Este extrem de cunoscut acest aspect cum că multe filme de succes sunt realizate după cărțile care au avut parte la rândul lor de același tratament. Fie că sunt folosite ca inspirație, plecând de la ideea principală a cărții sau pur și simplu vor să se adapteze întru totul la structura acesteia, filmele care urmăresc o carte de succes au parte de un câștig garantat.
Ca exemplu avem seria After. Volumele au făcut mare vâlvă încă dinainte de a fi publicate oficial, deoarece autoarea și-a făcut debutul pe Wattpad. Aceasta a stârnit curiozitatea tuturor, lucru ce a motivat-o să continue seria, să o publice și mai apoi să se bucure de faima bine-meritată. Chiar dacă primul film nu a fost pe placul tuturor, având un punctaj de doar 5.3, acesta și-a creat o mulțime de fani, iar continuarea nu a întârziat să apară. Așadar, cu toate că prima parte nu s-a bucurat de foarte multe aprecieri, publicul a fost intrigat de ce urmează în partea a doua. Astfel, putem deduce că filmul a avut mult mai mult succes având în vedere că fanii au existat încă dinainte să fie lansat, datorită cărților.
Iată câteva filme de succes realizate după cărți faimoase:
Cuprins
Acolo unde cântă racii
Acolo unde cântă racii a fost unul din filmele foarte așteptate, datorită cărții ce-i aparține lui Delia Owens care s-a bucurat de un real succes.
Ecranizarea urmează firul narativ îndeaproape, care spune povestea lui Kya, o copilă ce se confruntă cu abandonul familiei și care nu poate avea încredere în oameni, deoarece locuiește în mlaștină și este văzută ca o străină. Filmul ilustrează drama și teroarea trăită de Kya, dar și puterea acesteia de a merge mai departe de una singură.
After
Așa cum am menționat mai sus, popularitatea de care s-a bucurat filmul After se datorează în totalitate seriei de cărți ce poartă același nume. Tessa este o adolescentă ce respectă regulile în totalitate, însă odată ajunsă la facultate, viața ei perfectă și liniștită de acasă este zguduită de prezența lui Hardin, un tip dintr-un an mai mare care, dimpotrivă, încalcă toate limitele. Dar oricât de diferiți ar fi, cei doi nu pot sta departe unul de celălalt.
Zece negri mititei
Celebra carte cu același nume a Agathei Christie a avut parte de o ecranizare la fel de extraordinară, care se numește And Then There Were None.
Mini-seria conține 3 episoade de câte 56-57 de minute fiecare și respectă întâmplările în totalitate. Thrillerul fenomen aduce în scenă zece personaje. Fiecare dintre ei a săvârșit câte o crimă de care crede că nu se știe nimic, însă în momentul în care sunt aduși pe o insulă ce nu are niciun contact cu alte persoane, aceștia sunt forțați să recunoască fapta comisă sau să îndure pedeapsa capitală.
Daisy Jones & The Six
Tot ca o mini-serie a fost adaptată și cartea Daisy Jones & The Six a lui Taylor Jenkins Reid. Aceasta este formată din 10 episoade, ce durează în jur de 50 de minute fiecare, cu excepția celui care închide seria ce numără 66 de minute.
Atât cartea, cât și ecranizarea, se concentrează pe protagonista Daisy Jones care-și trăiește viața la maxim, alături de staruri rock, alcool și droguri. Destul de devreme însă, oamenii din jur îi remarcă talentul, iar atunci când în aceeași perioadă se face observată trupa The Six, nimic nu îi mai poate împiedica din a-și uni destinele.
Astfel că povestea ilustrează o trupă rock de la sfârșitul anilor ’60 și aventurile trăite de membrii formației de-a lungul carierei.
Dune
Într-un imperiu interplanetar, casele nobiliare luptă pentru a câștiga supremația. Casa Atreides obține controlul asupra planetei ce deținea singura sursă de mirodenii, cunoscută drept cea mai valoroasă substanță din univers, acest lucru ducând la aprofundarea conflictului dintre cele două familii. Astfel, avem de-a face cu o bătălie clasică, mânată de comploturi politice periculoase, adaptată într-o ecranizare de excepție.
Beautiful Disaster
Pornind de la desfășurarea acțiunii și până la producerea filmului, toate aspectele care se leagă de acest film rezonează cu After. Cu aproape aceeași notă înregistrată pe IMDb, Beautiful Disaster și After au în comun și același producător, abordând o temă asemănătoare: o tânără studentă care se îndrăgostește iremediabil de un băiat a cărui singură ocupație e să cauzeze probleme.
Before I Go to Sleep
Filmul, care o aduce în prim-plan pe Nicole Kidman în rolul lui Christine, prezintă povestea unei femei care suferă de o formă ciudată de amnezie, astfel încât aceasta nu-și poate aduce aminte nimic din ziua precedentă. Protagonista este forțată să trăiască aceeași zi în mod repetat și realizează că soțul ei, singura persoană ce-i poate aduce aminte de trecut, poate de fapt să nu-și dorească ca ea să afle ce s-a întâmplat.
Purple hearts
În momentul în care un soldat și o cântăreață aspirantă decid să încheie o căsătorie falsă, cei doi nu realizează la ce riscuri se supun. Ar putea obține beneficii de pe urma armatei sau și mai rău, s-ar putea îndrăgosti.
Inimi chimice
Inimi chimice spune povestea clasică dintre un băiat romantic care nu a avut foarte mult noroc în dragoste și o fată ce poartă haine mult prea largi și nu pare să se îngrijească prea tare. Henry observă disfuncționalitatea lui Grace și se apropie de ea în scopul de a o ajuta să revină pe un făgaș normal, redând astfel o poveste de dragoste ideală.
The Shining
Totul începe în momentul în care Jack Torrance primește o slujbă sezonieră la hotelul Overlook. Acolo însă își are reședința o forță monstruoasă care-l atrage pe Danny, fiul lui Jack, într-o furtună de evenimente care nu pot decât să-l îngrozească pe micuț. Băiețelul în vârstă de 5 ani posedă un dar special, însă acesta este de fapt și lucrul care-i poate aduce sfârșitul.
Cu niște adaptări ce se ridică la nivelul așteptărilor, cărțile și filmele au existat dintotdeauna într-o corelație strânsă. Indiferent dacă vorbim despre inspirația unei idei de film dintr-o lectură sau ne referim la o adaptare completă pe baza unei cărți, ambele încântă la fel de tare. Așadar, pe oricare le-ați alege, cartea sau filmul, nu veți fi dezamăgiți.