Conform unui comunicat de presă, după obținerea aprobării de la o comisie independentă de revizuire, Neuralink începe testarea pe oameni și se pregătește să ofere implanturi cerebrale pacienților cu paralizie în cadrul studiului PRIME.
PRIME, prescurtare pentru Interfața Cerebro-Corporală Implantată cu Precizie Robotizată, are ca scop evaluarea atât a siguranței, cât și a funcționalității implantului.
Cine se poate califica pentru studiu și cât durează acesta?
Pacienții din cadrul studiului vor avea un cip implantat chirurgical în partea creierului care controlează mișcările corpului. Cipul, instalat de un robot, va înregistra și va trimite semnale cerebrale către o aplicație.
Conform afirmațiilor companiei, obiectivul inițial este acela de a „acorda oamenilor capacitatea de a controla un cursor de computer sau o tastatură folosind doar gândurile lor”.
Persoanele cu tetraplegie, cauzată de leziuni cervicale ale măduvei spinării, sau cele cu scleroză laterală amiotrofică se pot califica pentru studiu. Acesta se va desfășura pe o perioadă de 6 ani, cu 18 luni de vizită la domiciliu și la clinică, urmate apoi de supraveghere pe parcursul a 5 ani. Persoanele care sunt interesate se pot înscrie în registrul pacienților pe site-ul Neuralink.
Cum au decurs testele Neuralink până acum și care sunt riscurile?
Elon Musk lucrează la acest obiectiv de 5 ani, iar până acum compania a făcut teste doar pe animale. Cu toate acestea, proiectul a fost pus sub observație, deoarece în 2022 o maimuță nu a supraviețuit testărilor companiei.
În luna mai, Neuralink a afirmat public că a primit aprobarea FDA pentru teste clinice pe oameni, după o lună de la strângerea de fonduri de 280 de milioane de dolari, rundă de finanțare condusă de firma Founders Fund.
Musk a prevăzut testările pe oameni în cadrul companiei încă din 2019, dar aceasta nu a căutat aprobarea FDA până în 2022. Agenția a respins cererea în trecut, conform unui raport Reuters din martie, privind posibilele leziuni la nivelul țesutul cerebral, atunci când dispozitivele erau înlăturate.
Elon Musk a declarat că Neuralink a depus cea mai mare parte din documentația sa la Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite și că ar putea începe testele în 6 luni. Dar cu toate acestea, angajații au declarat că Neuralink se grăbește să ajungă pe piață, iar acest aspect a dus la moartea neglijentă a animalelor.
Astfel că, înainte ca implanturile cerebrale ale companiei să ajungă pe piață, ele vor avea nevoie de aprobare reglementară. FDA a publicat un document în 2021 în care prezintă primele opinii referitoare la a conecta creierul uman la un computer, afirmând că acest domeniu „avansează rapid”.
Sursa informației: CNN.com