Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cinematografia este o industrie care crește în fiecare zi, iar asta nu poate decât să ne bucure, întrucât filmele ocupă un loc important în viață majorității oamenilor. Acesta este fără îndoială unul dintre sectoarele care are cel mai mare impact în societatea modernă. Un film preferat își păstrează locul în inima și memoria ta pentru totdeauna, datorită scenelor remarcabile și a dialogurilor care devin parte din viață ta personală – exact ca și cum ai fi trăit chiar tu acele scene. De la aventuri la comedii, thrillere, drame și filme de dragoste, acestea ne inspiră, ne destind și ne pun pe gânduri, iar astfel putem privi lumea dintr-o perspectiva îmbunătățită.

Există o mulțime de filme din care să alegi, fie că iți plac cele mai bune filme de acțiune, cele mai bune filme de groază, cele mai bune comedii sau cele mai bune filme clasice. Iată o listă cu 12 filme de văzut măcar o dată în viață!

Cold Mountain (2003, dramă, război, dragoste)

O ecranizare care sigur vă va surprinde în mod plăcut este Cold Mountain (Găsește drumul spre casă). Un film de dramă și război, cu secvențe din România, Râșnov, cu 5 nominalizări Oscar și alte 21 de premii. O poveste clasică despre dragoste și devotament, plasată în America anilor 1860. Un soldat rănit din confederație pe nume Inman (Jude Law) își părăsește unitatea și începe o călătorie anevoioasă spre sud, cu scopul de a se reîntoarce la iubita lui soție, Ada (Nicole Kidman). Aceasta a rămas în locul natal, la ferma unde este nevoită să înfrunte singurătatea, dorul și toate greutățile vremurilor de război. Ada a promis că îl va aștepta pe Inman, dar zilele trec, iar scrisorile ei rămân fără răspuns. În ajutorul Adei însă, va veni Ruby (Renee Zellweger), un personaj misterios și puternic. Ea reprezintă o parte importantă din poveste, deoarece o va învăța pe Ada despre regulile de supravețuire, incurajând-o să își găsească voință de a răzbate. Inman, Ada și Ruby experimentează viața în vremuri cu adevărat periculoase și tulburi și în același timp ne oferă o lecție despre voință, curaj și dragoste. Cold Mountain poate fi un film care creează conștientizare asupra mai multor aspecte ale vieții.

Jude Law, Nicole Kidman, Renee Zellweger
Cold Mountain, cu Jude Law, Nicole Kidman și Renee Zellweger. Sursa: Sky

The Curious Case of Benjamin Button (2008, dramă, fantastic, mister)

Spre bucuria nostalgicilor din întreaga lume, filmul care s-a bucurat de un succes uriaș în 2009 este “Strania poveste a lui Benjamin Button”. Scenariul urmărește povestea personajului principal Benjamin (Brad Pitt), care se naște cu înfățișare ciudată și îmbătrânită, el având vârsta de 80 de ani. Mama lui nu supraviețuiește, iar tatăl decide să îl abandoneze într-un azil de bătrâni din New Orleans. Filmul gravitează în jurul întrebării: Se poate trăi invers? De la bătrânețe spre tinerețe? Pe măsură ce crește, acesta parcurge o cale neobișnuită a firii. În loc să îmbătrânească, întinerește. Un moment important al filmului este reprezentat de întâlnirea dintre Benjamin și o fată pe nume Daisy, ei legând o prietenie strânsă. Dar va dăinui legătura dintre cei doi dacă ea se maturizează pe măsură ce el regresează? Filmul pune în scenă una dintre cele mai puternice povești de dragoste spuse vreodată.

Trailer The Curious Case of Benjamin Button

Palmieri în zăpadă (2015, dramă, dragoste)

“Palmieri în zăpadă”, un film care te captivează cu povestea de dragoste, ce depășește dinstanța și timpul. O dramă care te ține cu sufletul la gură din punct de vedere emoțional și vie din punct de vedere istoric, dar și o lecție oferită spectatorului despre legăturile de familie, care trăiesc veșnic. Clarence descoperă accidental o serie de scrisori vechi din trecutul tatălui ei, Kilian (Mario Casas) și începe să aibă îndoieli privitoare la familia sa. Această scrisoare o determină pe tânără să pornească din munții inzepeziti din Spania către Africa, acolo unde tatăl sau a lucrat în tinerețe pe o plantație de cacao. Aici, ea va descoperi că o mare poveste de dragoste a fost ascunsă sub anii de tăcere. Clarence va reuși să dezvăluie secretele dramatice pe care familia ei le-a îngropat în bogatul pământ african, însă va face asta cu prețul repercursiunilor ce vor apărea în viață ei din prezent.

Trailer Palmieri în zăpadă

Un socru de coșmar (2000, comedie, dragoste)

Dacă ești pasionat de filme de comedie, te poți delecta cu un “Socru de coșmar”, care îl are în rol principal pe Robert De Niro. Tema principală a filmului cu o nominalizare la Oscar urmărește eforturile făcute de ginerele Greg Foker (Ben Stiller), pentru a fi acceptat și plăcut de familia viitoarei lui soții, Pam. Cu toate acestea, toate intențiile lui bune sunt destinate eșecului, încă de la început: numele său se scrie Focker, dar cum se pronunță? Prenumele este Greg, dar în realitate este…gay! Un tânăr îndrăgostit nebunește încearcă din răsputeri să facă impresie bună tatălui iubitei sale, care este un personaj sumbru și intimidant, cu o carieră în C.I.A., iar asta face deliciul spectatorilor. Întreg filmul este presărat cu scene care înfățișează momente cu adevărat amuzante, care stârnesc hohote de ras, datorită farmecului și replicilor memorabile.

Robert de Niro ;i Ben Stiller dau mâna
Meet the Parents, cu Ben Stiller și Robert de Niro. Sursa: The Boston Globe

Liar, Liar (1997, comedie, fantezie)

Tot de la categoria filmelor clasice de comedie nu putea să lipsească Liar, Liar (Mincinosul mincinoșilor), care îl pune în scenă pe Jim Carrey, unul dintre cei mai populari actori de la Hollywood, cunoscut pentru rolurile sale comice. Fletcher Reed este un avocat obsedat de cariera lui și a cărui viață capătă o altă întorsătură din momentul în care nu mai poate minți, lucru pe care îl făcea zilnic. Acesta va primi o lecție atât la locul de muncă, cât și în familie. De ziua fiului său, când vine momentul să sufle în lumânări, micuțul își dorește ca tatăl sau să nu mai poată miniti o zi întreagă. Surprinzător, dorința se îndeplinește, iar din acel moment Fletcher descoperă că nu mai este capabil să rostească nimic din ce nu este adevărat. O secvență memorabilă și reală este cea în care simpaticul Jim Carrey se bate singur în baie, producătorii relatând că nu au folosit efecte de sunet și zgomotele provin natural chiar de la impactul dintre capul lui Jim și pereți. Scenele comice care se țin lanț, în timp ce personalitatea personajului principal te vor face să zâmbești și chiar și după terminarea filmului.

Jim Carrey, Liar Liar
FIlmul Liar Liar, cu Jim Carrey. Sursa: Philo

7 Suflete (2009, dramă, dragoste)

Un film pe cât de tragic, pe atât plin de speranță. Performanța lui Will Smith în timp ce își dezvăluie vulnerabilitatea emoțională este de-a dreptul impresionantă. “7 Suflete” este un mister captivant, cu o mare încărcătură sufletească, după care se ascunde o poveste de iubire și un final plin de lacrimi. Totul pornește de la un accident, în care Ben (Will Smith) își pierde soția într-un accident în care mor și alte 7 persoane. El va deveni din bărbatul de succes căruia nu îi lipsește nimic, o fantomă care își caută eliberarea din această lume. Dar va găsi o șansă spre izbăvire. El caută oameni buni, fiecare cu povara unei mari suferințe. Filmul urmărește destinele a 7 oameni și felul în care Ben încearcă să îi ajute și să schimbe ceva în ordinea bunătății de pe pământ. Miza majoră a filmului este una morală și relansează o nouă perspectiva de a privi viața într-o lume scufundată în colapsuri financiare și politicianism: umanitatea.

Trailer 7 Pounds, cu Will Smith. Sursa: YouTube

 În căutarea fericirii (2007, dramă)

Will Smith (Chris) face echipă cu fiul sau Jaden Smith (Christopher) într-o poveste inspirațională și sfâșietoare din punct de vedere emoțional. Filmul “În căutarea fericirii” prezintă o familie în care mama devine atât de frustrată de incapacitatea soțului ei de a-și câștiga existența, încât îl părăsește pe el și pe fiul lor. Viață devine o luptă grea, atât pentru Chris, care este acum un tată singur, cât și pentru fiul lui, Christopher, atunci când se lovesc de neajunsuri și lipsa unui adăpost. Chris va reuși să obțină cu greu un loc de muncă pe postul de stagiar le o firmă de broking, dar nu este plătit îndeajuns cât să se întrețină. Cei doi îndură nenumărate greutăți, sunt nevoiți să doarmă în stații de autobuz, toalete sau oriunde se poate găsi un loc pe timpul nopții. Părintele iubitor refuză să cedeze disperării și luptă din răsputeri să își achite datoria de tată și să depășească fiecare obstacol din calea lui. “În căutarea fericirii” inspiră spectatorii să își dorească să lucreze pentru a face lumea mai bună: “Nu da voie nimănui să-ți spună că nu poți să faci ceva… Dacă ai un vis, trebui să îl protejezi… Dacă vrei ceva, încearcă să îl obții. Punct.”

Secvență din tren cu Will Smith și Jaden Smith din filmul În căutarea fericirii
În căutarea fericirii, cu Will Smith și Jaden Smith. Sursa: Film Matters Magazine

Avatar (2009, științifico-fantastic)

Sub sclipitoarea îndrumare și regie a celebrului regizor James Cameron, aventura “Avatar” este unul dintre cele 12 filme de văzut măcar o dată în viață. Acesta a avut parte de un succes uriaș în întreaga lume, fiind câștigător a 6 nominalizări Oscar și 3 premii. În lumea extraterestră și luxuriantă a Pandorei trăiesc Na’Vi, ființe ce ar putea părea primitive, însă acestea sunt de fapt foarte dezvoltate. Deoarece mediul planetei nu permite oamenilor să îl descopere, hibrizii om/Na’Vi, numiți “avatare”, trebuie să se conecteze cu mințile umane pentru a putea călători pe Pandora, în corpuri Na’Vi. Jake Sully (Sam Worthington), un fost pușcaș marin, care acum este paralizat, reușește din nou să meargă cu ajutorul unui astfel de avatar. Acesta se îndrăgostește de o femeie Na’Vi (Zoe Soldana), iar situația devine complicată când realizează că nu își va mai putea îndeplini scopurile pentru care a pășit pe Pandora. Cu cât legătură lor crește, el este obligat să lupte constant pentru a supraviețui lumii ei. Filmul a fost lansat atât în format 2D, cât și în formate 3D și IMAX. Acesta a avut cheltuieli de producție estimate între 280-310 milioane de dolari, precum și 150 milioane de dolari pentru promovare, dar în același timp este și unul dintre filmele cu cele mai mari încasări. Avatar este considerat un deschizător de drumuri pentru cinematografia modernă, datorită tehnologiilor folosite cu camere stereoscopice, create special pentru asta.

Fără armă în linia întâi (2016, război, dramă)

Filmul americano-australian “Hacksaw Ridge”, care îl are ca regizor pe Mel Gibson, are 4 nominalizări Oscar și alte 8 premii. Acesta se bazează pe povestea adevărată a lui Desmond T. Doss (Andrew Garfield), care a câștigat medalia de aur a Congresului în urma refuzului de a purta arme și de a ucide pe front în al Doilea Război Mondial, datorită convingerilor sale religioase. Doss a ajutat ca și medic și a câștigat respect și adorație pentru curajul său, pentru atitudinea pacifistă și compasiunea sa. Acesta și-a riscat viața în fiecare clipă fără să tragă niciun foc, alegând să salveze 75 de oameni în bătălia de la Okinawa din 1945.

Grup de soldați, și ofițerul lor comunicând prin stație în Hacksaw Ridge
Hacksaw Ridge, cu Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey. Sursa: Telefilms

Apă pentru elefanți (2011, dramă, istoric, dragoste)

Este o piesă de cinema greu de uitat, o dramă plasată pe fundalul unui circ din anii ’30. Jacob Jankowski (Robert Pattinson), un student la medicină veterinară este lovit de o tragedie teribilă (moartea părinților), chiar în apropierea absolvirii facultății, lucru care îl determina să renunțe la studii. Acesta părăsește facultatea și neavând încotro să meargă, se urcă la întâmplare într-un tren. Aici, descoperă că acesta aparține unui circ, care dădea reprezentații prin America. Îi cunoaște pe Marlena (Reese Witherspoon) și pe crudul ei soț, August Rosenbluth (Cristoph Waltz). Ea este o frumoasă acrobată de circ, iar Jacob împărtășește cu aceasta compasiunea pentru un elefant special, numit Rosie. El va primi slujba de veterinar în cadrul circului, ceea ce îl va plasa în anturajul familiei Rosenbluth, unde totodată va descoperi și cruzimea lui August față de oameni și animale. Cu toate acestea, între Jacob și Marlena ia naștere pe ascuns o frumoasă poveste de dragoste, dar asta va scoate la iveală tot ce este mai rău din temperamentul violent al lui August.

Un cuplu își cară bagajele, persoane, un cățelus, un elefant
Water for Elephants, Robert Pattinson, Reese Witherspoon și Christoph Waltz. Sursa: Plugged In

Întâlnire cu Joe Black (1999, dragoste, fantastic)

Anthony Hopkins și Brad Pitt formează echipă în filmul în care mersul obișnuit al vieții este întors pe dos când moartea decide să facă o vizită. Bill Parrish (Hopkins), om de afaceri și familist convins, urmează să sărbătorească 65 de ani. El este vizitat însă de moarte (Brad Pitt), care a luat formă umană ca Joe Black, un tânăr care a murit de curând. Cei doi, Joe și Bill fac o înțelegere: lui Bill i se vor oferi câteva zile în plus de viață, iar Joe va petrece același număr de zile pentru a vedea cum este să fii om. Pare o afacere perfectă, până când Joe se îndrăgostește de fiica lui Bill, făcând ca acesta să se abată de la misiunea stabilită. Joe Black va simți cum sentimentul dragostei este la fel de intens și complicat pentru Moarte, cum este și pentru muritorii de rând.

Claire Forlani și Brad Pitt în Meet Joe Black
Meet Joe Black, cu Brad Pitt, Anthony Hopkins și Claire Forlani. Sursa: IMDb

Aliatul (2016, război, thriller)

“Aliatul” îi aduce împreună pe Max Vatan (Brad Pitt) și Marianne Beausejour (Marion Cotillard) într-un film numit de criticii străini “o combinație între Casablanca și Mr. & Mrs. Smith”. Cei doi sunt agenți în Al doilea Război Mondial, Mariane fiind o luptătoare a rezistenței franceze, iar el spion, militar de carieră. Ambii sunt puși în misiuni aproape imposibile, timp în care se îndrăgostesc și astfel devin captivi într-o frumoasă, dar și riscantă poveste de dragoste, deoarece amândoi sunt agenți operativi de linia întâi. Ei hotărăsc să lase în urmă viețile duble și își propun să înceapă o viață nouă. Max și Marianne se căsătoresc și locuiesc la Londra, unde vor deveni și părinți. Dar totul se schimbă în momentul în care Max este chemat la sediu și este informat cu dovezi că soția lui adevărată a fost de fapt ucisă în urmă cu câțiva ani, iar persoana cu care este căsătorit ar fi de fapt sosia ei, un spion german. Max nu crede aceste lucruri, iar pentru a se afla adevărul, acestuia i se ordonă să plaseze informații false în locuri unde ea le-ar putea găsi. Dacă va apărea mesajul în următorul text german interceptat, Max va trebui să o ucidă. Dacă s-ar fi limitat doar la povestea primei jumătăți, “Aliatul” ar fi fost un film de spionaj. Din fericire însă, acțiunea evoluează atât ca film de război, cât și ca thriller psihologic. Este un omagiu minunat adus genului de regie pe care Hollywood-ul ni-l oferă.

Trailer Aliatul

Filmul copiază viața atât cu lucrurile bune, cât și cu lucrurile rele. Dacă viața ta ar fi un film, cum s-ar chema acesta? Până atunci, ți-am pregătit o listă cu 12 filme de văzut măcar o dată în viață!

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.