Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine un top cu telefoane pentru seniori, în primul rând pentru a-ți fi mult mai ușor să găsești un model care să se alinieze necesităților unei persoane mai în vârstă, fără a fi nevoie să faci experimente nereușite și care să te coste, astfel, prea mulți bani. Este evident că în special în timpurile pe care le trăim toată lumea trebuie să fie conectată. Persoanele în vârstă, care deseori ajung să rămână singure sau care au nevoi de sănătate specifice, nu doar că nu ar trebui să fie neglijate din acest punct de vedere, ci nu ar trebui să fie neglijate sub nicio formă. Industria smartphone-urilor, în general, nu prea ia în considerare nevoile speciale ale anumitor categorii de vârstă, iar ceea ce am putea denumi drept „piața seniorilor” nu are, cel puțin la o primă vedere, astfel de modele disponibile. Totuși, dacă vom căuta cu atenție, putem găsi chiar o gamă variată de operatori și telefoane care oferă modele simplificate, dar fără a face mari compromisuri în ceea ce privește funcționalitatea, adaptându-se nevoilor persoanelor mai în vârstă care, trebuie să recunoaștem, cu greu s-ar putea obișnui cu smartphone-uri de tehnologie înaltă și de ultimă generație.

Multe dintre modelele de telefoane pentru seniori pe care ți le vom recomanda se adaptează, în primul rând, nevoilor speciale ale persoanelor mai învârstă – capacitatea redusă de vedere, auz, posibilitatea de a fi utilizate cu ușurință și fără bătăi de cap, accesibilitatea și design-ul intuitiv, ușor de urmărit, caracterele mari și, dacă e cazul, butoanele cu mesaj vocal, scurtăturile pentru apeluri și alte caracteristici care ajung să facă „viața tehnologică” mai ușoară seniorilor care fac parte din familiile noastre. Telefoane mobile cu calitate audio foarte bună, clară, posibilitate de a trimite ușor mesaje, folosind instrumente simple de apelare și de trimitere, butoanele care pot fi folosite în situații de maximă urgență, camerele foto de înaltă calitate sunt, de fapt, doar câteva dintre caracteristicile unor modele de telefoane pentru seniori, prietenoase cu persoanele mai în vârstă. Am încercat să eliminăm opțiunile de telefoane care nu îndeplinesc, după părerea noastră, aceste caracteristici standard: accesibilitate, ușurință de utilizare, design-ul intuitiv și, pe cât este posibil, încadrarea acestora într-un model care nu face compromisuri privitoare la funcționalitate și lucrurile pe care le poți face cu respectivul telefon.

Top telefoane pentru seniori

Nu putem să nu apreciem, totuși, că piața (cel puțin cea de la noi) nu prea pune la dispoziție o gamă variată de telefoane pentru persoanele mai în vârstă. Majoritatea, ce-i drept, sunt destul de accesibile și au cam aceleași caracteristici de bază, fără alte îmbunătățiri semnificative. Iată topul nostru cu telefoane pentru seniori pe care ar trebui să le iei în considerare când cauți un model.

Nokia 3310

Cu un design simplu, intuitiv, interfață ușor de utilizat, viață lungă a bateriei, acesta este unul dintre cele mai bune telefoane pentru seniori, întrucât unele persoane în vârstă s-ar putea să nu își dorească toate tehnologiile și funcționalitățile sofisticate ale unui smartphone. Un telefon care își face treaba, cum s-ar spune, extrem de ușor de utilizat, cu toate elementele de care are nevoie pentru a asigura posibilitatea de a păstra legătura cu familia și prietenii, și baterie care durează foarte mult; este un telefon foarte rezistent, mic, motiv pentru care dacă este scăpat accidental, nu trebuie să-și facă griji. Prețul este extrem de accesibil, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai potrivite telefoane pentru seniori.

Nokia 3310
Nokia 3310 – HMD Global

Nokia G10

Cu un display foarte mare, baterie puternică, însă cu o capacitate limitată de stocare (ceea ce, de fapt, nu ar trebui să ridice probleme prea mari), și cu un scaner de amprente montat în partea laterală (care ar putea fi mai greu de atens), acest model este destul de potrivit pentru seniori. Este destul de mărișor (ecran de 6,5 inchi), și are o baterie foarte puternică (5050 mAh). De altfel, dimensiunea acestui telefon ar fi una dintre caracteristicile cele mai importante, întrucât permite ca ecranul și afișajul să fie ușor de văzut. Cu funcționalități chiar bune, pe lângă faptul că (așa cum e cazul tuturor telefoanelor Nokia) este accesibil, există multe motive pentru care Nokia G10 ar trebui luat în considerare.

Telefon pentru seniori Nokia G10
Nokia G10 – HMD Global

Motorola G60

Un alt telefon bun este Motorola G10, care poate face fotografii de calitate mare, folosindu-se de camera de înaltă rezoluție de 108 MP, autonomie de până la 54 de ore doar printr-o singură încărcare, ecran de 6,8 inchi. Bateria enormă de 6000 mAh, memoria RAM de 6 GB, încărcarea rapidă cu tehnologia de încărcare TurboPower™ 20, luminozitate bună și afișaj clar, calitatea audio maximală, rată de împrospătare de 120 Hz, ecran Max Vision FHD+ cu HDR 10 fac ca acest model, chiar dacă ceva mai sofisticat, să fie o alegere bună pentru persoanele mai în vârstă ce doresc, totuși, să rămână în trend cu tendințele în materie de tehnologie.

Telefon pentru seniori Motorola G60
Motorola G60 – Fabricat în anul 2021, cu sistem de operare Android 12

Samsung Galaxy A32

Pentru seniorii care iubesc apelurile video, acest telefon este extraordinar de bun în primul rând pentru că oferă un afișaj genial, are display mare, chiar dacă poate ajunge la prețuri ceva mai ridicate. Chiar dacă în general tehnologia 5G nu s-ar plia pe necesitățile persoanelor în vârstă, în primul rând pentru că bateria are de suferit și nu aduce cu adevărat prea multe caracteristici de care un utilizator în vârstă are nevoie, poate face apelurile video mult mai la îndemână, în special pentru cele în care sunt incluși mai mulți participanți. Dacă ești în căutarea unui model cu 5G, atunci Galaxy A32 este cea mai potrivită alegere – ecran mare, multe camere, cu design estetic și atractiv.

Telefon pentru seniori Samsung Galaxy A32
Samsung Galaxy A32 – Fabricat în anul 2021, sistem de operare Android 12

MaxCom Comfort MM721

Un alt telefon foarte bun, cu baterie Li-Ion, care vine la pachet cu suport telefon, la un preț nu doar accesibil, ci și de nerefuzat, și care oferă toate caracteristicile de care un senior are nevoie pentru a putea rămâne, în permanență și oricând este nevoie, conectat cu ceilalți. Rezistent, este un model clasic care are butoane cu volum, design intuitiv, doar câteva butoane ale căror funcții sunt ușor de memorat, baterie care rezistă și încărcare foarte rapidă, cântărește doar 84 de grame și volumul, la maximum, este potrivit în special pentru vârstnicii cu deficiențe de auz. Este un model pentru care, în general, optează foarte mulți când vine vorba de telefoane pentru seniori, pentru că oferă multe dintre caracteristicile esențiale.

Telefon pentru seniori MaxCom Comfort MM721
MaxCom Comfort MM721 – Cu volum ridicat în convorbiri și sonerie

Alcatel 1

Deși are capacitatea bateriei de 2000 mAh, Alcatel 1 are un display de 5 inchi și este potrivit în special seniorilor care vor să aibă un model mai la modă, dar care, în același timp, să nu le ridice prea multe întrebări în ceea ce privește funcționarea, accesibilitatea. Pot face poze cât de cât calitative, are rezoluția video full HD, 480×960 pixeli, camera principală de 5 MP și cea din față de 2 MP, făcându-l potrivit pentru adulții mai în vârstă care, încetul cu încetul, încearcă să se adapteze noilor tehnologii și tendințe din domeniu. Există și alte modele de telefoane de la Alcatel, de altfel, care se potrivesc forate bine necesităților seniorilor. Alcatel 1 este primul care ne-a venit în minte și pe care ne-am gândit să vi-l recomandăm.

Telefon pentru seniori Alcatel 1
Alcatel 1 – Telefon sub tutela Nokia, TCL Technology, are sistem de operare Android Go

Xiaomi Redmi 9C NFC

Un model cu un ecran destul de mare, display imersiv HD de 6,53 inchi, baterie masivă cu o capacitate de 5000 mAh, 27 de zile autonomie în stand-by, cameră principală de 13 MP și cea frontală de 5 MP, lanternă, ușor de folosit și cu design atrăgător. Acest model încearcă, astfel, să nu facă prea multe compromisuri în ceea ce privește funcționalitatea și modul în care poate fi utilizat de către seniori, însă oferă, în același timp, multe caracteristici care îl fac să se alinieze necesităților celor mai vârstnici. De asemenea, este foarte accesibil și la preț.

Telefon pentru seniori Xiaomi Redmi 9C NFC
Xiaomi Redmi 9C NFC -Fabricație 2020, sistem de operare Android 10

Oukitel WP12 Pro

Un smartphone foarte potrivit pentru seniori este acest model, cu ecran de 5,5 inchi, rezistent, afișaj uimitor, echipat cu Android 11, fiind recomandat în special acelor persoane mai în vârstă care vor să fie conectate în permanență cu noutățile și lumea online. Rezistent la praf, nisip și căzături accidentale, zgârieturi, acesta este considerat cel mai bun telefon pentru lucrătorii în aer liber și sportivii extremi. De altfel, chiar pare rezistent și are o autonomie a bateriei de până la 4400 mAh. Cu siguranță un model de luat în considerare!

Telefon pentru seniori Oukitel WP12 Pro
Oukitel WP12 Pro – Un smartphone foarte solid, cu sistem de operare Android 11

Evolveo EasyPhone XD

Un telefon clasic, rezistent, cu butoane vocale și care poate reda cu claritate maximă mesajele de tip vocal, cu design intuitiv, simplu, interfață de utilizare extrem de accesibilă, butoane care pot fi asociate cu situații de urgență, caractere mari, luminozitate, astfel încât să poată fi foarte ușor folosit și de către cei care nu pot ține pasul cu tehnologia actuală. Tonurile de apel sunt îndeajuns de puternice și alarmante pentru a fi ușor auzite de către persoanele mai în vârstă, iar prețul este extrem de accesibil.

Telefon pentru seniori Evolveo EasyPhone XD
Evolveo EasyPhone XD – Un telefon potrivit pentru seniori, cu taste mari și ecran color

Panasonic GSM KX-TU400EXG

Un telefon cu afișaj TF strălucitor, 2,4 inchi, ce permite ca un text să poată fi citit fără probleme, foarte ușor de utilizat, cu butoane cu retroiluminare care asigură posibilitatea ca numerele să fie tastate cu ușurință, comod, ascultare ușoară, difuzor KX-TU400 care permite ca telefonul să poată fi auzit cu ușurință chiar și în condiții de zgomot extern, apel prioritar, conversații tip mâini libere (spre exemplu, când se apasă butonul de apel prioritar, este inițial un apel specific către maximum 5 numere preînregistrate, în secvență, iar dacă niciun destinatar nu răspunde, este trimis în mod automat un SMS la toate cele 5 numere). Un telefon foarte potrivit pentru seniori, la un preț accesibil.

Telefon pentru seniori Panasonic GSM KX-TU400EXG
Panasonic GSM KX-TU400EXG – Telefonul are un ecran special construit pentru citirea fără efort și în lumina puternică a soarelui

Întrebări frecvente despre telefoane pentru seniori

Care este cel mai ușor de utilizat telefon de către o persoană în vârstă?

Tindem să credem că cel mai ușor telefon de utilizat de către un senior este un telefon de tip ”brick phone” („cărămidă”, cum îi spuneam cândva), deoarece nu doar că are un software foarte simplu, ci are și funcții limitate (astfel încât persoana în vârstă să nu se piardă prin detalii), și o durată lungă de viață a bateriei (de altfel, foarte rezistentă). Telefoanele cu clapetă sunt printre următoarele, deoarece funcționează foarte asemănător, deși există și modele mai moderne care au 4G și aplicații precum Facebook, WhatsApp. De asemenea, s-ar putea ca ele să fie destul de dificil de deschis de către anumite persoane. Cel mai greu de utilizat, după cum probabil îți dai seama, sunt telefoanele inteligente, deoarece uneori pot fi prea complicate pentru seniori. Mai bine ai opta pentru un astfel de model doar dacă ești de părere că persoana în vârstă se poate descurca fără probleme, în special după ce îi explici cum trebuie utilizat sau dacă are pe cineva alături care l-ar putea configura în permanență. După părerea noastră, telefoanele tip ”brick” sunt cele mai recomandate și potrivite.

Ce trebuie să am în vedere când aleg un telefon pentru o persoană în vârstă?

Majoritatea modelelor concepute special pentru seniori au câteva caracteristici în comun care le fac să fie potrivite pentru această categorie de vârstă. În primul rând, acestea au de obicei un buton de urgență pe care cineva îl poate apăsa cu ușurință atunci când se află în situații care au nevoie de intervenție urgentă. Acesta poate fi programat să apeleze serviciile de urgență, chiar o anumită persoană din lista de contacte sau ambele – uneori, această funcție chiar a reușit să salveze vieți. În al doilea rând, software-ul este, de obicei, conceput pentru a fi mult mai ușor de utilizat decât sistemele de operare standard, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă pot să ajungă cu ușurință la funcțiile de care au nevoie, fără a se pierde prin mai multe detalii (aplicații, meniuri lungi, diferite extensii și altele). Uneori, foarte multe persoane în vârstă accesează din greșeală o anumită aplicație și nu știu cum să mai iasă din aceasta.

De asemenea, afișajul și dimensiunea ecranului sunt esențiale. Este suficient de luminos? Poți să mărești textul dacă este prea mic pentru a-l citi, îți permite să mărești dimensiunea specifică a fontului? Caracteristicile de ergonomie, iarăși, joacă un rol vital – sunt butoanele ușor de atins de către persoana în vârstă? Dacă da, sunt ușor de apăsat? Telefonul are recunoaștere facială și, dacă nu are, accesul este securizat într-un mod simplu de utilizat? Difuzoarele trebuie să fie, în special, foarte puternice, mai ales pentru seniorii care au deficiențe de auzit. Ei trebuie să audă cu ușurință un apel sau trebuie să-și acopere o ureche pentru a putea auzi vocea? Dacă are un asistent virtual, cum ar fi Siri sau OK, Google, adulții în vârstă, cu probleme de dexteritate sau de vedere, ar putea folosi comenzile vocale pentru a accesa anumite funcționalități care, altfel, nu ar putea fi accesate. Totuși, a avea un asistent vocal presupune că vei alege un smartphone pentru seniori – asigură-te că-i explici cum funcționează și cum poate să îl activeze și, respectiv, să îl dezactiveze. S-ar putea să îți fie destul de greu, însă ai răbdare.

Să aleg un telefon de bază sau un smartphone?

Răspunsul la această întrebare este următorul: depinde. Depinde de nivelul de tehnologie cu care este familiarizată persoana în vârstă, funcțiile avansate cu care se simte confortabilă. Dacă un telefon mobil ar putea crea confuzie din cauza complexității, atunci cu siguranță opțiunea de a alege un smartphone nu trebuie luată în considerare. Opțiunile de bază (un telefon care are clapetă, un telefon glisant – „cu săniuță” – care să-i permită să efectueze apeluri, să scrie mesaje și să facă fotografii) sunt cele mai potrivite. Nu ar trebui să existe nicio presiune în a-i cumpăra un smartphone pentru că toată lumea are unul, în special dacă dispui de un buget restrâns. Pe de altă parte, dacă vrei să-i oferi un telefon cu caracteristici mai actuale, care să-i permită, spre exemplu, să efectueze apeluri video, acces la internet, GPS și ecran tactil, este evident că a opta pentru un smartphone este opțiunea ce mai potrivită.

Care este bugetul pentru un telefon potrivit seniorilor?

Atunci când alegi un telefon mobil, va trebui să iei în calcul orice costuri inițiale ale unui astfel de dispozitiv, precum și prețul lunar pentru un abonament (plan pentru minute, mesaje text și poate chiar date). În general, telefoanele pentru seniori sunt chiar foarte accesibile, pornind de la prețuri foarte mici – chiar și 50 de RON. Bineînțeles, odată cu îmbunătățirea caracteristicilor, acest preț poate crește foarte mult ajungând (pentru un smartphone) și până la 1500 de RON. Totuși, după cum am recomandat deja, un telefon rezistent, care să-i ofere funcționalitățile de bază, este alegerea cea mai potrivită, mai ales când persoana în vârstă nu este prea familiarizată cu tendințele în tehnologie. Este important să aibă acel ceva pe care să-l folosească atunci când vrea să apeleze sau pentru a fi apelată, deoarece cu siguranță nu îl va folosi pentru a posta pe social media, a bifa task-uri sau altele de acest gen.

Acesta a fost lista noastră cu telefoane pentru seniori. După cum am spus, piața din România este destul de restrânsă din acest punct de vedere, majoritatea telefoanelor pentru seniori oferind, efectiv, aceleași caracteristici. Cu toate acestea, trebuie să apreciem că prețurile sunt foarte mici și, în general, permit ca orice persoană în vârstă să aibă (cel puțin) un astfel de telefon. Acum, mai mult decât oricând, toată lumea este conectată, iar asta nu înseamnă că persoanele în vârstă nu trebuie să facă parte din aceeași „ecuație”. Dacă ai recomandări și de alte telefoane seniori, le așteptăm cu mare curiozitate în secțiunea de comentarii. Acestea sunt recomandările noastre și chiar sperăm că ai găsit util acest top cu telefoane pentru seniori.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.