Free cookie consent management tool by TermsFeed

Inovațiile tehnologice din ultimele decenii au revoluționat domeniul medical și pe cel al cercetării științifice. De la inventarea mecanismului de editare genetică, CRISPR-Cas9, de către Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier, laureate în 2020 cu Premiul Nobel pentru Chimie, până la punerea bazelor de modelare scalară a lumii înconjurătoare, oamenii de știință încearcă să aprofundeze, din ce în ce mai mult, și să descopere, spre a înțelege mai bine, lumea înconjurătoare.

Combinând tehnologia și nevoile oamenilor, Tandem Diabetes Care, una dintre cele mai importante companii implicate în managerierea administrării de insulină și dezvoltarea protocoalelor pentru persoanele care au diabet, a anunțat pe data de 16 februarie 2022 un brevet conform căruia au dezvoltat o aplicație viabilă atât pentru iOS, cât și pentru Android, capabilă să administreze insulină de pe un smartphone. În mod clasic și uzual, majoritatea persoanelor care au diabet insulino-dependent își administrează insulină folosind o pompă.

O nouă modalitate de a menține glicemia într-un interval fiziologic normal

Odată cu dezvoltarea unei astfel de aplicații, persoanele cu diabet zaharat (diabet de tip 1, insulino-dependent) vor putea să își administreze mult mai ușor cantitatea de insulină necesară reglării hiperglicemiei, cu o singură atingere pe smartphone. FDA (The Food and Drug Administration) a autorizat, astfel, prima aplicație pentru smartphone, dezvoltată de Tandem Diabetes Care, care programează doza de insulină necesară, dar care funcționează doar în tandem cu pompa de insulină numită t:slim X2.

Conform declarațiilor lui John Sheridan, președinte și director executiv al companiei Tandem Diabetes Care, această aplicație a fost una dintre cele mai solicitate idei a medicilor diabetologi, iar FDA a aprobat proiectul lansat de companie, proiect ce a avut in vedere ideea de a inova posibilitățile de gestionare a diabetului zaharat de către persoanele care au nevoie de modalități mai eficiente în a-și monitoriza și menține sub control nivelul glicemiei.

pompa de insulină tslim X2
Cum arată pompa de insulină tslim:X2

Odată cu anexarea acestei aplicații pompei de insulină t:slim X2, utilizatorii își vor putea programa mult mai ușor dozele discrete de medicamentație (în medicină, acestea poartă denumirea de „bolus”), necesare pentru a scădea concentrația glucozei în sânge la un nivel fiziologic normal după masă. Conform declarațiilor lui Sheridan, „îmbunătățirile în gestionarea diabetului furnizate de tehnologia Control-IQ dezvoltată de Tandem, administrarea unui bolus înainte de masă – de altfel, cel mai frecvent motiv pentru care o persoană ia contact cu pompa de insulină –, vor oferi bolnavilor posibilitatea de a face acest lucru într-un mod mult mai convenabil și discret, cu ajutorul unei aplicații smartphone”.

Cui i se va dovedi utilă aplicația de administrare a insulinei?

Aplicația de livrare a dozei optime de bolus se poate dovedi într-adevăr utilă mai ales acelor persoane care se simt inconfortabil când vine vorba să își scoată pompele în spații publice (restaurante, parcuri, magazine) sau pe care lipirea de corp a acestora le jenează. Denumită t:connect, această aplicație încorporează caracteristici care le permit persoanelor bolnave să urmărească dinamica specifică a fluctuațiilor glicemiei, istoricul dozelor administrare, dar le permite și să-și seteze alarme pentru administrarea hormonului la intervale regulate.

Cu toate că există deja numeroase aplicații care îi ajută pe diabetici să monitorizeze optim nivelul glicemiei, să-și seteze alarme și primească informații privitoare la alți parametri de sănătate, Tandem afirmă că t:connect este prima aplicație care va oferi oamenilor posibilitatea de a-și activa pompa de insulină t:slim X2 de la o anumită distanță, fără a fi nevoie să o scoată mereu la vedere. Astfel, vorbim despre posibilitatea ca persoanele ce au diabet să-și poată administra insulina vitală mult mai ușor, fără să se jeneze și fără să simtă că ar purta un „stigmat”. Deși în ziua de astăzi diabetul are o prevalență exacerbată, încă există persoane care nu înțeleg cum se manifestă, de fapt, această patologie.

Când va fi lansată oficial aplicația t:connect?

aplicatia pentru administrarea insulinei tconnect
Aplicația pentru administrarea insulinei t:connect

În ceea ce privește lansarea oficială a aplicației spre utilizarea publicului larg, se dorește ca noua funcție t:connect să fie accesibilă începând cu primăvara acestui an. De altfel, înainte de toate, cu siguranță trebuie să treacă prin niște teste specifice efectuate cu implicarea voluntară a unor eșantioane de persoane care au diabet, pentru a putea cuantifica întocmai caracteristici privitoare la cum funcționează, eventualele lacune de funcționare și probele care ar mai putea apărea.

Astfel, putem vorbi despre o lansare oficială undeva pe la sfârșitul verii, dacă într-adevăr se dovedește a funcționa corespunzător. În momentul de față, după cum au anunțat dezvoltatorii, aplicația t:connect este funcțională doar pe un model iPhone 12 cu software iOS 14 (sau versiuni ulterioare) sau pe Samsung Galaxy S20 cu Android 11 (sau versiuni ulterioare). În aceeași măsură, utilizarea ei este aprobată doar pentru persoanele cu vârsta de minimum 6 ani.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.