Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pe măsură ce iarna se retrage făcând loc zilelor calde și luminoase, natura renaște și ne oferă prilejul de a o observa în următoarea noastră aventură în aer liber. Primăvara ne oferă o vreme potrivită pentru explorare și mai puțină aglomerație în destinațiile alese. Spre deosebire de vară, acum nu se încălzește prea mult, ceea ce face că mișcarea să fie mult mai plăcută.

Dacă îți planifici o evadare în natură, o vacanță de primăvară este ideală pentru a te bucura de peisajele înflorite, unde promisiunea zilelor calde, prospețimea și natura inundată de verde sunt acum o realitate. Să aruncăm așadar o privire asupra acestor 14 locuri unde să mergi primăvara aceasta.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana – singurul lac vulcanic din Europa Centrală. Sursă fotografie: ziarharghita.ro

Lacul Sfânta Ana, bijuteria Harghitei, este una dintre principalele atracții din județul Harghita, fiind singurul lac vulcanic din Europa Centrală. Acesta se află la aproximativ 1.000 de metri altitudine și a luat naștere pe fundul craterului unui vulcan stins. Lacul Sfânta Ana este locul ideal pentru a te bucura de sosirea primăverii și în care te poți reconecta cu natura. Aici poți petrece clipe de relaxare departe de agitația orașului și de zgomotul mașinilor, ascultând în schimb ciripitul păsărilor și privind lacul liniștit în care se reflectă pădurea deasă.

Temperaturile sunt din ce în ce mai blânde, iar o călătorie spre acest loc îți va dezvălui culorile vibrante ale cerului albastru și a lacului strălucitor în timp ce vei simți adierile proaspăte de primăvară.

Delta Dunării

locuri de poveste din România - Delta Dunării
Delta Dunării: Peisaj natural unic în Europa. Fotografie: Unsplash

Delta Dunării este un univers sălbatic învăluit de o frumusețe aparte în fiecare anotimp. De exemplu, în acest moment al anului poți surprinde copacii, ghioceii de apă și nuferii cum înfloresc, stuful și papura cum încep să se înalțe, reflectând biodiversitatea acestui loc plin de viață. Dacă vrei să întâmpini zilele de primăvară în Delta Dunării, vei fi răsplătit cu un spectacol al naturii, unde mediul înconjurător prinde viață chiar sub ochii tăi. Acum, vegetația se află în plină renaștere, iar mii de păsări migratoare se întorc din nou acasă.

Vizitând acest colț de rai de la capătul României vei putea observa peisaje feerice și o mare varietatea de plante, păsări și animale. Acesta este momentul în care te poți bucura de o plimbare liniștită cu barca pe canalele Dunării, în căutarea pădurilor scufundate ce pot fi văzute în timpul primăverii. Acest fenomen natural are loc în urma topirii zăpezilor, ceea ce a condus la creșterea nivelului de apă, astfel inundând copacii. În Delta Dunării te vei bucura de răsărituri și apusuri de poveste, în locul unde natura şi-a întregit creaţia.

Fundata

sate pitorești din România - Fundata
Fundata, satul situat la mijlocul distanței între Bran și Rucăr. Sursă fotografie: Unsplash

Fundata se regăsește pe lista celor mai pitorești sate din România. Această localitate se află la cea mai înaltă altitudine din țară, de 1.360 metri. Aflată la mijlocul distanței între Bran și Rucăr, pășind aici vei observa privind în sus albastrul nemărginit al cerului, iar privind în jos o lume înconjurată de vârfuri muntoase, dealuri și văi, toate îmbrăcate în cele mai frumoase nuanțe de verde. Aici vei putea respira cel mai curat aer din toată țara, lucru ce a fost dovedit și de o stație meteorologică ce măsoară puritatea aerului, amplasată chiar în vârful unui munte.

Oriunde ai privi, vei observa un tablou complet a României pitorești, localnici care păstrează tradițiile, te vei bucura peisaje uimitoare, mâncare sănătoasă și numeroase trăsături naturale ce reprezintă un cadou autentic pentru simțuri.

Lacul Colibița

Lacul Colibița, Transilvania
Așezarea pitorească la poalele Munților Călimani. Sursa: HotNews

Un alt loc ce a crescut în popularitate în ultimul timp este Lacul Colibița, situat în Transilvania, la o distata de 40 de kilometri de Bistrița – Năsăud. Așezarea pitorească la poalele Munților Călimani i-a adus Lacului Colibița denumirea de marea de la munte, fiind o destinație pe care turiștii aleg să o viziteze pe tot parcursul anului. 

În timp ce iarna oprește o parte a infrastructurii turistice, zilele însorite ale primăverii fac ca lucrurile să înflorească, oferindu-ne prilejul de a ne bucura de liniștea munților și plimbări în aer curat, în timp ce natura este învăluită de o simfonie de culori. Deși este încă frig pentru plajă și înot, zona dispune de numeroase activități de relaxare și distracție cum ar fi pescuitul, echitația și plimbările cu trăsura.

Satul Viscri

Satul Viscri din județul Brașov
Unul dintre cele mai cunoscute sate săsești din țara noastră. Sursa: Star Holidays

Rămânem în zona Transilvaniei, unde în comuna Bunești din județul Brașov stă ascuns Satul Viscri, unul dintre cele mai cunoscute sate săsești din țara noastră. Și pentru că nimic nu este mai plăcut și odihnitor decât o zi petrecută în mijlocul naturii, această oază de liniște și relaxare reprezintă o destinație pe care aproximativ 15.000 de turiști aleg să o viziteze anual.

Popularitatea acestui mic sat pitoresc a crescut după ce prințul Charles, impresionat de farmecul locului și-a cumpărat o proprietate aici. Satul lui Charles, cum mai este numit Viscri, a reușit să își păstreze amprenta tradițională și autentică pe parcursul anilor datorită unei convenții între localnici. Aceștia au căzut de acord cu menținerea identității satului, fără a interveni cu schimbări în ceea ce privește natura, care este neatinsă, locuințele vechi de sute de ani și drumurile de altădată.

Așadar, micul sat transilvănean te va primi într-o poveste cuprinsă de amintiri ale trecutului, unde vei fi învăluit de liniștea naturii, peisaje pitorești, ospitalitatea oamenilor locului și tradițiile lor.

Valea Doftanei

cele mai apreciate destinații, Valea Doftanei
Valea Doftanei, la baza munților Baiului și Grohotiș. Sursa: Wall-Street.ro

La o distanță de aproximativ 2 ore de București se află Valea Doftanei, una dintre cele mai apreciate destinații din județul Prahova. Aceasta este localizată la baza munților Baiului și Grohotiș și este străbătută de râul Doftana, care a dat naștere Cheilor Doftana, deseori asemanate cu Cheile Bicazului.

Pereții de piatră au o lungime de aproximativ 300 de metri și o lățime de 20, iar în prezent aceștia delimitează drumul comunal. În acest moment, culorile primăverii încep să se arate peste tot, iar aerul proaspăt de munte și peisajul de poveste ce inconjoară Valea Doftanei atrag toți turiștii iubitori de natură.

Aici vei găsi locuri special amenajate pentru picnicuri, de unde poți privi lacurile verzi, pădurile bogate și culmile munților încă acoperite cu zăpadă. Printre activitățile de care te poți bucura în Valea Doftanei se află pescuitul în Lacul Păltinu, excursiile cu barca, iar dacă îți dorești să privești spectacolul naturii de la înălțime, te poți îndrepta către Vârful Secăria (1.149 m) pe un traseu ușor de parcurs.

Satele Măgura și Peștera

peisaje uimitoare din Romania - Satele Măgura și Peștera din Moeciu.
Bijuterie ascunsă din comuna Moeciu. Sursa: Calatorii de Weekend

În apropierea Brașovului, la poalele Masivului Piatra Craiului, se află satele Măgura și Peștera. Venind aici vei descoperi o adevărată bijuterie ascunsă în comuna Moeciu. Drumețiile în această regiune împădurită și muntoasă sunt unice și te răsplătesc cu peisaje desprinse din povești, completate de frumusețea accidentată a Munților Piatra Craiului şi culoarului Rucăr-Bran.

Cadrul autentic și liniștit îți va dezvălui o imagine pitorească asupra caselor vechi așezate pe culmi, a gospodăriilor tradiționale, a animalelor și a căpițelor de fan. Acesta este un loc ideal pentru odihnă, pentru a te bucura de un picnic bun după o drumeție lungă, privind fundalul montan. Satele dintre nori, așa cum mai sunt numite, sunt mai impresionante în acest moment al anului datorită crestelor munților, care sunt încă îmbrăcate de zăpadă, deși natura înconjurătoare inverzeste.

Amfiteatrul Transilvania

loc pitoresc Amfiteatrul Transilvania
Loc pitoresc Amfiteatrul Transilvania. Sursa: Direct Booking

Rămânem tot în zona Moeciu, unde între munții Bucegi și Piatra Craiului găsim Amfiteatrul Transilvania, un loc pitoresc ce își încântă vizitatorii cu o vedere o panoramică de 360 grade spre măreția munților. Anual, atât turiști români cât și străini vin aici pentru a admira de la înălțime frumusețile pe care natura le pune în scenă. Acest ținut este o succesiune de munți, drumuri întortocheate, întinderi de păduri, pajiști și stânci abrupte.

Pentru a ajunge în vârful Amfiteatrului Transilvania poți să urmezi traseul de dificultate medie pe jos, pe poteca turistică marcată cu un omuleț portocaliu, sau poți să parcurgi drumul forestier cu mașină. Odată ajuns pe culme, vei putea respira odată cu natura proaspăt trezită la viață. În plan îndepărtat, vei întrezări Munții Bucegi, cu vârfurile încă acoperite de zăpadă, iar în partea opusă, Munții Piatra Craiului. Imensitatea și frumusețea Amfiteatrului Transilvania se deschide în fața ochilor tăi, într-o zi senină de primăvară.

Cascada Cailor

cascade naturale - Cascada Cailor
Cascade naturale în România. Sursa: Libertatea

România se mândrește cu o varietate de cascade naturale uimitoare. Cea mai mare și, probabil, cea mai spectaculoasă este Cascadă Cailor, situată în Parcul Național Munții Rodnei. Aceasta face parte din bogăția naturală a ținuturilor maramureșene și se află la o altitudine de 1.300 de metri, fiind considerată cea mai înalta cascadă din România.

Cascada Cailor a luat naștere din apele provenite de la zăpadă și ploi, care s-au adunat și au format un circ glaciar. Apa se scurge în mai multe trepte peste muntele de piatră ˝Podul Cailor˝, rezultând una dintre cele mai impresionante căderi de apă din țară noastră. Sunetul apei ce lovește stânca te va relaxa și vei putea să te deconectezi de la agitația lumii urbane, iar privind în jur vei observa frumusețea naturii care se trezește după somnul lung de iarnă.

Bucovina

Peisaje autentice în Bucovina
Peisaje autentice în Bucovina. Fotografie: Unsplash

Ajungem în frumoasa Bucovina, unde pe măsură ce vremea începe să se încălzească, natură bine conservată ne oferă toate resursele necesare pentru a descoperi bucurie la tot pasul. Bucovina este una dintre destinațiile cele mai potrivite pentru a fi explorate în timpul primăverii, deoarece aici se adăpostesc dealuri pitorești, păduri dese ce găzduiesc habitate bogate în floră și faună, mănăstiri unice, numeroase parcuri de agrement, precum și cel mai mare masiv vulcanic din România, toate fiind ascunse în inima naturii.

O ocazie ideală pentru a gusta din această experiență autentică poate fi o vacanță în timpul sărbătorilor de Paște. În acest fel, vei avea prijelul să încerci din bogăția preparatelor tradiționale și să privești felul în care localnicii din sate precum Putna, Sucevița sau Dorna Cândrenilor își poartă cu mândrie costumele populare. Iubitorii de munte pot alege drumețiile relaxante în aer curat, acum că primăvara a încălzit pământul. Cei pasionați de artă și cultură se pot îndrepta către Muzeul Ouălor Încondeiate aflat în Ciocănești, sau își pot încânta privirea admirând casele colorate, presărate pe culmile acestui colț bogat de natură.

Sighișoara

Frumusețea medievală a Sighișoarei
Frumusețea medievală a Sighișoarei. Sursă fotografie: Unsplash

România se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase orașe medievale din Europa, iar Sighișoara, sau perla Transilvaniei este unul dintre ele. Acest oraș din inima țării este locul unde s-a născut Vlad Țepeș, conducătorul român care a inspirat legenda lui Dracula. Dacă până acum nu ai ajuns în Sighișoara, singura cetate locuită din țară, odată ce o vei vizita, prima impresie va fi aceea că ai pășit într-o lume de basm, cu străzi întortocheate, alei înguste și pietruite, multe case colorate, biserici gotice și acoperișuri roșiatice.

Principalele obiective spre care ar trebui să te îndrepți atunci când vii într-o vizită la Sighișoara sunt Turnul cu Ceas, de unde te poți convinge de farmecul și culoarea orașului desprins dintr-o poveste din Evul Mediu. Sala Armelor și Camera de Tortură de asemenea, conturează energia vremurilor apuse. Aici vei afla poveștile din trecut, când oamenii acuzați de tâlhărie, vrăjitorie sau alte nelegiuiri erau torturați până la moarte. Acest oraș medieval românesc este ideal pentru a petrece câteva zile de primăvară, mai ales acum când copaci cu flori de cireș înfloresc peste tot.

Cascada Bigar

Cea mai frumoasă cascadă din lume în 2013 Cascada Bigar
Cascada Bigar, Munții Aninei. Sursa: playtech.ro

România găzduiește numeroase cascade impresionante. Cascada Bigar este pe lista celor mai apreciate obiective turistice din județul Caraș Severin, din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Conform clasamentului The World Geography realizat în anul 2013, cascada Bigăr s-a clasat pe prima poziție pentru cea mai unică și frumoasă cascadă din lume.

Cascada nu este cunoscută datorită înălțimii sale sau a volumului de apă, ci pentru aspectul neobișnuit. Situată în Munții Aninei, cascada cu formă rotunjită are aproape opt metri înălțime și o cădere pe apă iesita din comun. Aceasta se revarsă peste o stâncă acoperită de un covor verde de mușchi. Cascada Bigar este un loc potrivit pentru a te bucura în liniște de frumusețile naturale ascunse în zonele mai puțin aglomerate.

Lacul Roșu

Locuri de vizitat primăvara aceasta Lacul Roșu
Lacul Roșu – imaginea pădurii scunfundate. Imagine: Unsplash

Lacul Roșu este unul dintre cele mai vizitate obiective din județul Harghita, în Carpații Orientali. Acesta se află la poalele muntelui Hașmașul Mare și a luat naștere în urmă unui cutremur puternic ce a avut loc în anul 1838. Imaginea pădurii scunfundate în întinderea mare de apă și măreția munților ce înconjoară lacul impresionează turiștii care vor să vadă acest peisaj în orice moment al anului. Din loc în loc vei observa trunchiurile copacilor ce pătrund luciul lacului, creând un tablou sălbatic, ce te îmbie să mai stai. Reflexele primăverii în apele lacului îți vor oferi o scenă spectaculoasă a acestui colț de natură liniștit și unic.

Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

Parcul Național Cheile Nerei, minunile din Caraş-Severin
Lacul Ochiul Beiului. Sursă: calatorcudor.ro

Ajungem în Banat, unde Parcul Național Cheile Nerei sunt un punct turistic în care ai ocazia să explorezi minunile din Caraş-Severin. Parcul este protejat pentru a păstra într-o stare de conservare flora și fauna sălbatică, precum și habitatele naturale. Cheile Nerei și numeroasele izvoare care au contribuit la formarea unor cascade uimitoare și lacuri impresionante, au creat farmecul ce învăluie întreaga zonă.

Odată ajuns aici, te poți aventura pe trasee lungi înconjurate de pădure luxuriantă, ca mai apoi să ajungi la Tunelul Cheile Nerei, ce a luat naștere din mai multe tunele săpate în stanca. În apropiere se află și Lacul Ochiul Beiului, un loc învăluit de legende și mister. Însă ce este cu adevărat impresionant este culoarea de un albastru foarte clar a apei, în care se reflectă cerul și vegetația din jur.

Continuă să explorezi interiorul pădurii și vei descoperi cascada La Văioagă, unde poți vedea modul în care apă își schimbă nuanțele odată cu anotimpurile. Mai departe vei găsi cascada Beușnița, mult mai impresionantă primăvară decât în restul anului, datorită topirii zăpezii, ceea ce contribuie la debitul și involburarea apei. Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile naturale pe care le poți găsi rătăcind prin parc, în timp ce înflorirea primăverii umple pădurea.

Ție unde ți-ar plăcea să mergi primăvara aceasta? Ai alte locuri preferate din România? Ne poți lăsa în secțiunea de comentarii destinația ta favorită.

Share.

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.