Free cookie consent management tool by TermsFeed

In onoarea aniversarii nasterii lui Isaac Asimov, va prezentam cateva informatii despre fictiunea faimoasa dar si despre lucrarile acestuia. Daca nu sunteti un fan al SF-ului atunci numele Isaac Asimov poate insemna putin dar, fara acesta, multe din ideile roboticii, calatoriilor spatiale sau alte teme futuristice nu ar fi condus la uimitorul progres tehnologic la care suntem martori cu totii.

Isaac Asimov s-a nascut pe 2 Ianuarie 1920 si a decedat pe 6 Aprilie 1992, este de origine Rusa dar si-a petrecut viata in SUA; autorul a scris peste 500 de volume pe parcursul vietii sale.

Omul Viitorului (Man of the Future)

Isaac Asimov a fost un profesor de biochimie la Universitatea din Boston dar majoritatea iubitorilor de fictiune stiintifico-fantastica il cunosc ca pe un om ce a dezvoltat cele trei legi ale roboticii. In timp ce Asimov a scris lucrari fantastice si cel putin cateva lucrari mistice, acesta este considerat unul dintre cei trei autori de fictiune de top. Acesta nu a scris doar povesti fantastice, lucrarile sale sunt categorisite si in afara acestui domeniu si este usor sa vedem cum acesta si-a folosit cunostiintele pentru a adauga elemente de plauzibilitate povestilor sale.

Asimov si-a inceput cariera de scriitor in anii ’30 si si-a gasit cu usurinta nisa in robotica si calatorii spatiale. Viziunile sale futuristice ale omului vs. masina sunt, fara indoiala, legendare. Multe din viziunile noastre de astazi au evoluat din marile idei ale autorului.

Om vs. Masina (Man Versus Machine)

Cati din pasionatii de lectura stiintifico-fantastica cunosc cele trei legi ale roboticii? Chiar si cei ce sunt familiari doar cu filmele bazate pe seria cartilor despre roboti a lui Asimov, cel mai notabil: „I, Robot„, stiu ca omul si masina trebuie sa respecte anumite reguli. Seria de nuvele despre roboti a inceput cu „I, Robot” in 1950 si a fost urmata de „Caves of Steel” in 1953, „The Naked Sun” in 1955 si apoi, mai tarziu, de „The robots of Dawn” in 1983 si „Robots” in 1985.

Cartea „I, Robot” a fost adaptata si pentru filme, este imposibil sa nu cunoastem filmul cu acelasi nume ce l-a avut ca actor principal pe Will Smith. In acest film am putut vedea idei din fictiunea lui Asimov dar esenta luptei dintre om si masina este mai intensa.

Legile omului si ale masinii

Daca nu sunteti un iubitor de fictiune atunci poate va intrebati care sunt legile lui Asimov:

  • Un robot nu va rani o fiinta umana sau, fara sa intervina, permite unei fiinte umane sa isi faca rau.
  • Un robot trebuie sa respecte ordinele date de fiintele umane facand exceptie ordinele ce intra in conflict cu prima lege.
  • Un robot trebuie sa-si protejeze existenta atat timp cat aceasta protectie nu intra in conflict cu primele doua legi.

Exista foarte multe moduri in care putem manipula cele trei legi pentru o lectura fantastica de minune dar si pentru a formula anumite forme de etica.

In final, la multi ani, Isaac Asimov!

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.