Free cookie consent management tool by TermsFeed

Oamenii de știință de la Universitatea din Florida au crescut cu succes plante în solul recoltat de pe Lună, în urma misiunilor Apollo 11, 12 și 17, potrivit lucrării publicate în revista „Communications Biology”. Doar 842 kilograme de roci lunare și sol au fost aduse pe Pământ în urma misiunilor Apollo. Toate plantele din sol lunar, care este radical diferit de solul tipic găsit pe Pământ, au crescut lent și relativ slab. Acest studiu este un prim pas spre creșterea plantelor pe Lună, în timpul misiunilor spațiale din viitor.

Anna-Lisa Paul și Rob Ferl, cei doi cercetători ce au condus experimentul, au afirmat că mâncarea unor astfel de plante cultivate în sol lunar ar putea „să nu reprezinte nicio amenințare pentru oameni”.

Anna-Lisa Paul, stânga, și Rob Ferl, dreapta
Anna-Lisa Paul, stânga, și Rob Ferl, dreapta

„Pentru misiuni spațiale viitoare, mai lungi, putem folosi Luna ca hub sau rampă de lansare. Este logic că am dori să folosim solul care este deja acolo pentru a crește plante”, a spus Ferl. „Deci, ce se întâmplă când crești plante în sol lunar, ceva care este total în afara experienței evolutive a unei plante? Ce ar face plantele într-o seră lunară? Am putea avea fermieri lunari?” sunt doar câteva din întrebările ce abia își așteaptă răspunsul.

Plantele au crescut în aceste mici ghivece cu nimic altceva decât apă, nutrienți esențiali și lumina soarelui.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Un comentariu

  1. Avatar of George

    Totusi, este vorba si despre faptul ca pe pamant exista atmosfera si dioxid de carbon cu ajutorul careia planta sa faca fotosinteza si sa creasca, iar atmosfera de pe Luna are gaze precum sodiu si potasiu, ceea ce inseamna ca nu asigura cresterea lor. Chiar ar fi interesant de facut un articol cu comparatii intre de ce putem trai pe pamant si de ce nu putem trai pe alte planete :) Sigur ar iesi ceva interesant!

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.