Filmele biografice au o latură care le diferențiază de alte genuri. Acestea acoperă un spectru larg de subiecte ce înfățișează povești din viața unei persoane reale, începând de la personalități istorice până la celebrități. Cu atât de multe figuri emblematice ce au fost prezentate de-a lungul anilor, filmele biografice au devenit din ce în ce mai cunoscute.
Aceste 10 filme biografice reușeșc să captiveze publicul larg prin crearea unei imagini de ansamblu cât mai realistă asupra vieților personajelor non- fictionale. Indiferent dacă detaliile sunt sau nu în totalitate exacte, ele pot servi publicului o perspectivă despre alegerile, parcursul și acțiunile ce i-au definit. În unele cazuri însă, versiunea reală a evenimentelor este dramatizată pe alocuri, cu scopul de a obține o poveste mai surprinzătoare și atrăgătoare.
Filmele în genul biografic au ocupat întotdeauna un loc important în industria cinematografică a Hollywood-ului, iar multe dintre ele stau la baza celor mai lungi și de succes cariere ale actorilor și regizorilor. Așadar, să pătrundem în esența vieții acestor persoane proeminente, care au modelat lumea în care trăim astăzi.
Cuprins
Courageous Heart of Irena Sendler
Filmul biografic intitulat Courageous Heart of Irena Sendler din 2009 este un omagiu adus Irenei Sendler, o asistentă medicală ce a reușit să salveze viețile a peste 2.500 de copii evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acțiunea se desfășoară în anul 1939 în Varșovia, Polonia, care fusese ocupată de nemți. Condițiile de trăi ale evreilor erau dezastruoase, iar atacurile zilnice ale naziștilor au creat un infern în care se luptau pentru supraviețuire aproximativ 440.000 de suflete.
Irena Sendler a fost una dintre puținele persoane poloneze cărora li s-a permis intrarea în zona închisă. Cu o stare de spirit extrem de empatică și curajoasă, eroina lupta pentru salvarea copiilor orfani din brațele morții. Irena își riscă viața și reușește să îi scoată pe copii din lagăre, transportandu-i în cutii și folosind drumuri subterane. Aceasta a fost capturată de către soldații naziști, însă a reușit să se elibereze cu ajutorul colegilor săi.
Spre finalul filmului, vom vedea răspunsul lui Irena în ceea ce privește cunoașterea riscurilor acțiunilor ei: ”Tată obișnuia să spună că, dacă vezi pe cineva înecându-se, trebuie să încerci să-l salvezi chiar dacă nu poți înota. O cerință dictată de inimă”.
The Theory of Everything
Producția britanică biografică The Theory of Everything a avut data lansării în anul 2014. Filmul explorează călătoria lui Stephen Hawking spre a deveni un mare fizician. Acțiunea este plasată în anul 1960, timp în care viitorul om de știință era încă student la Cambridge, unde își întâlnește sufletul pereche, pe Jane Wilde. Cu toate că până la vârsta de 21 de ani, bărbatul a trăit o viață normală și activă, acesta a primit o veste tulburătoare din partea medicilor: suferă de scleroză laterală amiotrofica, o boală neurologică ce îi cauzează paralizie, fiind nevoit să își continue restul vieții într-un scaun cu rotile.
Cu sprijinul soției sale, Stephen Hawking reușește să pună bazele științei, devenind unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni din toate timpurile. Acesta a oferit lumii teorii privitoare la spațiul cosmic, a făcut cercetări ce au condus la ideea că Universul este infinit, a susținut existența lui Dumnezeu, a vorbit despre posibilitatea existenței vieții extraterestre și a realizat, împreună cu fiica sa, cartea pentru copii „George’s Secret Key to the Universe”, concepută să ofere celor mici o mai bună înțelegere a lumii în care trăim.
Amy
Amy este un film biografic documentar din 2015 ce ne prezintă evenimentele care au avut loc în viața indragitei artiste, Amy Winehouse. Aceasta a fost o compozitoare și cântăreață britanică ce a reușit să cucerească inimile tuturor prin talentul său muzical și abilitatea de a transmite emoție.
Filmul începe cu secvențe din copilăria lui Amy, acestea înfățișând pasiunea ei pentru muzică. La vârstă de 19 ani, artista a semnat primul contract cu o casă de discuri, mai apoi aflându-se constant în topurile britanice. Documentarul conține imagini, interviuri și piese nedifuzate cu Amy, prietenii și familia ei. Însă ascensiunea și succesul din carieră au avut și efecte negative asupra vieții personale, aceasta confruntându-se ulterior cu dependență de droguri și alcool, care i-au adus și sfârșitul. Amy Winehouse a încetat din viață pe data de 23 iulie 2011, la vârsta de 27 de ani, în casa sa din Londra.
12 Years a Slave
Filmul american biografic și istoric 12 Years a Slave este bazat pe povestea reală a lui Solomon Northup, un bărbat de culoare din New York, ce a fost răpit și obligat să devină sclav pentru o perioadă de 12 ani într-o regiune din Louisiana. Pe parcursul filmului se prezintă o continuă lupta pentru supraviețuire, Solomon fiind de-a lungul anilor proprietatea mai multor stăpâni ce l-au supus unor crumizi de nedescris.
Singurul gând care l-a ținut în viață a fost dorința puternică de a se reîntoarce acasă, la familie. Bărbatul nu abandonează acest vis și decide să își asume riscuri și să aibă încredere în persoanele care l-ar putea ajuta în lupta sa spre eliberare. După nenumărate încercări de a lua legătura cu autoritățile din New York, acesta reușește să își câștige libertatea, iar filmul culminează, în final cu o scenă de bucurie ce îl surprinde pe Solomon Northup alături de familie.
First Man
First Man este o producție americană în genul biografic, istoric ce a debutat în anul 2018. Filmul se bazează pe actele eroice ale unui astronaut american pe nume Neil Armstrong și pe încercările sale riguroase de a îndeplini una dintre cele mai periculoase misiuni. Neil Armstrong se pregătește să devină primul om care a pășit pe lună în prima misiune NASA de aselenizare cu echipaj uman. Neil, împreună cu membrii echipei sale așteaptă momentul potrivit pentru a începe decolarea.
În orele ce urmează, nava spațială în care se află se mișcă atât de violent, încât pare că se va distruge. Călătoria este una destul de intensă, iar întreg echipajul traversează clipe cu adevărat terifiante, însă presărate cu scurte momente de liniște și încântare la vederea infinitului spațial, a planetei noastre și a lunii cenușii. Ulterior, filmul detaliază întreaga experiență a echipajului, explorând de la panourile cu instrumente ce îi înconjoară, până la suprafața lunii, știind că orice alegere nepotrivită s-ar putea încheia cu moartea lor.
Acesta, de asemenea, a fost cel care a înfipt steagul SUA pe lună, pe data de 20 iulie 1969. În momentul încheierii misiunii legendare și revenirii pe Pământ, primele sale cuvinte au fost: „Un pas mic pentru om, un salt gigantic pentru omenire”.
Bonnie and Clyde
Bonnie and Clyde este un film american în genul biografic, crimă, romantic, ce a avut premiera internațională în anul 1967. Filmul explorează povestea a doi îndrăgostiți care săvârșesc o serie de crime începând dinOklahoma până în Texas. Acțiunea se petrece în Dallas, iar începutul poveștii o surprinde pe Bonnie Parker, o tânără care pornește în căutarea celui care i-a furat mașina – Clyde Barrow. Această îl găsește la restaurantul unde ea lucrează ca ospătar, iar ulterior este convinsă să îl însoțească în aventura vieții lor.
Cei doi încep să comită infracțiuni minore, ajungând mai apoi la furt de mașini, jefuiri de bănci și crime. În drumul lor, aceștia îl întâlnesc pe CW Moss,un tânăr care decide să facă parte din planurile lor. În urma unor confruntări cu poliția, cei trei pornesc spre casă părinților lui Moss, unde se vor ascunde pentru o perioada. Însă pentru a cruța viață fiului său, tatăl lui Moss alertează în secret autoritățile, iar Bonnie și Clyde sunt prinși într-o capcană fatală.
Braveheart
Filmul biografic de război Braveheart a fost lansat în anul 1995 și este bazat pe povestea războinicului scoțian William Wallace și a luptei contra englezilor, în Primul Război de Independență Scoțiană împotriva Regelui Angliei Edward I, ce a avut loc la sfârșitul secolului al XIII-lea.
În timpul copilăriei lui William Wallace, fratele și tatăl sau, care era liderul forțelor rebele scoțiene, au sfârșit omorâți de către armata engleză. Băiatul este trimis în Europa pentru a studia, iar după mulți ani, acesta se reîntoarce acasă, în Scoția. Aici o va întâlni pe Murron MacClannough, de care se îndrăgostește, urmând să se căsătorească în secret. Ulterior, aceasta este victima unei tentative de viol, iar William încearcă să o salveze, însă lupta sfârșește prin capturarea și executarea soției lui.
Dorința puternică a lui Wallace de a-i înfrânge pe englezi îl determina să continue luptele, iar un număr tot mai mare de adepți se alătură cauzei lui. Acesta devine liderul poporului scoțian și continuă să lupte și să câștige, însă în bătălia finală, William Wallace este trădat de armata scoțiană, lucru ce conduce la capturarea sa. Acesta a fost judecat și găsit vinovat, iar după lungi umilințe este așezat pe cruce, urmând a fi ucis.
Goodbye Christopher Robin
Filmul biografic Goodbye Christopher Robin ce a debutat în anul 2017 ne dezvăluie povestea din spatele filmului de animație Winnie the Pooh, creat de Alan Milne. Christopher Robin, fiul lui Alan Mile, este băiețelul ale cărui colecții de jucării de pluș l-au inspirat pe tatăl sau să scrie povești cu personaje feerice, ce au captat atenția oamenilor de pe întreaga planetă. Acțiunea are loc în Anglia, în perioada interbelică. Alan Mile părăsește Londra și se stabilește la țară, unde locuieste împreună cu fiul și soția sa, Daphne, dar și cu bona copilului, Olive.
Scenariul aprofundează atât efectele pozitive cât și factorii negativi ce au venit la pachet odată cu succesul creațiilor lui Milne, precum și costul pe care succesul l-a avut asupra întregii familii, în special asupra lui Christopher Robin. Băiețelul s-a confruntat de-a lungul copilăriei cu răutățile celor din jur, iar viața sa a fost percepută de către ceilalți prin prisma poveștilor din cărți.
Sully
Filmul biografic Sully apărut în anul 2016 pune în scenă povestea adevărată a lui Sullenberger, un pilot american ce a luat decizia aterizării forțate pe răul Hudson pe 15 ianuarie 2009, după ce avionul a fost lovit de un stol de păsări, distrugând complet cele două motoare. Datorită abilităților sale aviatice și a faptului că a reușit să salveze viețile tuturor celor 155 de pasageri de la bord, Sully a fost numit de presă drept erou național, iar evenimentul primit denumirea de ”Miracolul de pe râul Hudson ”.
Însă lucrurile iau o întorsătură neașteptată în momentul în care se pornește desfășurarea unei anchete care îi pune sub semnul amenințării reputația și întreaga carieră. Anchetatorii realizează simulări pe calculator care indică faptul că aterizarea pe râu nu era necesară, aeronava aflându-se în parametri optimi pentru a-și continua zborul. Sully reia șirul evenimentelor și încearcă să dovedească nevinovăția acțiunilor sale.
Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody este un film biografic ce a avut premiera internațională în anul 2018. Scenariul se concentrează pe povestea legendarului Freddie Mercury, solistul formației britanice Queen și unul dintre cei mai iubiți artiști din toate timpurile. Acțiunea prezintă întreaga realitate din spatele scenei și drumul către succes a lui Freddie Mercury (solist), a lui Bryan May (chitarist principal), Roger Taylor (baterist) și John Deacon (basist și chitarist).
Bohemian Rhapsody înfățișează nenumărate scene memorabile ale formației Queen din epoca de glorie, precum marele concert rock organizat în scop caritabil ”Live Aid” din anul 1985, când aceștia au cucerit inimile fanilor de pe stadionul Wembley, și au făcut istorie în fața audienței cu hituri precum ”We Will Rock You” și ”Radio Ga Ga”.
Cine nu iubește filmele biografice? Înfățișarea sinceră a evenimentelor memorabile din viețile acestor legende reprezintă cel mai bun mod de a spune o poveste captivantă și emoționantă.