Free cookie consent management tool by TermsFeed

Categoria de filme psihologice este renumită pentru felul în care explorează complexitatea minții umane, creând o experiență cinematografică cu totul aparte. Numeroși regizori de renume au constituit la definirea acestui gen, prin analiza detaliată a relațiilor umane, a fricilor și obsesiilor, dezvăluind personaje complexe și povești ambigue.

Există o mulțime de filme psihologice bune, cu intrigi de excepție, bazate pe cărți sau chiar pe întâmplări reale, fapt ce sporește intensitatea sentimentelor pe care le exprimă. Iată o listă cu filme psihologice care au fost prezentate de-a lungul timpului drept adevărate opere cinematografice.

Parasite (2019)

Durata: 2h 12 min

Punctaj IMDb: 8.5

În topul listei de filme psihologice se află Parasite, o ecranizare de excepție care are în centru o familie. Aceștia se confruntă cu dificultăți financiare, până când unul dintre copii, plecat la studii, descoperă un conac care necesită ajutor. Acesta îi convinge pe proprietari să îi angajeze întreaga familie pentru diferite sarcini, însă pe parcurs, membrii descoperă atâtea secrete înfiorătoare, încât nicio sumă de bani nu este de ajuns.

Taxi Driver (1976)

Durata: 1h 54 min

Punctaj IMDb: 8.2

Robert De Niro interpretează rolul unui șofer de taxi în acest film. Ca veteran de război, acesta suferă de insomnie și în fiecare noapte străbate străzile aglomerate din New York. Filmul prezintă complexitatea de caractere pe care protagonistul le întâlnește și care este de fapt viața din oraș, văzută prin prisma unui parbriz.

The Babadook (2014)

Durata: 1h 34 min

Punctaj IMDb: 6.8

După moartea soțului ei, Amelia se luptă să-și disciplineze băiețelul în vârstă de 6 ani. Acesta are parte în mod constant de coșmaruri, în care este bântuit de un monstru sinistru. În momentul în care o carte numită The Babadook apare în casa lor, copilul este convins că Babadook este creatura din visele lui, iar pe parcurs ce halucinațiile lui Samuel scapă de sub control, Amelia ajunge să fie cu adevărat speriată de comportamentul fiului său.

Blue Velvet (1986)

Durata: 2h

Punctaj IMDb: 7.7

Lista de filme psihologice continuă cu o ecranizare nu tocmai actuală, dar care produce o multitudine de emoții și stări. Totul începe atunci când un tânăr student universitar își vizitează tatăl bolnav și descoperă o ureche umană pe un câmp. Acest lucru îl ajută să descopere o vastă conspirație criminală și să intre într-o relație romantică tulburătoare.     

Zodiac (2007)

Durata: 2h 37 min

Punctaj IMDb: 7.7

Filmul este inspirat dintr-o serie de crime care au avut loc în realitate. Acesta aduce în prim-plan o colaborare dintre un polițist și un creator de benzi desenate. În ciuda numeroaselor indicii pe care le-a lăsat, criminalul nu a fost niciodată descoperit și doar un creator de benzi desenate s-a dovedit atât de încăpățânat încât să construiască un caz convingător în jurul unui suspect.

The Woman in the Window (2021)

Durata: 1h 40 min

Punctaj IMDb: 5.7

Așa cum spuneam, foarte multe filme psihologice își găsesc inspirația în cărți, așa cum este și acesta. Într-o casă din New York, Anna Fox suferă de agorafobie și trăiește singură în casă cu pisica ei. Anna nu și-a mai părăsit locuința de foarte mult timp și nici măcar nu se poate gândi la acest lucru, păstrând legătura doar cu fostul soț și psihoterapeutul ei. Tot ceea ce face este să-și spioneze vecinii, însă la un moment dat, o crimă petrecută în apropiere o face să-și înfrunte cea mai mare teamă.

The Silence of the Lambs (1991)

Durata: 1h 58 min

Punctaj IMDb: 8.6

Lista de filme psihologice continuă cu un clasic. Protagonista Clarice Starling lucrează pentru FBI ca tânără stagiară și urmărește un criminal în serie care ucide femeile pentru a le lua pielea. Pentru a-l prinde, aceasta se folosește de doctorul Hannibal Lecter, un psihiatru genial și criminal în serie care se află în închisoare.

The Girl on the Train (2016)

Durata: 1h 52 min

Punctaj IMDb: 6.5

Asemănător cu The Woman in the Window atât prin titlu, cât și prin poveste, și The Girl on the Train face parte dintre acele filme psihologice care se inspiră după o carte. Rachel Watson este o femeie divorțată care are probleme cu alcoolul și care observă oamenii prin fereastra trenului. În mare parte din timp aceasta emite un comportament autodistructiv, urmărindu-și inclusiv fostul soț și actuala sa soție.

Get Out (2017)

Durata: 1h 44 min

Punctaj IMDb: 7.8

Chris este un tânăr fotograf de culoare care merge în vizită să cunoască familia prietenei sale. Asigurându-l pe acesta că părinții ei nu sunt rasiști, Chris acceptă întâlnirea, dar în timpul cinei, aluziile referitoare la culoarea sa apar foarte des în discuție. Hipnoterapeuta familiei îl convinge pe Chris să participe alături de ei la o sesiune pentru a scăpa de dependența de fumat, însă în timpul transei, mărturisirile care ies la suprafață sunt de necrezut.

The Sixth Sense (1999)

Durata: 1h 47 min

Punctaj IMDb: 8.2

The Sixth Sense se concentrează în jurul unui psiholog pe nume Malcom Crowe, interpretat de Bruce Willis. Acesta este bântuit de eșecul de a ajuta un fost pacient și încearcă să se revanșeze prin serviciile pe care i le oferă lui Cole Sear, un tânăr care pretinde că vede și poate comunica cu fantomele.

Black Swan (2010)

Durata: 1h 48 min

Punctaj IMDb: 8.0

Black Swan spune povestea unei balerine profesioniste din New York care încearcă din răsputeri să primească rolul principal în cel mai mare spectacol al companiei. Directorul decide ca sezonul să se deschidă cu „Lacul Lebedelor”, însă cu aceeași actriță în rolul lebedei albe și al lebedei negre. Cu cât încearcă mai mult să pătrundă în rol, Nina începe să aibă halucinații, iar în momentul în care colegele ei ajung să comită o serie de fapte fără discernământ, protagonista nu mai poate face diferența dintre vis și realitate.

American Psycho (2000)

Durata: 1h 42 min

Punctaj IMDb: 7.6

Acest film psihologic urmărește viața lui Patrick Bateman, un tânăr bogat care locuiește în New York. Protagonistul este un om care-și ia viața profesională în serios și are foarte mult succes, însă pe lângă acest lucru, Patrick este obsedat de violență și criminalitate. Treptat, aceste dorințe ies din ce în ce mia mult la suprafață prin omorurile pe care acesta le comite, personajul ajungând într-un final, așa cum reiese și din titlu, un psihopat periculos și lipsit de empatie.

Gone Girl (2014)

Durata: 2h 29 min

Punctaj IMDb: 8.1

Nick și Amy formează un cuplu fericit în aparență, însă în ziua celei de-a cincea aniversare a nunții lor, Amy dispare fără nicio urmă. În urma cercetărilor, ies la iveală secrete ascunse legate de mariajul celor doi, cum ar fi problemele financiare și infidelitatea lui Nick, fapt prin care acesta devine principalul suspect pentru o posibilă crimă. Filmul psihologic are un final complet neașteptat, plin de suspans și acțiune.

Misery (1990)

Durata: 1h 47 min

Punctaj IMDb: 7.8

Misery este un film psihologic care a apărut în anul 1990, bazat pe întâmplările petrecute în romanul cu același nume, scris de Stephen King. Cu James Caan și Kathy Bates în rolurile principale, pelicula urmărește un autor care este capturat de o fană obsedată, pentru a-l obliga să rescrie finalul unei serii de romane publicate. Filmul a avut parte de recenzii extraordinar de bune, iar interpretarea i-a adus lui Kathy Bates premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

Joker (2019)

Durata: 2h 2 min

Punctaj IMDb: 8.4

Arthur Fleck, interpretat de Joaquin Phoenix, încearcă să-și țină sub control râsul incontrolabil care apare atunci când anxietatea îl copleșește, ca parte a problemelor sale de sănătate mentală. Arthur este clovn, însă el visează să devină comediant și să întâlnească în persoană gazda show-ului său preferat. Cu toate acestea, o serie de evenimente declanșează în mintea protagonistului porniri violente, care asociate cu o perturbări ale realității, ajung să fie tot mai greu de controlat.

Acestea sunt unele dintre cele mai bune filme psihologice, care subliniază cât de fragil poate fi psihicul uman. Prin acest tip de ecranizare, mintea ne este pusă la contribuție, analizând și descoperind un mix de emoții prin comportamentul personajelor.

Share.
Avatar of Mihaela

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

2 comentarii

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.