Free cookie consent management tool by TermsFeed

Adesea suntem fascinați de scenarii intrigante ce depășesc imaginația, ne dau fiori reci și ne țin cu sufletul la gură. Poveștile desprinse din aceste filme cu criminali în serie constituie o sursă de fascinație morbidă atât pentru regizori, cât și pentru fanii genului, mai ales când la mijloc este vorba despre cea mai odioasă dintre toate crimele: crima în serie. Cu toate că aceste evenimente ne declanșează sentimente de frică, tristețe sau furie, totodată nu ne putem abține curiozitatea de a înțelege mentalitatea, gândurile și perspectivele ucigașilor.

Indiferent de vârsta pe care o ai, mintea și imaginația îți sunt stimulate prin curiozitate, iar aceste filme acoperă multe dintre întrebările tale: De ce a înfăptuit crimele? Ce se ascundea în gândurile lui? Cum putea reuși victima să scape? Cum s-au adunat probele? Vizionarea filmelor despre crimă îți oferă ocazia de a fi martor de la distanță și de a-ți forma propria opinie cu vedere la personaj, faptele săvârșite și circumstanțele privitoare la ele, precum și la dovezile și mărturiile experților, ceea ce este cu adevărat fascinant.

Vei urmări amploarea poveștilor macabre și a evenimentelor ce se succed din momentul în care răufăcătorul afectează o întreagă comunitate, în timp ce vei spera ca binele să triumfe în cele din urmă. Aceste povești tulburătoare ne măresc doza de adrenalină și ne permit să experimentăm puternice emoții contradictorii, chiar în confortul propriei case, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care filmele cu ucigași în serie continuă să fie atât de apreciate de către telespectatori. În ciuda violenței și a subiectului terifiant și intrigant, acestea vor stârni întotdeauna interesul publicului curios de capacitatea întunecată a minții umane.

Ești pregătit? Mai jos găsești lista cu filme ce te vor face să te simți parte din poveștile care provoacă coșmaruri.

Extremely Wicked Shockingly Evil and Vile

Filmul biografic, crimă și thriller Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile a fost lansat în anul 2019 și face parte din categoria de filme inspirate din viața reală. Povestea îl are în prim plan pe Zac Effron, interpretându-l pe Ted Bundy, un bărbat carismatic, inteligent și afectuos. Acesta o întâlnește pe Liz Kendall, o mamă ce își crește singură copilul, iar cei doi se îndrăgostesc pe loc si iau hotărârea de a forma o familie, drept urmare Bundy va fi partenerul ideal și tatăl de care fiica lui Liz are nevoie. Însă lucrurile devin complicate, iar această familie fericită este supusă unei grele încercări în momentul în care bărbatul este arestat și condamnat pentru comiterea mai multor crime.

Povestea filmului este concentrată pe punerea în evidență a lui Liz, a gândirii și emoțiilor ei atunci când este nevoită să recunoască faptul că omul pe care îl iubește este de fapt un ucigaș psihopat. Această poveste întunecată nu reprezintă genul de film sângeros, însă este cu adevărat plină de mister, deoarece atrage publicul în mintea tulburătoare a acestui criminal în serie.

From Hell

Jack Spintecatorul este un pseudonim al celui mai cunoscut criminal în serie din întreaga lume. Filmul From Hell lansat în 2001 portretizează evenimentele ce au marcat Londra anilor 1888, când un criminal în serie anonim a comis cinci crime cutremurătoare în decursul a 10 săptămâni. Victimele acestuia erau tinere ce practicau prostituția în zona Whitechapel, iar amprenta lui era reprezentată de mutilarea trupurilor într-o manieră științifică, ceea ce denotă faptul că ucigașul era un cunoscător al anatomiei umane.

Inspectorul Frederick Abberline (Johnny Depp) de la Scotland Yard începe o anchetă din care face parte și Mary Kelly, o prostituată care are scopul de a-l aduce cât mai aproape de făptaș. În timpul numeroaselor încercări de a-l identifica pe Jack Spintecatorul, între cei doi ia naștere o legătură amoroasă. Frederick Abberline are o depdendenta de consumul de opiu, care are efectul de a-i oferi viziuni și episoade psihotice cu privire la următoarele crime, astfel descoperind că Mary Kelly ar putea fi una dintre viitoarele sale victime.

filme cu criminali în serie de vizionat - From Hell
Johnny Depp in rolul principal. Sursa: HBO

Se7en

Producția americană Se7en se află printre cele mai apreciate filme despre crimă din toate timpurile. Aceasta a avut premiera internațională în anul 1995, iar distribuția îi include pe Gwyneth Paltrow, Brad Pitt și Morgan Freeman. Povestea este amplasată într-un oraș fără nume, sub un cer întunecat.

Scenariul îi înfățișează pe cei doi detectivi David Mills și William Somerset, ce investighează o serie de crime ritualice și înspăimântătoare. Acestea sunt comise de către ucigașul John Doe cu scopul de a-și pedepsi victimele pentru săvârșirea unora dintre cele 7 păcate capitale. Întotdeauna criminalul se află cu un pas înaintea celor doi detectivi, iar filmul te va surprinde cu o încheiere memorabilă.

The Frozen Ground

The Frozen Ground din 2013 ne prezintă o poveste bazată pe crimele reale comise de Robert Hansen, un cunoscut criminal în serie. Acțiunea se desfășoară în Alaska, într-un oraș al lucrurilor interzise, care se confruntă cu dependența de droguri și prostituția. Detectivul Glenn Flothe se ocupă de investigarea cazurilor de infracționalitate din oraș, precum cele de dispariție și omor.

Riscându-și viața, acesta pornește într-o vânătoare personală pentru a-l găsi pe răufăcător înainte că acesta să înfăptuiască o nouă crimă. El descoperă o legătură în șirul de evenimente, care se îndreaptă către o singură persoană: Robert Hansen. Una dintre victime reușește să scape mâinile lui, iar cu ajutorul lui Glenn Flothe, criminalul este adus în fața legii, însă fără prea multe dovezi incriminatorii.

The Frozen Ground - filme cu criminali în serie inspirate din viata reala.
poveste bazată pe crimele reale comise de Robert Hansen. Sursa: Showtime

Law Abiding Citizen

Law Abiding Citizen este un film american în genurile crimă și thriller, ce a avut data lansării în anul 2009. Scenariul gravitează în jurul lui Clyde Shelton (Gerard Butler), un tată ce duce o viață liniștită și fericită împreună cu familia. Lucrurile iau o întorsătură tragică în momentul în care fiica și soția sa sunt ucise chiar sub ochii lui, de către Ames și Darby, doi criminali ce le-au invadat casa.

Deoarece probele ADN și declarațiile lui Shelton nu reprezintă dovezi suficient de puternice în instanță, Ames primește condamnare la moarte, în timp ce Darby primește doar o pedeapsa redusă. Furia lui Shelton cu privire la aceste evenimente l-au determinat să își piardă în totalitate încrederea în sistemul de justiție și decide să pornească într-o lupta înverșunată contra lui Darby, pe care îl urmărește și îl ucide într-un mod sângeros. Clyde Shelton își mărturisește crima, iar în timpul detenției acesta este motivat să ucidă și orchestrează o serie de omoruri diabolice.

Good Neighbours

Good Neighbors este un film canadian de crimă, comedie neagră și thriller, apărut în anul 2010. Povestea are loc în anul 1995 în Montreal și este centrată pe evenimentele înfiorătoare săvârșite de un criminal în serie aflat în libertate. Louise este o chelneriță ce lucrează într-un restaurant chinezesc din apropiere. Aceasta devine preocupată de crimele recente din oraș, cercetează ziarele locale și află amănunte despre poveștile fiecărei victime, pe care i le împărtășește lui Spencer, vecinul de la parter, aflat în scaun cu rotile. Ulterior, în apartamentul de la etajul 4 se mută Victor, alături de care Louise creează o legătură romantică.

Seria de evenimente macabre ia amploare, în poveste apar din ce în ce mai multe victime, iar întrebarea de pe buzele tuturor este: cine este silueta neagră care este văzută pe scările blocului în nopțile în care ucigașul face o nouă victima?

film cu criminali in serie Good Neighbours
film canadian Good Neighbours. sursa: IMDb

Snowtown

Snowtown este o dramă criminală australiană ce se bazează pe o serie de crime îngrozitoare și violente comise în viața reală de către John Justin Bunting. Filmul se petrece în anul 1990 și ficționalizează faptele celui mai cunoscut criminal în serie din Australia. Povestea întruchipează viața unor familii dintr-o comunitate din suburbia Adelaide, afectată de crime oribile. Amănuntele privind omorurile săvârșite în Snowtown sunt de o violență iesita din comun: 12 oameni morți, fiecare victimă a torturii prelungite, acestea fiind de obicei dizolvate în butoaie cu acid sulfuric.

Printre victimele acestei capcane înfiorătoare se află Jamie, un adolescent vulnerabil în vârstă de 16 ani și cei doi frați mai mici ai săi. Aceștia sunt crescuți de o mama singură, care din cauza nefericirii și a neajunsurilor, alege să înceapă o relație cu John Justin Bunting. Cei trei frați se apropie de această figură paternă, însă acțiunile pe care le va înfaptui criminalul reprezintă un semn al cruzimii și ororii duse la extrem. Presa locală le-a dat denumirea de ”Omuciderile din butoaie” iar în urma unui proces ce a avut loc în anul 2013,  John Justin Bunting a fost condamnat pentru 11 omucideri, fiind cel mai periculos criminal australian din toate timpurile.

Henry: Portrait of a Serial Killer

Henry: Portrait of a Serial Killer a apărut pe micile ecrane în anul 1990 și este una dintre cele mai terifiante producții americane apărute până acum. Filmul inspirat din realitate gravitează în jurul unui criminal în serie pe nume Henry Lee Lucas. Acesta este un bărbat lipsit de sentimentele și emoțiile specifice ființei umane, ceea ce îl face să devină o mașină de ucis.

Cea mai mare parte a acțiunii filmului se petrece într-un apartament din Chicago, în care Henry locuiește alături de traficantul de droguri Otis și sora lui Otis, Becky. Între Henry și Becky se formează o legătură strânsă după ce aceștia își împărtășesc dramele și abuzurile la care au fost supuși, astfel încercând să justifice infracțiunile pe care le comit în prezent, fără nici o urmă de remușcare. Însă apropierea celor doi face că lucrurile să scape de sub control, iar împreună comit o serie de crime odioase, pline de brutalitate.

film bazat pe fapte reale Henry Portrait of a Serial Killer
Film inspirat din realitate. Sursa: Bloody Disgusting

I Saw the Devil

I Saw the Devil din 2010 este un film criminal, thriller, de acțiune din Coreea de Sud. Acțiunea îl aduce în prim plan pe Kim Soo-hyun, un bărbat care pornește într-o misiune personală de răzbunare contra celui ce i-a ucis soția. Povestea începe cu soția lui, Oh San-ha, a cărei mașină rămâne înzăpezită. Un șofer de autobuz pe nume Kyung-Chul o observă și se îndreaptă către ea, însă aceasta îi refuză politicos ajutorul, considerându-l destul de suspicios.

Ulterior, bărbatul se întoarce și o atacă folosind lovituri de ciocan, însă nu înainte ca Oh San-ha să-i dezvăluie că este însărcinată. Însă brutalitatea fără limite a atacatorului nu a putut fi controlată, iar femeia a fost torturată, ucisă și decapitată. După ce trupul acesteia a fost găsit într-un lac din apropiere, Kim Soo-hyun pune la cale un plan elaborat de răzbunare.

În nenumărate rânduri, acesta îl găsește, îl torturează după care îl eliberează pe Kyung-Chul, deoarece scopul său inițial nu este de a-l omorâ, ci de a-l face să sufere cât se poate de mult. La rândul său, în goana după răzbunare, Kyung-Chul îi găsește pe sora lui Oh San-ha și pe tatăl ei, pe care îi atacă, lăsându-i fără suflare. Filmul ne dezvăluie un final în care Kim Soo-hyun reușește să obțină răzbunarea supremă, însă o înfăptuiește cu lacrimi în ochi.

Monster

Monster este un film american de dramă și crimă ce a avut premiera internațională în anul 2003. Acesta ne prezintă detaliile și parcursul infracțiunilor din cazul lui Aileen Wuornos, o cunoscută criminală în serie a Americii, care între anii 1989 – 1990 a ucis 7 bărbați de vârstă mijlocie. Charlize Theron o interpretează pe Aileen Wuornos, o prostituată care își ucide aproape toți clienții. Aceasta o întâlnește într-un bar pe Selby, o tânăra trimisă de familie la o mătușa din Florida, în speranța că astfel se va vindeca de homosexualitate.

Cele două încep o relație, însă Aileen își continuă meseria, acesta fiind singurul mod de a-și asigura traiul. Crimele iau amploare din momentul în care femeia este violată, bătută și amenințată cu moartea de către un client. Ea îl împușcă mortal și continuă să ucidă bărbați pentru a le fura bunurile și banii.

filme cu Charlize Theron
Charlize Theron si Christina Ricci din filmul Monster. Sursa: Watch Monster

The Good Norse

Filmul american de drama și crimă The Good Nurse a fost lansat în anul 2022 și este bazat pe întâmplări reale. Scenariul ne prezintă povestea lui Charles Cullen, un asistent medical ce lucrează în spitalele din New Jersey și Pennsylvania, care a ucis cu premeditare aproximativ patru sute dintre pacienții săi aflăți la secția de terapie intensivă. Amy Loughren este colega sa, o infirmiera ce suferă de probleme de sănătate, agravate de suprasolicitarea locului de muncă. Aceasta găsește sprijin și înțelegere din partea lui Charles, ceea ce îi apropie pe parcursul filmului.

În momentul în care bărbatul este suspectat de către consilierul juridic al spitalului privind moartea mai multor pacienți, Amy devine un personaj cheie al filmului, care își riscă viață cu scopul de a desluși misterul din interiorul spitalului, descoperind vinovăția lui Charles Cullen și ajutând autoritățile să îl demaște.

Perfume: The Story of a Murderer

Perfume: The Story of a Murderer din anul 2006 este un film franco-germano-spaniolo-american în genul crimă, dramă și dragoste, a cărui poveste ne ilustrează evenimente înfiorătoare despre crimă și obsesie. Acțiunea are loc în Franța secolului al XVIII-lea iar filmul începe cu Jean-Baptiste Grenouille, un bebeluș ce a fost abandonat imediat după naștere de către mama sa, o tânăra vânzătoare de pește.

Copilul a fost lăsat între gunoaie și se presupune că simțul dezvoltat al mirosului a fost cel care i-a salvat viața, determinându-l să plângă. Câțiva ani mai târziu, băiatul se află într-un orfelinat și se individualizează prin abilitatea sa rar întâlnită: are o sensibilitate foarte crescută în ceea ce privește mirosurile. Acesta își fructifică simțul olfactiv prin crearea de parfumuri cu arome irezistibile, după ce se angajează la magazinul unui cunoscut parfumier din Paris.

Ambiția și talentul său unic îl ajută să dea naștere la creații desăvârșite, însă brusc este acaparat de o obsesie stranie – să poată schimba compoziția chimică a lichidelor astfel încât să obțină aroma fetelor tinere. Jean-Baptiste Grenouille pornește într-o vânătoare a aromelor de care are nevoie în compoziția sa, ceea ce presupune să omoare, să analizeze și să extragă mirosul.

film cu criminali in serie Perfume: The Story of a Murderer
film cu criminali in serie. sursa: MUBI

Ce gânduri crezi că acaparează mintea umană astfel încât oamenii să devină cei mai sângeroși criminali în serie? Pentru a încerca să găsim răspunsul la această întrebare, putem urmări filmele cu și despre criminali în serie, fie fictive sau inspirate din realitate. Acestea au cucerit publicul și mai ales admiratorii macabrului prin prisma prezentării tacticilor folosite și a analizei laturei psihologice a ucigașilor.

Din fericire pentru noi, curioșii, cinematografia pune la dispoziție numeroase producții ce înfățișează modul în care criminalii și-au potolit setea de a ucide în cele mai terifiante și șocante moduri.

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.