În acest top documentare cu natură și animale am pregătit pentru tine o selecție de titluri dintre cele mai populare, impresionante, care îți vor dezvălui, încă o dată, cât de minunată și complexă este lumea în care trăim. Natura, în sine, reprezintă căminul a peste două milioane de specii de animale, insecte și creaturi dintre cele mai nebănuite. Trăind în ecosisteme diferite de viață, adaptate să supraviețuiască chiar și celor mai extreme condiții de temperatură și climă, nu doar că animalele ne-ar putea învăța cum se trăiește în comuniune cu natura, și nu în ofensivă, dar există și date conform cărora, de fapt, multe specii eusociale au stat la însăși originea societății în care trăim. Cu incredibilele sale forme de relief, fenomene periodice, și priveliști parcă desprinse din cărțile fantasy, natura reprezintă însăși pilonul pe care se fundamentează viețile noastre: este subînțeles faptul că fără natură, de fapt, noi nici măcar n-am putea exista.
Iată top 20 documentare cu natură și animale pe care ți le recomandăm să le vizionezi.
Cuprins
Planeta noastră (2019)
Vom începe recomandările cu acest titlu, Planeta noastră, documentar realizat și narat de către Sir David Attenborough, o figură emblematică în domeniu. Serialul documentar scoate la lumină lupta pentru supraviețuire a animalelor, diversitatea habitatelor de pe întreg globul, de la sălbăticia îndepărtată a Arcticii, adâncurile misterioase și întunecate ale oceanelor, până la peisajele vaste, efervescente din Africa, junglele din America de Sud. Folosind tehnici de ultimă generație pentru a filma și capta imagini dintre cele mai incredibile, acest documentar este, cu siguranță, unul dintre cele mai complexe realizate vreodată. Din experiență proprie, încă nu-mi vine să cred cât de magnifică, splendidă și incredibilă este lumea în care trăim.
Our Nature: Call of the Wild (2019)
Acest documentar, deși durează doar 49 de minute, a fost filmat de-a lungul a doi ani, reușind însă să acopere toate ecosistemele naturale ale Pământului, cu speciile pe care acestea le includ: de la feline dintre cele mai fioroase, periculoase, pentru care vânatul reprezintă o necesitate aproape zilnică, până la țiparii care se camuflează între pitoreștile recife de corali. De la cei mai mici microbi, care reușesc să supraviețuiască și la temperaturi de peste 90 de grade Celsius, până la cele mai mari balene, fiecare specie joacă un rol fundamental în ecosistemul natural. Explorând comportamentul speciilor de păsări, a felinelor sălbatice, peștilor, elefanților, balenelor și a multor altora care trăiesc pe cele șapte continente, documentarul oferă imagini și peisaje uimitoare ale planetei pe care trăim.
Parcuri naționale din jurul lumii (2022)
În acest serial documentar care cuprinde 5 episoade, Barack Obama prezintă câteva dintre cele mai fascinante parcuri naționale ale lumii. De la plajele africane, la insulele japoneze, Marea Barieră de Corali din Australia, Patagonia chiliană (unul dintre cele mai protejate paradisuri de pe planetă, cu 24 de parcuri naționale absolut incredibile), Parcul Național Tsavo din Kenya (cu mii de elefanți, hipopotami, rinoceri), până pe coasta plină de viață a Californiei și Parcul Național Gunung Leuser din Indonezia, care găzduiește câteva dintre cele mai mari specii de pe Pământ, aflate în pragul extincției, Parcuri naționale din jurul lumii este un documentar ca un adevărat tur de forță printre cele mai frumoase ecosisteme naturale ale lumii.
Pui sălbatici (2022)
Narat de către Helena Bonham Carter, acest documentar cuprinde 8 episoade și surprinde aventura unor puiuți de leu, elefanți, pinguini, pangolini și multe alte animăluțe, în timp ce, sub îndrumarea părinților, învață să se descurce în cele mai dificile momente ale vieții în sălbăticie. Amma, un macac orfan, caută să se integreze, însă nu-i va fi ușor – nimeni nu dorește să-și ia angajamentul de a-l învăța cum să supraviețuiască, însă ajutorul are să se ivească de la cineva total neașteptat. Un cuc care eclozează în cuibul unor păsări cântătoare le va da mari bătăi de cap părinților. Pui sălbatici este un documentar care îți va demonstra, încă o dată, că natura este pe cât de frumoasă, pe atât de dominată de niște legi nescrise care, în cele din urmă, definesc dinamica evolutivă a lumii în care trăim. Un documentar realizat excelent de bine care, în același timp, ar putea fi urmărit precum un film cu protagoniști, personaje, intrigi și situații neașteptate!
O viață pe planeta noastră (2020)
În acest documentar, Sir David Attenborough își povestește propria viață de naturalist și biolog, în timp ce ne oferă informații prețioase despre istoria evoluției vieții pe Pământ, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce privește impactul pe care activitățile noastre îl au asupra mediului înconjurător și care, în cele din urmă, au dus la extincția a sute de specii, distrugerea a numeroase habitate naturale, sălbatice, în timp ce oferă și o viziune de viitor asupra a ce ne așteaptă dacă, în continuare, nu luăm măsurile necesare pentru a ne opri din consum și poluare. În același timp, O viață pe planeta noastră stă drept mărturie a vieții unui om care, mare parte din timp, a fost plecat în lume pentru a-i descoperi toate minunile, peisajele incredibile, pentru a cunoaște specii dintre cele mai rare, astfel încât să aibă certitudinea că, într-adevăr, în această lume, omul este doar o creatură minusculă pe lângă măreția naturii.
Noaptea pe pământ (2020)
Deși are doar 6 episoade, acest documentar a reprezentat o noutate a genului: folosind tehnologii de ultimă generație, realizatorii au reușit să documenteze ce se întâmplă în natură atunci când se lasă întunericul: viața ascunsă a diferitelor creaturi este fenomenală, de la lei care vânează, mame cu pui care se luptă să supraviețuiască, până la bestii parcă desprinse din cărțile science-fiction care socializează, vânează, se cațără sau se târăsc sub protecția întunericului, explorând adâncurile oceanelor și mediile suburbane. Un documentar care te va prinde de la primul minut și pe care, cu siguranță, îl vei recomanda mai departe celor care vor să descopere cât de multe se întâmplă în natură, uneori chiar sub ochii noștri, fără să ne dăm seama că astfel de lucruri ar fi posibile.
Creaturi micuțe (2020)
Acest documentar cuprinde 8 episoade, dar este plin de dramatism: analizând lumea secretă a naturii din Satele Unite, interesul este cel al micilor animale care nu se sfiesc să plece în aventuri de-a dreptul mărețe. Miza? Propria lor supraviețuire. Ținând piept Vestului Sălbatic, străzilor din New York, Texasului neprimitor, și inamicilor care se află pretutindeni, aceste animăluțe trebuie să facă orice pentru a-și proteja nu doar puii, ci și propria piele. Cum vânatul este absolut esențial pentru supraviețuire, scenariul s-ar putea schimba oricând, vânătorul devenind, în cele din urmă, vânat. Povești despre supraviețuire, menite să ne arate că, uneori, cele mai curajoase creaturi nu sunt neapărat cele mai mari, fioroase și periculoase, iar la firul ierbii se pot întâmpla lucruri de-a dreptul spectaculoase.
72 de animale periculoase (2017)
Pe Netflix poți găsi mai multe părți din acestă serie de documentare, cum ar fi 72 de animale periculoase: America Latină (2017) și 72 de animale periculoase: Asia (2018), care, după cum le spune și denumirea, ne prezintă câteva dintre cele mai periculoase animale de pe planetă. De la feline, păianjeni veninoși, șerpi enormi, crocodili parcă blindați, până la balene ucigașe, monștri Gila, furnici-glonț, viermi de mătase veninoși, haitele de câini sălbatici, pericolul și moartea se pot arăta în forme dintre cele mai de nerecunoscut și de necrezut. Pe lângă faptul că sunt filmate foarte bine, documentarul analizează și tehnici specifice de vânătoare, „instrumente de ucis” (gheare, colți, clești etc.), astfel încât să-ți ofere o imagine detaliată asupra naturii și complexității acesteia, în care mecanismele de apărare sunt esențiale pentru asigurarea supraviețuirii.
Planeta absurdă (2020)
Planeta absurdă este unul dintre cele mai amuzante și haioase documentare văzute vreodată, dar, în același timp, reușește să-și păstreze caracterul didactic și informațional, relevând viețile a câtorva dintre cele mai bizare creaturi din lume. Partea interesantă și chiar ingenioasă este faptul că Mama Natură, însăși, narează acest serial, în timp ce prezintă viața celor mai fascinante (și de-a dreptul absurde) animăluțe de pe planetă. Șopârla teribilă a Madagascarului, geckoul cu coada frunză, melci de mare pe post de aspiratoare, gândaci bombardieri care împroașcă mâzgă, șerpi zburători (fără aripi), până la situația în care un fluture care bea lacrimi de țestoasă – metode stranii de a vâna, digera mâncarea și de a colabora pentru a pune mâna pe pradă. Serialul documentar are 12 episoade și, fără îndoială, merită fiecare minut.
Planet Earth I (2006)
Vă pot spune doar că, de-a lungul timpului, am văzut foarte multe documentare despre natură, însă niciunul, parcă, nu m-a uimit mai tare decât acesta. De fapt, doar pentru munca depusă în realizarea lui i-aș da nota 10. Imaginile sunt absolut superbe, amintindu-ne că natura este pe cât de puternică, pe atât de fragilă. O viziune completă asupra a numeroase specii de animale, a habitatelor lor, ecosistemelor în care trăimesc, acest documentar, premiat cu Emmy, a fost filmat de-a lungul a cinci ani, fiind unul dintre cele mai scumpe documentare comandat vreodată de către BBC, și primul filmat în calitate HD. Ca întotdeauna, Sir David Attenborough a făcut parte din producție și a narat, excelent, episoadele. Îl recomand cu cea mai mare încredere, deoarece știu că este unul dintre cele mai bune documentare cu natură și animale, iar cadrele surprinse sunt incredibile.
Planet Earth II (2016)
O altă capodoperă recentă a naturalistului Sir David Attenborough, Planet Earth, care, cu fiecare episod, te face să te minunezi de ceea ce te înconjoară și te ajută să înțelegi mult mai bine modul în care „natura funcționează”. Attenborough este un narator excelent, echipa muncind din greu să surprindă aspectele efervescente ale vieții sălbatice, fie că vorbim despre o insulă îndepărtată din Oceanul Arctic, adâncimile mărilor și oceanelor, piscurile înalte ale munților sau orașe din India, Statele Unite și Indonezia. Filmat în condiții dure, documentarul reușește totuși să surprindă, îndeaproape, viața animalelor sălbatice în mediul lor natural. Am văzut acest documentar nu o dată, ci de două sau trei ori, însă merită cu desăvârșire – nu trebuie să fii un pasionat în domeniu, ci trebuie doar să te faci comod, iar apoi să urmărești, îndeaproape, cât de minunată este lumea în care trăim, cât de complexă și neașteptată.
Viața în culori (2021)
Pentru filmarea acestui documentar s-au folosit tehnici de ultimă generație, astfel încât să poată fi redat mult mai bine un aspect care definește, deseori, viața sălbatică, făcând diferența dintre viață și moarte: cum folosesc diferitele specii de animale culorile atât pentru a supraviețui, cât și pentru a se dezvolta în sălbăticie. De la păsările, fluturii, broaștele roșii care își etalează cu mândrie culorile, încântând privirile telespectatorilor, până la specii care se camuflează pentru a se da în spectacol în fața altora sau pentru a induce în eroare prădătorii, acești maeștri ai deghizării sunt adevărați „campioni ai lumii ascunse” care, în habitate diverse, condiții dificile de viață și situații nebănuite, apelează la abilitățile cu care au fost înzestrate pentru a putea supraviețui, astfel încât să asigure stabilitatea speciei.
Frozen Planet (2011)
Frozen Planet este un serial documentar britanic, coprodus de BBC și de The Open University. Echipa de producție a filmat, anterior, și alte documentare premiate. Sir David Attenborough narează episoadele, 7 la număr, care se concentrează pe prezentarea vieții și a ecosistemelor naturale atât din Oceanul Arctic, cât și din Antarctica. Echipa de producție a ținut morțiș să filmeze o înregistrare completă a istoriei naturale din regiunile polare, deoarece, după cum bine știm, schimbările climatice afectează extraordinar de mult forme de relief precum ghețarii, platformele de gheață și întinderea gheții marine. Concentrându-se pe provocările cu care se confruntă urșii polari, lupii arctici din nord și pinguinii și albatroșii care rătăcesc în sud, examinând modul în care încălzirea globală afectează regiunile polare, acest serial documentar rămâne drept mărturie a ce se întâmplă în această lume odată ce încălzirea globală, din păcate, devine din ce în ce mai accentuată. Folosind tehnici inovatoare de filmare, fără a deranja animalele și habitatul acestora. Frozen Planet reliefează, încă o dată, cât de complexe sunt habitatele în care trăiesc animalele.
Wild Pacific (2009)
Wild Pacific cuprinde mai multe episoade care documentează viața și adaptările pe care le au diferitele specii pentru a trăi în partea sudică a Oceanului Pacific, care cuprinde o vastă regiune acvatică, cu un număr extraordinar de mare de insule. Atât viața sălbatică, cât și culturile și așezămintele omenești s-au dezvoltat într-o varietate unică, determinată în mare măsură de condiții naturale precum distanțele uriașe, adâncimea mării, curenții și vânturile. Narațiunea lui Benedict Cumberbatch, o altă figură exemplară din domeniu, este genială. Însă marele plus al acestui documentar este reprezentată de imaginile surprinse, ca la marile documentare, de altfel: ape albastre, păduri verzi, peisaje hipnotizante care explorează fauna locală, speciile din adâncul oceanului, expansiunea lor în insulele din Pacific și, în cele din urmă, cum exploatează oamenii Pacificul și ce impact are acest lucru asupra naturii și numeroaselor specii care trăiesc în acest habitat. 5 episoade fenomenale despre un paradis natural și unul singur, ultimul, despre cum oamenii ajung să îl distrugă.
Chasing Ice (2012)
Fotograful James Balog, cândva sceptic în privința schimbărilor climatice, pornește într-o aventură spre Polul Nord, în timp ce folosește camere revoluționare concepute pentru un singur scop: să înregistreze, timp de mai mulți ani, cum se schimbă ghețarii din întreaga lume. Episoadele sunt de o frumusețe obsedantă, în timp ce Balog își riscă propria viață pentru a spune una dintre cele mai mari povești din istoria naturii (din elicopter, sania trasă de câini și vâslind o canoe, parcurgând trei continente): dovezi ale distrugerii noastre ca civilizație.
An Inconvenient Truth (2006)
Un documentar absolut genial, deși dureros, care vorbește despre amenințarea pe care o prezintă schimbările climatice pentru soarta planetei Pământ – cauzele, efectele, istoria acestora, precum și potențialele soluții viabile pentru a preveni un adevărat colaps. Prezentat de Al Gore prin intermediul unor prelegeri pe care le-a ținut în fața unor audiențe din întreaga lume, dar și cu momente de introspecție, este un documentar de-a dreptul cutremurător. Regizorul David Cuggenheim îl urmărește pe acesta în circuitul său de conferințe, în timp ce fostul candidat la președenție face campanie de sensibilizare a publicului cu privire la pericolele încălzirii globale, în timp ce solicită acțiuni imediate pentru a reduce efectele distructive pe care acțiunile noastre le au asupra mediului înconjurător, speciilor de animale și habitatelor acestora.
Extraordinarele ciuperci (2019)
Fungii, considerați, din punct de vedere fiziologic, la granița dintre regnul vegetal și regnul animal (de altfel, fiind încadrați într-un regn propriu, Fungi), cunoscuți sub denumirea populară de „ciuperci”, trăiesc într-o lume de-a dreptul miraculoasă: nu doar că joacă un rol important, vital în lanțul trofic, dar rețelele subterane de fungi se pot întinde de-a lungul a zeci de kilometri, în timp ce curăță deversările de petrol, ajută la descompunerea animalelor moarte și chiar ajută copacii să comunice între ei. Documentarul, care durează o oră și douăzeci de minute, te va fascina în timp ce-ți prezintă o lume uimitoare, nebănuită, reiterând faptul că puterea naturii este de-a dreptul ieșită din comun. Pentru a înțelege mult mai bine astfel de lucruri, vă recomand și cartea Vieți întrețesute: Cum ne clădesc fungii lumile, ne schimbă mintea și ne conturează viitorul, scrisă de către Merlin Sheldrake, apărută la Editura Publica în traducerea Mihaelei Sofonea.
A Plastic Ocean (2016)
Jurnalistului Craig Lesson i-a venit ideea de a face acest documentar în momentul în care se afla pe urmele balenei albastre, când a descoperit tonele de deșeuri de plastic în ceea ce ar fi trebuit, de fapt, să fie un ocean imaculat. În acest documentar, Craig face echipă cu scafandrul Tanya Streeter, având alături și o echipă internațională de oameni de știință și cercetători, care călătoresc în locații din întreaga lume (documentarul a fost filmat pe o perioadă de 4 ani), pentru a explora starea fragilă a oceanelor noastre, în timp ce ne livrează adevăruri alarmante, dureroase despre cât de nocivă este poluarea cu plastic, dar oferind și perspective pentru soluționarea acestor lucruri. Într-adevăr, ca și An Inconvenient Truth, chiar este un documentar care îți dă de gândit și, în același timp, reiterează adevăruri dureroase, jocuri politice, cum funcționează industriile care, din păcate, aduc în pragul colapsului lumea înconjurătoare.
Mission Blue (2014)
Dr. Sylvia Earle, oceanograf de profesie, câștigătoare al premiului TED, își propune să salveze oceanele și să documenteze starea critică, în pragul colapsului, în care se află acestea. Mission Blue este parte integrantă din acțiunile întreprinse de către acesta, documentând aventura, în ideea de a expune scenariul unui dezastru ecologic. Peste 100 de oameni de știință, filantropi și activiști se adună în Insulele Galapagos pentru a ajuta la îndeplinirea dorinței de o viață a Sylviei Earle: construirea unei rețele globale de zone marine protejate, precum parcurile naționale subacvatice, pentru a proteja nu doar ecosistemele naturale, ci și viața oamenilor care se bazează pe buna funcționare a acestora.
Chasing Coral (2017)
Nu este necunoscut faptul că, din păcate, recifele de corali din întreaga lume încep să dispară și să moară într-un ritm fără precedent. În acest documentar, o echipă de scafandri, biologi marini, fotografi și alți oameni de știință pornesc într-o aventură în profunzimile și adâncurile oceanelor, pentru a descoperi de ce se întâmplă aceste lucruri, dezvăluind lumii un mister subacvatic fără precedent. Imaginile pe care reușesc să le capteze sunt de-o frumusețe incredibilă, dar și de o tristețe profundă: kilometri întregi de recife de corali lipsite de culoare, din cauza morții acestora. Chiar merită să fie menționat în top documentare cu animale și natură.
Acesta este top 20 documentare cu animale și natură pe care vi le recomandăm cu încredere. În alegerea titlurilor, ne-am bazat în principal pe experiențele personale, dar și pe recomandările și feedback-ul altor pasionați ai acestui gen de filme. După cum poți observa, foarte multe îl prezintă pe Sir David Attenborough (atât ca narator, cât și drept regizor), un naturalist remarcabil, care și-a dedicat întreaga viață descoperirii tainelor naturii și splendorii acesteia. Suntem siguri că vei găsi măcar unul care să îți fie pe plac, însă dacă ai și alte recomandări de documentare cu animale și natură, te așteptăm în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută!