Free cookie consent management tool by TermsFeed

În scurta vacanță pe care am început-o în Pisa, ne-am asigurat o zi pentru a merge și în Florența. Pe scurt, ajungi în Florența cu trenul (biletul a costat în jur de 17 euro), iar distanța Pisa-Florența am parcurs-o în aproximativ o oră și douăzeci de minute. Cu toate acestea, chiar și drumul cu trenul a fost unul foarte diferit – atât de liniștit, rapid, oferindu-mi ocazia de a admira formele de relief ale orașului. O oarecare problemă a fost cea cu liniile de tren – dincolo de faptul că sunt foarte multe „platforme” (așa le numesc ei), trebuie să stai cu ochii țintă pe panoul de plecare, deoarece există posibilitatea ca trenurile să nu ajungă la linia destinată, iar aceasta să se schimbe în ultimele câteva minute. Dacă nu ești atent, riști să îl pierzi. În orice caz, biletele de tren pot fi folosite până la patru ore după validare (biletele se validează chiar în interiorul gării, la un aparat, și chiar n-am prins „controale clasice” care au loc în interiorul trenului, după ce te urci în el).

Când am ajuns în Florența, nu a fost nimic neașteptat în faptul că, efectiv, era împânzit de turiști. Din păcate, deși îmi propusesem să îmi achiziționez un abonament de turist pentru a avea acces la nenumăratele muzee, galerii și atracții turistice, acestea nu mai erau disponibile, trebuind să plătesc, astfel, fiecare intrare în parte. Întrucât multe dintre ele erau destul de scumpe (raportat la bugetul pe care mi-l propusesem), am mers la pas și le-am văzut doar dinafară. Cu toate acestea, experiența a fost tot una memorabilă și mi-am dat seama că, în cele din urmă, este vorba despre arhitectura genială a clădirilor și numeroasele statui care fac parte integrantă din acestea. A merge la pas prin Florența este o experiență tare plăcută, deoarece este imposibil să nu fii fermecat de aerul istoric pe care îl au clădirile, frumusețea detaliilor și, mai ales când ajungi în Ponte Vecchio, îți vine să rămâi acolo ore în șir.

Orașul este renumit în special pentru elementele sale culturale sa, arta renascentistă deosebit de spectaculoasă, arhitectura romană, culorile și monumentele sale pe care, sincer, le întâlnești mai la tot pasul. Orașul are, de asemenea, numeroase muzee și galerii de artă, precum Galeria Uffizi și Palazzo Pitti, și încă exercită o influență în domeniile artei, culturii și politicii. Iată care sunt obiectivele turistice pe care le poți vizita în Florența și care, sincer, îți lasă amintiri frumoase văzute chiar și din exterior. Deși chiar am vrut să intru la Galeria Uffizi, din păcate am ajuns prea târziu, fiind închisă (persoanele până în 25 de ani aveau intrarea chiar gratuită, iar cele peste 25 de ani trebuiau să plătească 20 de euro).

Duomo (Santa Maria del Fiore)

O clădire absolut superbă, imensă, impozantă, cu o arhitectură genială și detalii ieșite din comun. Am fost absolut uimit de cât de frumos arată și cât de lungă era coada pentru intrare. Întrucât îmi propusesem să ajung în mult mai multe locuri (și timpul era limitat), n-am putut rămâne, pentru că ar fi trebuit să aștept pe puțin 2-3 ore până îmi venea rândul. Cu toate acestea, am rămas impresionat văzându-l doar din exterior și, sincer, cred că este cea mai frumoasă clădire pe care am văzut-o vreodată.

Duomo (Santa Maria del Fiore)
O clădire absolut superbă, imensă, impozantă

Giotto’s Campanile

Campanile di Firenza are 82 de metri înălțime și poți urca în acest turn, drumul fiind alcătuit din 414 trepte. Situat chiar lângă Duomo, turnul a fost proiectat de Giotto, însă construcția a fost finalizată abia după moartea acestuia. Deși, inițial, Giotto a dorit ca turnul să aibă o turlă, modificările arhitecturale făcute de alte persoane au presupus înlocuirea acestuia cu un acoperiș plat.

Fundația sa datează din 1298
Campanile di Firenza are 82 de metri înălțime

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo este cea mai aglomerată piață din Florența. Lucru absolut justificabil, dat fiind faptul că cea mai populară atracție turistică, Duomo, se află în această piață. Acest lucru o face să fie extrem de aglomerată în timpul zilei, dar treci rapid peste acest lucru – totul arată superb, iar Piazza del Duomo, împreună cu Piazza della Signoria, reprezintă inima istorică a Florenței, de-aici pornind numeroase străzi importante, către zone comerciale precum Via dei Calzaioli, Via Roma și Via del Servi.

Cu o suprafață de 12000 mp, catedrala milaneză, una dintre imaginile emblematice ale Italiei și ale Europei
Piazza del Duomo este cea mai aglomerată piață din Florența

Baptistery

Baptisteriul de lângă Santa Maria del Fiore este cea mai veche clădire din Florența, fiind construit înainte de construirea Domului din Piazza di San Giovanni. Este o clădire octogonală, în care au fost botezați cetățeni celebri ai Florenței, precum Dante. De asemenea, deosebită este lucrarea de mozaic din interiorul domului baptisteriului, precum și ușile din bronz (ce-i drept, înlocuite cu copii, deoarece cele originale se află în Museo dell’Opera del Duomo).

este un lăcaș de cult aferent Catedralei Santa Maria del Fiore din Florența
Baptisteriul de lângă Santa Maria del Fiore este cea mai veche clădire din Florența

Ponte Vecchio

Poate unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Florenței, Ponte Vecchio, datorită arcadelor sale grațioase acoperite de o mulțime magazine (în special de bijuterii) reprezintă, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase și vii scene ale orașului Florența. Podul a găzduit în mod tradițional magazinele talentaților orfevrieri din Florența, iar o plimbare de-a lungul său încă readuce o gamă de bijuterii fine, strălucitoare, în ochii turiștilor. Este un loc în care istoria se întâlnește cu contemporaneitatea, iar rezultatul este memorabil.

este cel mai vechi pod din Florența, situat în partea inferioară a fluviului Arno
Podul a găzduit în mod tradițional magazinele talentaților orfevrieri din Florența

Obiective turistice Florența. Concluzii.

Ai avea nevoie de cel puțin trei zile pentru a putea admira Florența la adevăratul potențial pe care îl are. Zeci de biserici, muzee, atracții naturale, statui, totul reprezentând o adevărată dovadă a Renașterii italiene, mișcarea artistică umanistă care a scos Europa din Evul Mediu. După cum am spus, n-am intrat în prea multe dintre ele, ci am mers la pas și, astfel, am încercat să mă bucur de arhitectura minunată, culoarea locală efervescentă și toate atracțiile turistice care-ți încântau privirea la orice colț de stradă.

Obiective turistice Florența. Ce poți vizita în Florența și de ce merită să ajungi în acest oraș

Mi-ar fi plăcut să am mai mult timp la dispoziție pentru a-l descoperi cum trebuie, însă, chiar și doar pentru o zi, m-am bucurat de faptul că am putut simți cultura renascentistă, că am putut descoperi tainele acesteia într-un oraș în care încă se simte istoria, în care lumea parcă este altfel și care păstrează identitatea unei perioade definitorii pentru cultura noastră renascentistă. După ce am vizitat ce s-a putut vizita, m-am întors cu trenul în Pisa, folosind același bilet (probabil ar fi trebuit să menționez că 17 euro a costat biletul dus-întors, nu individual; cu alte cuvinte, 8.5 euro pentru o călătorie, ceea ce este mai mult decât OK).

Obiective turistice Florența. Ce poți vizita în Florența și de ce merită să ajungi în acest oraș

Concluzionând, uneori nu este nevoie să cheltui mulți bani pentru a avea o vacanță de neuitat. Sincer, chiar mi-a plăcut mult mai mult să-l bat la pas și să mă întorc la cazare cu bucuria faptului că, astfel, am simțit mult mai bine pulsul orașului și i-am cunoscut toate culorile și fețele. De altfel, mi-a rămas și oportunitatea de a mă reîntoarce, poate, cândva, pentru a vedea și celelalte atracții turistice pe care, atunci, n-am avut oportunitatea să le văd. Și, în orice caz, Florența are mult mai multe de oferit.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.