Free cookie consent management tool by TermsFeed

Elon Musk, directorul general al Tesla, a declarat vineri (8) că reziliază acordul oficial de cumpărare a Twitter. Potrivit antreprenorului, rețeaua de socializare nu a furnizat informații clare și suficiente despre numărul de spam și conturi false de pe platformă. În declarație, Musk spune că Twitter a „încălcat în mod substanțial mai multe prevederi” ale acordului de vânzare și „se pare că a făcut declarații false și înșelătoare”. În plus, el spune că numărul de conturi false și spam este „incontrolabil mai mare” decât cele cinci procente raportate de Twitter, potrivit unei analize preliminare efectuate de echipa sa de consultanță.

Bineînțeles, șefii de la Twitter nu vor lua scuza în serios și nici nu vor fi mulțumiți de răzgândirea lui Musk iar, după cum a declarat Bret Taylor, actualul președinte al rețelei de socializare, „consiliul de administrație al Twitter se angajează să încheie tranzacția la prețul și în termenii conveniți cu domnul Musk și intenționează să ia măsuri legale pentru a pune în aplicare acordul de fuziune”.

Pe 14 aprilie, Elon Musk, proprietarul Tesla și SpaceX, a oferit 44 de miliarde de dolari pentru achiziționarea integrală a Twitter. După câteva zile, a devenit cel mai mare acționar individual după ce a cumpărat 9,2% din acțiunile rețelei de socializare.

Câteva săptămâni mai târziu, consiliul de administrație al Twitter a decis să reevalueze propunerea lui Musk. Compania însăși a declarat că s-a angajat să facă o „analiză atentă, cuprinzătoare și deliberată” a ofertei. Cu toate acestea, posibilitatea unor negocieri suplimentare a reapărut atunci când compania, s-a întâlnit cu Musk pentru a negocia. Iar la sfârșitul lunii aprilie, consiliul de administrație a acceptat propunerea, iar Elon Musk a avut cale liberă pentru a deveni noul proprietar al rețelei de socializare.

Apoi a început procesul de evaluare a preluării de către echipa lui Musk. La jumătatea lunii mai, a anunțat că își suspendă achiziția pentru a evalua conturile false. Potrivit cumpărătorului, justificarea a constat în detalii restante care susțin calculul numărului de conturi false/spam.

Pe scurt, se pare că situația va fi rezolvată în instanță, iar cel care are cel mai mult de pierdut este Elon Musk, deoarece se confruntă cu plata acordului sau cu o clauză de reziliere de un miliard de dolari plătibilă de partea care se retrage din acord, în acest caz a sa. Echipa de avocați a lui Musk se ascunde însă în spatele lipsei de cooperare a Twitter în problema conturilor false, dar și în ceea ce privește marketingul serviciului, pentru a ieși din litigiu fără penalități.

Această întorsătură a evenimentelor nu a surprins însă pe aproape nimeni. Elon Musk are toate motivele din lume pentru a dori ca înțelegerea să pice. Pe de altă parte, Twitter are un interes diametral opus – deoarece acționarii ar avea posibilitatea de a ieși din companie primind o compensație cu mult peste valoarea actuală de piață a acțiunilor Twitter.

Nu este prima dată când Musk se retrage din tranzacții majore, lăsând situația în voia sorții. În urmă cu patru ani, miliardarul și-a folosit profilul de Twitter pentru a anunța că are „finanțarea asigurată” pentru a face din Tesla o companie privată. Modificarea nu a avut loc, iar Musk a trebuit să suporte o amendă de 40 de milioane de dolari impusă de SEC pentru a despăgubi investitorii care s-au simțit lezați.

Unii experți consideră că instanțele americane, în special cea din Delaware, vor da probabil dreptate companiei Twitter. Potrivit altora, scopul pasului înapoi făcut de Musk continuă să fie disponibilitatea sa de a negocia un preț mai bun. Totuși, faptul că Twitter a angajat puternica firmă de avocatură Wachtell, Lipton, Rosen & Katz pentru a se apăra pare să fi încheiat definitiv timpul pentru negocieri.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.