scenariul următor.

Chiar dacă nu te numeri printre nefericitele persoane de mai sus, asta nu înseamnă că te comporți cu aceste dispozitive întocmai cum ar trebui. S-ar putea să existe niște lucruri pe care le faci în mod constant și de ale căror urmări nefericite asupra dispozitivelor să nu știi – cum ar fi faptul că-ți încarci prea mult telefonul, tableta sau laptopul. Sunt foarte multe moduri prin care îți distrugi dispozitivele in mod normal, dar noi le vom evidenția pe cele mai „folosite” in viața noastră si de care trebuie sa ne ferim. În orice caz, mai bine afli mai devreme de ele, decât mai târziu.

Iată 5 moduri prin care, fără să știi, îți poți distruge telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump.

Le ții prea mult la încărcat

Uite un sfat de care trebuie să ții cont de-acum înainte: niciodată, dar niciodată, să nu îți ții telefonul conectat în permanență la o sursă de electricitate (fie că vorbim despre o priză, un laptop sau orice altceva). Marii producători de telefoane (Apple, Samsung și alții) chiar au afirmat faptul că dacă telefonul are în permanență bateria plină și este încărcat complet, integritatea tehnică a acesteia, „sănătatea”, poate fi afectată.

Mai mult decât atât, cei de la HUAWEI au comunicat faptul că menținerea bateriei la un procent de încărcare aflat între 30% și 70%, deci cât mai aproape de mijloc, s-ar putea dovedi eficientă în menținerea duratei de viață a acesteia. Așadar, este în regulă să-ți păstrezi telefonul cu o baterie cât mai încărcată, dar nu-l menține în permanență cu bateria 100%. După ce s-a încărcat complet, deconectează-l și realimentează-ți bateria în momentul în care atinge pragul de 30%. Poți consulta articolul privitor la sfaturi pentru extinderea duratei de viață a bateriei telefonului, dacă vrei să afli mai multe despre acest aspect.

5 moduri prin care îți distrugi telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump
Încarcă-ți dispozitivul corect!

Folosești mai multe încărcătoare

O altă problemă destul de uzuală este faptul că multe persoane își încarcă telefonul folosind și alte încărcătoare. Ideal este să-ți încarci bateria telefonului folosind, întotdeauna, încărcătorul propriu. Spre deosebire de laptopuri, smartphone-urile folosesc o interfață de încărcare universală, portul microUSB. Cu toate acestea, dacă încărcătorul pe care îl utilizezi nu corespunde cu cel original, acest lucru va afecta performanța bateriei, capacitatea de stocare a încărcăturii și, în cele din urmă, durata generală de viață a acesteia – dacă faci acest lucru în mod repetat.

Asigură-te întotdeauna că tensiunea de ieșire (V) și valoarea nominală a curentului (A) ale încărcătorului pe care îl folosești (altul decât cel al tău, propriu modelului de telefon) corespund cu cele ale adaptorului original sau că modelul de încărcător pe care vrei să-l folosești a fost aprobat de producătorul telefonului. În aceeași măsură, chiar și un anumit model de telefon poate afecta funcționalitatea unui adaptor, mai ales dacă vorbim de cele lansate de Apple – am pățit asta de nenumărate ori.

5 moduri prin care îți distrugi telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump
Folosește doar încărcătorul original!

Aștepți prea mult timp pentru a-ți încărca bateria laptopului

Dacă nu știai, bateriile laptopurilor au un număr limitat de cicluri de încărcare-descărcare. Astfel, dacă lași în mod frecvent bateria să rămână complet descărcată, acest lucru afectează vital ciclul de încărcare-descărcare, ceea ce îi diminuează durata de viață. În orice caz, o regulă de bază ar fi să menții bateria încărcată până la nivelul de minimum 40% în majoritatea timpului de utilizare a laptopului.

Contrar unui mit vehiculat, nu există niciun pericol de afectare a integrității tehnice a unui laptop sau de „supraîncărcare”, dacă îl ții conectat mereu la o sursă de electricitate. De îndată ce aceasta atinge 100%, bateria va înceta să se încarce și nu-și va reîncepe ciclul de reîncărcare decât atunci când tensiunea va scădea sub un anumit nivel. În schimb, descărcarea completă a unei baterii o va deteriora.

De asemenea, încearcă să nu folosești încărcătoare diferite, de la alte laptopuri. Unele laptopuri au nevoie de mai multă energie – gândește-te la laptopurile pentru gaming. Încărcătoarele acestea sunt construite pentru această nevoie specifică, mai mare, de energie. Dacă folosești un încărcător care nu furnizează suficientă energie sau care, dimpotrivă, furnizează mai multă energie unui laptop, riști să o deteriorezi iremediabil. De asemenea, există și posibilitatea de a deteriora alte componente hardware de pe laptop, nu doar să-ți „prăjești bateria”.

5 moduri prin care îți distrugi telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump
Încarcă-ți dispozitivul corect!

Ai impresia că dispozitivele sunt curate

Ei, bine, trebuie să-ți dai seama că nu este vorba doar despre curățenie. Și nici că poți „să dai gunoiul sub preș”. Praful și murdăria, în special cele depuse „în interiorul” dispozitivelor, pot dăuna grav laptopurilor, televizoarelor și altor dispozitive electronice. Așa că ce-ar fi să arunci o privire și să faci puțină ordine pe-acolo?

Iată câteva ponturi cu ajutorul cărora poți întreține sănătatea dispozitivelor tale:

  • Alcool izopropilic: în mod evident, nu-ți vei curăța telefonul, tableta, televizorul sau laptopul folosind detergenți de bucătărie sau pentru haine. Alcoolul izopropilic este ideal pentru curățarea dispozitivelor electrice deoarece se evaporă rapid, deci se usucă fără a lăsa pete. Evident, nu trebuie folosit în cantități industriale.
  • Aerul comprimat: este util și practic mai ales atunci când vrei să ai acces la spațiile înguste. De asemenea, poți folosi și un aspirator, dar cu o putere mai mică decât unui folosit pentru menaj.
  • Apă distilată sau purificată: tamponată pe niște șervețele din bumbac 100% (cum ar fi discurile folosite pentru demachiere), face minuni, întrucât apa de la robinet conține substanțe minerale și alți compuși care, după ce se usucă, lasă pete ce pot compromite integritatea funcțională a componentelor curățate.
  • O periuță de dinți cu peri moi: o poți folosi pentru acele zone unde s-a depus un strat mai gros ce are nevoie de frecare ușoară pentru a putea fi îndepărtat. Deși, dacă îți cureți dispozitivul periodic, n-ar trebui s-ajungi în această situație.
5 moduri prin care îți distrugi telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump
Curăță-ți dispozitivele periodic!

Uneori ești neglijent și mizezi pentru opțiunile mai ieftine

Chiar dacă majoritatea telefoanelor, laptopurilor, tabletelor și televizoarelor din ziua de astăzi sunt destul de rezistente, asta nu înseamnă că sunt făcute din titan și blindate. În general, ele pot rezista eroic la praf și puțină apă, dar cu siguranță nu se vor comporta la fel dacă stau permanent în soare.

De fapt, îmi amintesc cum mi-am stricat un telefon (ce-i drept, un model mai vechi) lăsându-l o perioadă îndelungată sub acțiunea razelor UV ale soarelui. De-atunci, m-am învățat minte: soarele nu numai că poate provoca supraîncălzirea bateriei, ceea ce-i afectează evident viața, dar poate avea drept efect negativ și pierderea sau coruperea datelor din telefon.  În aceeași măsură, temperaturile scăzute dăunează integrității tehnice, deci funcționale a unui dispozitiv: acumulatoarele Li-ion, cunoscute pentru sensibilitatea extremă la condițiile de frig – „ce repede se descarcă iPhone-ul atunci când e frig” – pierd electricitate, ceea ce duce la reducerea duratei de viață a bateriei.

Pe de altă parte, este vorba și despre alegerile uzuale pe care le faci. Da, într-adevăr, dacă ți s-a rupt cablul USB sau ți-ai pierdut încărcătorul, este mult mai tentant să-ți cumperi cel mai ieftin înlocuitor (pe care-l găsești și într-un hypermaket, deci nu trebuie să te deplasezi până la un magazin fizic al producătorului de telefonie mobilă, dacă nu ai unul prin apropiere). Dar suma pe care o economisești cumpărându-ți un încărcător ieftin nu merită toate repercursiunile pe care folosirea acestuia le are asupra dispozitivului pe care-l folosești. Pentru că, în cele din urmă, acestea afectează în mod negativ performanța dispozitivului.

Producătorii de acumulatoare și de cabluri USB universale comercializează, de cele mai multe ori, produse ale căror tensiune de alimentare nu este adecvată pentru buna funcționare a dispozitivului pentru care îl folosești. Astfel, este posibil ca bateria să sfârșească nu doar prin a nu primi cantitatea de energie de care are nevoie pentru a se încărca în mod complet, ci și prin a-și micșora durata de viață.

Mai mult decât atât, încărcătoarele ieftine pot fi periculoase nu doar pentru dispozitive, ci și pentru utilizatori. Multe dintre aceste încărcătoare universale pentru telefoane sunt mai puțin predispuse să fie reglementate în ceea ce privește siguranța și testarea calității, față de omologii lor de marcă, ceea ce ar putea duce la șocuri electrice și chiar arsuri – probabil știți numeroasele cazuri în care persoane s-au electrocutat în timp ce vorbeau la telefon și acesta era la încărcat. Nu ezita să cheltui ceva mai mult pentru a achiziționa un încărcător sau cablu USB de la producătorul oficial al dispozitivului pe care îl folosești sau de la alți producători certificați.

5 moduri prin care îți distrugi telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump
Ține cont de calitate! Îți va prelungi viața dispozitivului!

Acestea sunt 5 moduri prin care îți distrugeai, în mod involuntar și fără să știi, telefonul, tableta, laptopul și televizorul scump. Acum, nu-ți mai rămâne decât să integrezi sfaturile de mai sus în viața ta de utilizator al dispozitivelor electronice, pentru a te sigura că te bucuri de ele cât mai mult timp posibil. Dacă ai și alte sfaturi și ponturi, ne-am bucura să le împarți cu noi în secțiunea de comentarii.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.