Pe măsură ce explorarea spațială a devenit tot mai răspândită, a început să apară problema deșeurilor spațiale. Deșeurile spațiale reprezintă orice obiect creat de om care orbitează în jurul Pământului, dar care nu mai este funcțional. Acestea pot proveni de la părți nefuncționale ale rachetelor, sateliți defecți sau chiar bucăți de nave spațiale sparte.
Aceste resturi pot deteriora sau distruge navele spațiale funcționale și reprezintă un pericol atât pentru siguranța astronauților cât și a oamenilor de pe Pământ. Însă, problema se înrăutățește pe măsură ce numărul de lansări continuă să crească și se creează tot mai multe resturi. Un nou studiu publicat în Nature Astronomy a constatat că riscul unei coliziuni catastrofale a crescut, iar consecințele ar putea fi fatale.
Căderea resturilor spațiale: crește riscul de accidente mortale
Într-un nou studiu, cercetătorii din Canada au abordat problema deșeurilor spațiale. La baza acestei cercetări stă faptul că în prezent lansăm mai multe rachete decât oricând în istoria omenirii. Un record a fost stabilit în 2021, iar în 2022 acesta ar putea fi depășit. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că avem tot mai multe resturi spațiale pe orbită. Aceștia au constatat că în peste 60 % din toate lansările, în timpul misiunii sunt lăsate în spațiu piese, care apoi își duc existența pe orbita terestră timp de zile sau chiar ani de zile.
Mai devreme sau mai târziu, acestea pot cădea necontrolat la sol. Cu cât acest lucru se întâmplă mai des, cu atât mai mare este probabilitatea de accidente. În 2007, de exemplu, o bucată dintr-o rachetă chineză s-a prăbușit într-un deșert din Sudan. Nimeni nu a fost rănit în acel caz. Dar este doar o chestiune de timp până când se va întâmpla din nou așa ceva, cu consecințe potențial dezastruoase.
Riscul a crescut cu 10%
Deoarece multe lansări de rachete au loc în jurul ecuatorului, se spune că regiunile și zonele metropolitane sunt de trei ori mai expuse riscului decât în alte părți ale planetei. Printre acestea se numără orașe mari precum Jakarta, Mexico City sau Lagos. În general, cercetătorii au estimat că probabilitatea ca resturile spațiale să cadă pe zone locuite este de 10% sau mai mare.
De altfel, sărăcia și condițiile de viață mai precare ar putea crește riscul deoarece structurile de construcție din aceste zone ar fi mai puțin capabile să ofere protecție. În plus, se spune că aproximativ 80% din populația lumii trăiește în locuințe neprotejate sau cu acoperișuri care pot fi distruse cu un grad ridicat de ușurință.
Securitatea costă o mulțime de bani
În studiu, sunt menționate incidente anterioare cu căderi de resturi spațiale care au provocat daune materiale. Deși probabilitatea unor accidente mortale este încă foarte scăzută, e, de asemenea, imposibil de prevăzut unde ar putea lovi Pământul gunoiul spațial și, prin urmare, probabilitatea ca un accident să provoace daune oamenilor a crescut în ultimii ani. Motivul este numărul tot mai mare de obiecte create de om pe orbita planetei noastre. Atât timp cât nu se implementează o strategie protecție, problema nu va face decât să se agraveze în timp. Prin urmare, este important să se facă eforturi fie pentru a reduce cantitatea de gunoi spațial înainte ca acesta să devină o amenințare serioasă la adresa siguranței umane, fie pentru protecția împotriva acesteia.