Free cookie consent management tool by TermsFeed

Există un interes considerabil în domeniul științei și tehnologiei care vizează încercarea de a găsi alternative sustenabile pentru bateriile clasice, îmbunătățirea duratei de viață, respectiv a modului în care se comportă în condiții de frig (în special în ceea ce privește bateriile Li-Ion). Din acest punct de vedere, tehnologia AI, de ultimă generație, permite salturi uriașe când vine vorba de rezultate mai rapide și mai practice. O invenție de ultimă oră a fost documentată în lucrarea revoluționară condusă de către Amit Singh, profesor doctor la Școala de Informatică și Inginerie Electronică din Essex, echipa reușind să lanseze o aplicație care folosește principii ale inteligenței artificiale care ar putea crește durata de viață a bateriilor cu până la 30%, prin faptul că optimizează performanța aplicațiilor care rulează în același timp în fundalul unui smartphone. Tehnologia de ultimă generație analizează modul specific în care o aplicație este utilizată pe parcursul unei zile și, în cele din urmă, ajută la optimizarea utilizării de energie.

Invenția echipei va fi prezentată marilor giganți din domeniul tehnologiei, având potențialul de a creștere capacitatea ergonomică a unei baterii, ceea ce va duce la economisirea unei cantități mari de energie. De asemenea, aplicația va fi prezentată și experților în domeniu și designerilor specializați, dar și marilor întreprinderi din domeniul smartphone-urilor, cum ar fi Nokia și Huawei. Pe lângă aceste avantaje, o astfel de aplicație precum EOptomizer ar contribui masiv la reducerea emisiilor de carbon, prin prelungirea duratei de viață a bunurilor și gadget-urilor consumabile.  Dezvoltat de foști angajați ai Microsoft, HCL Technologies și Samsung, acest software folosește inteligența artificială (AI) pentru a optimiza performanța cipurilor integrate, eficiența și generarea de căldură.

Amit Singh, EOptimizer
Amit Singh și echipa sa, sursa: University of Essex

Profesorul Amit Singh a declarat că „suntem foarte încântați să prezentăm publicului avizat, în primul rând, ceea ce am lucrat la unele dintre cele mai de renume companii din lume. Sperăm că această aplicație va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea vieții tuturor, nu doar a dispozitivelor, ci și a oamenilor, prin posibilitatea de a economisi bani, reducându-se costurile energetice și, bineînțeles, salvarea mediului înconjurător. Acesta va fi un prim pas spre ceea ce sperăm să fie o călătorie frumoasă la sfârșitul căreia aplicația noastră va fi folosită, cu încredere, de către persoane din întreaga lume. Având în vedere cele aproximativ cincizeci de miliarde de dispozitive care se preconizează că vor fi folosite până în anul 2015 – și mult mai multe, întrucât tehnologia devine parte integrantă din viața fiecăruia dintre noi – EOptomizer are o mare șansă de a contribui la atingerea obiectivului de sustenabilitate: emisii cât mai mici de carbon la nivelul întregii planete”.

Pentru a înțelege mai bine cum ar funcționa această aplicație, să luăm exemplul în care cineva accesează acest site, Techcafe, pentru a verifica rapid (ceea ce înseamnă să petreacă mai puțin timp pe site) articolele nou publicate și alte știri din anumite domenii. Acest lucru necesită un FPS (cadre pe secundă) mult mai mare decât în cazul în care ar petrece mai mult timp pe site, parcurgând cu atenție paginile și citind în întregime mai multe articole. Metodologia urmată de către echipă vizează faptul că inteligența artificială realizează schimbarea FPS pentru aplicația utilizată și încearcă să găsească cea mai bună frecvență de funcționare a procesoarelor CPU și GPU care să răspundă la această schimbare, consumând în același timp cât mai puțină energie și minimalizând creșterea temperaturii în dispozitiv – probleme critice în cazul telefoanelor.

Între timp, până când (și mai ales dacă) această aplicație va fi disponibilă publicului larg, nu ne rămâne decât să abordăm strategii prin care nu doar să minimalizăm impactul major pe care bateriile nereciclate, aruncate în natură, le au asupra mediului înconjurător, ci și prin care să extindem durata de viață a bateriei din dispozitivele pe care le folosim. Având în vedere câteva lucruri esențiale și renunțând la anumite comportamente nesănătoase și nesigure, care fac ca funcționalitatea unei baterii să fie deficitară, putem cu ușurință să ne asigurăm că un dispozitiv poate fi utilizat o perioadă mai îndelungată. În cele din urmă, în special în ziua de astăzi, multe dintre dispozitivele achiziționate sunt făcute să se strice rapid și să necesite reparații periodice. Noile abordări din acest domeniu încearcă, pe cât este posibil, să limiteze și să amortizeze impactul negativ pe care „deșeurile electronice” (e-waste) îl au asupra mediului înconjurător: o problemă de actualitate care se preconizează că se va intensifica semnificativ în decursul anilor care urmează.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.