Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cercetătorii japonezi au găsit dovezi care sugerează că apa de pe Pământ ar fi putut proveni de la asteroizi aflați la marginile îndepărtate ale sistemului solar. Descoperirile, care se bazează pe analiza materialului colectat de pe asteroidul Ryugu, au fost prezentate iar echipa de cercetători oferă o ipoteză care susține că apa a fost adusă pe planeta noastră de comete sau de alte corpuri cerești.

Sonda spațială japoneză în cauză se numește Hayabusa-2 și a petrecut șase ani în misiunea de a aduce roci și praf de pe asteroid. Astfel, în raportul publicat de revista Nature Astronomy, oamenii de știință din Japonia și din mai multe țări spun că probele oferă indicii despre una dintre problemele încă dezbătute în știință: dacă elementele organice au fost aduse pe Pământ de comete sau asteroizi. Mostrele colectate de Hayabusa-2 prezintă elemente organice care sunt similare cu cele găsite și în alte comete, dar au, de asemenea, caracteristici care sunt unice pentru asteroizi. Acest lucru sugerează că asteroizii ar fi putut juca un rol în formarea vieții pe Pământ.

„Este posibil ca asteroizii volatili de tip C, bogați în elemente organice, să fi fost una dintre cele mai timpurii surse de apă de pe Pământ. Sosirea substanțelor volatile – elemente organice și apă – pe Pământ este încă o chestiune care face obiectul unor dezbateri semnificative”, a declarat unul dintre cercetători pentru Nature Astronomy. „Încă încercăm să ne dăm seama cum au ajuns aici”.

Deși nu este concludent, acesta nu ar fi primul caz în care oamenii de știință descoperă că elemente esențiale prezente pe Pământ provin din spațiu. Asta pentru că, în luna iunie, un grup de cercetători a dezvăluit că aminoacizii s-au format în afara Pământului.

În căutarea răspunsurilor

Misiunea către Ryugu a început în 2014, când Hayabusa-2 a fost lansată în spațiu. Aceasta trebuia să parcurgă aproximativ 300 de milioane de kilometri pentru a-și atinge obiectivul. Lunga călătorie a durat șase ani. În 2020, sonda s-a întors pe orbita Pământului aducând o capsulă cu mostre.

„Cele aduse de Ryugu sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai puțin contaminate mostre aduse și care sunt disponibile din sistemul solar pentru studii de laborator”, a declarat studiul publicat de Nature Astronomy, „iar cercetările în curs de desfășurare pe aceste mostre valoroase vor extinde înțelegerea noastră asupra proceselor din sistemul solar timpuriu”.

Deși este o parte crucială pentru a înțelege cum a început viața pe Pământ, cercetătorii recunosc că „este improbabil să fie singura sursă de substanțe volatile aduse pe Pământ”. Aceștia continuă să explice că există și alte modalități prin care materialele volatile ar fi putut ajunge pe planetă.

Cum au fost analizate mostrele de pe Ryugu?

Pentru a analiza microtextura complexă a probei și compoziția chimică la scări submicrometrice, cercetătorii au folosit tomografia computerizată bazată pe radiații sincrotronice (SR-XCT) și SR-XRD-CT, precum și FIB–STXM-NEXAFS–NanoSIMS–TEM fără degradare sau contaminare de la atmosfera terestră sau de la particule minuscule și deteriorarea mecanică a probei.

În paralel, aceștia au efectuat o analiză sistematică a volumului folosind următoarele metode:

  • microscopie electronică de scanare (SEM)-EDS;
  • EPMA;
  • XRD;
  • analiza instrumentală prin activare neutronică (INAA);
  • o instalație de izotopi de oxigen prin fluorinare cu laser.

Disponibilitatea datelor

Disponibilitatea datelor este un aspect important în cercetarea științifică. Punerea la dispoziție a datelor contribuie la asigurarea faptului că cercetarea este reproductibilă și poate fi verificată de alți oameni de știință. În acest studiu, toate imaginile de analiză utilizate sunt disponibile la JAXA Data Archives and Transmission System (DARTS). Datele sursă sunt, de asemenea, furnizate împreună cu lucrarea de cercetare.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.