Un astronaut rus a reușit să stabilească un nou record mondial pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spațiu. După aproape doi ani și jumătate pe Stația Spațială Internațională, Oleg Kononenko a doborât recordul mondial.
La vârsta de 59 de ani, acesta a petrecut 878 de zile și 12 ore în spațiu, depășind timpul lui Gennady Padalka (deținător al recordului anterior) de 878 zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde din 2015.
Oleg Kononenko a călătorit de cinci ori spre Stația Spațială Internațională încă din anul 2008. În ultima perioadă însă, el a petrecut mai mult timp în orbită decât oricine altcineva, fiind considerat cel mai mare călător din lume.
Chiar dacă recordul a fost stabilit duminică, pe data de 4 februarie, Oleg Kononenko nu se va întoarce pe Pământ până în septembrie 2024. La acel moment, astronautul rus va înregistra 1.100 de zile (puțin peste 3 ani). Astfel, el va deveni primul om care a petrecut 1000 de zile în spațiu.
Cu toate că doborârea acestui record mondial este foarte importantă, Oleg Kononenko a declarat că nu s-a gândit nicio clipă la acest aspect:
Călătoresc în spațiu pentru a face ceea ce iubesc, nu pentru a stabili recorduri. Am visat și am aspirat să devin cosmonaut încă din copilărie.
a declarat Oleg Kononenko
Astronautul rus a declarat că se antrenează constant pentru a combate lipsa gravitației. Cu toate că realizează că pierde foarte multe evenimente de pe Pământ, Kononenko nu se simte izolat. Singura sa grijă se rezumă la copiii săi, fiind conștient că nu va putea să recupereze timpul pierdut.
Uniunea Sovietică a fost recunoscută de la bun început pentru activitatea desfășurată în spațiu, fiind prima care a lansat un satelit în orbită în jurul Pământului. Cu timpul, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, programul spațial al Rusiei s-a confruntat cu diverse probleme de finanțare și corupție, însă pare să-și revină cu pași mici.
Agenția Spațială Rusă Roscosmos a raportat recordul astronautului, iar acesta a declarat că nu se va opri aici. Această pasiune îi oferă oportunitatea de a trăi și a lucra în orbită, motivându-l să se dedice la fel de mult misterelor din Univers și în continuare.