Free cookie consent management tool by TermsFeed

România este o țară cu o istorie și o cultură bogată, iar acest lucru se reflectă în numeroasele sale orașe. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, pe teritoriul României există în prezent 319 orașe. 265 dintre aceste orașe existau încă de la recensământul din 2002, apoi au fost adăugate încă 54 de orașe. Fiecare oraș are un caracter și o atmosferă unică, ceea ce face ca orașele românești să fie unele dintre cele mai interesante și plăcute locuri de vizitat din Europa. Astfel, cei care explorează capitala plină de viață București sau doresc să se bucure de ceea ce poate oferi un oraș cu o cultură interesantă, vor găsi cu siguranță o mulțime de lucruri de văzut și de făcut în cadrul acestora. Prin urmare, în acest articol am ales să listăm cele mai mari orașe din România ca suprafață. Iată care sunt acestea!

LocOrașJudețRegiuneSuprafață (km2)
1BroșteniSuceavaBucovina594.66
2Vișeu de SusMaramureșMaramureș443.06
3SăceleBrașovTransilvania320.00
4PetrilaHunedoaraTransilvania308.68
5TismanaGorjOltenia307.79
6CisnădieSibiuTransilvania277.13
7BrașovBrașovTransilvania267.32
8CiacovaTimișBanat252.76
9UricaniHunedoaraTransilvania251.41
10Târgu LăpușMaramureșMaramureș247.35
11GalațiGalațiMoldova241.50
12NovaciGorjOltenia240.00
13PecicaAradCrișana237.17
14Baia MareMaramureșMaramureș235.73
15RecașTimișBanat229.88
16BucureștiIlfovMuntenia228.00
17SălișteSibiuTransilvania226.78
Cele mai mari orașe din România ca suprafață

Broșteni (594 km²)

Orașul Broșteni și localitățile componente ale acestuia
Boșteni găzduiește o selecție impresionantă de atracții turistice. Imagine: © Fanee

Cu o suprafață de 594 km², Broșteni este un oraș situat în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Neamț și Harghita. Orașul este așezat pe valea râului Bistrița și este format din localitățile componente Broșteni (reședința), Hăleasa, Lungeni și Neagra, și satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa. Datorită poziției sale, Broșteni se mândrește cu peisaje frumoase, cu multe oportunități pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, ciclism și camping. În plus, orașul găzduiește numeroase repere istorice și atracții culturale.

Vișeu de Sus (443 km²)

Stația de tren din Vișeu de Sus
Vișeu de Sus este intersectat de câteva rute și circuite turistice foarte importante. Imagine: © Chirila Alexandru

Vișeu de Sus este un oraș situat în nordul României, cu o suprafață de 443 km² care este bogat atât în valoare istorică, cât și culturală. Orașul este situat la confluența dintre Valea Vișeului și Valea Vaserului, ceea ce îl face o locație excelentă pentru turiștii care doresc să exploreze tot ceea ce are România de oferit. În plus, orașul este intersectat de câteva rute și circuite turistice foarte importante, ceea ce face ca vizitatorilor să le fie ușor să se deplaseze și să vadă tot ceea ce Vișeu de Sus are de oferit.

Săcele (320 km²)

Foto intrarea în orașul Săcele
Săcele este o destinație turistică interesantă datorită numeroaselor atracții istorice. Imagine: © Klinne

Săcele are suprafață de 320 km² și este un oraș aflat în județul Brașov. În Săcele se află 17 biserici de diferite, inclusiv ortodoxe, luterane și romano-catolice. Biserica ortodoxă Baciu, Biserica Turcheș, Biserica Cernatu și Biserica Adormirea Maicii Domnului sunt monumente istorice. Orașul găzduiește, de asemenea, Biserica Sfinții Arhangheli din Satulung. De altfel, săcele este o importantă destinație turistică datorită numeroaselor atracții istorice și culturale. Vizitatorii pot explora numeroasele biserici ale orașului, precum și ruinele cetăților dacice. Orașul găzduiește, de asemenea, o serie de muzee și este o destinație populară pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, ciclism și schi.

Petrila (308 km²)

Poză de la înălțime a orașului Petrila
Petrila este cunoscută pentru minele Lonea și Petrila. Imagine: © Mihalcea Gabriel

Petrila este un oraș din județul Hunedoara, Transilvania. Străveche așezare situată la 675m altitudine pe malul Jiului de Est, la intersecția pârâului Jieț cu pârâul Taia este atestată, în diferite documente, atât în anul 1499 cât și în anul 1493. Din punct de vedere turistic acest oraș este interesant datorita rezervatiilor naturale “Cheile Jiețului” și „Cheile Taia”. Rezervația naturala “Cheile Jiețului” este un loc frumos si relaxant unde turiștii pot admira natura si pot face plimbări iar “Cheile Taia” este, de asemenea, un loc frumos pentru plimbări și pentru admirarea naturii. Ca și suprafață, Petrila are 310 km² și și-a câștigat renumele datorită mineritului de cărbune.

Tismana (307 km²)

Grădina din curtea Mănăstirii Tismana
Tismana este cunoscută pentru executarea covoarelor Tismana și Oltenia, simboluri ale artei tradiționale meșteșugărești. Imagine: © Piotr Krawiec

Tismana este un oraș în județul Gorj, în partea de sud-vest a României și are are o suprafață totală de 307 km². Orașul se află între Carpații Meridionali și este cunoscută pentru că, la nord, pe valea râului Tismana, se află Mănăstirea Tismana, un simbol al istoriei noastre. Aceasta este considerată a fi unul dintre cele mai frumoase situri religioase din țară. Pe lângă semnificația sa istorică, orașul Tismana găzduiește, de asemenea, o serie de întreprinderi de artizanat tradițional, cum ar fi faimoasele covoare Tismana și Oltenia. Aceste covoare sunt lucrate manual folosind metode tradiționale și sunt foarte apreciate de colecționari. În cele din urmă, orașul Tismana se află în limitele Parcului Natural Domogled-Valea Cernei, ceea ce face din Tismana o destinație ideală pentru pasionații de activități în aer liber și pentru iubitorii de natură.

Cisnădie (277 km²)

Clădirile orașului Cisnădie
Cisnădie a fost ridicat la rangul de oraș în 1946. Imagine: © Marius

Cu o suprafață de 277 km², Cisnădie este un oraș relativ mare din județul Sibiu. Este situat pe valea pârâurilor Argintarului și Ursului, la poalele Culmii Cisnădie. Acesta a fost menționat pentru prima dată în anul 1204, într-un document al regelui Emeric, sub denumirea de „Rivetel”. În timpul Primului Război Mondial, din Cisnădie au plecat 300 de bărbați, din care 66 nu s-au mai întors. În 1926, o cruce comemorativă a fost construită în cimitirul orașului pentru a comemora eroii români din război.

Brașov (267 km²)

Fântână arteziană din centrul orașului Brașov
Brașov oferă un amestec armonios de farmec tradițional și viață urbană modernă. Imagine: © Massimiliano Rossi

Brașovul este un oraș din România care este cunoscut pentru istoria sa bogată și peisajele sale frumoase. Orașul are o suprafață de 267 km² și este înconjurat de munți și păduri. Brașovul găzduiește numeroase repere istorice și atracții turistice, ceea ce îl face una dintre cele mai populare destinații din țară. Unele dintre cele mai populare atracții turistice din Brașov includ Biserica Neagră și semnul orașului, precum și Strada Sforii. Brașovul este, de asemenea, o destinație populară pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, ciclism și schi.

Ciacova (252 km²)

Clădirile orașului Ciacova
Ciacova a fost reședință de district iar în 2004 a primit statutul de oraș. Imagine: © Slagian Peiovici

Ciacova este un oraș în județul Timiș. Orașul are o suprafață de 252 km² și este situat la distanță de Timișoara și de granița cu Serbia. Orașul administrează patru sate: Cebza (Csebze), Macedonia (Macedónia), Obad (Obád) și Petroman (Petromány). Când a fost declarat oraș în 2004, satele Gad și Ghilad, pe care le administra până atunci, au fost desprinse pentru a forma comuna Ghilad. Ciacova este un centru agricol important, pe terenurile agricole din jur fiind cultivate culturi precum grâu, porumb, cartofi și floarea-soarelui. Orașul are, de asemenea, o serie de întreprinderi industriale, inclusiv o mare fabrică de lactate. În ciuda dimensiunilor sale, Ciacova este un oraș plin de viață, cu o serie de restaurante, cafenele și baruri. Există, de asemenea, mai multe parcuri și locuri de joacă pentru copii.

Uricani (251 km²)

Formațiune stâncoasă a orașului Uricani
Uricani este cel mai vestic oraș din Valea Jiului. Imagine: © MARIAN RAUL LIHOACA

Uricani este un oraș cu o suprafață de 251 de kilometri pătrați în regiunea Valea Jiului din județul Hunedoara, în sudul Transilvaniei. Principalele activități economice ale orașului se realizează în jurul minelor de cărbune din regiune. Cu toate acestea, minele au fost închise treptat și mulți dintre muncitori au fost disponibilizați, astfel că orașul trece printr-o perioadă de tranziție și deși mineritul nu mai este principala activitate economică, acesta rămâne o parte importantă a istoriei și identității Uricaniului. Cu o istorie bogată și o locație frumoasă la poalele Munților Carpați, Uricani este un loc plăcut de vizitat și o parte importantă a patrimoniului industrial al României.

Târgu Lăpuș (247 km²)

Fundal pitoresc cu oi pe o parte a Defileului Lăpuș
În Târgu Lăpuș se regăsesc minerale precum sunt magnetita, granatul, dannemoritul și berilul. Imagine: © Vasi Vasut

Târgu Lăpuș se află în Maramureș, în nord-vestul României. Cu o suprafață de 247 de kilometri pătrați, este unul dintre cele mai mari orașe din regiune. Orașul este situat la marginea nord-vestică a Podișului Transilvaniei, la poalele Munților Lăpuș. Se află pe malul râului Lăpuș și al afluentului său, râul Suciu, care se varsă în Lăpuș în satul Dămăcușeni. Cu o lungime de 36 de kilometri, Defileul Lăpușului este una dintre cele mai definitorii caracteristici ale orașului. Zona protejată găzduiește o varietate de plante și animale și oferă un fundal pitoresc pentru oraș. De la Platoul Transilvaniei până la malurile râurilor Lăpuș și Suciu, nu duce lipsă de frumusețe naturală în acest oraș românesc. Așa că este frecvent vizitat pentru drumeții sau pur și simplu pentru a admira priveliștile.

Galați (241 km²)

Captură instant cu străzile orașului Galați
Galați este o importantă arteră comercial-fluvială europeană. Imagine: © yozz2008

Galați este un oraș din sud-estul României, cunoscut pentru cultura și Universitatea sa. Orașul are o suprafață de 241 km² și este situat la confluența dintre Dunăre și Siret, pe malul sud-vestic al lacului Brateș. De altfel, există multe obiective turistice de văzut și lucruri de făcut. Printre atracțiile orașului se numără Biserica fortificată Precista, Biserica Mavromol, Catedrala Ortodoxă, Palatul de Justiție și Terminalul Maritim. În Galați există, de asemenea, mai multe muzee, printre care Muzeul de Arte Vizuale, Muzeul de Istorie și Muzeul de Istorie Naturală. Rezervația naturală de stejari din pădurea Garboave se află la o distanță scurtă cu mașina, iar Parcul Natural Ostrovul Prut este, de asemenea, frecventat.

Novaci (240 km²)

Frumusețea dealurilor care înconjoară orașul Novaci
Majoritatea locuitorilor din Novaci sunt în mare majoritate oieri care mențin tradiția strămoșească a locului. Imagine: © Dusco Dugusco

Novaci este un oraș în județul Gorj, Oltenia, situat la poalele Munților Parâng. Orașul are o suprafață de 240 km² și administrează patru sate: Bercești, Hirișești, Pociovaliștea și Sitești. Acesta este o stațiune românească recent dezvoltată, înconjurată de munți și de o frumusețe extraordinară. Din acest loc se vede vârful Parângu Mare, iar când vremea este senină, se pot vedea chiar și Munții Carpați. În prezent, localitatea se află într-o dezvoltare rapidă, cu noi proiecte de construcție în curs de desfășurare și este pentru multe persoane o destinație inedită pentru a vedea unele dintre cele mai frumoase locuri din România.

Pecica (237 km²)

Șina de tren care duce spre orașul Pecica
Pecica este bogată în afaceri legate de agricultură, creșterea animalelor și industria de petrol și gaze. Imagine: © Eric Greulich

Pecica este un oraș în județul Arad, România, cu o suprafața de 237 km². În antichitate a fost o cetate dacică numită Ziridava. Astăzi este un important sit arheologic și a fost declarat oraș în 2004. Teritoriul administrativ al orașului se întinde până în Podișul Aradului. Datorită abundenței descoperirilor arheologice din zonă, o perioadă istorică importantă cunoscută sub numele de cultura Periam-Pecica a fost numită după oraș. Cultura este caracterizată de metalurgie și de fabricarea ceramicii. Astăzi, Pecica este un oraș înfloritor care găzduiește mai multe întreprinderi și clădiri industriale, precum și o serie de atracții culturale și istorice. Vizitatorii din Pecica pot explora numeroasele sale situri arheologice, pot vizita muzeele și galeriile de artă sau pur și simplu se pot bucura de peisajele sale frumoase.

Baia Mare (235 km²)

Vedere de la înălțime a orașului și a munților din Baia Mare
Cele mai importante zone miniere din județul Maramureș sunt situate în jurul orașului Baia Mare. Imagine: © elisabeta z

Orașul Baia Mare are o suprafață de 235 km². Orașul este situat pe valea râului Săsar și este înconjurat de munți. Amplasarea orașului îl protejează de vânturile reci din nord-est și întreține o vegetație cvasi-mediteraneană. Baia Mare a fost fondat în secolul al XII-lea de către imigranții sași și a devenit un punct important pe ruta comercială dintre Transilvania și Muntenia. Orașul a înflorit în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, dar importanța sa a scăzut în secolul al XVIII-lea. Astăzi, Baia Mare este un centru industrial important și o destinație turistică populară. Orașul găzduiește mai multe muzee, galerii și parcuri, precum și o serie de repere istorice.

Recaș (229 km²)

Turnul cu ceas din Recaș
Vinurile din Recaș sunt foarte apreciate. Cu toate acestea, în ultimii ani, creșterea economică a orașului a început să se diversifice. Imagine: © Daniel ENGELVIN

Recaș este un oraș din România situat în partea de sud-vest a țării, în județul Timiș. Zona este cunoscută mai ales pentru calitatea vinurilor sale și pentru podgoriile Cramele Recaș. Viticultura de aici este însă mult mai veche, primele vițe de vie fiind plantate în secolul al XVIII-lea de către coloniștii austrieci. Astăzi, orașul Recaș are o suprafață de 229 km² și conține șase sate: Bazoș, Herneacova, Izvin, Nadăș, Petrovaselo și Stanciova. În 2004 a primit statutul de oraș. Clima de aici este continentală, cu veri calde și ierni reci. Cu toate acestea, apropierea de Dunăre oferă un oarecare adăpost împotriva temperaturilor mai scăzute în timpul iernii.

București (228 km²)

Încadrarea străzii Izvor către Palatul Parlamentului
Bucureștiul este unul dintre cele mai mari orașe din Europa de Est. Imagine: © Jo Hey

București are o suprafață de 228 km². Orașul este caracterizat de o serie de piețe din care radiază străzi și bulevarde. Cele două străzi principale, Calea Victoriei și Bd. Unirii, trec în general pe direcția est-vest prin centru, în timp ce străzile nord-sud, precum Nicolae Bălcescu, Brătianu și Magheru, le intersectează în unghiuri drepte. Adiacent centrului se află o serie de parcuri mici. Alte repere notabile includ Palatul Parlamentului, Ateneul Român și Arcul de Triumf. Bucureștiul găzduiește, de asemenea, o serie de muzee, biblioteci și teatre iar populația orașului este de 1.883.425 de locuitori.

Săliște (226 km²)

Peisaj de iarnă a orașului Săliște
Săliște este un exemplu viu al priceperii, perseverenței și creativității culturale a strămoșilor noștri de pe teritoriile ardelene. Imagine: © Miclăuș George

Săliște este un oraș din județul Sibiu care are o suprafață de 226 km². A fost declarat oraș în 2003 și este principala localitate din zona Mărginimea Sibiului. În mod tradițional, principala ocupație în Săliște a fost păstoritul și activitățile conexe. În prezent, aceasta ocupă un procent mai mic din forța de muncă, dar rămâne importantă alături de alte activități agricole și forestiere. De asemenea, turismul devine din ce în ce mai important, în ultimii ani fiind construite mai multe hoteluri și pensiuni. Săliște este o destinație atractivă atât pentru vizitatorii români, cât și pentru cei străini, datorită poziției sale pitorești în inima României și datorită istoriei și culturii sale bogate.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Un comentariu

  1. Avatar of Bogdan

    Municipiul Toplița din județul Harghita cam pe unde se află în topul suprafețelor localităților din România?

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.