Free cookie consent management tool by TermsFeed

În calitate de succesor demn al telescopului Hubble, James Webb este cel mai mare și mai sofisticat telescop construit vreodată. Prima imagine de înaltă calitate a cosmosului realizată de cel mai mare și mai sofisticat telescop construit vreodată a fost făcută publică de președintele Joe Biden de la Casa Albă și NASA. Marțea aceasta, restul fotografiilor capturate până în prezent vor fi dezvăluite în cadrul unui eveniment care va fi transmis în direct.

După cum știu toți cei care au urmărit dezvoltarea telescopului spațial James Webb, vinerea trecută, NASA a dezvăluit primele cinci locații îndepărtate care vor fi urmărite. Printre acestea se numără:

  • Nebuloasa Eta Carinae;
  • Nebuloasa inelului sudic;
  • WASP-96b (exoplanetă);
  • Cvintetul lui Stephan;
  • SMACS 0723.

Prima, Eta Carinae, se află la o distanță de 7.600 de ani-lumină, cu stele de multe ori mai mari decât Soarele nostru. Cea de-a doua, Nebuloasa Inelului Sudic, se află la aproximativ 2.000 de ani lumină de Pământ și este o nebuloasă planetară – în termeni simpli, un nor mare de gaz care înconjoară o stea muribundă. A treia este exoplaneta WASP-96b, care se află la 1.150 de ani lumină distanță și are jumătate din masa lui Jupiter. Vorbind dintr-o zonă „puțin” mai îndepărtată de Pământ, la 290 de milioane de ani-lumină, avem cvintetul lui Stephan, în vechea constelație familiară Pegasus. Și, în sfârșit, SMACS 0723, un roi de galaxii extrem de îndepărtat, popular pentru masa sa mare.

Prima imagine realizată de telescopul James Webb
Prima imagine color a telescopului spațial James Webb, un aparat revoluționar conceput pentru a privi prin cosmos până la începuturile universului.

Prima imagine realizată de telescop, dezvăluită de Biden, prezintă cel mai adânc punct din univers capturat de oameni. Aceasta a fost captată cu James Webb Near Infrared Camera (NIRCam) și este de fapt un compozit format din imagini la diferite lungimi de undă, totalizând 12,5 ore de expunere și oferă un nivel de detaliu nemaiîntâlnit până acum care anticipează ceea ce ne putem aștepta de la acest nou și fascinant telescop spațial.

În ceea ce privește spațiul-timp, imaginea arată clusterul de galaxii SMACS 0723 așa cum arăta în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Dacă Hubble a reușit să capteze lumini care au fost generate în urmă cu 13.000 de milioane de ani, când vârsta Universului era de aproximativ 800 de milioane de ani, sistemele de captare ale lui James Webb ne vor permite să ne apropiem puțin mai mult de originea Universului, se speră.

Simpla publicare a acestei imagini a SMACS 0723 a generat deja numeroase reacții pe rețelele de socializare, în special legate de efectul de lentilă gravitațională, deși numărul uriaș de galaxii pe care le putem vedea în fotografie a provocat și el o multitudine de reacții.

Dar mai este ceva. Considerând că de când telescopul a reușit să își desfășoare oglinda hexagonală uriașă la începutul acestui an, toate sistemele de ultimă generație, camerele, spectrografele au funcționat peste așteptările oamenilor de știință. Ne așteptăm ca, potrivit experților, Webb să vadă înapoi în timp până la Big Bang, acum 13,8 miliarde de ani. Pe măsură ce Universul s-a extins, lumina emisă de primele stele a trecut de la lungimile de undă ultraviolete din spectrul vizibil care era emisă la lungimi de undă mai mari în infraroșu. De asemenea, este pregătit să identifice acest lucru și, potrivit experților, cu o rezoluție fără precedent.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.