Raoul Gabriel Urma (UK) este specialist software, speaker, trainer şi doctorand în informatică la Universitatea Cambridge. Alături de Mario Fusco şi Alan Mycroft, Raoul este autorul cărţii “Java 8 in action”, volum care s-a vândut în peste 10.000 de exemplare.
Pe 30 septembrie, Raoul Gabriel Urma va susţine un hands-on workshop în cadrul Java Day Cluj-Napoca, a cărui temă este ”Java 8 in action”. Prin intermediul sesiunilor de live coding şi al exerciţiilor pe care britanicul le va susţine împreună cu participantii, aceştia îşi vor însuşi noutăţile şi tendinţele din programare, dar vor afla şi cum să devină experţi Java!
Cum ai devenit pasionat de limbajele de programare?
La început am fost interesat de securitatea calculatorului. Pentru a întelege cum să te protejezi de vulnerabilitățile din domeniul software și să reușești să scrii software-ul, este nevoie să te inițiezi în limbajele de programare deoarece, în cele din urmă, tot software-ul din lume depinde de limbajele de programare.
Care sunt sfaturile tale pentru oamenii care vor să devină experți Java? Cât de multă muncă e în spatele acestui titlu?
Sfatul meu pentru cei care vor să își îmbunătățească cunoștințele de Java este să devină interesați în mod activ de detaliile limbajului. De exemplu: te-ai uitat la specificațiile Java? Urmărești dezvoltarea Java 9 și 10 prin Java Community Process și eşti abonat la Openjdk mailing lists? Ai urmărit cum JVM execută bytecode-ul Java? Totodată, cred că e important să urmărești cele mai recente cercetări în limbajele de programare (ex. conferințele PLDI, OOPSLA și ECOOP); până la urmă, ideile din cercetare te trimit către limbajele de programare recente. În plus, este nevoie de o îmbunătățire constantă a abilităților de programare prin dezvoltarea de aplicații în diferite domenii. În acest mod poți să descoperi noi modalităţi de a exprima codul, modalităţi pe care nu le cunoșteai anterior.
Ai scris o carte, alături de Mario Fusco și Alan Mycroft despre Java 8. Cum ți s-a părut această experiență?
Scrierea cărții “Java 8 in action” a însemnat multă muncă, multe iterații, discuții și nopți albe pentru a avea produsul finit. Ne-a luat un an și jumătate să o scriem şi a durat atât de mult timp pentru că nu am vrut doar să scriem o carte scurtă despre Java 8. Am vrut să scriem o carte complexă pentru comunitatea Java, o carte care împărtășește pasiunile și cunoștințele noastre cu privire la programele funcționale și care să arate comunitatăţii de progamatori puterea pe care Java 8 o are de oferit.
În cartea “Java 8 in Action”, ați abordat subiecte ca lambdas, streams și functional-style programming. Care este preferatul tau?
Jumătate din cartea noastră explorează însușirile Java 8, ca lambdas și streams și oferă exemple practice în utilizarea lor. Scopul celeilalte jumătăți a cărții, a fost să introducem comunitatea Java în noi tehnici de programare și într-un mai puțin cunoscut mod al programării, numit programare funcțională.
Cum ai descrie Java, utilizand mai mult decât deja cunoscuta frază ”Scris o dată, rulează oriunde”?
“Scris o dată și e valabil şi în viitor.” Compatibilitarea este o caracteristică de bază a Java și este parte a succesului acestui limbaj de programare.
Vei participa la Java Day – Masterclass-ul pentru dezvoltatorii Java, în 30 Septembrie. Ce îi vei învăța pe dezvoltatorii software la acest hands-on workshop?
Aștept cu nerăbdare Java Day și să cunosc participanţii. În timpul acestui hands-on workshop, dezvoltatorii vor învăța cum să influențeze cele două însușiri principale ale limbajului Java 8: lambdas și streams. Workshop-ul va combina mai multe exemple și exerciții pentru a obține idei practice cu aceste însușiri.
Privind experiența ta profesională, ai lucrat cu Google, eBay, Oracle şi Goldman Sachs. Uitându-te în urmă, care au fost calitățile pe care le-ai dezvoltat lucrând cu ei?
Mi-a plăcut foarte mult să lucrez la aceste companii. Un lucru pe care îl înveți lucrând la companii mari este importanța comunicării eficiente atât ca persoană, cât şi în cod. Aderarea standardelor codului și a proceselor pentru testare și dezvoltare este cheia pentru livrarea unor mari proiecte de succes, chiar dacă la început ai tendința să crezi că te pot încetini.
Care sunt planurile tale cu privire la scrierea altor cărți, după “Java 8 in action”?
Am scris de curând un mic ghid cu O’Reilly, numit “O introducere în Java 8: un scurt ghid de început în Lambdas și Streams.” E o carte de inițiere în Java 8 pentru dezvoltatorii Java, înainte să studieze un ghid mai amplu, precum “Java 8 in action”. Acesta va fi lansat în septembrie și va fi gratuit sub licența Creative Commons. În plus, am început să lucrăm la a doua ediție a cărții noastre, care se va numi Java in Action, acoperind atât subiecte ca Java 8 , cât și Java 9 (care se va lansa în 2016), alături de alte subiecte relevante, precum reactive programming.
Java Day este un eveniment organizat de Libero Events şi va avea loc în această toamnă, pe 30 septembrie la Hotel Golden Tulip Ana Dome****. Mai multe informaţii găsiţi pe javaday.ro.