Standardizarea cipseturilor ce le poate folosi Android poate opri defragmentarea sistemului de operare, cel puțin din punctul de vedere al Google. Astăzi au apărut în presa de specialitate mai multe informații referitoare la planurile Google de oprire a defragmentării iar unele din acestea susțin chiar faptul că giganta companie dorește să înceapă să producă cipseturi proprii pentru a fi folosite în viitoarele dispozitive.
Dezvoltarea propriilor cipseturi poate ajuta ecosistemul Android, conform unui articol publicat de The Independent citat de mai multe surse internaționale. Google a discutat cu mai mulți producători de cipuri pentru a căuta soluțiile potrivite pentru situația actuală. Pe lângă asta, compania dorește cipseturi cu mai multă memorie cache, control mai rapid pentru camera foto și un suport mai bun pentru diferiți senzori folosiți în dispozitive.
Într-un final, Google pare că s-a săturat de defragmentarea sistemului de operare ce îl dezvoltă (Android 6.0 Marshmallow este instalat pe mai puțin de 1% din dispozitivele Android funcționale) și crede că situația curentă a specificațiilor hardware limitează abilitatea de a aduce proiecte tehnologice ca, de exemplu, Project Tango, pe piață. Pe lângă aceste limitări, compania dorește standardizarea ecosistemului hardware al Android pentru a obține șanse mai mari de competiție cu dispozitive de top ca cele produse de Apple ce au avut creșteri în vânzări odată cu lansarea iPhone 6S.
Apple deține controlul deplin pentru designul procesoarelor folosite pe dispozitivele sale. Mai mulți specialiști din industrie cred că asta a adus o mai bună performanță dispozitivelor Apple chiar dacă specificațiile par (și chiar sunt) mult inferioare dispozitivelor ce rulează Android. Google crede că dacă specificațiile hardware vor fi standardizate conform specificațiilor sale, companiile producătoare ar putea obține o mai bună performanță pentru dispozitivele produse iar Google ar avea de câștigat printr-o rulare mai lină a aplicațiilor proprii ca Maps sau Gmail. Pe lângă o performanță vizibil mai îmbunătățită, utilizatorii se pot bucura și de actualizări mai rapide iar ecosistemul devenind astfel mai nou și mult mai sigur decât este în prezent.
Taote aceste informații vin din partea unor surse necunoscute așa că le putem privi cu scepticism, Nu este clar dacă Google a discutat cu producătorii de cipseturi de pe piață sau dacă cineva din interiorul companiei dorește un proiect menit să producă cipseturi pentru dispozitive. Pare greu de crezut că producătorii ca și Qualcomm își vor modifica designul produselor pentru a ajunge pe linia specificațiilor impuse de Google.