Free cookie consent management tool by TermsFeed

București, capitala României, este cel mai important centru industrial și economic al țării și totodată una dintre cele mai autentice capitale ale Europei. ”Micul Paris” este un oraș al contrastelor, care reușește să îmbine istoria cu identitatea modernă. Cunoscut pentru bulevardele sale și elementele de arhitectură care atrag toate privirile, Bucureștiul este astăzi o metropolă plină de viață și cel mai vizitat oraș al României, o destinație surprinzătoare, cu o istorie complicată și o mulțime de atracții impresionante. Dacă ai la dispoziție doar o perioadă scurtă pentru a-l explora, începe cu cele 15 locuri de vizitat în București ce nu trebuie ratate.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului, una dintre cele mai grandioase construcții din lume, este cu siguranță o remarcabilă atracție turistică, fiind simbolul democrației. Acesta este situat în partea centrală a capitalei, în sectorul 5.

”Casa Poporului” este creația fostului dictator Nicolae Ceaușescu și a fost începută în anul 1984, într-o perioadă cu mari privațiuni economice. Datorită dimensiunilor sale uriașe și cu mai mult de 3000 de încăperi (Camera Deputaților, Senatul, Curtea Constituțională, Consiliul Legislativ), clădirea a intrat în cartea recordurilor (World Records Academy) la următoarele categorii: este a doua cea mai mare “Clădire Administrativă” din lume, după Pentagon și este cea mai grea clădire din lume, cu 1 milion metri cubi de marmură și 700.000 tone de oțel și bronz și 3.500 de tone cristal. Astăzi, instituția este deschisă desfășurării vizitelor, oferind programe în limbi de circulație internațională.

Palatul Parlamentului este unul dintre cele 15 locuri de vizitat în București ce nu trebuie ratate
Palatul Parlamentului. Sursa: In your pocket

Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni, sediul administrației prezidențiale se află chiar în inima orașului, în sectorul 6 pe Bulevardul Geniului. Acesta are o istorie veche de peste 300 de ani, începând de la domnitorii Șerban Cantacuzino, Barbu Dimitrie Știrbei și Alexandru Ioan Cuza, în timpul domniei căruia palatul a fost renovat, cu scopul de a deveni o adevărată reședință oficială în stil european, zona ajungând să fie cunoscută ca un simbol al reîntregirii românești.

Cei care au avut un rol esențial în istoria palatului au fost au fost Familia Regală, Regina Maria și Regele Ferdinand. Bucură-te de o vizită la Muzeul Național Cotroceni și în timpul unui tur vei avea ocazia să pătrunzi în toate încăperile palatului unic prin arhitectură și decorațiuni, ce ascund povești nespuse, bine păzite de ziduri.

Palatul Cotroceni noaptea
Palatul Cotroceni. Sursa: Europa FM

Centrul Vechi

Centrul istoric al Bucureștiului este situat în sectorul 3 al capitalei și este unul dintre cele mai îndrăgite și atractive locuri de vizitat în București, o zona împrejmuită de construcții în stil neoclasic și neobaroc. Majoritatea dintre acestea au la parter cafenele, restaurante, terase și magazine, frecventate pe parcursul întregului an atât de localnici cât și de turiști străini. De asemenea, după lăsarea serii te poți distra într-un pub, club sau pur și simplu plimbându-te pe străduțele de poveste amplasate într-un cadru de epocă.

Centrul Vechi al Bucureștiului este un amestec de istorie, cultură locală și stil de viață, un cartier modern cu străduțe înguste și locul de întâlnire preferat pentru localnici. Aproape de acesta, vizavi de stradă Lipscani, este localizat kilometrul zero al României, locul din care s-a pornit kilometrajul pentru tot restul țării.

Centrul Vechi este unul dintre cele 15 locuri de vizitat în București ce nu trebuie ratate
Centrul Vechi. Sursa: Hotels București – Continental Hotels

Grădina Botanică

Dacă îți dorești o evadare din viața de zi cu zi și vrei să ajungi în mijlocul naturii, o poți face vizitând Grădina Botanică, a cărei poveste începe cu mai bine de 160 de ani în urmă. Această este situată în partea de vest a orașului, în cartierul Cotroceni și reflectă relieful specific zonei de câmpie.

Grădina a fost numită după fondatorul ei, Dimitrie Brândză și în prezent este întinsă pe o suprafață de 17,5 hectare. Grădina Botanică a Bucureștiului găzduiește peste 10.000 de specii de plante și poate fi vizitată pe tot parcursul anului, însă peisajul floral din curte este diferit de la un an la altul. Pavilioanele exterioare includ sectorul decorativ și sectorul plantelor rare. Toate acestea asigură un decor deosebit pe tot parcursul anului. În timpul turului în curtea Grădinii Botanice , acordați atenție Serei Veche. Aceasta a fost construit sub îndrumarea arhitectului belgian Louis Fuchs între anii 1889-1891. Parcă uitată de toți, vechea seră cucerește constant prin ușile ei, prin ferestrele mici si prin felul în care razele soarelui îi mângâie fațada.

Flori pe care le regasim in Gradina Botanica din Bucuresti
Grădina Botanică din București. Sursa: SeeBucharest.ro

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Situat în apropiere de Piața Victoriei, pe Șoseaua Kiseleff nr.1, Muzeul Antipa este unul dintre cele mai apreciate muzee din țară în ceea ce privește biodiversitatea, deținând o colecție vastă de exponate extrem de bine realizate. Acestea ilustrează evoluția vieții pe Pământ, animalele împăiate fiind plasate în medii cât mai realiste din habitatul lor natural. Acestea au fost păstrate în perfectă stare, încă din anul 1908 de când Muzeul Antipa și-a deschis oficial porțile, condus de Grigore Antipa, pe atunci protejatul regelui Carol. În prezent, Muzeul de Istorie Naturală reprezintă un simbol pentru iubitorii de natură, atât din România cât și din străinătate.

Animale care se afla in Muzeul Antipa
Anima de la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Sursa: Antipa Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa

Calea Victoriei

Calea Victoriei este cel mai important bulevard din București și una dintre principalele artere situate în centrul capitalei. Are o lungime de 2700 de metri și o poți explora începând din inima orașului, până în Piața Victoriei pentru a vedea numeroase monumente și clădiri emblematice precum Muzeul Național de Artă al României, Biserica Doamnei, Teatrul Odeon, Palatul Telefoanelor, Palatul Senatului, Hotelul Athénée Palace și Palatul Cantacuzino. De-a lungul timpului, Calea Victoriei a apărut menționată în numeroase romane, dar și în prestigioasa publicație The New York Times, datorită atmosferei cosmopolite și a valorii sale istorice.

Calea Victoriei se afla printre cele 15 locuri de vizitat în București ce nu trebuie ratate
Calea Victoriei. Sursa: Wikipedia

Biserica Stavropoleos

Ești în căutarea câtorva momente de liniște după plimbarea pe Calea Victoriei? Vino în curtea interioară a Bisericii Stavropoleos și admiră detaliile arhitecturii în stil brâncovenesc, ce astăzi este monument istoric și oază de liniște. Aceasta este un remarcabil monument religios din secolul XVIII din București și este amplasata printre clădirile înalte din Centrul Vechi. Mănăstirea se bucură de o colecție impresionantă de icoane rare și cărți religioase vechi.

Imagine superba cu Biserica Stavropoleos
Biserica Stavropoleos. Sursa: Wikipedia

Parcurile din Bucureșți

Este timpul să descoperi cele mai frumoase și îngrijite zone verzi din București și să te bucuri de tot ce oferă natura. Fiind unul dintre cele mai populate orașe din Europa, Bucureștiul este ”binecuvântat” și cu trafic și aglomerație, însă lista sa bogată de parcuri amplasate în jurul întregului oraș, destinate celor ce vor să se relaxeze într-un colț de natură. Printre cele mai populare parcuri din capitală se numără Herăstrău, Cișmigiu, IOR, și parcul Circului. Aici ne putem relaxa într-o plimbare pe aleile mărginite de tei bătrâni, lacurile ne oferă prilejul perfect de a ne încânta cu o plimbare cu barca în zilele însorite, în timp ce iarna se transformă într-un patinoar plin de viață.

Parc din Bucuresti
Parcul Herăstrău din București. Sursa: Life.ro

Grădina Zoologică

Grădina zoologică din București este amplasată în partea de nord, chiar la marginea orașului, lângă pădurea Băneasa, fiind un loc unde trebuie să mergi dacă te afli în vizită prin București. Cele 5,85 hectare ale sale adăpostesc aproximativ 800 de animale cuprinzând în jur de 100 de specii. Printre acestea se numără lei, tigri, urși, lemuri, flamingi, lupi, varani de komodo, leoparzi albi și crocodili. O vizită la zoo este întotdeauna o alegere perfectă pentru iubitorii de animale și totodată o experiență educativă pentru cei care vor să se bucure de timpul petrecut în mijlocul naturii, înconjurat de numeroasele specii de viețuitoare.

Tigru din Gradina Zoologica din Bucuresti
Grădina Zoologică Bucuresti. Sursa: unica.ro

Cimitirul Bellu

Cimitirul Bellu face parte din lista monumentelor istorice și putem spune că este un muzeu în aer liber. Acesta este locul unde sunt înmormântate toate personalitățile culturale și politice ale țării noastre. Puteți vedea construcții ridicate în memoria tuturor poeților, sculptorilor, scriitorilor, și artiștilor ce se odihnesc în această binemeritată oază de liniște. Cimitirul Bellu a fost inclus pe lista Asociației Cimitirelor Semnificative din Europa, un motiv în plus pentru a-l vizita dacă ești pasionat de istorie și artă. Cimitirul are numeroase monumente a căror scop este să spună poveștile celor care și-au găsit aici locul de odihnă final.

Mormant din Cimitirul Bellu
Cimitirul Bellu București. Sursa: Europa FM

Librăria Cărturești Carusel

Caruselul Cărturești sau Caruselul Luminii este cu siguranță un paradis al iubitorilor de cărți. Se află în Centrul Vechi al Bucureștiului și este construită pe 6 etaje răspândite pe 1000 de metri pătrați. Librăria Carusel Cărturești înseamnă mai mult decât o simplă librărie: Scările mari, balcoanele romantice, pereții plini de artă și, bineînțeles, miile de romane amplasate în rafturi din podea până în tavan fac din aceasta un loc fermecător.

La fiecare dintre nivelurile superioare, există balcoane curbate și elegante și o ceainărie la ultimul etaj. De aici te poți bucura de o priveliște de ansamblu asupra întregii librării. La etajul inferior, vom regăsi o camera multimedia primitoare, iar la primul etaj, o galerie de artă contemporană, unde te vei putea încânta cu răsfoitul cărților și cumpărături. 

Imagine din Libraria Carturesti Carusel
Librăria Cărturești Carusel. Sursa: cărturești

Fântânile din Piața Unirii

Fântânile din Piața Unirii reprezintă una dintre atracțiile Bucureștiului. Acestea s-au redeschis în vara anului 2022, după 2 ani de pauză din cauza situației pandemice. În fiecare seară de vineri până duminică, între lunile mai și octombrie, fântânile își distrează vizitatorii cu jocuri de apă și un spectacol de lumini armonizat cu ritmuri simfonice latino sau rock. Spectacolele includ o coloana sonoră care este in concordanță cu jocurile de apă orientate spre cele patru puncte cardinale care formează o platforma multimedia uriașă unde apar proiecții tematice.

Acestea sunt primele fântâni din Europa care beneficiază de echipamente și tehnologie de ultimă oră în ceea ce privește divertismentul cu apă. Fântânile din capitală, construite la sfârșitul anilor 1980, au fost de asemenea publicate în World Record Academy drept ”Cel mai lung șir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”.

Priveliste asupra Fantanilor din Bucuresti
Fântânile din Piața Unirii. Sursa: Wikipedia

Observatorul Astronomic

Dacă te-a prins seara prin București și ai parte și de un cer senin, e musai să mergi să admiri stelele la Observatorul Astronomic – vei afla aici despre sistemul nostru solar, despre constelații și despre galaxii. Acesta se află pe Bulevardul Lascăr Catargiu, în apropiere de Palatul Victoria și este singurul observator public al capitalei. Existența acestuia este rezultatul întâlnirii a doi oameni cu o mare pasiune pentru astronomie: Victor Anestin și amiralul Vasile Urseanu.

La etajul doi al clădirii vei descoperi două săli de expoziție dotate cu panouri luminoase ce cuprind informații despre sistemul solar, planete, formarea universului, misiuni spațiale și asteroizi. Observațiile astronomice au loc pe acoperiș, seara, după apusul Soarelui. Aici poți vedea stele, stele duble și planete. Așadar, dacă îți dorești să te bucuri de această experiență, nu uita să îți alegi o zi senină.

Observatorul Astronomic București

Muzeul Satului Dimitrie Gusti

Ce spui de un muzeu în aer liber? Muzeul Satului sau ”Inima rurală a Bucureștiului” este unul dintre locurile care ne inspiră să înțelegem și să ne iubim trecutul. Acesta este printre primele muzee etnografice în aer liber din lume și cuprinde o colecție vastă de 340 de construcții (case, mori, căruțe) și 5000 de simboluri ce prezintă modul de viață din diferite zone rurale ale României. Locul este plin de viață, iar în timp ce îl explorezi te vei simți că într-un sat adevărat, asta făcând parte din farmecul său.

Muzeul Satului Dimitrie Gusti București

Centrul de Wellness Therme

După o zi plină de activități interesante în Bucureșți, cel mai bun loc pentru a te destinde este cu siguranță o vizită la Therme. Acesta este cel mai mare centru de relaxare și distracție din Europa, un spa de lux, la prețuri accesibile. Descoperă o plajă urbană impresionantă cu 30000 mp de nisip fin, piscine împrejmuite de 1500 de palmieri naturali și alte plante vii de diferite specii.

Apa din Therme este apă termală, extrasă de la adâncimi de peste 3000 de metri, aceasta având numeroase beneficii pentru corp, piele și mai ales asupra stării de spirit. După ce te aventurezi în piscina cu valuri sau te înscrii în cursele de viteză ale toboganului ”the Racer”, te poți relaxa într-un jacuzzi sau în sauna cinematograf. Spre finalul zilei, îndreaptă-te către terasa restaurantului The Mango Tree, pentru a te bucura de apusul de soare.

Printre cele 15 locuri de vizitat în București ce nu trebuie ratate se numara si Therme
Centrul de Wellness Therme din București. Sursa: Itinari.com

Bucureștiul este un loc divers, care merită vizitat, având nenumărate atracții de oferit. Este ideal atât pentru cei care vor să petreacă până în zori, cât și pentru cei care vor să descopere arhitectura surprinzătoare a clădirilor, parcurile minunate și evenimentele culturale. Indiferent dacă ești turist sau o persoană care trăiește în capitală, există numeroase locuri speciale pe care poți să le vizitezi și experiențe pe care trebuie să le trăiești. Pentru asta ti-am pregătit o lista care cuprinde 15 locuri de vizitat în București ce nu trebuie ratate.

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.