Free cookie consent management tool by TermsFeed

Datorită poziționării sale în partea de vest a României și străbătută de râurile Timiș și Bega, Timișoara ne oferă o abundență de peisaje frumoase ce merită privite. Grație arhitecturii sale bogate și influențelor barocului vienez, ea este numită astăzi și ”Mica Vienă”. Odată ce ai petrecut câteva zile în frumosul oraș, este posibil să îți dorești o evadare din agitația urbană. Vestea bună este că există o mulțime de atracții turistice în apropiere, iar multe dintre ele sunt înconjurate de verdeață, astfel oferindu-ți posibilitatea de a te liniști și reconecta cu natura.

Pentru a te ajuta să îți faci o idee despre destinațiile care ți se potrivesc cel mai bine și pe care ai vrea să le explorezi, am detaliat în această lista despre 10 locuri de vizitat lângă Timișoara pline de farmec. Pornește în căutarea acestor zone de odihnă și agrement, a rezervațiilor naturale, a numeroaselor lacuri ascunse în natură și încânta-te cu priveliștea satelor pitorești, cuibărite pe un fundal de poveste.

Timișoara, Mica Vienă a Europei de Est

Lacul Surduc

Lacul Surduc se situează la 90 de kilometri distanță de Timișoara, pe raza satului Fârdea și are ca scop principal furnizarea de apă potabilă în zona Timișoarei. În același timp, reprezintă și o atracție turistică, fiind pe lista cu locuri de vizitat lângă Timișoara, fiind îndrăgit de către cei ce vor să pescuiască sau să se bucure de activitățile de agrement disponibile în zonă. Dintre acestea fac parte înotul, schiul nautic, scufundările, snorkeling – ul, kiteboarding – ul și plimbările cu hidrobicicleta. Pe lângă sporturile nautice, iubitorii de natură pot face excursii în împrejurimile lacului, pentru a admira păsările acvatice care trăiesc aici, dar și frumusețea nuferilor ce înfloresc primăvara.

Dacă îți dorești să petreci mai mult de câteva ore în acest loc încântător și liniștit din mijlocul naturii, numeroasele cabane și zone de campare aflate pe malul lacului îți stau la dispoziție. Acestea îți oferă privelișți nemaipomenite cu vedere spre lac, ce te îmbie la relaxare.

Lacul Surduc se situează la 90 de kilometri distanță de Timișoara.
Lacul Surduc din Timișoara. Sursa: Travel Europe

Domeniile Murani

O oază de liniște și relaxare se află la doar 22 kilometri de Timișoara și anume Domeniile Murani din comuna Pișchia. În acest centru de agrement vei găsi toate ingredientele necesare pentru a te bucura de timp cu familia și prietenii, într-un spațiu amenajat ca la carte și înconjurat de frumusețea și prospețimea naturii.

Cu ajutorul hărților și indicatoarelor din Domeniile Murani te poți îndrepta către numeroasele activități din zona. Printre acestea se numără vizita la mini grădina zoologică, apoi poți admira conacul Murany, peste care se poate observa trecerea anilor. De asemenea, aici există și o livada cu spații special amenajate pentru picnicuri, locuri de joacă pentru cei mici, terase și restaurante.

Domeniile Murani sunt printre acele locuri de vizitat lângă Timișoara.
Cararea cu hibiscus din Domeniile Murani. Sursa: Timpolis

Lacul Ghioroc

Situat la o distanță de 78 de kilometri de Timișoara, Lacul Ghioroc mai este numit și ”Litoralul Vestului”. Autoritățile locale au amenajat pe malul acestuia o adevărată plajă cu nisip fin, datorită căruia apa este limpede pe tot parcursul anului.

O excursie spre Lacul Ghioroc este o alternativă ideală pentru locuitorii din vestul țării, ce în anotimpul cald își doresc să se relaxeze pe o plajă cu o atmosferă exotică, la umbra palmierilor. Aceasta dispune de șezlonguri, baldachine, umbrele cu stuf, tonete cu dulciuri și gustări delicioase, restaurante și baruri, parcare, precum și diversitate în ceea ce privește activitățile de agrement.

Plaja de la Lacul Ghioroc se afla printre acele locuri de vizitat lângă Timișoara.
Plaja de la Lacul Ghioroc, Timisoara. Sursa: Stirile Kanal D

Mlaștinile și rezervația Satchinez

Mlaștinile Satchinez se află la o distanță de 33 de kilometri de Timișoara și mai sunt numite drept Delta Banatului, deoarece zona adăpostește 40% din flora și fauna României, aceasta fiind a doua ca importanță după Delta Dunării. Acestea sunt printre cele mai căutate locuri de vizitat lângă Timișoara, deoarece venind aici, ai oportunitatea de a te încânta cu plimbări relaxante într-un cadru natural și sălbatic.

Această rezervație este un loc cu totul inedit, care abundă în vegetație și care a luat naștere din bălțile mlăștinoase străvechi, ce adăpostesc astăzi diverse specii de viețuitoare, multe dintre ele protejate prin lege.

Mlaștinile și rezervația Satchinez

Șura, Dumbrava

În partea de est a județului Timiș, la o distanță de 97 de kilometri de Timișoara vei găsi Șura din comuna Dumbrava. Aceasta datează de aproximativ 100 de ani, însă recent a fost recondiționată și transformată într-un colț de natură rustic și viu, cu multă verdeață, căpițe de fân, dar și spații de joacă pentru copii.

Întreg locul reprezintă o interpretare modernă a tradițiilor. Aici poți servi o masă delicioasă atât la restaurant, cât și în locurile de picnic special amenajate. Printre preparatele cele mai căutate se numără pâinea coaptă pe vatra și langoșii, dar și bucatele bănățene reinterpretate. Mai apoi, te poți delecta cu deserturi în cadrul atelierului de dulciuri locale și internaționale. În acest colț de liniște poți petrece timp de calitate cu cei dragi, într-un cadru tradițional.

Sură, Dumbravă este o interpretare modernă a tradițiilor.
Cazare, Mâncare, Restaurant Sură, Dumbravă. Sursa: Localm

Domeniul Herneacova

Din categoria locuri de vizitat lângă Timișoara, la o distanță de numai 40 de kilometri de oraș, în mijlocul podgoriilor Recaș, vei descoperi Domeniul Herneacova, o locație ideală pentru cei care doresc să se desprindă de stresul cotidian al orașului. Acesta se află printre primele opțiuni de pe lista de preferințe a localnicilor pentru petrecerea timpului liber. Este un loc îndrăgit atât de cei mari, cât și de cei mici, grație numeroaselor activități de agrement din zona.

Poți începe explorarea cu centrul de echitație unde ai ocazia să înveți lecții de călărie. Plimbându-te pe aleile domeniului, vei găsi conacul moșiei Herneacova, restaurante sau diverse alte locuri destinate pentru a servi masa. În parcul de agrement poți face plimbări cu trăsura, sau te poți aventura pe diferite trasee cu bicicleta, tiroliană, ori poți alege multe alte activități menite să te ajute la petrecerea cât mai plăcută a timpului liber.

Parcul Aventura Herneacova

Cetatea Șoimoș

Cetatea Șoimoș este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale de pe teritoriul României și este așezată pe malul drept al Mureșului. Șoimoș se află la o distanță de 65 de kilometri de Timișoara, iar până la Cetate va trebui să urci pe niște cărări pietruite, drumul către aceasta fiind prevăzut cu însemne de culoare albastră.

Traseul stâncos ce trebuie parcurs este de dificultate medie, însă cu cât înaintezi, priveliștea devine din ce în ce mai spectaculoasă, iar astfel ești răsplătit cu un spectacol minunat al împrejurimilor, privit de la înălțime. Odată ajuns pe culme, vei observa cum Cetatea Șoimoș se înalță în toată splendoarea ei. Locul este o încântare pentru pasionații de istorie, deoarece ruinele acestui castel ne spun povești despre epoca medievală.

La Șoimoș, una dintre legende amintește o poveste despre un turc ce se presupune că a furat tezaurul cetății și a folosit un tunel secret (existent și astăzi) pentru a putea părăsi fortăreața. În continuare, tunelul s-a surpat, iar otomanul a fost prins sub cărămizile ce s-au dărâmat. De atunci, localnicii povestesc adesea faptul că în timpul sărbătorilor importante ale anului, apar flăcări care indică locul unde ar fi fost ascunsă comoara. Amplasarea castelului, zidurile de piatră înalte ale acestuia și documentele din interiorul lui, ne amintesc de nenumăratele bătălii din zona, lucru ce face din Cetatea Șoimoș un loc misterios ce merită explorat.

Cetatea Șoimoș, Timișoara

Restaurantul Roca Brună

În cazul în care ai urcat până la Castelul Șoimoș și ți s-a făcut foame, în drumul tău la coborâre te poți opri la Restaurantul Roca Brună din Păuliș, pentru o experiență culinară desăvârșită. Aici vei descoperi un domeniu așezat în pădurea deasă, pe malul drept al Mureșului, la poalele munților Zărandului.

Restaurantul reflectă rafinamentul vremurilor apuse și te va cuceri prin arhitectura sa deosebită, dar și a deliciilor din bucătăria cu specific românesc, italian și internațional, în prepararea cărora se folosesc doar produse locale proaspete. Locul este cunoscut pentru bucatele cu influențe tradiționale, fiind o fuziune între arhaic și modern, între gusturi și plating deosebit.  Indiferent dacă vei alege să iei masa pe terasă, la aer curat, înconjurat de natură, verdeață și copaci înalți sau în interiorul conacului, simțurile îți vor fi răsfățate cu mâncăruri deosebite, într-un ambient natural și relaxant.

Restaurantul Roca Brună se află în drum spre Castelul Șoimoș.
Restaurantul Roca Brună din Timisoara. Sursa: CNIPT Arad

Satul Charlottenburg

După o călătorie de o ora cu mașina pornind din Timișoara spre comuna Bogda, vei ajunge în Charlottenburg singurul sat circular din România. Acesta este popular pentru cei ce sunt în căutare de locuri de vizitat lângă Timișoara. Datorită construcției sale în formă de cerc, întreaga localitatea a fost declarată monument istoric.

Micul sat pitoresc pare desprins din poveștile copilăriei, iar numeroși turiști din întreaga lume vin aici fascinați de frumusețea locului și de ospitalitatea localnicilor, ce te primesc în casele lor doar după ce îți oferă un buchet de flori. Cărările bătătorite ale satului sunt ideale pentru cei ce vor să se bucure de frumusețea locului mergând pe bicicletă. Tot în Charlottenburg există și un domeniu de vânătoare, cunoscut drept cel mai vechi din România, dar și un muzeu cinegetic unde vei găsi expuse peste 100 de trofee.

O călătorie spre satul Charlottenburg te va conduce spre o oază de linişte, care încă păstrează amprenta lumii rurale, cu un farmec aparte.

Charlottenburg, Timișoara

Cheile Nerei

Cheile Nerei – Beușnița sunt situate la 103 kilometri distanță de Timișoara, în județul Caraș – Severin. Această zona superbă din sud – vestul țării adăpostește cele mai lungi chei din România, ce se întind pe aproximativ 23 de kilometri. Cheile Nerei împreună cu numeroasele izvoare petrifiante au dat naștere la tunelele săpate în stanca, dar și la impresionante cascade și lacuri naturale cum ar fi Cascada Bigăr, Ochiul Beiului, Cascada Beușnița, Lacul Dracului, Cascada Văioaga și Cascada Șușara.

O trecere prin cele șapte tunele, unele mai lungi, altele mai scurte, mai joase sau mai înalte, care se parcurg destul de rapid te va conduce spre peisaje superbe asupra cheilor în sine. Acest colț de natură abundă de frumusețe sălbatică și este ideal pentru pasionații de munte și drumeții, unde vor avea ocazia să descopere numeroasele frumuseți naturale ascunse în aceste locuri de vizitat lângă Timișoara.

Cheile Nerei adăpostește cele mai lungi chei din România.
Cheile Nerei, Parcul National Beușnița. Sursa: Hereihike

Timișoara după cum știm cu toții, este un oraș fermecător, fiind cunoscut datorită vieții culturale distincte și atmosferei prietenoase. Departe de agitația orașului, există însă câteva locuri perfecte pentru cei ce își planifică o evadare rapidă din mediul urban, deoarece includ locații uimitoare pentru a-ți relaxa starea de spirit și a crea amintiri de neuitat.

Timișoara este un oraș ale cărui împrejurimi abundă de diversitate, oameni frumoși și priveliști de vis. De la pădurile înalte, până la vârfurile muntoase înzăpezite, de la cetăți încântătoare ce datează de secole, până la excursii liniștite cu barca pe lac, locurile din apropierea orașului merită descoperite și explorate. Experiența unei astfel de călătorii ne oferă oportunitatea de a porni în expediții și aventuri, de a descoperi pitorescul și farmecul peisajelor unice.

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.