Free cookie consent management tool by TermsFeed

Telefoanele mobile au devenit dispozitive foarte performante, specificațiile acestora pot depăși cu ușurință sistemele desktop sau laptop-urile dar această evoluție nu a tras înainte și tehnologiile de fabricare a bateriilor.

Un smartphone cu un ecran mare sau o tabletă ar trebui încărcat (sau încărcată) zilnic deoarece energia rămasă la finalul zilei nu va fi suficientă pentru a oferi încă o zi de autonomie și poți avea surprize neplăcute.

Dacă vrei să afli cum să încarci corect bateria telefonului sau tabletei tale atunci poți citi un alt articol publicat pe acest blog: Sfaturi pentru încărcarea corectă a bateriei telefonului sau tabletei.

Conținutul articolului:

Mai jos îți voi prezenta câteva trucuri utile care te pot ajuta să ridici autonomia dispozitivului tău.

Află cum este consumată energia bateriei într-o zi obișnuită de utilizare

Sistemele de operare Android sau iOS sunt capabile să îți ofere statistici pentru consumul de energie al aplicațiilor sau resurselor hardware așa că poți afla cu ușurință care parte a telefonului tău consumă cea mai multă energie peste zi.

Statisticile oferite de sistemul de operare îți pot arăta dacă ecranul sau conexiunea de date consumă cea mai multă energie sau dacă ai o aplicație instalată care face acest lucru. Poți verifica aceste date în meniul Setări al dispozitivului tău.

Printre resursele hardware mari consumatoare de energie se numără: ecranul, conexiunea de date sau conexiunea la rețea, apelurile sau conexiunea wireless.

Aplicații mari consumatoare de energie pot fi: aplicațiile de tip mesagerie precum WhatsApp sau Facebook Messenger, aplicațiile rețelelor de socializare, aplicațiile magazinelor online precum AliExpress sau Amazon dar și browserele web, agregatoarele de știri, meteo sau finanțe.

Statistici consum baterie pe Android
Statistici consum baterie pe Android

Îți poți optimiza telefonul pentru a obține o autonomie mai ridicată peste zi și vei afla cum poți face asta în rândurile de mai jos.

Extinderea duratei de viață a bateriei prin optimizarea resurselor hardware

Resursele hardware consumă o mare parte a energiei telefonului tău într-o zi de utilizare. Resurse precum luminozitatea, rețeaua mobilă, datele mobile, conexiunea Bluetooth sau Wireless pot reduce semnificativ durata de viață a bateriei.

Dacă vrei să obții un plus de viață pentru telefonul tău atunci poți optimiza folosirea resurselor hardware într-un mod inteligent precum:

 • Folosește datele mobile doar când ai nevoie de ele – Încearcă să dezactivezi datele mobile atunci când ai terminat de navigat pe internet sau după ce ai închis rețelele de socializare sau clientul de email. Urmând acest sfat simplu, poți stoarce destul de multă energie din baterie pe care o poți folosi doar când ai nevoie de ea.
 • Activează opțiunea de luminozitate adaptivă – Fii atent la modul în care telefonul tău folosește lumina de fundal pentru ecran. Activează opțiunea de luminozitate adaptivă astfel încât ecranul să primească destulă lumină, în funcție de mediul în care te afli. Nu folosi luminozitatea la nivel maxim atunci când te afli într-o încăpere întunecată.
 • Folosește rețeaua mobilă în funcție de semnalul pe care îl ai – Nu are rost ca telefonul tău să caute tot timpul o rețea 4G dacă semnalul este unul foarte slab. Poți selecta din meniul de Setări ca dispozitivul să folosească doar rețeaua 3G în zonele cu semnal slab sau foarte slab.
 • Optimizează folosirea conexiunilor Bluetooth, NFC și WiFi – Nu îți activa Bluetooth-ul sau conexiunea WiFi atunci când nu le folosești. Este adevărat că acestea au propriile moduri de stand-by dar asta nu înseamnă că energia consumată este zero.
 • Dezactivează opțiunea de hotspot – Nu are nici un rost să ții deschis un hotspot dacă nu îl folosești. Activează această opțiune doar când ai nevoie de ea.
 • Dezactivează serviciile de localizare – Dacă vrei un plus de viață pentru bateria ta atunci ar fi bine să ții cont și de utilizarea serviciilor de localizare. Dezactivează GPS-ul când nu ai nevoie de el.
 • Vibrațiile și rotirea automată a ecranului – Dacă poți trăi fără ele atunci le poți dezactiva.
 • Folosește o rezoluție joasă – Unele dispozitive Android îți oferă posibilitatea să schimbi rezoluția ecranului. Optează pentru o rezoluție joasă dacă vrei să ai mai multă energie peste zi.
 • Schimbă setările pentru inactivitatea ecranului – Setează sub 15 secunde timpul după care ecranul se va opri datorită inactivității.

Durata de viață a bateriei – optimizarea resurselor software

Aplicațiile și serviciile instalate pe telefon sunt mari consumatoare de energie. Aplicațiile de socializare, playerul de muzică, aplicațiile de mesagerie sau sincronizarea datelor pe fundal pot consuma o cantitate semnificativă din energia bateriei telefonului tău.

Pentru un plus de energei poți încerca următoarele trucuri:

 • Nu folosi fundalurile dinamice – Cu siguranță imaginile de fundal în mișcare arată bine dar poate nu știi că acestea au un consum ridicat de energie. Îți sugerez să folosești un fundal static pentru a avea mai multă energie pentru alte lucruri utile.
 • Dezactivează statisticile fitness – Este important să îți urmărești activitatea zilnică dar facând asta cu telefonul îi vei reduce din energie. Folosește un dispozitiv specializat precum brățările fitness sau un smartwatch iar astfel vei avea și un plus de acuratețe.
 • Sincronizează manual serviciile de email, agendă, notițe, linkuri favorite sau altele asemenea – Dezactivarea sincronizării automate pentru clienții de email ca Gmail îți va reduce semnificativ din consumul de energie.
 • Închide întotdeauna aplicațiile lăsate în fundal – Acest sfat nu este unul bun dar l-am notat aici ca să îl pot evidenția. Lasă aplicațiile închise pe care le vezi în fundal să rămână așa.
 • Actualizează-ți întotdeauna sistemul de operare – Producătorii aduc destule optimizări pentru utilizarea bateriei odată cu lansarea noilor versiuni de software așa că folosește întotdeauna ultima versiune a sistemului de operare.
Scoate husa când încarci telefonul
Scoate husa când încarci telefonul

Alte sfaturi utile pentru economisirea energiei telefonului tău:

 • Folosește opțiunea de Economisire a energiei – Ține activată această opțiune dacă vrei mai multă energie pentru telefonul tău peste zi.
 • Scoate husa când îți încarci dispozitivul – Este recomandat să scoți husa când îți încarci dispozitivul deoarece riscul de supraîncălzire este destul de ridicat.

Sfaturile de mai sus te pot ajuta să extinzi durata de viață a telefonului tău într-o zi normală de utilizare. Nu este nevoie să le urmezi pe toate dar poți încerca să le urmezi pe cele care nu te afectează prea mult.

Cumpără accesorii de calitate din surse de încredere

Cumpără întotdeauna accesorii de calitate pentru tableta sau telefonul tău din surse de încredere.

Vizitează magazinele online eMag, PC Garage, evoMAG sau Orange dacă vrei să cumperi accesorii de calitate pentru dispozitivele tale.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.