Free cookie consent management tool by TermsFeed

Încă nu ți-ai făcut planuri pentru vacanța de toamna? Îți prezentăm top 15 locuri unice unde te poți bucura de priveliști impresionante și obiective încărcate de istorie. Călătoritul în România în timpul toamnei este o experiență pe care nu ai vrea să o ratezi. Vremea blândă și ultimele raze timide de soare te vor însoți în cele mai frumoase destinații din țara noastră.

Delta Dunării

delta dunarii
Delta Dunării – raiul de la capătul României

Dacă nu ai vizitat până acum Delta Dunării, un colț de natură aflat în județul Tulcea, cu siguranță merită inclusă în planurile tale de vacanță. Te poți bucura de farmecul zonei în fiecare sezon, însă, toamna, aceasta devine cu mult mai spectaculoasă. În acest anotimp, locul devine mai atrăgător, datorită celor mai frumoase culori pe care ni le oferă natura în cel mai important loc din România în ceea ce privește biodiversitatea. În septembrie, nuferii sunt încă înfloriți și îi poți vedea făcând excursii prin labirintul de canale înguste. Dacă ești iubitor al preparatelor pescărești, te poți delecta cu felurite mâncăruri din pește, gătite de lipoveni. Tot în această perioada, apusurile și răsăriturile sunt uimitoare, de neegalat.Vizitând acest paradis al țării noastre, vei cunoaște un loc sălbatic și fermecător, vei vedea un spectacol născut din natură și vei înțelege de ce Delta Dunării este numită ca fiind “raiul” de la capătul României.

Lacul Colibița

Lacul Colibița
Lacul Colibița, denumit și marea de la munte

Situat la 40 km distanță de Bistrița-Năsăud, Lacul Colibița invită turiști din întreaga lume să se bucure de natură, într-o oază de liniște și relaxare. Lacul Colibița este numit și marea de la munte, datorită întinderii de apă înconjurată de munți și impresionează în special toamna prin priveliști încântătoare. Zona dispune și de oportunități de agrement, cum ar fi pescuitul, caiacul, ciclismul, parapanta și rafting pe răul Bistrița. Colibița se bucură de o amplasare pitorească, între munți, dar în același timp este un loc modern, des comparat cu stațiunile de lux din Austria. Dacă ești iubitor de mare, de munte, de sporturi sau drumeții, această zonă îți oferă posibilități de destindere multiple.

Sanctuarul Urșilor de la Zărnești

Sanctuarul Urșilor de la Zărnești
Sanctuarul Urșilor de la Zărnești – cea mai mare rezervație de urși bruni din lume

Rezervația de urși de la Zărnești se află la 38 km de orașul Brașov și are ca scop să găzduiască și să ajute urșii ținuți în captivitate să se reintegreze în natură. Aici, vei găsi cea mai mare rezervație de urși bruni din lume, despre care s-au făcut documentare difuzate pe postul de televiziune Animal Planet. De asemenea, și jurnaliștii revistei National Geographic au realizat un reportaj, care a adus în atenția publicului povești impresionante ale urșilor de la Zărnești. Dacă ești iubitor de animale, cu siguranță, vizita la sanctuarul urșilor va fi o experiență minunată pentru tine, unde vei putea vedea urșii trăind în habitatul lor natural.

Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului
Lacul Ochiul Beiului, un loc plin de legende și mister

Un loc plin de legende și mister, situat într-o zonă de o sălbaticie impresionantă, din județul Caraș Severin. Claritatea și culoarea turcoaz a apei, aproape ireală, în care se oglindesc brazii și cerul, este magie pură. Doar privind acest peisaj, se spune că te poți detașa de stres, neajunsuri și agitația lumii urbane și chiar te poți vindeca de depresie. În apropierea lacului, te poți bucura și de cele 3 cascade ale râului Beușnița și, de asemenea, de ruinele cetății Ilidia, una dintre atracțiile turistice din Banat.

Castelul de Lut Valea Zânelor

Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut, un tărâm care pare decupat din basmele copilăriei

La poalele măreților munți Făgăraș, lângă râul Porumbacu, găsești Castelul de Lut, un tărâm care pare decupat din basmele copilăriei. Frumusețea locului atrage turiști din întreaga lume în Transilvania, locul unde preț de câteva ore te poți simți din nou copil. Castelul dispune de o curte mare, unde îți poți încânta gusturile cu bucate preparate tradițional. Construcția de poveste a fost în totalitate ridicată din materiale naturale, iar arhitectura îți duce gândul la căsuța piticilor din povestea “Albă ca zăpada”.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino, un loc perfect pentru a-ți încânta privirea

Un loc perfect pentru a-ți încânta privirea se află în inima munților din Bușteni. Aici, la baza unei păduri de brazi, se arată falnic, impozant și elegant, Castelul Cantacuzino. Interiorul castelului te va conduce pe valurile istoriei, iar privind în sus, vei găsi reminiscențe ale trecutului. Tot aici, se pot vizita camere care erau altădată locul unde se organizau baluri, iar ulterior, fiind transformate în încăperi de senatoriu. Din balcon, te poți bucura de o priveliște de vis a munților și a Crucii Eroilor Neamului de pe Caraiman. În exterior, activitățile de care poți profita sunt tiroliana, se pot închiria bicicleta, poți călări sau poți alege să admiri peisajul într-un parc din mijlocul naturii.

Cheile Băniței

Cheile Băniței
Cheile Băniței, loc ce a luat naștere în urma prăbușirii unei peșteri

Cheile Băniței sunt situate aproape de Petroșani, sunt practic necunoscute, însă cu adevărat impresionante. Acestea au luat naștere în urma prăbușirii unei peșteri. Plimbarea prin chei poate fi parcursă exclusiv prin apă, așadar este necesară încălțăminte adecvată, specială pentru apă. Natura a creat aici o zonă incredibil de frumoasă, pentru care merită, cu siguranță, să faceți o escală. Frumusețea locului și relieful spectaculos te fac să uiți că la câteva sute de metri se află “civilizația”.

Amfiteatrul Transilvania

Amfiteatrul Transilvania
Amfiteatrul Transilvania, Moeciu de Sus

La Moeciu de Sus, în vârful muntelui, se află Amfiteatrul Transilvania, la care poți ajunge pe un traseu ușor ca și dificultate. Pentru că cel mai colorat anotimp și-a făcut deja simțită prezența, nu rămâne decât să parcurgi drumul printre frunzele arămii și soarele care pătrunde blând printre copacii înalți. De pe platou, panorma este uimitoare, fiind înconjurat de crestele Bucegilor și Piatra Craiului, care te inundă de liniște și relaxare. Acest loc promite cel mai frumos decor de care poate beneficia o locație, cu o priveliște de 360 de grade asupra împrejurimilor. Așadar, la doar 10 km distanță de Moeciu de Sus, vei descoperi o lume diferită, cu căsuțe vechi situate pe culmile munților, care completează incredibil peisajul, în meritul exclusiv al naturii.

Satul scufundat

Satul Scufundat
Satul Scufundat – devenit un lac de decantare

Un loc așa cum rar întâlnești este satul Geamăna din localitatea Lupșa din județul Alba. Acesta oferă o imagine sinistră a unui sat scufundat complet, singura amintire a existenței lui, fiind turla unei biserici ieșind din lac. Dezastrul a început în urmă unei exploatări de cupru, iar la finalul operațiunilor, satul a devenit un lac de decantare, acoperit de steril. Deși atmosfera este încărcată și priveliștea este una sumbră, locul a ajuns o zona de atracție atât pentru turiștii români, cât și străini, care sunt impresionați de povestea tristă a satului, care cândva era casa a peste 1.000 de suflete. Satul Geamăna intrigă prin contrastul copleșitor dintre turcuazul apei toxice, frumusețea dealurilor înconjurătoare și tragedia înnămolită dedesubt.

Cheile Turzii

Cheile Turzii
Cheile Turzii, natură în toată splendoarea ei

Cheile Turzii din Cluj sunt o reală atracție pentru iubitorii de frumuseți naturale, dar și de flora și fauna zonei. Aici găsești natură în toată splendoarea ei, sălbatică, proaspătă, neatinsă de om și împrejmuită de înalte stânci. Traseul prin chei poate fi parcurs ușor, începând cu pădurea, iar treptat apar pereții de stâncă la baza cărora există o potecă îngustă. Pentru cei care își doresc mai multă aventură, este bine de știut că această zonă este preferată și de cei care practică alpinismul. Priveliștea este cu totul alta privită de la înălțime, de pe pereții stâncoși. Pe platoul de lângă intrarea în chei, există și o zonă de campare, unde poți fi și mai aproape de natura neașteptat de frumoasă și surprinzătoare.

Mănăstirea Cârța

Mănăstirea Cârța
Mănăstirea Cârța – potrivit legendelor, locul este bântuit de călugări ce au murit aici

Datorită legendelor din jurul Mănăstirii Cârța din Sibiu, s-a realizat unul dintre cele mai bune filme de groază, astfel devenind obiectul discuțiilor din lumea întreagă. Aceasta a fost construită în anul 1205, în forma unei cruci. Potrivit legendelor, locul este bântuit de călugării tineri care au murit aici, din cauza condițiilor precare de viață. Astăzi, biserica servește drept loc de închinare pentru comunitatea locului. Relatările preoților care au experimentat fenomene stranii în această mănăstire, cu siguranță au sporit misterul acestui loc, în felul acesta, atrăgând curiozitatea turiștilor.

Valea cu Povești

Valea cu Povești
Valea cu Povești – loc destinat familiilor cu copii

Un loc destinat familiilor cu copii este Valea cu Povești, din complexul Club Vila Bran. Acest loc, atât de îndrăgit de cei mici și nu numai, se află la 1 km de centrul orașului Bran și la 4 km de centrul de ski Zănoaga. Valea cu Povești are un nume reprezentativ, deoarece aici te poți transpune în toate poveștile copilăriei, cum ar fi “Castelul Prințesei”, “Casa Albei ca zăpada”, “Casa lui Moș Crăciun”, Castelul Balaurului” și alte numeroase personaje îndrăgite din povești. Printre activitățile de care te poți bucura venind aici, se numără locurile de joacă, terenuri de sport, zoo, piscină încălzită sau echitație. Toate cele enumerate, fac din excursia cu familia un prilej de a va bucura de natură și de momente simple, dar prețioase, petrecute impreună.

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului
Cheile Bicazului – în topul celor mai atrăgătoare zone turistice din țara noastră

Se află în nord-estul României, pe drumul ce leagă județele Neamț și Harthita, fiind în topul celor mai atrăgătoare zone turistice ale României. Sunt cele mai înalte chei din țara noastră și impresionează datorită stâncilor de 300 m, masive și abrupte. Trecerea prin serpentine oferă un adevărat spectacol, iar pereții de calcar și stânca ce se întind pe 8 km, ascund peșteri, precum Peștera Neagră și Peștera Cascadă. Mersul cu mașina sau pe jos la baza stâncilor, te vor face să privești această măreție a naturii cu răsuflarea tăiată. În împrejurimi, la poalele muntelui Hășmasul Mare, poți vizita Lacul Roșu, cel mai mare lac de baraj natural din România, Aici, vei găsi o pădure de brazi, care se oglindește în lac, munți, un peisaj desprins din tablouri. Turiștii pot face plimbări cu barca printre trunchiurile copacilor, care ies din adâncul apei.

Borșa Maramureș

Borșa Maramureș
Priveliște din stațiunea Borșa

Stațiunea Borșa se află la poalele Munților Rodnei și Maramureș, fiind amplasată într-un cadru pitoresc și autentic. Aici, tradițiile și obiceiurile sunt încă vii, iar întreg ținutul inspiră unicitate și cultură. În zonă se adăpostesc o multitudine de locuri care merită să fie cunoscute, cu ar fi Cimitirul vesel de la Săpânța, Parcul Național, Izvorul Albastru al Izei, Biserica din Aiud, Mocănița din Vișeu de Sus și multe altele. Căsuțele răspândite pe coline, săteni gătiți în port popular și bogăția gustului mâncărurilor maramureșene, fac din acest loc un tărâm de poveste, unde nu s-a intervenit cu amprenta modernă.

Orașul Sibiu

Sibiu

Toamna e frumoasă și la oraș! Aici, poți descoperi culorile absolut minunate ale orașului, în timp ce faci o plimbare pe străduțele înguste. Sibiul este locul perfect pentru a petrece câteva zile de toamnă, îți oferă atât peisaje spectaculoase, cât și obiective turistice, preparate culinare diverse, toate cuprinse într-un cadru boem. Fiecare loc din oraș spune o poveste, iar dacă te numeri printre cei care nu au ajuns încă aici, cu siguranță vei rămâne impresionat de cel mai înfloritor oraș al Transilvaniei. Poți traversa Podul Minciunilor, admira expozițiile de la Muzeul Brukenthal sau poți explora la pas fermecătorul Oraș Vechi.

Acestea au fost recomandările noastre cu privere la 15 locuri unde poți merge toamna aceasta. Câte dintre aceste locuri le-ai vizitat până acum și care ți s-au părut că sunt cele mai frumoase?

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.