Free cookie consent management tool by TermsFeed

Nu există nicio formă de artă din care să lipsească portretizarea iubirii. Mai ales literatura. De fapt, putem să spunem că majoritatea poveștilor de dragoste pe care le-am văzut în filme provin din literatură. De câte ori nu ai fost complet vrăjit de un roman despre dragoste și ceartă pasională? Oricum ar fi, cele mai cunoscute cupluri din literatură nu sunt întotdeauna cele ale căror drumuri spre iubire sunt ideale – de fapt, cu cât implică mai multă dramă, cu atât mai bine.

Așadar, să aruncăm o privire la cele 10 cupluri celebre din literatură care ne-au captat inimile, fiind unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite perechi atât din literatura română cât și universală, fără o ordine anume. Niciuna dintre poveștile lor nu este perfectă, iar dinamica dintre aceste duo – uri este uneori tulburătoare și distructivă. Poate că și asta a contribuit pentru a-i vedea atât de grozavi.

Elizabeth Bennet și Fitzwilliam Darcy – Mândrie și Prejudecată 

Elizabeth Bennet și Fitzwilliam Darcy - cupluri celebre din literatura română.
Cuplu memorabil cuplu din literatură. Sursa: Aunty Muriel’s Blog

„Mândre și Prejudecată” este un roman de succes scris de Jane Austen și înfățișează probabil cel mai memorabil cuplu din literatură, după Romeo și Julieta. Încă de la prima întâlnire a lui Elizabeth Bennet și Fitzwilliam Darcy cititorii și-au putut da seama că soarta lor este să ajungă împreună, aceștia împărtăsind o relație cu adevărat fascinantă datorată personalităților complet diferite.

Contrastele dintre cei doi sunt evidente, Darcy este arogant și de neclintit, în timp ce Elizabeth este o fire veselă și plină de viață. Domnul Darcy provine dintr-o familie bogată de nobili, în timp ce familia lui Elizabeth se află într-un punct financiar mai puțin favorabil. De obicei, cineva de calibru economic al lui Darcy ar trebui să se căsătorească cu o persoană de linie egală, deoarece mariajul reprezintă o alianță a familiilor, foarte rare fiind cazurile când oameni s-au căsătorit din dragoste.

Drept urmare, nu ar fi fost deloc potrivit ca cei doi să formeze un cuplu, având în vedere diferențele care îi fac aparent incompatibili. Însă asta face ca relația lor să fie mai intrigantă, iar atracția dintre Elizabeth și a lui Darcy evoluează în timp. Sunt două personaje inteligente care împărtasesc tendința de a-i judecă pe ceilalți, iar tocmai acest aspect le-a zdruncinat propria relație, deoarece amândoi și-au format în grabă noțiuni incorecte.

Scarlett și Rhett – Pe Aripile Vântului

În romanul lui Margret Mitchell, una dintre cele mai cunoscute opere literare care a revoluționat SUA în anul 1936, nu ne este prezentată una dintre poveștile de dragoste tipice. Scarlett O’Hara este un personaj feminin caracterizat printr-o tărie de caracter și o personalite fermecătoare și unică ce are o mulțime de admiratori. Însă singură ei dragoste adevărată este Rhett Butler, un bărbat de 34 de ani și un erou de război, dar cu o reputație pătată care în cele din urmă ajunge să fie al treilea soț al lui Scarlett.

Rhett Butler aduce emoție în viața femeii și îi încurajează impulsul de a reuși să depășească suferințele și neajunsurile petrecute în timpul Războiului American. Tododata, dragostea lui este evidentă prin prisma sprijinului pe care i-l oferă. Relația dintre cei voi nu va fi însă niciodată trăită din cauza obsesiei lui Scarlett pentru Ashley (fostul ei iubit) și a reticenței lui Rhett de a-și expria sentimentele. 

Deoarece Rhett știe că Scarlett disprețuiește oamenii pe care îi poate câștiga cu ușurință, acesta refuză să-i arate că o iubește, iar în cele din urmă recurge la indiferență și cruzime pentru a o recâștiga. ”Eu nu te iubesc pe tine mai mult decât mă iubești tu pe mine. Chiar dacă te-aș iubi, tu ai fi ultima căreia i-aș spune-o. Dumnezeu să-l milostiveasca pe bărbatul care te va iubi cu adevărat. I-ai frange inima, iubirea mea, tu – animal de pradă crud și periculos.”

De-a lungul anilor, viețile lor vor suferi multe schimbări și încurcături și deși nu vom afla deznodământul relației tumultoase dintre cei doi, călătoria prin care ne poartă începând de la plantațiile idilice din sud și până la doliu pentru cei căzuți în America de după război, ne face să îi susținem până la capăt.

Scene din film

Ela şi Ştefan Gheorghidiu – Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război

În romanul „Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război” scris de Camil Petrescu ne este prezentată o poveste de dragoste și război ce se reflectă în relația cuplului Ela și Ștefan. Cu toate că la început Ștefan nu simțea atracție pentru Ela, acesta se simte ulterior măgulit de devotamentul și interesul pe care i-l acordă „una dintre cele mai frumoase studente de la Universitate”.

Odată cu trecerea timpului, pasiunea dintre aceștia crește, iar faptul că Ela își exprimă necontenit admirația pentru viitorul ei soț stă la baza creării unei idei conform căreia relația celor doi are o bază solidă. Însă această legătură se bazează doar pe orgoliu, atât la începutul cât și în finalul ei. Ștefan începe să aibă sentimente pentru Ela din orgoliul de a fi iubit, iar gelozia lui apare din același motiv.

O moștenire primită de la unchiul băiatului face ca situația să se schimbe, deoarece creează o criză de identitate psihologică, prin care noul statut social le oferă celor doi acces la viața modernă. Ela devine interesată de această idee, lucru ce îl uimește pe Ghiorghidiu. Observând această schimbare, Ștefan ia decizia de a pleca în război, considerând că principiile sale nu au fost respectate. Atât povestea de dragoste cât și războiul reprezintă experiențe dezamăgitoare pentru protagonist, care în final ia decizia de a divorța.

Ela şi Ştefan Gheorghidiu este o poveste de dragoste și război.
Ela şi Ştefan Gheorghidiu din romanul „Ultima Noapte de Dragoste, Întâia Noapte de Război’. Sursa: Youtube

Claire și Jamie – Călătoarea

„Călătoarea” face parte din seria de cărți Outlander scrise de Diana Gabaldon și este unul dintre cele mai bune 100 de române ale Americii. Asistenta din armata britanică pe nume Claire Randall se află în vacanță în Scoția, sărbătorind luna de miere împreună cu soțul ei, Frank Randall. Claire merge la o plimbare pentru a strânge plante, moment în care aude un sunet ciudat care pare să vină dintr-o stâncă. Dar când atinge stânca, această călătorește în timp și ajunge cu 200 de ani în trecut. Acolo îl va întâlni pe Jamie, membrul unui clan scoțian.

Așa începe romanul care urmează să poarte într-o călătorie care ne prezintă relația a două suflete pereche, o dragoste ce depășește toate barierele la care te-ai putea gândi, plină de aventură și suspans. Iubirea dintre Claire și Jamie a rezistat timpului, distanței și vieții agitate și periculoase din secol al XVIII-lea, aceștia fiind întotdeauna meniți să se găsească unul pe altul.

Trailer film Outlander

Ron și Hermione – Harry Potter

Seria de cărți Harry Potter au fost scrise de J. K. Rowling, iar prima dintre ele a fost publicată în 1997 și a avut parte de un succes imediat. De atunci au urmat alte șase cărți Harry Potter ce au fost traduse în peste 80 de limbi, au câștigat mai multe premii și au fost vândute în peste 500 de milioane de exemplare în întreaga lume, devenind astfel cea mai vândută serie de cărți din istorie.

În ceea ce privește relația dintre Ron Weasley și Hermione Granger, putem observă o legătură între ei că încă de pe vremea când erau vrăjitori în devenire în Camera Secretelor. Fiecare este atras de elementele contrastante ale celuilalt, lui Ron plăcându-i încăpățânarea și gândirea lui Hermione, în timp ce ea îl plăcea pe Ron datorită pasiunii și impulsivității lui.

Legătură dintre cei doi începe cu unele tachinări ușoare și interacțiuni prietenoase. Ron și Hermione sunt prea ocupați în încercarea lor de a salva lumea vrăjitorilor pentru a acorda atenție sentimentelor dintre ei, dar asta până la Bătălia de la Hogwarts.

În această confruntare finală, fiecare recunoaște ce simte pentru celălalt, lucru pe care cititorii îl așteptau cu sufletul la gură. În principal, iar relația acestora a avut parte de nenumărate suișuri și coborâșuri. Cu un strop de neliniște și puțină magie vei găsi rețeta perfectă pentru a savura unul dintre cele mai emoționante dintre romane.

Ron și Hermino din Harry Potter.
Ron și Hermino, poveste de dragoste din Harry Potter. Sursa: Harry Potter Fan Zone

Antony și Cleopatra de William Shakespeare

„Antony și Cleopatra” este o tragedie romantică scrisă de William Shakespeare și ne prezintă una dintre cele mai memorabile, intrigante și emoționante povești din toate timpurile. Este vorba despre dragostea nemuritoare dintre Mark Antony și Regina Egiptului. Mark Antony, unul dintre cei trei conducători ai Romei, este îndrăgostit de Cleopatra, regina Egiptului. Acesta este chemat înapoi la Roma, iar ulterior încercarea lui de a reveni la Cleopatra este amenințată de un alt conducător numit Octavius care declară război Egiptului. Mai apoi, în lupta cu Octavius.

Antony și Cleopatra suferă atât datorită pierderilor în bătălii cât și în urmă mesajului primit de Antony, conform căruia Octavius ​​plănuiește o pace secretă cu Cleopatra în schimbul viețoi lui. În multe privințe, a fost cea mai intensă, pasională și interesantă poveste romantică care a apărut din lumea antică. Dar, în același timp, a fost și o iubire construită pe înșelăciune și motive ascunse. Shakespeare înfățișează în cartea sa dragostea lor puternică și sfârșitul neașteptat.

Piesa de Teatru Antony și Cleopatra

Otilia și Felix – Enigma Otiliei

Romanul „Enigmă Otiliei” este o capodoperă a lui George Călinescu, unde ne este prezentată legătură dintre Felix Sima și Otilia Mărculescu, ce evoluează pe tot parcursul acțiunii. Aceasta îmbracă forme diferite, de la o simplă prietenie, la o poveste de dragoste. Acest cuplu format din doi tineri orfani ilustrează tema iubirii adolescentine.

Felix Sima este un tânăr de optsprezece ani care vine în București la unchiul său, Costache Giurgiuveanu cu scopul de a urma Facultatea de Medicină. Aici îi cunoaște pe membrii familiei și pe un prieten al acestora, Leonida Pascalopol, un tânăr care o place pe Otilia. Otilia Mărculescu este o persoană destul de dificil de încadrat într-o anumită tipologie, tocmai enigma personalității ei fiind tema romanului. Mai apoi, Între Otlia și Felix se naște o frumoasă poveste de dragoste, pusă pe seama vârstei dar și a situației lor sociale, de orfani.

Cuplul lor va avea o evoluție complexă și va traversa numeroase etape intense care îi vor ajută să își înțeleagă propriul destin.

„Enigmă Otiliei” este o capodoperă a lui George Călinescu.
Actori Sergiu Nicolaescu si Julieta Szönyi. Sursa: Insitutul Cultural Român

Mihai Eminescu și Veronica Micle

Mihai Eminescu și Veronica Micle au creat cea mai frumoasă poveste de iubire a literaturii române și totodată una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste din lumea autohtonă. Veronica a avut un impact imens asupra lui Mihai și a artei sale lirice. După ce s-a stabilit la Iași, în 1874, Eminescu a început să frecventeze salonul Veronicăi Micle, căsătorită în acea vreme cu avocatul Ștefan Micle.

Pentru o perioada doi ani, cei doi au corespondat pe ascuns, deoarece povestea de dragoste dintre ei nu putea decurge firesc din cauza statutului de femeie căsătorită al Veronicăi, cu toate că mariajul a fost unul de convenienţă. În tot acest timp, trăirile romantice ale poetului pentru Veronica deveniseră din ce în ce mai intense. ”Doi ani de zile, doamnă, n-am putut lucra nimic, și am urmărit că un idiot o speranță, nu numai deșartă, nedemnă.(…) d-ta erai o idee în capul meu și te iubeam cum iubește cineva un tablou”, scria Eminescu în 1876.

Însă scrisoarea nu rămâne fără răspuns, iar Veronica decide să petreacă cu Eminescu o oră de intimitate, într-o perioadă în care soțul ei fusese nevoit să plece din oraș. Dovadă legăturii amoroase o reprezintă următoarele cuvinte de pe manuscris: ”Ziua de 16 februarie 1876 a fost cea mai fericită a vieții mele. Eu am ținut pe Veronica în brațe, strângând-o la piept, am sărutat-o. Ea-mi dărui flori albastre pe care le voi ține toată viața mea”.

După o perioada în care cei doi au rupt legătură, aceștia se reîntâlnesc după moartea lui Ștefan Micle. Trăiesc pentru câteva luni o frumoasă și liniștită poveste de dragoste, dar care se încheie în august 1882 cu o serie de reproșuri și gelozii. Amândoi au murit în anul 1889, iar pe crucea Veronicăi sunt scrise câteva versuri de-ale sale: „Şi pulbere, ţărână de ține s-a alege,/ Căci asta e a lumii nestrămutată lege,/ Nimicul te aduce, nimica te reia,/ Nimic din tine-n urmă nu va mai rămânea“.

Poveste de dragoste

Romeo și Julieta

Romeo și Julieta este cea cunoscută scriere despre iubirea dintre un bărbat şi o femeie pe care a produs-o cultura europeană. Această tragedie a lui William Shakespeare prezintă în cel mai frumos și profund mod soarta a doi adolescenți care se iubesc. Povestea este plasată în micul oraș italian Verona.

Romeo și Julieta sunt doi îndrăgostiți care provin din două familii despărțite de o ceartă aprigă. Din această cauza, ei nu pot fi împreună, deoarece tații lor ar preferă să-i ucidă decât să-i lase să fie alături de membrul unei familii rivale. Acest lucru creează tensiuni mari între cele două familii și provoacă decese de ambele părți. Finalul este unul tragic, Romeo și Julieta se sinucid amândoi din cauza unei comunicări greșite a unui mesager care nu a transmis corect informația.

Această opera literară este o poveste nemuritoare despre dragoste, ură și moarte, ce rămâne relevantă timp de secole, deoarece oamenii încă suferă de iubire interzisă și recunosc povestea ca fiind universală. Încă nu se știe dacă aceasta s-a bazat pe povestea reală, dar cert este că Shakespeare a adus un omagiu tragediilor antice.

Romeo si Julieta de William Shakespeare.
Scena balconului. Sursa: PBS Learning Media

Paris și Elena – Troia

Stephen Fry ne prezintă în cartea să poate cea mai cunoscută poveste din literatură occidentală – asediul Troiei. Elena este o regină adorată pentru frumusețea ei, această fiind căsătorită cu Menelau, regele Spartei. Paris este fiul regelui Priam al Troiei.

Povestea cărții ne vorbește despre răpirea Elenei de către Paris. Acest lucru îi determina pe greci să trimită o mie de corăbii către Troia, pe care o vor asedia fără oprire, timp de zece ani sângeroși. Zeus, regele zeilor, este cel care a declanșat războiul când i-a cerut prințului troian să o judece pe cea mai frumoasă zeiță dintre toate.

O armată de 1.000 de nave grecești a traversat Marea Egee spre Troia. Timp de nouă ani, orașul a fost bine aparat, până când grecii au construit un cal mare de lemn gol, cu războinici ascunși înăuntru. În ciuda avertismentelor „Ai grijă de grecii care poartă daruri”, troienii au acceptat calul și l-au adus în interiorul zidurilor orașului. În acea noapte, Troia a fost distrusă de războinicii care au ieșit din uriașul cal de lemn.

Elena si Paris din filmul Troia.
Orlando Bloom si Diane Kruger: Monden

Modalitatea cea mai bună de a cunoaște dragostea sub toate formele ei este să ne uităm în trecut către poveștile unor cupluri celebre din literatură. Fie că s-au îndrăgostit la prima vedere sau au avut nevoie de mai mult timp pentru a-și croi drum spre inima celuilalt, aceste cupluri literare au un lucru în comun: oamenii continuă să revină la poveștile lor din nou și din nou. Lipsește cuplul tău preferat din această listă? Spune-ne în comentariile de mai jos!

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.