Free cookie consent management tool by TermsFeed

Neuralink, compania de neurotehnologie deținută de miliardarul Elon Musk, se confruntă cu probleme majore după ce primul său implant cerebral la un om a întâmpinat defecțiuni. Noland Arbaugh este primul pacient uman care a primit un implant cerebral de la Neuralink.

Cu nu mult timp în urmă, compania lui Elon Musk începea testarea pe animale, precum porci, oi și maimuțe, anunțând mai târziu că Neuralink este pregătită pentru testarea pe oameni. Acum că acest proces a început, compania speră ca pe viitor să permită unui număr mult mai mare de pacienți paralizați să opereze computerele folosind astfel de implanturi.

Cu toate acestea, Neuralink se confruntă cu probleme la primul implant cerebral uman, deoarece „firele” care conectau dispozitivul la creierul americanului Noland Arbaugh s-au desprins, reducând astfel capacitatea dispozitivului de a colecta date.

Noland Arbaugh a rămas paralizat de la gât în jos în urma unui accident la scufundări, iar acum, cu ajutorul acestui dispozitiv, pacientul poate realiza diferite activități pe computer, folosindu-și mintea.

Implantul care a fost realizat în luna ianuarie are dimensiunea unei monede și este poziționat în partea de sus a capului pacientului. Cu un număr de 64 de „fire” flexibile care se extind în cortexul motor al creierului său, dispozitivul i-a permis lui Arbaugh să controleze dispozitive și să joace jocuri video. Cu toate acestea, recent, compania a anunțat că dispozitivul a avut o defecțiune, întrucât unele fire s-au retras din creierul său, afectând astfel cantitatea de date pe care dispozitivul le poate colecta.

Neuralink a declarat într-o postare pe blog că acest eșec a condus la „o scădere netă a numărului de electrozi eficienți” și că dispozitivul a fost ajustat pentru a fi mai sensibil. Acest lucru a dus la o „îmbunătățire rapidă și susținută” a numărului de biți de date pe care dispozitivul îi poate transmite pe secundă.

Neuralink, compania de neurotehnologie deținută de miliardarul Elon Musk, se confruntă cu probleme majore după ce primul său implant cerebral la un om a întâmpinat defecțiuni

Înainte de a folosi implantul Neuralink, Arbaugh se folosea de o tabletă și de un stilou, pe care îl ținea în gură. Cu toate acestea, după ce a testat dispozitivul, el a reușit să îi învingă pe prietenii săi la jocuri pe calculator, o realizare pe care anterior o considera imposibilă.

Compania a recunoscut că au existat dificultăți în timpul testelor anterioare, iar unele maimuțe au murit. Cu toate acestea, Neuralink a respins acuzațiile de cruzime, afirmând că se angajează să lucreze cu animalele „în cel mai uman și etic mod posibil”.

Fondată de Elon Musk în 2016, compania a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru utilizarea dispozitivului, în ciuda obiecțiilor etice și a rapoartelor de cruzime față de animale în timpul testelor. Cu toate acestea, Neuralink își menține angajamentul față de dezvoltarea continuă a tehnologiei și îmbunătățirea vieților pacienților paralizați.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.