Free cookie consent management tool by TermsFeed

Motorola este una dintre cele mai vechi branduri de telefoane. Compania a fost achiziționată de Lenovo în anul 2014 după ce a fost și în portofoliul Google o bună perioadă de timp. Reprezentanții Lenovo au înțeles scopul și tradiția companiei și nu au renunțat la dispozitivele lansate cu numele și logo-ul Motorola iar asta a fost una dintre cele mai bune decizii luate.

Moto G4 este un terminal mid-range care oferă utilizatorului o experiență clasică Android la un preț mai mult decât acceptabil. Actualizările sunt mai rapide față de alte dispozitive iar prețul este unul foarte accesibil. Lenovo a lansat trei versiuni ale Moto G4: o versiune Plus (fiind modelul de top), o versiune Play (modelul entry-level) și modelul Moto G4 despre care o să discutăm în acest articol (modelul XT1622).

Telefonul Moto G4 a fost lansat la noi în țară prin intermediul operatorului de telefonie Orange așa și destul de greu să găsiți telefonul în ofertele diferitelor magazine online. Modelel Moto G4 Plus și Moto G4 Play le puteți găsi destul de ușor la majoritatea retailerilor de la noi din țară.

Am discutat într-un articol anterior despre ofertele disponibile pentru Moto G4 și G4 Plus în România.

Eu sunt fan al interfeței originale Android, fan al Motorola și un om foarte încântat de alegerea făcută dar asta nu înseamnă că voi fi cât de obiectiv pot când o să vă prezint acest terminal.

Ambalaj și accesorii

Fiecare dispozitiv mobil este comercializat într-un ambalaj atrăgător iar Moto G4 nu face abstracție de la asta. Culoarea predominantă a cutiei este galbenul alături de alb. Este prezent logo-ul Motorola dar și cel al Lenovo, undeva într-un colț, neinvaziv dar destul de bine amplasat. Sub cutie avem câteva informații tehnice despre dispozitiv  alături de informații despre brandul Motorola, Lenovo și Android.

În interiorul cutiei avem telefonul în sine alături de încărcător, un manual de conformitate manualul cu instrucțiuni. Cum puteți observa, nu avem în cutie o pereche de căști sau un cablu de date care se atașează la încărcător ci un încărcător clasic de culoare albă.

Design

Designul dispozitivului este unul clasic, cu colțuri rotunjite, o ramă metalică cu o culoare foarte frumoasă și un capac de culoare neagră cu o textură plăcută la atingere. Pe capacul din spate este imprimat logo-ul Motorola într-o adâncitură mică. Sub capac sunt cele două sloturi SIM și slotul microSD poziționate în lateral, așa cum le puteți oberva în imaginea de mai jos. Tot aici putem observa și bateria care nu este detașabilă.

Sloturi SIM și microSD
Sloturi SIM și microSD

Pe spate este camera foto principală amplasată pe mijloc alături de blițul dual LED iar pe partea frontală putem observa decupajul mare de sus pentru difuzor, în partea dreaptă a acestuia este camera foto secundară și senzorul pentru lumină ambientală iar jos microfonul.

Pe ramă avem cele trei butoane clasice amplasate în partea dreaptă: pornire/blocare și butoanele pentru volum. În partea superioară este mufa audio de 3,5 mm iar jos este portul micro USB.

Specificații tehnice

Lenovo Moto G4 este un telefon 4G dual SIM. Telefonul nu poate folosi simultan două rețele 4G dar funcționează cu o cartelă pe 3G și una pe 4G (de obicei este cartela SIM selectată pentru conectarea la internet).

Telefonul are ca specificații tehnice un procesor octa-core, modelul Qualcomm Snapdragon 617, care rulează la o frecvență de 1,5GHz, procesor grafic Adreno 405, 2GB capacitate a memoriei RAM și 16GB spațiu intern de stocare care poate fi extins cu încă 128GB prin folosirea unui card microSD. Ecranul are diagonala de 5,5 inci cu o rație screen-to-body de 71,2% , este de tip IPS, poate afișa o rezoluție FullHD de 1080×1920 pixeli oferind astfel o densitate a pixelilor de 401 ppi și este protejat de Corning Gorilla Glass 3.

Ecranul IPS afișează culori naturale și vii, chiar și pe timpul zilei. Ecranul a fost primul detaliu care m-a impresionat la acest telefon. Acesta are o rată nominală a contrastului de 1560 și 2544 în lumina soarelui. Luminozitatea se adaptează foarte rapid la mediul înconjurător iar ăsta este un mare plus pentru economisirea energiei deoarece nu va deranja utilizatorul.

Camera foto principală are un senzor de 13MP cu apertura f/2.0, funcții autofocus, HDR, panorama, touch-focus, bliț LED dual (dual-tone) iar camera foto secundară are un senzor de 5MP cu apertura f/2.2, numai bună pentru apelurile video și fotografii selfie.

La nivel de comunicații putem găsi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, Wi-Fi Direct, Hotspot, Bluetooth 4.1 LE cu A2DP , GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, radio FM, microUSB 2.0 iar la nivel de senzori putem găsi un accelerometru, giroscop și senzor pentru lumină ambientală. Bateria are capacitatea de 3000mAh. Pentru 15 minute de încărcare a bateriei, puteți folosi telefonul până la 6 ore.

Specificații tehnice Lenovo Moto G4 XT1622

Ecran:IPS, 5,5 inci cu rezoluție FullHD de 1080×1920 pixeli și protecție Gorilla Glass 3
Procesor:Qualcomm Snapdragon 617, octa-core, 1,5GHz
GPU:Adreno 405
Memorie:2GB memorie RAM

16GB spațiu de stocare, slot microSD

Cameră foto:Principală de 13MP, apertura f/2.0, bliț LED dual-tone, autofocus, HDR, panorama

 Secundară de 5MP cu apertura f/2.2

Conectivitate:4G LTE, dual SIM, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, Bluetooth 4.1 LE, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, radio FM, microUSB 2.0
Senzori:accelerometru, giroscop, senzor lumină ambientală
Baterie:3000mAh, nu este detașabilă
Sistem de operare:Android 6.0.1 Marshmallow

Moto G4 rulează sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow, fără modificări aduse la interfață și fără aplicații bloatware iar aici mai primește un plus de la mine. Interfața se mișcă foarte bine pentru un telefon din categoria sa de preț. Nu am întâmpinat nici o problemă notabilă din acest punct de vedere. Reprezentanții companiei promit că până la sfârșitul anului, telefonul va fi actualizat la Android 7 Nougat.

Aplicațiile preinstalate pe dispozitiv sunt: Chrome, Google Calendar, Magazin Play, Drive, Gmail, Hangouts, Google Foto, Hărți, Moto și Youtube. Pentru galerie foto puteți folosi Google Foto iar pentru navigare printre fișierele locale este necesar să instalați o aplicație terță.

Bateria mi-a adus până la 3 zile de utilizare în regim normal sau 2 zile pentru o utilizare mai intensă: conectivitate îndelungată la internet 4G. În casă, telefonul a fost tot timpul conectat la Wi-Fi.

OOKLA Speedtest

Moto G4 Speedtest
Test viteza download si upload

Am efectuat teste de viteză de download și upload folosind conexiunea mobilă și conexiunea Wi-Fi. Rețeaua mobilă pe care am efectuat testele este Orange 4G iar viteza maximă Wi-Fi oferită de router este de 100 Mbps.

TestConexiuneRezultat
DownloadOrange 4G67,15 Mbps
UploadOrange 4G34,32 Mbps
DownloadWi-Fi54 Mbps
UploadWi-Fi50,8 Mbps

După cum puteți oberva, testele efectuate pe conexiunea mobilă au oferit rezultate surprinzătoare: 67 Mbps pentru download și 34 Mbps pentru upload. Viteza de download Wi-Fi este mai mică față de rezultatul obținut folosind rețeaua 4G de la Orange: 54 Mbps și 50 Mbps pentru upload. Aceste teste ne pot spune că telefonul are un model 4G destul de bun dar și că Orange are o viteză foarte bună la internet.

Nu am avut ocazia să testez conexiunea Wi-Fi în mod dual pentru a vă putea oferi un punct de vedere.

AnTuTu 6.2.1

Testele efectuate cu AnTuTu au adus telefonului un punctaj general de 44300 puncte, 7956 puncte în testele 3D, 16305 puncte în testele UX, 14948 puncte în testele CPU și 5091 puncte în testele memoriei RAM.

Teste Benchmarck AnTuTu
Teste Benchmarck AnTuTu

Ca și comparație, testele au plasat telefonul între Meizu M3 și XIaomi Mi 4S. iPhone 5S are un punctaj general de 63559 puncte iar LG V10 un punctaj general de 64681 puncte. Mai multe informații puteți găsi în imaginea de mai jos:

Concluzie

Din punctul meu de vedere, Moto G4 este un best-buy. Prețul telefonului este de aproximativ 850 de lei la liber și poate fi achiziționat de pe magazinul online al Orange. Puteți obține un preț mai bun dacă alegeți și un abonament de voce.

Eu l-am achiziționat de la Orange cu o ofertă de portare alături de abonamentul Orange Me 14 care are ca beneficii 2GB trafic lunar la viteză 4G, SMS și minute nelimitate în rețea și naționale dar și 300 de minute internaționale. Oferta de portare a adăugat încă 2GB de trafic lunar și nelimitat pe perioada weekend-ului.

Am beneficiat de ofertă în magazinul Orange Shop din Auchan Drumul Taberei și pot spune că a fost cea mai plăcută experiență pe care am avut-o într-o reprezentanță al vreunui operator mobil și pe această cale vreau să îi felicit pe angajații acelui punct de lucru.

Mai multe imagini sunt disponibile pe pagina noastră de Facebook: @TechCafeRo

Puteți vizita pagina produsului vizitând magazinul online al Orange. Tot acolo puteți găsi mai multe informații despre ofertele curente sau un preț actualizat.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.