Free cookie consent management tool by TermsFeed

Stapanul Inelelor, unul dintre cele mai bune filme de fantezie create vreodată, a avut în spate una dintre cele mai interesante povești de acțiune create vreodată. În regia lui Peter Jackson, distribuit de New Line Cinema și cu un buget de aproximativ 280 de milioane de dolari, legenda scrisă de Tolkien s-a transformat într-un lung-metraj cu încasări care însumează 2,9 miliarde de dolari. Cuprinzând trei părți – Stapanul Inelelor: Frăția Inelului (2001), Stapanul Inelelor: Cele două turnuri (2002) și Stapanul Inelelor: Întoarcerea regelui (2003), trilogia urmărește încercarea lui Frodo Baggins de a ajunge în Mordor, ținutul Lordului Întunecat, pentru a distruge inelul și a pune capăt răului.

Miturile, creaturile, peisajele și lumile fascinante imaginate de marele filolog au avut nevoie de peste patru decenii de la data publicării, 1954, de așteptare până când tehnologia cinematografică să atingă nivelul necesar pentru a aduce pe marile ecrane imaginile gândită de către J.R.R. Tolkien.

Iată 10 lucruri despre Stapanul Inelelor pe care probabil nu le știai:

1. A bătut recordul pentru numărul de premii Oscar obținute

Fiecare film din trilogie a fost nominalizat la mai multe categorii ale premiilor Oscar. Mai mult decât atât, pe multe le-a și obținut. Trilogia, în ansamblul ei, deține recordul pentru cele mai multe nominalizări și premii Oscar obținute. A doua parte a trilogiei a obținut două premii Oscar, prima parte a obținut patru, însă Stapanul Inelelor: Întoarcerea regelui s-a descurcat cel mai bine, obținând numărul impresionant de unsprezece premii.

Stapanul Inelelor toate premiile Oscar obținute
Toate premiile Oscar obținute de trilogia Stapanul Inelelor

De fapt, Stapanul Inelelor: Întoarcerea regelui a doborât mai multe recorduri ale Academiei: a câștigat toate premiile pentru care a fost nominalizat. De asemenea, a fost primul (și singurul) film SF care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film.

2. O inundație putea să distrugă finalul primei părți a filmului

Sfârșitul primei părți, Stapanul Inelelor: Frăția inelului, avea în vedere, inițial, o scenă în care eroii sunt prinși într-o ambuscadă a orcilor în timp ce vâslesc pe râul Anduin. „Aveam planificate tot felul de acțiuni cu bărci care se răstoarnă, în timp ce Legolas, stând cu câte un picior pe fiecare dintre margini, ar fi tras cu săgeți spre orci așa cum numai el știe”, a împărtășit Peter Jackson.

Se pare că natura a avut alte planuri, iar o inundație masivă care, pe lângă faptul că a provocat stare de urgență în Queenstown, Noua Zeelandă, a dus întregul decor al ambuscadei pe râu. Enervat de situație, Peter Jackson a renunțat la ideea inițială.

3. Riscul meseriei… sau mâna lui Sauron?

Mulți actori din distribuție s-au rănit sau accidentat în timpul filmărilor. Spre exemplu, Sean Astin, care îl interpretează pe Samwise Gamgee, a fost doborât la pământ de un război de țesut greu, din lemn, atunci când se filmau scene din Rivendell. Mai târziu, în timp ce filmau scena în care îl urmează pe Frodo, intrând în apă, a călcat pe o bucată de sticlă spartă. Orlando Bloom, în rolul lui Legolas, a fost aruncat de pe un cal în timpul filmării celei de-a doua părți a trilogiei, rupându-și câteva coaste.

Însă Viggo Mortensen, care îl interpretează pe Aragorn, a fost un maestru al accidentărilor. În timp ce filma o scenă în care acesta lovește cu piciorul casca unui orc, și-a rupt două degete, iar într-o altă scenă și-a rupt un dinte, însă a cerut imediat ca acesta să fie lipit la loc cu superglue pentru a putea termina scena. Chiar și Ian McKellen, în rolul legendarului Gandalf, a reușit să se lovească cu capul de tavanul platoului de filmare din căsuța lui Bilbo (Bag-End); cu toate acestea, scena nu a fost tăiată la montaj, ci chiar a rămas în film.

4. 1 actor + 1 actor = 1 cal

În scena în care Aragorn îi conduce pe cei patru prieteni prin mlaștinile Midgewater, poneiul lui Bill a fost de fapt întruchipat de 2 actori într-un costum de ponei: unul stătea în față, iar celălalt în spate. „Am avut o problemă teribilă în a face poneiul să meargă prin mlaștină fără să se împotmolească, deoarece actorii nu vedeau nimic, îngropați în acest costum și fiind până la brâu într-o adevărată mlaștină”, a spus Peter Jackson.

5. L-aș vrea pe Gandalf, dacă se poate

Gandalf Stapanul Inelelor
Personajul Gandalf din Stapanul Inelelor

Regretatul actor Christoper Lee a fost un fan înfocat al cărților lui Tolkien. De fapt, acesta chiar l-a întâlnit, în realitate, pe marele scriitor. A fost în special atras de personajul Gandalf, însă rolul acestuia i-a revenit lui Ian McKellen. Lee însuși a recunoscut că, în momentul în care au apărut filmele, era „prea bătrân pentru acest rol plin de acțiune”. Așa că a fost distribuit în rolul vrăjitorului Saruman. De asemenea, încă de la data publicării (1954), Christoper Lee a citit cărțile cel puțin o dată pe an.

6. Personajul lui Gollum – etalon în diagnosticul dependenței

Scriitorul Venkatesh Rao a publicat un articol (6 iulie, 2011) intitulat The Gollum Effect, în care analizează modul în care comportamentul oamenilor care și-au pierdut integritatea psihică din cauza dependenței lor. Venkatesh Rao examinează modul în care Gollum este copleșit de dorința de a avea inelul, deoarece acesta nu îl ucide, ci îl menține în viață în încercarea de a-și atinge scopul: acela de a ajunge înapoi la Sauron.  

7. Sunete bizare, dar deloc bizare

Pământul de Mijloc imaginat de Tolkien este plin de monștri fantastici, iar găsirea sunetelor potrivite pentru „vocile” acestora nu a fost tocmai ușoară. Cu toate acestea, echipa care se ocupa de sunet a fost extrem de creativă atunci când a venit vorba de a găsi alternative potrivite la anumite zgomote pe care creaturile le scoteau.

Pământul de Mijloc Stapanul Inelelor
Pământul de Mijloc imaginat de Tolkien în Stapanul Inelelor

Spre exemplu, în prima parte a trilogiei, când membrii frăției se îndreaptă spre cetățile Moriei, însă se întâlnesc cu acea caracatiță bizară (Kraken?!), ați fi surprinși să aflați că sunetele scoase de aceasta aparțin, de fapt… unei morse. Una dintre cele mai inspirate alegeri de sunet este cea din Stapanul Inelelor: Cele două turnuri, în bătălia de la Văgăuna lui Helm. Aici, țipetele și strigătele de război ale orcilor Uruk-hai care avansează spre ziduri pentru a se lupta sunt, de fapt, țipetele fanilor de la un meci de cricket.

8. De ce nu folosit vulturii pentru a ajunge în Mordor?

Deși, într-adevăr, o întrebare amuzantă, răspunsul este neașteptat de logic. De fapt, chiar Tolkien explică în carte acest lucru. Regizorii nu au simțit nevoia să ofere o explicație, pentru că au crezut că este evident de ce. Ochiul lui Sauron ar fi fost cel mai mare obstacol, deoarece i-ar fi putut observa și prinde extrem de ușor. Mai mult decât atât, Tolkien s-a opus de la început ideii de a folosi vulturii, deoarece a considerat că „sunt creaturi mândre, care nu au luat parte, până la sfârșit, la marele Război al Inelului”.

9. Boromir și muntele fără de sfârșit

Sean Bean, care îl interpretează pe Boromir, a optat de-a lungul filmărilor să nu ia un elicopter pentru a ajunge la unele dintre locațiile montane de filmare ale anumitor scene din Stapanul Inelelor: Frăția Inelului. Astfel, a urcat el însuși, pe jos, îmbrăcat precum Boromir, până la locul unde se țineau filmările. „Obișnuiam să fiu puțin îngrozit de zbor”, a spus el, „așa că a trebuit să merg pe jos tot drumul, într-adevăr. Am fost cu aproximativ două ore în urma tuturor celorlalți, pentru că pur și simplu nu voiam să mă urc în niciun elicopter”.

10. O zi întreagă în lumea lui Tolkien

Dacă vrei să faci un maraton al filmelor regizate de Peter Jackson, atunci află că, pentru a le vedea pe toate trei, îți trebuie cam 614 minute. Cu alte cuvinte, puțin mai bine de 10 ore. Mai mult decât atât, dacă vrei să ai o viziune completă asupra poveștii, atunci cu siguranță trebuie să vezi și trilogia Hobbit (acțiunea din această poveste este anterioară celei din Stapanul Inelelor și are în vedere modul în care Bilbo a ajuns să pună mâna pe inel și încercarea unor pitici curajoși de a-și redobândi locul în Muntele Singuratic). Le poți vedea pe toate trei în doar 474 de minute, adică în aproape 8 ore. La un mic calcul matematic, ai nevoie de aproximativ 18 ore pentru a vedea toate filmele.

Mai mult decât atât, în septembrie va fi lansat noul serial marca Amazon Prime, The Lord of the Rings: The Rings of Power. Chiar dacă actorii vor fi alții, fanii abia așteptă lansarea oficială a acestuia. Între timp, trilogiile sub regia lui Peter Jackson rămân un etalon în ceea ce privește filmele de aventură.

Trailerul noului serial Amazon Prime – The Lord of the Rings: The Rings of Power

Acestea au fost cele 10 lucruri despre Stapanul Inelelor pe care probabil nu le știai. Am ratat ceva? Daca da, așteptăm comentariile voastre în secțiunea de mai jos.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.