Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pentru cititori, o adevărată provocare este reprezentată de surprinzătoarele cărți thriller. Acestea sunt pline de suspans, tensiune și răsturnări de situație captivante ce au capacitatea de a ne ține cu sufletul la gură și de a ne provoca o mulțime de gânduri și emoții puternice pe parcursul lecturii.

Unul dintre aspectele definitorii ale genului thriller este capacitatea de a stârni suspans și de a menține cititorii într-o stare de anticipare constantă. Cărțile scrise în acest gen sunt construite cu abilitatea de a dezvălui indicii subtile, de a planta piste false și de a oferi surprize neașteptate în fiecare colț al paginilor. De asemenea, personajele memorabile și conflictele lor dramatice contribuie la construirea unei atmosfere tensionate, în care cititorii sunt angrenați emoțional în poveste.

De-a lungul timpului s-au scris multe cărți care fac parte din acest gen, unele mai bune, altele fiind considerate mai puțin bune de către criticii literari, însă există și unele extraordinare. Aceste cărți sunt capodopere ale genului thriller, recunoscute la nivel internațional, ce vor rămâne în istorie pentru totdeauna.

Iată 10 cărți thriller pe care nu vei putea să le lași din mână:

Zece negri mititei – Agatha Christie

Zece negri mititei – Agatha Christie. Cărți thriller care te vor ține în suspans până la ultima pagină

Începând cu un clasic, Zece negri mititei de Agatha Christie este una dintre cele mai cunoscute și apreciate cărți thriller din toate timpurile. Zece oameni primesc o invitație pentru a merge pe o insulă izolată, sub diferite pretexte: unora li se oferă un job, altora o vacanță, iar unii sunt invitați doar pentru a se întâlni cu vechi cunoștințe. Intriga romanului este redată de momentul în care în timpul cinei pornește o înregistrare ce îi acuză pe fiecare dintre membrii casei de câte o crimă, pornind șirul suspiciunilor.

Cele treisprezece motive – Jay Asher

Cele treisprezece motive – Jay Asher

Această carte abordează un subiect sensibil, și anume suicidul. Lectura abordează povestea lui Hannah Baker, care a decis să comită fapta în urma unei depresii, însă înainte de orice, aceasta înregistrează niște casete în care mărturisește treisprezece motive pentru care acest lucru s-a întâmplat, odată cu treisprezece persoane care au contribuit la actul final. După moartea acesteia, casetele ajung la fiecare destinatar în parte și toți aceștia trebuie să facă față vinovăției de care sunt conștienți. Este una dintre cele mai controversate cărți thriller, aceasta ajungând să fie interzisă într-o anumită perioadă de timp.

Omul de cretă – C. J. Tudor

Omul de cretă – C. J. Tudor

Acțiunea are loc în 1986, când Eddie și prietenii săi își petrec timpul așa cum toți copiii obișnuiesc. Codul secret al grupului constă în oamenii de cretă pe care aceștia îi desenează pe asfalt, simbolizând diverse lucruri pe care doar ei le cunosc. Asta până într-o zi în care un om de cretă îi conduce la un cadavru dezmembrat din pădure.

Nu te uita în urmă- Jennifer L. Armentrout

Nu te uita în urmă- Jennifer L. Armentrout

Samantha și Cassie sunt cele mai bune prietene, însă într-o noapte amândouă dispar și doar una se întoarce cu un caz sever de amnezie. Sam descoperă treptat că nu se regăsește deloc în persoana care era înainte și care-i trata pe toți cu superioritate. Iar în timp ce poliția încearcă din răsputeri să o găsească pe Cassie, Sam face aceleași eforturi pentru a-și aminti ce s-a întâmplat, deoarece e greu să nu trezești suspiciuni când tu ești ultima persoană care a văzut-o.

Scânteie în beznă- Stacy Willingham

Scânteie în beznă- Stacy Willingham. Cărți thriller care te vor ține în suspans până la ultima pagină

Copilăria lui Chloe Davis s-a oprit la 12 ani, atunci când tatăl ei a mărturisit că a omorât 6 adolescente care fuseseră date dispărute. Acum, la 20 de ani de la comemorarea evenimentului, Chloe încearcă să se concentreze pe cariera sa de psiholog și pe nunta pe care urmează să o aibă. Dar un detectiv scoate la iveală noi indicii legate de caz, lucru ce o face pe Chloe să reia informațiile pe care le are, în speranța că poate schimba ceva.

Opt detectivi – Alex Pavesi

Opt detectivi – Alex Pavesi

Julia Hart lucrează din răsputeri pentru a republica o carte. Aceasta obține o întâlnire cu un autor ce a publicat o serie de lecturi polițiste, rugându-l să-i vorbească despre tehnicile folosite și despre cum i-au venit ideile. Însă pe parcurs aceasta își dă seama că poveștile misterioase ascund o crimă reală pe  care trebuie neapărat să o descopere.

Femeia de la fereastră- A. J. Finn

Femeia de la fereastră- A. J. Finn. Cărți thriller care te vor ține în suspans până la ultima pagină

Există și cărți thriller care nu au nevoie de o acțiune amplă sau de foarte multă activitate fizică pentru a se face remarcate, cum este și cazul acesteia. Anna Fox are o singură legătură cu realitatea- fereastra camerei ei. În urma unui accident, Anna nu a mai ieșit din casă și doar gândul la acest lucru o aduce într-o stare de coșmar. Până într-o zi în care un țipăt care se aude din vecini o face să acționeze fără să mai stea pe gânduri și face greșeala de a păși în afara locuinței.

Ghici cine moarte primul- M. J. Arlidge

Ghici cine moarte primul- M. J. Arlidge

Regulile sunt simple: două persoane, un singur glonț. Cine îl omoară pe celălalt se eliberează. Nimeni nu știe ce fel de minte bolnavă este în stare să comită asemenea atrocități, dar cert este că se întâmplă tot mai des. Diverse persoane, cu diverse tipuri de relaționări (iubit-iubită, angajat-angajator, colegi de muncă) ajung în situația de a rămâne blocați într-un loc fără mâncare, apă sau cel puțin lumină. Singurul lucru de care sunt conștienți este pistolul încărcat cu un singur glonț și de faptul că trebuie să facă o decizie care va schimba totul.

Înainte să adorm- S. J. Watson

Înainte să adorm- S. J. Watson. Cărți thriller care te vor ține în suspans până la ultima pagină

Christine suferă de o formă neobișnuită de amnezie care face imposibilă acumularea de noi informații. Aceasta se trezește în fiecare zi ca și cum ar fi prima, alături de Ben, soțul ei, trăind la nesfârșit același lucru. Acest lucru se întâmplă până când Christine decide să țină un jurnal în care notează tot ce se petrece. Dar ce se întâmplă atunci când primele cuvinte pe care alege să le scrie sunt „SĂ NU AI ÎNCREDERE ÎN BEN”?

Pacienta tăcută – Alex Michaelides

Pacienta tăcută – Alex Michaelides. Cărți thriller care te vor ține în suspans până la ultima pagină

Alicia și Gabriel duc o viață liniștită. Ea este pictoriță, el fotograf de modă și totul decurge perfect în casa visurilor lor. Într-o seară însă, Gabriel ajunge mai târziu decât plănuia și ajunge să fie împușcat de către soția sa. Aceasta refuză orice formă de comunicare și ajunge să fie închisă într-un spital psihiatric de maximă securitate, dar momentul în care un psihoterapeut preia cazul Aliciei, rămâne fascinat de aceasta și face tot posibilul ca aceasta să vorbească.

Acestea sunt 10 cărți thriller pe care le-am citit și care m-au surprins extrem de tare prin complexitatea acțiunii, premisele de la care au pornit lecturile și suspansul creat. Fiecare autor stăpânește pe deplin tehnicile scrierii de acest gen, reușind să plaseze cititorul de la un personaj la altul, în căutarea criminalului, ajungând să facă din toată lumea un posibil suspect.

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.