Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dintotdeauna serialele științifico – fantastice au reușit să atragă publicul larg deoarece vizionarea acestora permite oamenilor să-și deschidă imaginația către tot felul de posibilități. Multe lumi SF vorbesc, evident, despre lucruri care nu s-ar putea întâmpla și în viața reală, iar acest fapt inspiră spectatorii să exploreze posibilitățile unei lumi alternative întrebându-se ”dacă..?” sub diferite ipoteze. Dacă există viață pe alte planete? Dacă acea viață ar ajunge aici, pe Pământ?

Science-fiction ne permite să facem asta și reușește să creeze un univers alternativ care poate fi înțeles că un sistem. Alegând să urmărim seriale SF, putem descoperi o mulțime de povești diferite. Deși uneori poate fi copleșitor, acesta este un gen distractiv și palpitant ce ne oferă decoruri memorabile, concepte futuriste și teme profunde pentru construirea unei lumi fictive interesante.

Science-fiction poate fi un mister, o poveste de dragoste, un thriller politic sau toate la un loc. Cunoașterea poveștilor și a ideilor din spatele filmelor SF este modul în care ne putem conecta cu oameni pe care nu i-am întâlnit niciodată în locuri în care nu am putea ajunge. Fie că explorăm modul în care conexiunea cu tehnologia ne sensibilizează, fie că evadăm într-o aventură epică, serialele science fiction ce se regăsesc în această lista au tot ce ne trebuie pentru a evada de la realitate. Așadar, putem intra într-o altă dimensiune sau putem salva lumea de la distrugere, urmărind unul dintre cele 10 seriale SF din lista de mai jos.

Stranger Things

Stranger Things este o producție SF apărută în anul 2016 ce este încadrată în 5 sezoane, fiecare având între 8 și 9 episoade. Amplasat în anul 1980, scenariul ne aduce în prim plan povestea dispariției lui Will Byers și încercările prietenilor săi de a desluși misterul dispariției băiatului. În timpul misiunii lor, aceștia descoperă lucruri înfricoșătoare legate de evenimentele supranaturale ce se petrec în orașul în care locuiesc.

Odată cu trecerea timpului, copiii și adolescenții din orașul afectat trebuie să se adapteze la greutățile care vin odată cu maturizarea, în timp ce adulții trebuie să se confrunte cu cele mai mari temeri ale lor. Acțiunea și suspansul domină întreg scenariul, iar lanțul de evenimente secrete continuă. Personajele ce gravitează în jurul lui Will vor fi nevoite să își folosească toate puterile în călătoria eroică ce are ca scop înfruntarea răufăcătorului înfiorător al serialului.

https://www.youtube.com/watch?v=faym3TgWE68
Trailer Stranger Things 5

Doctor Who

Doctor Who ne prezintă o poveste britanică științifico-fantastică. Începând din 1963 și până în prezent au fost difuzate 26 de sezoane cu un număr impresionant de 862 de episoade. Serialul de lungă durata ne dezvăluie povestea unui călător în timp cunoscut sub numele de Doctor. Acesta este membru al unei specii numite Lorzii Timpului, ce aparțin planetei Gallifrey.

Majoritatea Lorzilor Timpului se supun unei politici stricte de neintervenție în evenimentele universului, însă Doctorul nu se poate conforma acestei politici și intervine intenționat în istorie pentru a lupta împotriva răului și pentru a-i ajuta pe cei neîndreptățiți. Acesta călătorește în timp și spațiu cu nava lui, TARDIS – un model vechi de mașină a timpului care nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui. Doctorul are obiceiul de a-și lua însoțitori de călătorie (denumiți asistenți), alături de care participă la numeroase aventuri.

De cele mai multe ori, aceștia sunt tineri de pe Pământul modern, însă alteori, ei vin din trecutul și viitorul Pământului sau chiar de pe alte planete. Împreună cu asistenții, el călătorește în timp și spațiu și salvează lumea. Cu sute de episoade din care să alegi, începerea vizionării serialului Doctor Who poate fi puțin intimidantă, dar adevărul este că majoritatea episoadelor sunt destul de autonome. Ai putea începe cu primul episod (100.000 î.Hr.), primul episod color (Spearhead From Space) sau primul episod al celei mai longevive părți Doctor Who (Robot).

seriale SF Doctor Who
serial SF Doctor Who. Sursa: World Geekly News

The handmaid’s tale

The handmaid’s tale se traduce prin Povestea Slujitoarei și este un serial american distopic SF și drama compus din 5 sezoane. Acesta a avut premiera internațională în anul 2017 și este bazat pe povestea unei femei ce este obligată să slujească un comandant și pe soția acestuia. Acțiunea este amplasată în națiunea numită Gilead, unde teocratia dictatorială a înlocuit guvernarea democratică a Statelor Unite ale Americii.

Gilead este un stat totalitar care sub masca religiei, prețuiește și controlează nașterea și ierarhia de gen mai presus de orice. Toate femeile tinere și fertile, precum Offred (personajul principal) au fost introduse în acest sistem. Ele sunt supuse în fiecare luna la o ”Ceremonie”  în care trebuie să se culce cu Comandantul căruia îi sunt repartizate. Singurul lor scop este să aibă copii pentru cupluri de elită, infertile.

Pe măsură ce The Handmaid’s Tale progresează, Offred învață din ce în ce mai multe despre societatea halucinantă și traumatizantă din care face parte. Ea se luptă să-și mențină puterea și dorința de a scăpa din această închisoare în timp ce încearcă cu disperare să își găsească fiica răpită.

Povestea slujitoarei Sezonul 5

Snowpiercer

Serialul Snowpiercer sau Expresul zăpezii este un serial SF american postapocaliptic împărțit în 3 sezoane și a fost difuzat începând cu anul 2020. Acțiunea este plasată la o distanță de 70 de ani după ce omenirea s-a transformat într-un deșert înghețat, iar în serial sunt conturate poveștile unui grup de oameni ce se află într-un tren uriaș format din 1.001 vagoane aflat într-o mișcare perpetuă ce face înconjurul pământului astfel încât să nu înghețe.

Trenul este împărțit pe clase și, în cele din urmă, cetățenii din clasa inferioară care sunt însărcinați să facă toată munca grea, decid să înceapă o revoluție. Spectacolul traversează nedreptatea socială și strategiile de supraviețuire, iar serialul ne vorbește despre modul în care oamenii își construiesc viața în jurul celor dragi, iar când aceștia se pierd, se pierde și o parte din ei. Este confirmat că sezonul 4 Snowpiercer va fi lansat în curând.

Expresul zăpezii, traler oficial

The 100

Serialul SF american postapocaliptic The 100 a avut premiera internațională în anul 2014 și este alcătuit din 7 sezoane. Acțiunea serialului este centrată pe povestea a 100 de tineri trimiși în misiunea de a verifica dacă Pământul este locuibil și dacă există viață pe el. În urmă cu 97 de ani, cei 100 au părăsit planeta Pământ pe o nava spațială că urmare a unei uriașe bombe atomice. Stația este supraaglomerată și urmează să rămâna fără resurse, drept urmare aceștia se hotărăsc să se reîntoarcă pe Pământ și iau în calcul posibilitatea repopularii planetei.

Pășind aici, ei vor descoperi noi plante și animale care au apărut în ultimii 97 de ani, însă și oameni care au supraviețuit bombei atomice. Subiectul serialului este reprezentat de lupta protagoniștilor de a găsi locul potrivit pentru a locui, luptând pentru supraviețuire într-o lume sălbatică, postapocaliptică. The 100 a devenit astfel un excelent serial science-fiction, capabil să prezinte un subiect relevant și în evoluție. Acesta tratează diverse teme precum inteligența artificială și călătoria în timp.

serial SF american The 100
Serialul SF american postapocaliptic. Sursa: Wallpaper Flare

Dark

În serialul german Dark ce a debutat în anul 2018 ne este prezentată o poveste ce se desfășoară în jurul unui sat misterios din Winden, iar pe parcursul al celor 3 sezoane, spectacolul se concentrează pe rapoartele despre copiii dispăruți din oraș. Investigația afectează viețile tuturor familiilor care trăiesc în Winden, iar lucrurile se complică în momentul descoperirii unei peșteri ce le permite oamenilor să călătorească în timp.

Personajul principal al serialului este adolescentul Jonas Kahnwald, un tânăr cu o istorie complicată de familie, care încearcă să depășească trauma legată de sinuciderea tatălui său, ofițerul de poliție Ulrich Nielsen, al cărui frate mai mic a dispărut în urmă cu 33 de ani. Tema serialului Dark tratează teoria călătoriei în timp într-o manieră interesantă și un concept unic „începutul este sfârșitul, sfârșitul este începutul”. Asta înseamnă că alegerile luate în trecut determina ceea ce se va întâmpla în viitor.

Trailer oficial The Dark

Black Mirror

Black Mirror este un serial britanic SF ce a fost lansat în anul 2011 și este axat pe ororile tehnologiei. Serialul este structurat în 5 sezoane iar toate episoadele explorează un multivers întortocheat, de înaltă tehnologie, în care se ciocnesc cele mai mari inovații ale umanității cu instinctele întunecate ale oamenilor. Pe parcursul episoadelor sunt portretizate povești care exploatează neliniștea colectivă cu privire la lumea modernă.

Serialul se individualizează prin îmbinarea tehnologiei cu natura umană, fiind o producție inovatoare prin prisma realității inconfortabile și întunecate pe care le prezintă. Majoritatea episoadelor descriu un viitor sumbru, cauzat de obsesia extremă a rețelelor sociale, iar întreg spectacolul devine intrigant și confunz în momentul în care te gândești la cum ar putea arăta lumea noastră dacă tehnologia ar prelua controlul.

Trailer Black Mirror, Welcome to the Darkness

Arrow

Arrow este un serial american apărut în 2012 și structurat în 8 sezoane în genurile SF, aventură, drama cu supereroi, a cărei poveste se învârte în jurul lui Oliver Queen. După un naufragiu nefericit, playboy-ul miliardar Oliver Queen este dat dispărut și se presupune că a murit, înainte de a fi găsit în viață pe o insulă îndepărtată din oceanul Pacific. Însă petrecerea unui timp îndelungat în pustietate l-a schimbat, iar la momentul reîntoarcerii acasă, în Starling City, el ascunde apropiaților săi adevărul despre bărbatul care a devenit și decide să își continue viața încercând să-și îndrepte greșelile din trecut.

Arcașul se înarmează cu arc și săgeți și își formează o echipa cu scopul a proteja orașul, încercând să elimine corupția. Acesta devine un justițiar vânat atât de autorități, cât și de răufăcătorii din cele mai întunecate zone ale orașului. Scenele de acțiune și conflicte continuă, iar arcașul reușește să își consolideze echipa, luptând împreună împotriva amenințărilor dușmanilor din trecut.

Arrow, Trailer Sezonul 8

Raised by Wolves

Raised by Wolves sau Crescuți de Lupi este o producție americană științifico-fantastică postapocaliptică din 2020 împărțită în 2 sezoane. Serialul înfățișează o familie de androizi care încearcă să crească oameni pe o planetă îndepărtată. Această colonie este pusă în pericolul de a fi distrusă din cauza diferențelor religioase, iar androizii descoperă în curând că planul lor de salvare a umanității este mai greu de realizat decât ar fi crezut.

Pe planeta sterilă se află oase masive de șarpe și este populată de creaturi primitive. Deși familia este menită să dea naștere și să crească mai mulți copii, doar unul supraviețuiește – un băiat pe nume Campion. Pentru a cere ajutor, Campion trimite un semnal către o arcă plutitoare ce aparține soldaților mitraici, iar când aceasta aterizează, tatăl răpeste copiii de la bord, în timp ce mama distruge nava.

În urma viziunilor mamei și a unui șir de evenimente nefaste, părinții decid să își protejeze familia de amenințările lumii înfiorătoare furând o navă pentru a zbura într-una dintre găurile planetei. Însă planul nu le reușește, ei zboară chiar prin nucleu și ajung într-o zona tropicală, deosebit de periculoasă.

https://www.youtube.com/watch?v=rE92bDAlPXI
Trailer Raised by Wolves

Star Trek

Serialul american științifico-fantastic Star Trek a avut debutul în anul 1966 și este încadrat în 3 sezoane ce relatează aventurile echipajului navei USS Enterprise – o navă spațială interstelară puternică trimisă de Comandamentul Flotei Stelare de pe Pământ, a cărei misiune este să exploreze galaxia ”să caute noi vieți și noi civilizații, să meargă cu îndrăzneală acolo unde niciun om nu a mai ajuns până acum”.

Acțiunea are loc în secolul 23, după ce un popor extraterestru numit Vulcanii și-a introdus tehnologiile pe Pământ, permițând omenirii să se îmbarce în călătorii intergalactice la viteze mai mari decât viteza luminii. Principalul confident al comandantului Kirk este domnul Spock, un personaj jumătate om, jumătate vulcanian, ale cărui acțiuni sunt ghidate în întregime de logică. Kirk alcătuiește un echipaj format din 430 de bărbați și femei la bordul acestei nave. Echipajul său întâlnește diverse forme de viață extraterestre, însă nu toate la fel de prietenoase precum Vulcanii, ceea ce le va îngreuna misiunea de explorare a spațiului profund.

seriale SF Star Strek
Star Trek Sezonul 4. Sursa: Filmozercy.com

Astăzi, serialele SF implică realitatea virtuală, în care mintea ta poate fi martora la viața suprarealistă și creativă. Vizionarea unor seriale științifico-fantastice este cea mai bună modalitate de a evada din realitate și de a păși în lumea tehnologiei, explorând lumi noi. Acestea ne învață deseori faptul că umanitatea este capabilă să triumfe peste șanse aparent insurmontabile.

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.