Free cookie consent management tool by TermsFeed

Termenii malware, spyware si virus sunt cunoscuti in toate colturile internetului. Cu siguranta nu ne dorim sa auzim aceste denumiri, niciodata.

Nu exista virusi pe Android

Un virus reprezinta o „bucata de cod” – de obicei, plantata in interiorul altui cod sursa ce pare a fi util putand astfel sa se raspandeasca singur fara interactiunea utilizatorilor. Ne putem gandi la zilele in care un virus putea fi plantat pe un stick USB putand sa infecteze un intreg sistem sau la situatia in care un virus poate fi „injectat” prin intermediul unei imagini. Acestia sunt virusi si nu fac nici un bine atunci cand se raspandesc.

Avem tendinta de a denumi virus orice infestare dintr-un sistem. Android (si multe alte sisteme de operare) folosesc strategia „sandbox”. Daca nu a fost folosita o exploatare – de exemplu accesul la root – aplicatiile necesita aprobare inainte de executare si nu au acces la nici un fel de date fara o permisiune explicita. Asta inseamna ca virusii nu se pot propaga singuri cat de mult ar incearca.

Malware

Malware este o alta poveste, acest tip de infectie poate infesta sistemul Android. Puteti ignora pe oricine sustine ca malware nu exista deoarece acest tip de infectie a fost prezent in mai mult de 9000 de aplicatii descarcate de pe site-uri cu probleme. O aplicatie infestata malware nu se poate instala singura, la un moment dat, utilizatorul permite instalarea fara sa observe ce anume instaleaza.

Un dispozitiv infestat cu malware poate trimite date personale catre un tert server, scaneaza dispozitivul pentru a avea acces la numerele cardurilor de credit sau urmareste tastele apasate pe dispozitiv sau chiar mai rau. O aplicatie ce include malware poate face doar ceea ce un utilizator ii permite sa faca. De exemplu: imaginati-va o aplicatie utila pentru imaginea de fundal a dispozitivului ce necesita acces la contacte, pentru ce necesita asta? In aceasta situatie nu instalati acest tip de aplicatii ce incearca sa va insele.

Aplicatiile de tip antivirus pentru Android scaneaza dispozitivul pentru a gasi malware, nu virusi, incercand sa dezinstaleze aplicatiile suspecte. Pe langa o baza de date cu malware cunoscut, unele aplicatii beneficiaza de reguli heuristice – acestea pot cauta diferite tipare sau comportamente ale aplicatiilor.

Spyware si Adware

Spyware si Adware sunt cele mai „populare” posibile infectii vazute de utilizatorii sistemelor Android si au o mare problema cu acestea. La un anumit nivel, fiecare dispozitiv are inclus si spyware – telefonul ofera locatia sau utilizarea datelor operatorului mobil, diferenta dintre acestea si o infectie in adevaratul sens al cuvantului este forma prezentei acestuia pe dispozitiv.

De exemplu, cu totii permitem Google sa ne acceseze locatia pe Android, pe sistemele iOS este acelasi lucru. Majoritatea producatorilor de dispozitive stiu ca nu ne deranjeaza multe lucruri atata timp cat decidem inainte sa se intample asta.

Ceea ce nu ne dorim este o aplicatie ce trimite multe date despre noi fara sa ne spuna exact ce face. Aplicatiile ce includ spyware si adware incearca sa minta utilizatorul. Avast a oferit mai multe informatii despre aplicatiile din Google Play ce par a fi jocuri dar ceea ce fac este sa ne irite cu mesaje de genul „Telefonul se misca greu!” sau „Aveti un virus – descarcati aceasta aplicatie!„. Aceste aplicatii au fost descarcate de milioane de utilizatori pana ce Google le-a depistat si eliminat din magazinul de aplicatii.

Nu ne fac bine nici una dintre aceste tipuri de infectii virtuale. Suntem bucurosi ca putem gasi de fiecare data o cale de a le identifica asa ca este important sa se cunoasca aceste diferente.

Aplicatiile ce folosesc modelul bazat pe publicitate nu sunt neaparat aplicatii daunatoare si nici nu toate dintre acestea nu colecteaza anumite date despre dvs. sau dispozitiv pentru o „dezvoltare ulterioara”.

Share.

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Un comentariu

  1. Un tool excelent de protectie antimalware, sql injection, etc a site-urilor si monitorizare a eventualelor infectii este Sitelock.
    In plus seal-ul de pe site creste gradul de incredere a clientilor, in special in cazul magazinelor online unde trebuie furnizate date personale.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.