Free cookie consent management tool by TermsFeed

În trecut, oamenii obișnuiau să privească stelele pur și simplu cu ochiul liber. Cu toate acestea, pe măsură ce înțelegerea universului a crescut, a crescut și dorința noastră de a-l explora mai în detaliu. Ca urmare, telescopul a devenit un instrument din ce în ce mai popular pentru observarea astronomică.

Pentru oricine iubește să petreacă nopți senine privind stelele, un telescop este un instrument esențial. Cu toate acestea, mulți oameni presupun că acesta este un instrument complicat și dificil de utilizat. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr! De fapt, există multe telescoape pe piață care sunt concepute pentru amatori și entuziaști. Aceste telescoape sunt ușor de configurat și de utilizat și oferă o vedere clară a cerului noaptea. Fie că sunteți interesat să observați planete îndepărtate sau pur și simplu să admirați frumusețea stelelor, un telescop astronomic bun vă poate ajuta să explorați universul într-un mod cu totul nou. Așadar, nu vă descurajați de ideea că pot fi dificile de utilizat fiindcă, cu puțină practică, oricine poate deveni un expert în observarea stelelor!

Cu un telescop simplu (dar bun) este posibil să observați stelele și luna din mijlocul orașului. Dar dacă vreți să mergeți mai departe cu explorarea cosmică, nu trebuie decât să vă aflați cu telescopul într-o regiune mai izolată de centrele urbane, unde veți putea vedea, pe lângă toate obiectele menționate mai sus, galaxii și chiar nebuloase în detaliu. Explicația este foarte simplă: în marile orașe există un fenomen numit „poluare luminoasă”, care limitează observarea obiectelor astronomice. Și tocmai aceste obiecte sunt cele mai interesante pentru amatorii și profesioniștii din acest domeniu. În plus, multe regiuni au reglementări specifice care restricționează instalarea de lumini artificiale, ceea ce le face să fie locuri ideale pentru observarea stelelor. Așadar, dacă doriți să explorați universul în toată splendoarea sa, luați telescopul și mergeți în locuri unde poluarea luminoasă nu este o problemă.

Dacă sunteți în căutarea celui mai bun telescop astronomic, este important să găsiți unul care să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un telescop, cum ar fi bugetul dumneavoastră, nivelul de experiență pe care îl aveți și pentru ce veți folosi telescopul. De exemplu, dacă sunteți la început de drum în astronomie, este posibil să doriți să alegeți un model mai puțin costisitor și ușor de utilizat.

Dacă sunteți mai experimentat, poate doriți să investiți într-un telescop de calitate superioară, cu mai multe funcții. Iar dacă intenționați să folosiți telescopul pentru fotografie, va trebui să vă asigurați că este compatibil cu aparatul foto. Cu atât de multe opțiuni disponibile, poate fi dificil să știi de unde să începi. Dar dacă țineți cont de sfaturile noastre din acest articol și de modelele pe care le-am recomandat, s-ar putea ca această sarcină să fie mai ușoară pentru dumneavoastră și să puteți găsi cel mai bun telescop astronomic pentru nevoile dumneavoastră.

Cum funcționează un telescop astronomic?

Există diferite tipuri de telescoape pentru diferite scopuri. De exemplu, un telescop refractor este bun pentru observarea planetelor și a Lunii, deoarece are o putere mare de mărire și o distanță focală mare. Cu toate acestea, un telescop reflector este mai bun pentru observarea obiectelor de pe cerul îndepărtat, cum ar fi galaxiile și nebuloasele, deoarece are o distanță focală mai scurtă și un câmp vizual mai larg. Pentru a decide ce tip de telescop vi se potrivește, trebuie să înțelegeți elementele de bază ale modului în care acestea funcționează și la ce sunt folosite. Odată ce știți acest lucru, vă puteți restrânge opțiunile și puteți găsi telescopul perfect pentru nevoile dumneavoastră.

Dacă doriți să vă dedicați astrofotografiei, va trebui să acordați o atenție deosebită diferitelor tipuri de monturi și aparate foto. Dar dacă ești interesat să cumperi doar ceea ce îți permite bugetul, trebuie să ai grijă să nu te lași înșelat și să nu ajungi să fii frustrat. Așa că ia-ți câteva minute din ziua ta pentru a citi detaliile tehnice de mai jos. Sunt sigur că vă veți simți mult mai confortabil în a găsi echipamentul potrivit pentru nevoile dumneavoastră.

Distanța focală (f) și diafragma (D)

Atunci când alegeți un telescop, doi dintre cei mai importanți factori care trebuie luați în considerare sunt distanța focală și diafragma. Distanța focală definește puterea de mărire a telescopului, în timp ce diafragma determină cantitatea de lumină care poate fi colectată. Împreună, aceste două proprietăți determină calitatea imaginii care poate fi văzută prin telescop. Dintre cele două, distanța focală este, în general, mai importantă pentru astronomii amatori, deoarece are un impact direct asupra cantității de detalii care pot fi observate. O distanță focală mai mare înseamnă că obiectele mai îndepărtate pot fi văzute cu mai multe detalii, în timp ce o distanță focală mai mică are ca rezultat un câmp vizual mai larg. Cu toate acestea, merită menționat faptul că diafragma joacă, de asemenea, un rol important în calitatea imaginii. O diafragmă mai mare permite ca mai multă lumină să ajungă la ocular, rezultând o imagine mai luminoasă și mai clară. Prin urmare, atât distanța focală, cât și deschiderea trebuie luate în considerare atunci când alegeți un telescop.

Raport focal (f/#)

Raportul focal se obține prin împărțirea distanței focale f la diafragma D. Această valoare este de obicei reprezentată ca „f/raport focal” atunci când mergeți să cumpărați un telescop, de exemplu: telescoapele cu f/8, f/10 și f/15 au rapoarte focale de 8, 10 și, respectiv, 15.

Pentru a înțelege semnificația acestui număr, trebuie mai întâi să înțelegem diferențele dintre diferitele tipuri de telescoape disponibile pe piață. Așa că haideți să începem!

Tipuri de telescoape astronomice

Telescop refractor

Pe scurt, ce este un telescop refractor?

Acestea au un sistem optic de mai bună calitate și necesită puțină sau deloc întreținere, dar sunt mai scumpe, mai grele și mai delicate. Sistemul optic al telescoapelor cu refracție constă într-un set de lentile care colectează și focalizează lumina (folosind refracția, un fenomen caracteristic lentilelor) către ocular, unde este observată de ochiul dumneavoastră.

Datorită stabilității caracteristice acestui tip de telescop, el este ideal pentru observarea detaliilor de pe suprafața Lunii și a planetelor. În plus, este recomandat pentru astrofotografie și pentru măsurători de precizie (fotometrie și spectroscopie). Cu toate acestea, deoarece are o deschidere relativ mică, este mai dificil să detectați clar nebuloasele, roiurile și galaxiile mai puțin luminoase.

Avantajele unui telescop refractor

Marele avantaj al acestui tip de telescop constă în faptul că tubul care conține setul de lentile este sigilat, adică lentilele interne nu au niciun contact cu exteriorul. Acest lucru aduce:

  • O calitate mai bună a imaginii, deoarece lentilele nu sunt expuse curenților de aer care transportă particule ce afectează observarea;
  • Stabilitatea imaginii, deoarece nu există diferențe semnificative de densitate și temperatură între fiecare lentilă (foarte potrivit pentru astrofotografie și măsurători mai precise);
  • Rezistență mai mare și nevoie minimă sau deloc de întreținere, deoarece lentilele sunt protejate de impurități.

Dezavantajele unui telescop refractor

Aberația cromatică este o problemă foarte frecventă atunci când vine vorba de lentile.

Această aberație nu este asociată cu calitatea lentilelor, ci este o proprietate intrinsecă a acestora: lumina albă, atunci când trece prin lentilă, este descompusă în spectrul de culori care o constituie (încercați să vă amintiți faimoasa copertă a albumului Dark Side of the Moon al trupei Pink Floyd). Aceste culori diferite se intersectează în diferite regiuni ale axei optice a telescopului, deformând imaginea rezultată.

Dar calmați-vă: această problemă a fost rezolvată cu mult timp în urmă! Majoritatea telescoapelor actuale au un sistem de lentile de diferite forme și densități care reduc drastic efectul acestei aberații. Totuși, acest lucru duce la o altă problemă: lentilele sunt instrumente foarte delicate și dificil de manevrat, deoarece trebuie să aibă o densitate uniformă, nu pot avea imperfecțiuni în întreaga lor constituție (spre deosebire de o oglindă care este doar o suprafață reflectantă) și trebuie să aibă curbura perfectă pe ambele părți.

Toate acestea conduc la un cost ridicat în producția obiectivelor și, în consecință, în prețul final al telescoapelor, astfel încât obiectivele bune pentru telescoape sunt de 4 până la 10 ori mai scumpe decât oglinda reflectorizantă echivalentă. În cele din urmă, sunt telescoape mari, grele și delicate, astfel încât transportul lor pentru excursii de camping peste noapte poate fi o sarcină complicată, obositoare și periculoasă pentru echipament.

Telescop reflector

Dar ce este mai exact un telescop reflector?

Telescoapele cu reflector sunt cele mai ieftine dintre celelalte tipuri și sunt indicate în principal pentru obiectele îndepărtate. Cu toate acestea, necesită o întreținere regulată. Acest tip de telescop are un sistem optic format din oglinzi curbe și plate. Lumina colectată de oglinda primară este reflectată de mai multe ori (variind în funcție de fiecare model) în celelalte oglinzi până când este observată de ochiul dumneavoastră.

Este tipul de telescop ideal pentru observarea obiectelor Deep Sky, adică a roiurilor, nebuloaselor, galaxiilor și altele. Acest lucru se datorează faptului că este mult mai ușor și mai ieftin să construiești un telescop cu o deschidere mare folosind oglinzi decât lentile, astfel încât se colectează mai multă lumină și obiectele mai puțin luminoase sunt mai ușor de detectat.

Avantajele unui telescop cu reflector

Deoarece modelarea și lustruirea suprafețelor reflectorizante este mult mai practică și mai puțin costisitoare decât construirea unor lentile cu același diametru, deschiderea unui telescop reflector este mult mai mare decât cea a unui telescop refractor de același preț. În acest fel, se colectează mai multă lumină și obiectele mai puțin luminoase sunt mai ușor de detectat. Așadar, acesta este cel mai ieftin tip de telescop dintre cele trei. În plus, deoarece nu au lentile, telescoapele reflectorizante nu au aberații cromatice.

Dezavantajele unui telescop cu reflector

Cu excepția telescoapelor mai scumpe (care au mecanisme de corecție), majoritatea telescoapelor reflectorizante au așa-numita aberație sferică, un alt fenomen caracteristic naturii înseși a instrumentului optic.

De data aceasta, reflexia luminii în apropierea axei optice a oglinzii este ușor diferită de reflexia generată de capetele oglinzii. Acest lucru duce la o focalizare imperfectă, formând aberația. Un alt dezavantaj major al acestui tip de telescop este faptul că tubul său este deschis, adică oglinzile sunt expuse la mediul înconjurător.

Acest lucru are ca rezultat acumularea de praf, umiditate și alte impurități pe suprafețele reflectorizante, care afectează calitatea imaginii finale. Astfel, acest tip de telescop necesită o întreținere recurentă și o mai mare atenție la depozitarea sa.

Întreținerea este simplă, dar este inevitabil ca oglinda să fie mai susceptibilă la accidente, pe lângă faptul că este un proces posibil plictisitor.

Telescop catadioptric

Ce este un telescop catadioptric?

Telescopul catadioptric este mult mai practic și are un preț rezonabil, dar o scădere relativă a calității imaginii sale în comparație cu celelalte două tipuri. Telescopul catadioptric, mixt, compus sau Schmidt-Cassegrain (numele celui mai popular model al acestui tip de telescop), are sistemul său optic format dintr-un set de lentile și oglinzi .

Funcția principală a acestei configurații este de a mări în mod inteligent drumul optic al luminii (adică lungimea pe care lumina o parcurge atunci când cade pe oglinda primară până când ajunge la ochi, mărind distanța focală), rezultând un tub mai lung, compact.

Avantajele unui telescop catadioptric

Principalul avantaj pe care un tub mai compact îl aduce unui telescop este caracterul practic, iar acest lucru nu se referă doar la transportarea mai ușoară a acestuia: telescoapele mai compacte sunt, de obicei, mai potrivite pentru configurațiile computerizate, ceea ce este esențial pentru o observație mai confortabilă și, în principal, pentru astrofotografie. Din nou, deschiderea mare caracteristică acestui tip de telescop permite o mai bună observare a obiectelor Deep Sky, precum și a detaliilor Lunii și ale planetelor din sistemul solar.

Dezavantajele unui telescop catadioptric

Din păcate, tot acest aspect practic este însoțit de o potențială scădere a calității imaginii finale dintre cele trei tipuri de telescoape. În plus, configurația sa face ca produsul să fie mai scump, făcându-l mai ieftin decât un telescop refractor, dar mai scump decât un reflector de aceeași mărime.

Merită menționat faptul că acestea sunt cele trei tipuri de telescoape referindu-se la constituția sistemului optic. Fiecare dintre ele are mai multe modele cu setări specifice care îți pot aduce avantaje sau dezavantaje, în funcție de interesul tău. Dar nu vă speriați, ori de câte ori întâlniți un nume necunoscut pentru un model de telescop, puteți consulta această listă pentru a afla detaliile tehnice respective.

De asemenea, comentariile făcute aici despre cel mai bun telescop astronomic pentru fiecare scop în parte se referă doar la telescoapele comerciale. Atunci când studiem funcționarea telescoapelor profesionale de mari dimensiuni (cunoscute popular sub numele de super-telescoape) folosite de comunitatea astronomică în scopuri academice, ne confruntăm cu sisteme optice mult mai sofisticate, tehnologie de ultimă generație și diverse alte echipamente care ajută la corectarea imperfecțiunilor sau la măsurători extrem de precise.

Suporturi pentru telescoape

Suportul susține telescopul în timpul observației. Acesta poate fi un trepied mobil sau o structură fixă atașată ferm la sol. Acesta poate fi manual sau computerizat, iar acest detaliu este foarte important pentru o observație de calitate și esențial pentru anumite tipuri de observații.

Nu are rost să cumpărați cel mai bun telescop astronomic pe care vi-l permite buzunarul, deoarece poate fi complet frustrat dacă nu cumpărați un telescop potrivit pentru tipul de observație pe care doriți să îl efectuați (sau mai rău: dacă suportul nu este compatibil cu telescopul dumneavoastră, puteți chiar să puneți în pericol integritatea fizică a echipamentului dumneavoastră).

Majoritatea telescoapelor care sunt vândute în comerț vin cu un suport compatibil, așa că majoritatea celor care cumpără pentru prima dată un telescop astronomic nu se preocupă prea mult de acest detaliu, dar este esențial să știți cum să faceți diferența între cele două tipuri principale de suporturi: altazimutală (sau orizontală) și ecuatorială. Alegerea unuia dintre aceste sisteme este cea care va determina tipul și tehnicile de observație pe care le puteți efectua.

Sistem azimutal, altazimutal sau orizontal (AZ)

Acesta este cel mai potrivit pentru pasionații de astronomie care achiziționează primul lor telescop astronomic. Ambele sisteme (altazimutal și ecuatorial) se bazează pe două coordonate.

Coordonatele acestui prim tip de montare sunt foarte simplu de înțeles: prima se numește azimut , care este unghiul în care se află obiectul ceresc în raport cu nordul și este același unghi pe care îl verificăm atunci când folosim o busolă; a doua coordonată se numește înălțime, care este tocmai unghiul la care se află obiectul ceresc față de orizont.

Am putea spune, așadar, că acest tip de sistem indică „stânga/dreapta” și „sus/jos”.

Avantajele sistemului azimutal

Este ușor de înțeles și, prin urmare, este ales de majoritatea observatorilor începători. Cu o manevrare mai intuitivă, este mai ușor să îl mutați manual pentru a vedea Luna, stelele, planetele și alte obiecte cerești. Dacă dificultatea constă în găsirea cu ușurință a obiectelor mai puțin luminoase, modelele computerizate pot rezolva această problemă.

Un alt mare avantaj este că nu veți avea nevoie de nicio sursă de energie pentru a efectua observațiile, ceea ce este foarte important de luat în considerare în tabere și excursii. Acest lucru se datorează faptului că sistemul azimutal este ușor de utilizat și, indiferent dacă configurația dvs. este computerizată sau nu, puteți muta manual telescopul.

Dezavantajele sistemului azimutal

Acest sistem are două dezavantaje principale. Primul este că rotația Pământului are loc printr-un sistem de coordonate distinct (ecuatorial) și, prin urmare, montajul (chiar dacă este computerizat) nu va urmări mișcarea Pământului.

Atunci când privim cerul cu ochiul liber, nu percepem mișcarea stelelor, însă, folosind un telescop, percepem clar această mișcare în cazul obiectelor foarte mici sau mai apropiate (cum ar fi Luna), astfel încât trebuie să corectăm orientarea într-o perioadă de câteva minute (uneori chiar secunde).

O altă consecință a acestui dezavantaj este imposibilitatea de a realiza astrofotografii sau măsurători cu un timp de expunere mai mare de, de exemplu, 10 secunde (astrofotografiile obișnuite se obțin, de obicei, cu timpi de expunere de ordinul minutelor până la câteva ore).

Cel de-al doilea dezavantaj este dificultatea de a găsi obiectul de interes dacă acesta este invizibil cu ochiul liber: găsirea unui obiect foarte mic poate fi o sarcină mai complicată decât pare și, uneori, frustrantă.

Montura ecuatorială (EQ)

Este cel mai potrivit tip de sistem pentru astrofotografii și observații de durată medie și lungă (de ordinul minutelor până la ore). Cu toate acestea, din cauza complexității sale, este mai potrivit pentru pasionații mai experimentați în tehnicile de observare. Coordonatele sale sunt: ascensiunea dreaptă și declinația.

Avantajele sistemului ecuatorial

Sistemul de coordonate al acestui tip de suport se bazează pe rotația Pământului. Acest lucru garantează o observare mai confortabilă a obiectului de interes, deoarece motoarele care însoțesc în mod normal acest suport rotesc telescopul în sincron cu rotația Pământului. În acest fel, atunci când se îndreaptă spre o stea, aceasta nu va părăsi câmpul vizual, deci va rămâne fixată pe toată durata observației.

O altă consecință a acestui fapt este posibilitatea de a realiza astrofotografii și alte măsurători (fotometrie și spectroscopie), deoarece fără acest mecanism obiectul de interes va apărea cu siguranță deformat în fotografie din cauza mișcării sale aparente pe cer.

Dezavantajele sistemului ecuatorial

Bineînțeles, principalul dezavantaj al acestui sistem este complexitatea sa. Astronomii amatori neexperimentați pot fi frustrați de utilizarea acestui sistem din cauza dificultății de a găsi obiectele de interes.

Pentru a rezolva această problemă, din nou, se obișnuiește să se folosească un software care automatizează orientarea telescopului, dar atât complexitatea, cât și această soluție fac ca montajul să fie mai scump.

Ocular

Ocularul este elementul final al sistemului optic al unui telescop și este, de obicei, singura parte care poate fi schimbată cu ușurință. Prin utilizarea unor oculare diferite, observatorii pot mări sau micșora mărirea unei imagini. În plus, ocularele pot fi utilizate pentru a îmbunătăți calitatea unei imagini prin corectarea aberațiilor. Alegând ocularul potrivit, observatorii se pot asigura că văd cea mai clară imagine posibilă a cerului nopții. Cu atât de multe tipuri diferite de oculare disponibile, alegerea celui potrivit poate părea descurajantă. Cu toate acestea, acordându-și puțin timp pentru a învăța despre diferitele opțiuni, orice observator poate găsi un ocular care îl va ajuta să obțină cel mai bun rezultat.

Astfel, dintre toate accesoriile de care are nevoie un astronom, ocularele sunt probabil cele mai importante. Un telescop este inutil fără ele, deoarece acestea sunt singura modalitate de a mări imaginea și de a o face vizibilă cu ochiul liber. Există multe tipuri diferite de oculare pe piață, fiecare fiind conceput pentru un anumit scop. Cele mai comune sunt cele de tip Super (Huygens) și Plössl. Huygens sunt ieftine și au o distanță focală scurtă, ceea ce le face ideale pentru observațiile planetare. Pe de altă parte, ocularele Plössl au o distanță focală mai mare și oferă un câmp vizual mai larg, ceea ce le face mai potrivite pentru obiecte astronomice cum ar fi galaxiile și nebuloasele. În plus față de aceste două tipuri, există, de asemenea, oculare specializate pentru utilizarea în astrofotografie. Indiferent de tipul de astronomie care vă interesează, există un ocular care vă va ajuta să profitați la maximum de telescopul dumneavoastră.

CCD

Un dispozitiv cu cuplaj de sarcină, sau CCD, este inima oricărei camere digitale. Acesta constă, în principiu, dintr-un circuit care înregistrează lumina care cade pe sistemul optic, transformând fotonii de lumină în electroni care, în final, sunt transformați în imagini. În astronomie, utilizarea CCD-urilor stă la baza astrofotografiei.

Utilizarea unui CCD este foarte simplă: veți detașa ocularul și veți pune CCD-ul în locul său. După ce ați făcut acest lucru, va trebui să focalizați telescopul și apoi să începeți să faceți fotografii. Marele avantaj al CCD-urilor este că vă permit să realizați fotografii cu expunere lungă, lucru care nu este posibil cu un ocular simplu. Acest lucru înseamnă că puteți capta imagini ale unor obiecte astronomice slabe care altfel ar fi invizibile cu ochiul liber.

Sfaturi pe scurt:

  • Dacă doriți să vă concentrați asupra stelelor, planetelor și a detaliilor Lunii, cumpărați un telescop refractor;
  • Dacă doriți să vă concentrați asupra obiectelor astronomice îndepărtate, cum ar fi nebuloasele și galaxiile, cumpărați un telescop reflector;
  • Un telescop mic se referă de obicei la modelele cu o deschidere de până la 60 mm în diametru;
  • Un telescop mediu ar trebui să aibă un diametru cuprins între 70 mm și 80 mm;
  • Un telescop de dimensiuni medii-mari înseamnă, în general, că telescopul are un diametru cuprins între 102mm și 114mm la deschidere;
  • Un telescop mare are în general un diametru de 150 mm sau mai mult.

Care este cel mai bun telescop astronomic?

După ce ați decis ce tip de telescop este cel mai potrivit pentru interesul dumneavoastră, trebuie să cunoaștem pe scurt cele mai recunoscute mărci de către comunitatea astronomică.

Când vine vorba de telescoape, brandul joacă un rol fundamental în alegerea echipamentului, deoarece avem de-a face cu: fabricarea unor lentile bune, omogene, cu curbe extrem de bine definite; oglinzi perfect lustruite; calibrări milimetrice; etanșarea țevilor; rezistența întregului sistem; calitatea… prin urmare, un mic detaliu nepotrivit la un telescop poate compromite întreaga experiență observațională și, prin urmare, doar mărcile credibile pot garanta acest lucru consumatorului de rând.

Cele mai recunoscute mărci sunt:

  • Meade
  • Celestron
  • Orion
  • SkyWatcher
  • Takahashi
  • Vixen
  • Questar
  • TeleView

Unele dintre aceste mărci sunt rar întâlnite în România, dar primele 4 sunt foarte comune, de o calitate excelentă și au prețuri mai accesibile. Acum să aruncăm o privire la câteva dintre recomandările noastre de top și să vedem care ar putea fi cel mai bun telescop astronomic pentru dvs.

Celestron NexStar 8 SE

cel mai bun telescop astronomic - Celestron NexStar 8 SE
Celestron NexStar 8 SE este o alegere excelentă dar și costisitoare

Telescopul Celestron NexStar 8 SE Schmidt-Cassegrain este unul dintre cele mai populare de pe piață și pe bună dreptate. Este simplu de configurat și de utilizat, ceea ce îl face o alegere excelentă atât pentru începători, cât și pentru observatorii experimentați de stele. Una dintre principalele caracteristici care diferențiază acest telescop de altele este tehnologia SkyAlign. Aceasta permite dispozitivului să se alinieze cu orice obiecte strălucitoare de pe cer fără vreun efort din partea utilizatorului.

Deoarece este computerizat, trebuie doar să alegeți ce obiect astronomic doriți să vedeți, iar Celestron NexStar 8 SE face totul pentru dumneavoastră. În plus, telescopul include un ecran LCD și un control manual care vă ajută să știți mai multe despre galaxii și stele. Fie că sunteți la început de drum în pasiunea dumneavoastră pentru astronomie sau sunteți un profesionist experimentat, telescopul Celestron NexStar 8 SE este o alegere excelentă dar și costisitoare.

Telescop cu Refractie National Geographic, 50/360

Telescop cu Refractie National Geographic, 50/360
Telescopul refractor National Geographic este un instrument excelent pentru astronomii amatori

National Geographic Refracting Telescope, 50/360 este un produs excelent pentru copiii și amatorii care sunt pasionați de astronomie și o fac ca hobby. Este livrat cu 2 oculare de foarte bună calitate, dar cu distanțe focale diferite de 20 mm și 6 mm în mod implicit. Ocularul de 20 mm vă permite să vedeți obiectele la o putere mai mică, în timp ce ocularul de 6 mm vă permite să vedeți obiectele la o putere mai mare. Puteți utiliza și alte oculare cu acest telescop, dar ocularele de 20 mm și 6 mm sunt cele mai bune pentru a fi utilizate cu acest model. Acest telescop are, de asemenea, un finderscope, care este un telescop mic care vă ajută să găsiți obiectele de pe cerul nopții care e foarte ușor de configurat și de utilizat.

De altfel, acest telescop este o modalitate excelentă de a intra în lumea astronomiei pentru amatori. Obiectivul de 50 mm este suficient de puternic pentru a vedea unele lucruri interesante, dar nu atât de puternic încât să fie copleșitor. Sistemul alt-azimutal este simplu de utilizat și ușor de păstrat curată. Nu va fi nevoie să faceți prea multă întreținere la acest telescop și este o modalitate excelentă de a intra în acest domeniu. Fie că vă uitați la stele într-o noapte senină, fie că încercați să priviți mai de aproape luna, telescopul refractor National Geographic este un instrument excelent pentru astronomii amatori.

Telescop Astronomic 25/50 40 mm iMK, Cu Aplicatie Mobila, VD

Telescop Astronomic 25/50 40 mm iMK, Cu Aplicatie Mobila, VD
Cu un design ușor de utilizat și un preț accesibil, este o alegere imbatabilă

Este important ca copilul dumneavoastră să înceapă să fie pasionat de diferite domenii încă de mic. Cu siguranță veți observa ce îl interesează cel mai mult, iar dacă este vorba de astronomie, ați putea opta pentru acest telescop. De exemplu, 25/50 40mm iMK este special conceput pentru copii. Are un design simplu și este ușor de utilizat, chiar și pentru copiii mai mici. În plus, calitatea telescopului este foarte bună, astfel încât copilul dumneavoastră se poate bucura de vederi clare ale cerului noaptea. Cu acest model, poate explora stelele și planetele și poate dezvolta un interes pe viață pentru astronomie.

Este foarte ușor de utilizat și chiar vă puteți distra împreună seara, când doriți să observați corpurile cerești. Rolul său este educativ, dar și de a trezi creativitatea și curiozitatea unui copil. Telescopul este fabricat din plastic și, prin urmare, foarte ușor de transportat. Obiectivul are o diagonală de 40 mm. Astfel, capacitatea sa de colectare a luminii este suficient de bună încât să puteți vedea craterele de pe Lună și chiar inelele lui Saturn. Dacă sunteți în căutarea unui telescop bun pentru începători, atunci acesta ar trebui să se afle cu siguranță în fruntea listei dumneavoastră. Cu un design ușor de utilizat și un preț accesibil, este o alegere imbatabilă.

Telescop Refractor Bresser Arcturus 4511600

Telescop Refractor Bresser Arcturus 4511600
Bresser Arcturus 4511600 este o opțiune excelentă pentru cei care caută un telescop ușor de utilizat

Dacă sunteți în căutarea primului dvs. telescop, „Bresser Arcturus Refractor Telescope 4511600” este o opțiune excelentă. Este ușor de configurat și de întreținut și produce imagini clare atât ale obiectelor terestre, cât și ale celor cerești. Lentilele telescopului sunt acoperite cu filtre speciale care blochează lumina nedorită, rezultând imagini cu contrast ridicat, perfecte pentru începători. Cel mai bun dintre toate, telescopul „Bresser Arcturus Refractor Telescope 4511600” are un preț accesibil, ceea ce îl face un telescop entry-level excelent pentru oricine este interesat să exploreze cerul nopții.

Acesta vine cu o montură care este de tip alt-azimut, ceea ce îl face foarte ușor de configurat. Telescopul în sine cântărește doar 2 kg, deci este foarte ușor de transportat în geanta sa. În plus, există multe accesorii utile incluse în pachet, cum ar fi un vizor și un ocular. Raportul focal al acestui telescop este f/11,7, ceea ce înseamnă că e un sistem lent. Chiar și așa, asta înseamnă, de asemenea, că va avea un câmp vizual îngust, dar un nivel de apropiere mare. În general, telescopul refractor Bresser Arcturus 4511600 este o opțiune excelentă pentru cei care caută un telescop ușor de utilizat, dar care este totuși suficient de puternic pentru a oferi vederi minunate ale cerului pe timp de noapte.

Telescop Astronomic JH20-60X60

Telescop Astronomic JH20-60X60
Este excelent pentru a începe cu dreptul în lumea astronomiei

Telescopul astronomic JH20-60X60 este o alegere excelentă pentru astronomii amatori. Are un diametru al obiectivului de 60 mm și un diametru al ocularului de 10 mm, ceea ce îl face ideal pentru observarea obiectelor slabe de pe cerul nopții. Funcția de zoom vă permite să măriți obiectele de până la 60 de ori dimensiunea lor reală, facilitând astfel observarea de aproape a stelelor și planetelor îndepărtate. Trepiedul este, de asemenea, reglabil, astfel încât să puteți poziționa telescopul la înălțimea perfectă pentru o vizionare confortabilă. Prin urmare, indiferent dacă sunteți un începător în ale observațiilor stelare sau un astronom experimentat, telescopul astronomic JH20-60X60 este o alegere excelentă pentru a explora cerul nopții.

Pachetul în care este livrat are tot ce aveți nevoie pentru a începe să vă folosiți noul telescop. Veți găsi o cârpă specială pentru a curăța lentilele, precum și o husă pentru a-l lua cu dvs. în vacanță. Acest telescop este ușor de întreținut și nu necesită o atenție prea complexă. Cu acest model, veți putea vedea stelele și planetele de aproape și în detaliu, astfel fiind un mod excelent de a începe cu dreptul în lumea astronomiei și a observării stelelor.

Telescop Celestron AstroMaster 130 EQ Reflector Newtonian

Telescop Celestron AstroMaster 130 EQ Reflector Newtonian
Acest telescop este excelent pentru vederi panoramice

Telescopul newtonian cu reflector Celestron AstroMaster 130 EQ este unul dintre cele mai bune telescoape pentru începători, datorită performanțelor sale garantate și a opticii de calitate. Cu acest telescop puteți observa planete, stele, luna și alte corpuri cerești. Are un design optic newtonian, iar montura este de tip alt-azimut. De asemenea, produsul este livrat cu două oculare cu distanțe focale diferite (20 mm și 10 mm), o diagonală stelară și un manual de instrucțiuni pentru a vă ajuta să îl folosiți. Singurul dezavantaj al acestui telescop este prețul său ridicat; dar dacă intenționați serios să vă apucați de astronomie pentru amatori, acest model merită cu siguranță luat în considerare.

Dat fiind faptul că este realizat din aluminiu rezistent, de aici și greutatea este mai mare. Nu este atât de ușor de transportat. Raportul focal e f/5, un sistem rapid, ceea ce înseamnă o putere de mărire mai mică, dar o adâncime mare de câmp. Acest telescop este excelent pentru vederi panoramice și pentru obiecte astronomice cum ar fi Luna și planetele. De asemenea, puteți vedea roiurile de stele și nebuloasele. Trepiedul este foarte stabil chiar și atunci când este extins la înălțimea maximă. Per total, acesta este un telescop excelent pentru începători.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.