Free cookie consent management tool by TermsFeed

Luni, 28 noiembrie, imediat după ora 15:00 CST, nava spațială Orion a celor de la NASA, fără echipaj, a atins cea mai mare distanță de Pământ pe care o va parcurge pe perioada misiunii în care a fost lansat, Artemis I – 432.210 kilometri. De asemenea, nava spațială a surprins imagini ale Pământului și ale Lunii împreună, pe parcursul zilei, inclusiv imagini ale lunii în care părea că eclipsa Pământul. Ajunsă la jumătatea misiunii, în ziua de zbor 13, dintr-o misiune care vrea să dureze 25,5 zile, nava spațială rămâne (încă) în stare de integritate structurală și funcțională, în timp ce își continuă călătoria pe orbita retrogradă îndepărtată, o etapă care ar trebui să dureze aproximativ șase zile a misiunii sale mai mari, la mii de kilometri dincolo de Lună.

„Datorită spiritului incredibil de can-do, Artemis I a avut un succes extraordinar și a dus la bun sfârșit o serie de evenimente cu care am făcut istorie”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. „Este incredibil cât de bine a decurs această misiune, dar acesta este încă un test. Chiar asta facem, de fapt – o testăm și o stresăm”. Inițial, inginerii planificaseră pentru astăzi o ardere de întreținere orbitală. Cu toate acestea, au stabilit că nu era necesară din cauza traiectoriei deja precise a lui Orion pe orbita retrogradă îndepărtată, motiv pentru care au renunțat la idee.

Pe baza performanței lui Orion, managerii examinează posibilitatea de a adăuga șapte obiective de testare suplimentare, pentru a putea caracteriza mai bine mediul termic și sistemul privitor la propulsia navei spațiale, pentru a reduce riscurile înainte de a efectua viitoare misiuni având echipaj la bord. Până în prezent, controlorii de zbor au realizat sau sunt pe cale să realizeze cel puțin 37,5% din obiectivele de testare asociate misiunii, iar multe dintre obiectivele rămase vor fi evaluate în timpul intrării, coborârii, aselenizării și recuperării.

Echipa NASA Exploration Ground Systems și Marina Satelor Unite încep operațiunile inițiale de recuperare a lui Orion, atunci când acesta se va prăbuși în Oceanul Pacific. Ei se vor aduna marți pentru antrenamente pe mare, înainte de a se întoarce la țărm pentru a face pregătirile ce sunt necesare în momentul amerizării. De asemenea, managerii au pus la cale o echipă formată la începutul misiunii pentru a investiga statisticile asociate cu dispozitivele de urmări a stelelor de pe nava spațială, după ce au stabilit că hardware-ul funcționează conform așteptărilor, și că citirile – inițial suspecte – sunt doar un produs secundar al mediului de zbor.

De asemenea, controlorii de zbor au finalizat 9 din cele 19 arderi de translație și au exersat cele trei tipuri de motoare de pe Orion – motorul principal, propulsoarele auxiliare și propulsoarele sistemului de control al reacției. Au fost utilizate aproximativ 5650 kilograme de propulsoare, ceea ce reprezintă cu aproximativ 150 de kilograme mai puțin decât valorile preconizate înainte de lansare. Până în prezent, echipele au trimis deja peste 2000 de fișiere importante de pe nava spațială înapoi, aici, pe Pământ. Cu puțin înainte de ora 20:000, Orion se afla la 432.040 km de Pământ și 69.424 km de Lună, cu o viteză de aproximativ 2.702 km/oră.

Se întâmplă lucruri care vor scrie istorie, iar misiunea de față este de importanță vitală pentru ceea ce se va întâmpla în viitor. Pentru a urmări misiunea în timp real, traiectoria navei Orion în timpul misiunii sale, în jurul Lunii și înapoi, poți urmări imagini transmise în direct de pe nava spațială. Consultă programul NASA TV pentru actualizări cu privire la toate evenimentele importante ce urmează să fie transmise live pe canalul de YouTube oficial.

Share.

Pasionat de știință, literatură, tehnologie și scris, cinefil, în ultimii ani am publicat trei cărți de ficțiune, proză și poezie, și dețin un blog pe care postez recenzii de cărți. Îmi place să mă documentez în mod constant din toate domeniile, mergând pe ideea că într-o lume minimalistă, generaliștii întotdeauna vor triumfa. Internetul reprezintă o sursă infinită de informații – de aceea, a redacta articole nu reprezintă doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia reușesc, în mod constant, să-mi îmbunătățesc perspectiva asupra a ceea ce ne înconjoară și definește dinamica lumii în care trăim.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.