Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine o listă cu 15 filme cu și despre fotbal, asta pentru a inaugura așa cum se cuvine faptul că mai sunt doar câteva zile până la debutul primului meci dintre Qatar și Ecuador, care va da startul Cupei Mondiale de Fotbal 2022. Pentru a intra și mai rapid în temă, în atmosfera festivă și spiritul competitiv, dar fair-play, al meciurilor, am făcut o scurtă selecție a câtorva titluri pe care știm că pasionații de fotbal le vor aprecia, dar nu numai. Chiar dacă majoritatea titlurilor sunt despre fotbal american, ale cărui reguli sunt ceva mai diferite de fotbalul clasic pe care îl știm, până la urmă poveștile sunt aceleași: despre prietenie, devotament și echipă, curaj și speranță. Despre a-ți urmări visurile și despre a lupta pentru ele până când se vor transforma în realitate. Nimic nu ne inspiră mai mult decât cei care au reușit și cei care nu au renunțat niciodată, oricât de multe piedici ar fi întâlnit în calea lor. Succesul, în aceste cazuri, este mult mai răsunător și se simte exponențial mai bine. Aceste filme despre fotbal cu siguranță vor reuși să atingă chiar și cele mai neștiute locuri din suflet, asta în timp ce vă vor oferi foarte multe momente de amuzament și râsete până la urechi.

Iată 15 filme cu și despre fotbal pe care, după părerea noastră, nu ar trebui să le ratezi!

Invincible (2006)

Acțiunea se petrece în vara anului 1976, când Vince Papale (Mark Wahlberg), un profesor care are 30 de ani (profesor suplinitor, de menționat), află că postul său tocmai a fost înghețat, asta din cauza reducerilor de bugetul. Când află asta, soția sa renunță, spunând că nu-i bun de nimic, și înaintează o cerere de divorț. În timpul liber, Vince lucrează ca barman cu jumătate de normă și joacă fotbal împreună cu prietenii săi. Când noul antrenor al echipei Philadephia Eagles face un anunț neașteptat – organizează probe deschise pentru noi membri ai echipei, Vince se decide să dea o șansă pasiunii sale. Iar ceea ce urmează este o poveste despre ambiție, perseverență și determinare. Un film inspirat din fapte reale care urmărește o poveste inspirațională, presărată cu o mulțime de situații neașteptate și amuzante.

Poster film Invincible
Invincible, cu Mark Wahlberg. Sursa: IMDb

The Waterboy (1998)

Un titlu din lista de filme fotbal este The Waterboy, un clasic în regia lui Frank Coraci, scenariu scris de Tim Herlihy și Adam Sandler (care face parte și din distribuție, de altfel), avându-i în distribuție pe Adam Slander, Henry Winkler și Kathy Bates, printre alții. Un film inspirațional care urmărește povestea lui Bobby Boucher (Adam Sandler), „tipul cu apa” care se asigură de faptul că echipa de fotbal a colegiului nu va sta însetată. Însă totul se schimbă în momentul în care antrenorul îi descoperă talentul uimitor de a placa persoane mult mai mari decât el. Astfel, Waterboy devine noul jucător vedetă – însă Bobby trebuie să păstreze secretul față de mama sa autoritară care nu este de acord cu acest sport „pentru nătărăi”.

Poster film The Waterboy
The Waterboy, cu Adam Sandler. Sursa: Disney Plus

We Are Marshall (2006)

În regia lui McG, după un scenariu de Jamie Linden și o poveste de Cory Herlms, un film care reușește să fie atât amuzant, cât și trist. Atât inspirațional, cât și deosebit de dureros. Un avion prăbușit care curmă viețile membrilor echipei de fotbal a Universității Marshall, pe lângă cele a câtorva fani, reprezintă punctul de plecare în ceea ce are să urmeze – noul antrenor al echipei și jucătorii care au supraviețui încearcă să mențină în viață programul de fotbal, în primul rând în amintirea celor care și-au dedicat viața acestui sport. Cu Matthew McConaughey, Anthony Mackie, Matthew Fox, un film absolut superb despre pasiune, curaj și puterea de a trece peste anumite lucruri în viață.

„We Are Marshall – Original Theatrical Trailer”

Remembers the Titans (2000)

Școlile din suburbiile Virginiei cunosc, de generații întregi, ce înseamnă segregarea. În primul rând, se confruntă cu ea. Un liceu pentru elevii de culoare și unul pentru albi sunt închise, și cu toții sunt trimiși la liceul T.C. Williams, în baza unui mandat federal de integrare. Povestea se prezintă prin ochii echipei de fotbal, unde persoana angajată să antreneze școala devine, în scurt timp, antrenor principal, în locul antrenorului de mare succes care, în schimb, era alb. Un titlu inspirat din fapte reale, când echipa jucătorilor micști (atât albi, cât și de culoare) a devenit un fel de simbol unificator al comunității, pe măsură ce băieții și adulții au învățat să se bazeze pe ceilalți și să aibă încredere. Un film deosebit de emoționant, profund, care cu ușurință ar putea fi considerat un clasic al genului, un film dramatic excepțional. De fapt, există multe titluri care urmăresc un scenariu asemănător, mizând pe faptul că sporturile ar trebui să fie despre uniune, nu despre dezbinare și ură, rasism și violență.

Remembers the Titans
Remember the Titans, cu Denzel Washington.

Rudy (1993)

Un film în regia lui David Anspaugh, după un scenariu de Angelo Pizzo, cu Jon Favreau, Sean Astin și Ned Beatty, care urmărește povestea lui Daniel E. ”Rudy” Ruettiger (Sean Astin), un băiat dintr-un oraș siderurgic, unde majoritatea oamenilor ajungeau să lucreze într-un domeniu conex. Însă Rudy a vrut să joace fotbal la Notre Dame – totuși, există câteva probleme: notele sale nu sunt chiar cele mai mari, iar aptitudinile sale atletice nu se dovedeau mai impresionante. De altfel, avea doar jumătate din mărimea celorlalți jucători. Însă a avut dorința, determinarea și spiritul a cinci persoane la un loc. Și și-a propus să le alăture echipei. Hotărât să-și depășească șansele și să-și îndeplinească visul de a juca pentru Notre Dame, Rudy e cu un pas mai aproape de succes. Iar acest film este dovada că niciodată nu trebuie să renunțăm la visurile noastre. Nu ne-am fi așteptat ca actorul din Stăpânul Inelelor să aibă un asemenea rol!

Jon Favreau, Sean Austin
Rudy, cu Jon Favreau, Sean Austin. Sursa: IMDb

The Blind Side (2009)

Unul dintre acele filme despre fotbal inspirate dintr-o poveste adevărată – filmul se bazează pe povestea lui Leigh Anne Tuohy și Sean Tuohy, care au luat în primire un adolescent de origine afro-americană, fără adopost, pe nume Michael Oher. Michael nu știe cine este tatăl său, mama sa fiind dependentă de substanțe ilicite. Având parte de puțină educație socială, nu prea dispune de abilitățile necesare pentru a excela la școală. Însă Leigh Anne preia rapid frâiele și, așa cum îi stă în fire, se asigură că Michael are toate șansele să se integreze. Când acesta îi spune cât de mult îi place fotbalul, ea face totul pentru a-l ajuta, inclusiv prin a-i oferi antrenorului idei care îl vor ajuta să scoată din Michael tot ce este mai bun. În scurt timp, Michael se califică pentru o bursă sportivă din Divizia I a NCAA, iar în 2009 este ales, în cadrul NFL, de echipa Baltimore Ravens. Un film absolut superb și de neratat, o poveste de viață despre curaj, determinare, cât de important este să ai pe cineva aproape care să te susțină și să te îndrume.

The Blind Side, preview complet

The Express (2008)

Acest film biografic se concentrează pe relație dintre Ernie Davis, atlet afro-american talentat, și antrenorul său (povestea se întinde pe 4 ani, 1958-1962), din cadrul Universității Syracuse, pe nume Ben Schwartzwalder. Schwartzwalder îl recrutează pe Davis cu ajutorul alergătorului Jim Brown. Mișcarea pentru drepturile civile ia amploare; Ernie Davis se confruntă cu rasismul și prejudecățile din campus, oraș și teren, uneori chiar din partea colegilor de echipă. Încetul cu încetul, felul în care reușește să gestioneze situațiile, și cum îl provoacă pe Schwartzwalder să ia apărarea jucătorilor săi oferă un contrapunct al drumului parcurs de acest sportiv – mai întâi la un campionat național, apoi la Trofeul Heismann. Dintre foarte multe filme despre fotbal, se prea poate să regăsești câteva clișee evidente ale genului, însă asta nu ar trebui să minimalizeze impactul pe care filmul acesta l-a avut asupra multor persoane.

Trailer Oficial The Express

The Damned United (2009)

Un film în regia lui Tom Hooper, care urmărește povestea lui Brian Cough, manager de succes al unui club de fotbal de top din Anglia, Leeds United, a cărui abordare abrazivă, cu o aversiune evidentă față de stilul de joc murdar al jucătorilor, face să fie sigur că, într-adevăr, lucrurile nu ar trebui „să se schimbe”. Este povestea domniei de 44 de zile a controversatului Brian Clough drept antrenor al clubului englez de fotbal Leeds United, cu Colm Meaney, Henry Goodman. Acest titlu ar putea cu ușurință fi văzut ca un documentar, însă modul în care echipa a reușit să îmbine toate elementele, livrând acțiune, dinamism, intrigă și complexitate este de apreciat. De altfel, s-ar putea ca după ce îl vizionezi, să vrei să te documentezi mult mai mult în legătură cu acest caz, cel al lui Brian Cough și a zilelor sale de asediu asupra trupei de renume din Anglia, Leeds United. Te va prinde de la început și nu vei putea să îl lași baltă!

Michael Sheen
The Damned United, Cu Michael Sheen. Sursa: IMDb

Road to Victory (2007)

Poate nu se încadrează limitant în categoria de filme cu și despre fotbal, însă este un titlu care, după părerea noastră, nu trebuie ratat sub nicio formă. Un atlet acuzat de dopaj se îndrăgostește de o stripteuză, dar nu poate întreține relații sexuale. În scurt timp, relația dintre ei doi oscilează între tandrețe și cruzime, apar probleme de infidelitate, îndoieli cu privire la capacitatea lui de a fi tată cândva, în timp ce performanțele sale pe teren încep să scadă tot mai mult, punându-i în pericol statutul de candidat la recrutare. O analiză atentă a unui film multifactorial, genial, bine făcut, care vorbește despre relația medic-pacient, industria medicală, medicamente, despre cât de acceptabil ar fi ca într-o relație unde sexul nu este posibil, infidelitatea să fie în regulă și până la ceea ce îi determină pe sportivi să reușească, însă ce preț trebuie să plătească pentru a obține acest succes. Unul dintre cele mai bune filme cu și despre sportivi!

Goal! The Dream Begins (2005)

Poate cel mai cunoscut și popular film cu și despre fotbal, care urmărește povestea lui Santiago, al cărui rol este interpretat de Kuno Becker, de origine mexicană. Tatăl acestuia și-a trecut fără bani familia peste granița americană, în căutarea unui viitor mai bun, la Los Angeles. Santiago în schimb visează la „visul american”, apoi se alătură firmei de grădinărit a lui Hernan. Totuși, lucrurile se schimbă pentru el atunci când un profesionist britanic îi descoperă talentele pe care le are în domeniul fotbalului, și promite că poate aranja să fie contactat de către un căutător de talente. În scurt timp, Santiago se înscrie în clubul Newcastle și, în ciuda astmului său, intră în echipă și se împrietenește cu Gavin Harris. De-aici încolo, povestea lui Santiago Muñez devine una inspirațională, despre determinare, curaj, muncă și prietenie. Datorită succesului primului titlu, a apărut o serie de filme: Goal II. Living the Dream (2007) și Goal! III (2009). Și acestea au cunoscut un succes la fel de răsunător precum primul titlu.

Goal! Trailer Oficial

Gracie (2007)

Cine au spus că fetele nu pot juca fotbal? Cu siguranță nu Gracie Bowen (Carly Schroeder) în acest film, ținând piept unei dificile bătălii atunci când se hotărăște să lupte pentru a le reuși să le ofere femeilor adolescentelor posibilitatea de a juca fotbal competitiv. O persoană extrem de determinată, hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru a sparge stereotipurile și a depăși toate barierele reprezentate de gen, demonstrând că și fetele pot juca fotbal, uneori poate chiar mult mai tactic și strategic decât băieții. În regia lui David Guggenheim, după un scenariu de Marie Lisa Petersen, Karen Janszen, și o poveste scrisă de Andrew Shue, actorii sunt foarte buni, iar rolurile sunt convingătoare. Povestea, în sine, se axează nu doar pe încercarea lui Gracie Bowen de a forma o echipă feminină, ci și pe problemele pe care le are acasă cu familia disfuncțională în care trăiește. Un film despre speranță și curajul de a-ți face vocea auzită, dar și despre cât de important este să îți asculți întotdeauna chemarea interioară.

Poster film Gracie
Gracie, cu Carly Schroeder, Andrew Shue, Elisabeth Shue. Sursa: Movies Anywhere

Lessons of a Dream (2011)

Cu greu ai fi putut crede, poate, că aceste filme cu fotbal pot fi atât de emoționante. Într-adevăr, multe dintre ele sunt, și în acest registru se înscrie și titlul de față. Povestea se concentrează în jurul unui profesor de engleză care este angajat să predea la o școală nemțească de băieți, atent supravegheată și dominată de strictețe. Tot ce știu băieții despre Anglia sunt prejudecăți, cât de rea este acea țară și alte chestii transmise patologic de la o generație la alta. Pentru a stârni puțin interesul elevilor săi, Koch, profesor, le prezintă acestora un sport curios care are originea chiar din Marea Britanie: fotbalul. Dar ce te faci când metodele sale de predare atrag, deodată, foarte multe priviri pline de ură: părinți influenți, demnitari locali și, mai ales, alți profesori. Cu toții vor să scape de Koch cât mai rapid, însă elevii săi vor nu vor rămâne reci în fața acestui lucru.

Trailer Lessons of a Dream

Victory (1981)

Un film absolut genial, în regia lui John Huston, cu o distribuție de excepție în care se regăsesc actori precum Michael Caine, Sylvester Stallone, Pelé, după o poveste scrisă de Milicevic, Jeff Maguire și Yabo Yablonsky, a cărei acțiune este plasată în cel de-al Doilea Război Mondial în timp ce prizonierii de război se aliază și se pregătesc pentru un meci de fotbal împotriva echipei naționale germane, care va avea loc în Parisul ocupat de naziști. Între timp, rezistența franceză și ofițerii britanici fac planuri pentru evadarea echipei. Fiind de acord, prizonierii plănuiesc nu doar să câștige meciul, ci și libertatea – meciul este doar un vector între posibilitatea de a evada sau moartea sigură, în caz că sunt prinși. Un film plin de tensiune și extrem de bine făcut.

Sylvester Stallone
Victory, cu Sylvester Stallone. Sursa: IMDb

The Football Factory (2004)

Mai mult decât un film, The Footbal Factory este o incizie atent făcută, fidel chirurgicală, când vine vorba de obsesia englezilor pentru violența din fotbal – bărbați care caută armate din care să facă parte, războaie în care să poată lupta și locuri de care să aparțină. O cultură îndeaproape analizată a bărbaților anglo-saxoni sătui să li se spună că nu sunt suficient de buni, și care fac uz de propriii pumni ca pe o substanță pe care o descriu ca fiind „mai puternică decât sexul și chiar decât substanțele ilicite la un loc”. Filmat în stil documentar, filmul este palpabil, extrem de real, pe măsură ce gândurile și acțiunile extreme ale celor patru personaje se desfășoară, fără perdea, în fața privitorului. Regizorul, Nick Love, a făcut o treabă extraordinară. De fapt, titlul face partea din categoria de filme inspirate din cărți, fiind făcut după un roman de John King.

The Football Factory, Trailer oficial

See You in Montevideo (2014)

Încheiem lista recomandărilor de filme cu și despre fotbal vorbind despre unul care are în centru întocmai o echipă de fotbal din Belgrad (fosta Iugoslavie), care primește în cele din urmă șansa de a merge la Campionatul Mondial de Fotbal. De fapt, prezintă aventura acesteia spre drumul la prima Cupă Mondială din Uruguay, 1930. Medalia de bronz nu va fi ușor de luat, fiindcă pe parcurs se vor confrunta cu numeroase prejudecăți și situații neașteptate. Filmul este în regia lui Dragan Bjelogrlic, după un scenariu de Ranko Bozic și Dimitrije Vojnov, iar din distribuție fac parte actori precum Milos Kikovic, Petar Strugar și prestigiosul Armand Assante.

See You In Montevideo – Trailer

Acestea sunt 15 filme cu și despre fotbal pe care ți le recomandăm cu încredere. Lista ar fi putut fi mult mai lungă, dar nu am susținut că va fi exhaustivă. De aceea, dacă ai și alte recomandări de filme cu fotbaliști, le așteptăm în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută și sperăm că ai găsit măcar un film care să-ți fie pe plac!

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.