Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am trecut de mult de era post-PC. Multi dintre noi lucreaza de acasa, din avion sau de la o cafenea, laptopurile sunt, probabil, o modalitate de a ne indeplini sarcinile. Au devenit deasemenea si mai greu de cumparat din cauza multelor specificatii si configuratii diferite.

Este greu sa cumparam un laptop nou care nu este bun, componentele bune au devenit destul de ieftine, atata timp cat evitam „netbook-urile”. Alegerea laptopului perfect insemna ca gasiti exact ce va doriti, totul inseamna marketing iar cheia este gasirea celui perfect.

Acest ghid nu va va indruma spre anumite modele de laptopuri, acesta va va ajuta sa intelegeti de ce aveti nevoie de la un laptop – tehnologia evolueaza foarte rapid. Ce specificatii conteaza si care nu? Ce puteti face in 10 minute petrecute intr-un magazin pentru a va da seama care este laptopul pe care doriti sa il cumparati? Ce inseamna GeForce si de ce v-ar pasa ce este? Veti gasi in continuare raspunsuri la majoritatea intrebarilor.

Inainte de a merge in magazin sa cumparati un laptop este nevoie de putina informare. Toata decizia incepe de la o singura intrebare: ce fel de utilizator de laptop sunteti?

Folosirea acestui ghid

Poate conduceti doar un anumit model de masina dar nu ar trebui sa faceti la fel si cu un model de laptop. Calitatea variaza de la propdus la produs, nu conteaza producatorul asa mult. Calitatea unui laptop scade odata cu pretul sau asa ca nu va vom indruma sa va cumparati ceva ce o sa regretati dupa.

In schimb, am divizat lumea laptopurilor in grupuri mai legate sau nu de altul, de la utilizatori ce doresc doar lucruri de baza (email si web) pana la gameri ce doresc putere la nivel extrem cu orice pret. In loc sa treceti la o anumita categorie din acest articol este recomandat sa le parcurgeti pe toate pe rand. Chiar si utilizatori mai avansati au nevoie de bazele operari unui laptop si este vorba de mai mult decat de o placa video.

Cam tot despre ce vom discuta in acest articol se refera la hardware va fi totusi nevoie si de alegerea sistemului de operare. Daca nu sunteti un utilizator Linux atunci alegerile se reduc la Windows 8 si Mac OS X. Aici nu este prea mult de gandit – Windows poate fi personalizat mai usor, OS X arata mai bine. Ambele sisteme de operare au propriul lor ecosistem de aplicatii si tot suportul hardware de care au nevoie. Sunt MacBook-urile ce pot incarca bine factura atunci cand il cumparam si sunt PC-urile cu Windows care sunt accesibile pentru toate lumea. Alegerea unui sistem de operare este un inceput bun dar este o alegere win-win.

Vreau sa navighez pe internet de acasa

Chiar daca doar navigati pe web, scrieti emailuri si editati ocazional fisiere Excel, setarea unui standard minim de calitate va asigura ca acestea va vor ajuta mai multi ani de acum. Nu este nevoie de mult dar sunt cateva lucruri esentiale de luat in calcul.

Cheia este de a gasi un laptop care nu este scump dar nici foarte ieftin. Diferentierea lor este destul de usoara: doar tineti laptopul in mana. Se simte calitatea sau este doar un laptop foarte ieftin? Il vedeti sa reziste cativa ani? Tastatura, touchpad, carcasa. Materialele si componentele sunt mai putin importante decat ansamblarea si designul si va ofera o idee despre componentele hardware din interior.

Samsung Chromebook este un exemplu bun de laptop care nu este scump dar nu este nici ieftin. Nu face prea multe, nici un Chromebook nu face multe – sistemul de operare de la Google, Chrome OS este mai mult bazat pe o fereastra browser. Dar Chromebook-urile sunt bine facute, au baterie cu o buna durata de viata iar pentru navigarea pe internet si email este tot ce va trebuie.

Desigur, componentele hardware conteaza, in special daca faceti o investitite intr-un laptop decat sa il cumparati pe cel mai ieftin de pe piata. Schimbarea este rapida, daca doriti sa tineti laptopul cativa ani dar nu doriti sa cumparati un Intel Celeron, Pentium sau Atom care sunt deja vechi atunci cand puteti cumpara un Core i3 sau Core i5. Nu cumparati laptopuri care au procesoare AMD din seria C sau E si nici AMD A4, puteti avea un procesor AMD A6 sau A8. Nu este nevoie de cea mai mare viteaza sau de cel mai bun model dar ar trebui sa aveti ultima versiune – Haswell poate fi prietenul vostru.

In timp ce sunteti obisnuit sa va uitati dupa WiFi, porturi USB, camera web sau placa video capabila sa redea fisierele video HD atunci puteti sta linistit pentru ca majoritatea ofera asta. Alte optiuni importante pot fi: unitatea optica (DVD), cititor de carduri (daca doriti sa salvati pe laptop pozele de pe camera), un port VGA pentru conectarea unui proiector, o baterie ce se poate scoate atunci trebuie sa mai verificati odata daca laptopul are si aceste optiuni.

Nici sa nu va uitati la un laptop care are mai putin de 4Gb memorie RAM si este o idee buna sa ii faceti un upgrade pana la 6GB sau 8GB – va va mentine noul laptop la o viteza de rulare mai mare pentru mai mult timp. Unele laptopuri vin cu hard diskuri de 320GB dar sa umpleti un hard de 500GB cu filme FullHD si jocuri este mai usor decat ati crede asa ca mizati pe un spatiu de stocare de 750GB pana la 1TB.

Chiar daca gasiti configuratia perfecta pe raft, nu va aruncati imediat si ganditi-va cat timp ii trebuie laptopului sa deschida fisiere, programe sau sa se aprinda. Daca un laptop de pe raft se misca rapid mai ganditi-va si cum se va misca atunci cand mai sunt instalate si alte programe, cum se va misca cand este plin de fisiere si jocuri.

Cumpararea laptopului perfect pentru acasa este usoara asa ca nu credem ca este nevoie de o investitie mai mare de 800$ – exemple ar fi Acer Aspire M5 sau Lenovo ThinkPad T430.

Vreau sa calatoresc

Avem putere si portabilitate dara daca suntei amator de calatorii si vreti sa aveti laptopul oriunde ati merge atunci mai sunt destule la care trebuie sa va ganditi. Uitati-va la greutate si marime deoarece multe aspecte din confort sunt sacrificate pentru a crea un laptop ultraportabil. Tastatura poate fi un chin pe laptopurile subtiri asa ca incercati tastatura sau chiar navigati pe internet pentru a testa laptopul. Daca este posbil, asezati-va si tineti laptopul pe picioare, asigurati-va ca are confortul necesar.

Verificati acuratetea touchpad-ului in navigarea pe internet sau in navigarea intre fisiere – multe laptopuri ca Asus Taichi au trackpad-uri mici si nu va doriti asta. Testati si ecranul, durabilitatea si materialele, daca cumparati un laptop cu Windows 8 atunci poate doriti unul cu touchscreen.

Linia de procesoare Intel Atom consuma putina energie oferind o durata de viata a bateriei mai mare pe dispozitive ca HP Envy X2. Chiar daca vin cu procesoare de la Intel, procesoarele Atom sunt destul de slabe decat v-ati dori.

La linia de procesoare mai puternice de la Intel Core, uitati-va dupa modelele care au Y sau U la finalul modelului. Seria cu Y folosesc un voltaj mai mic si sunt create pentru a oferi o putere mai mare fara a se incalzi prea mult ceea ce este perfect pentru laptopurile prea subtiri pentru un ventilator intern. Seria de procesoare care se termina cu litera U sunt create pentru laptopurile ultraportabile asa ca opereaza cu voltaje foarte mici. Laptopurile care au procesoare Intel din a 4-a generatie – Haswell – ofera o durata de viata a bateriei fantastica.

Producatorii nu vor afisa durata de viata a bateriei reala sau fixa dar puteti presupune ca un notebook are o durata de viata a bateriei cu 70% mai mica decat ceea ce sustine producatorul.

Multe laptopuri subtiri si usoare ca Toshiba Kirabook inlocuieste traditionalul hard disk cu un SSD care este mult mai rapid si mai usor. Poate va fi necesar sa sacrificati putin spatiu de stocare dar o sa observati o imbunatatire in viteza de rulare a laptopului, atat la pornire cat si la operare. Unele laptopuri ofera discuri combo – un hard disk traditional si un SSD mai mic – dar alegand doar SSD va va face laptopul atat mai bun cat si mai portabil. Daca stiti ca aveti nevoie de spatiu de stocare mare atunci puteti opta pentru un disc extern pentru a va salva fisierele.

O tastatura iluminata nu vine cu toate notebookurile dar este la indemana atunci cand lucrati pe intuneric. Si, desigur, nu o sa doriti sa calatoriti cu un laptop de 17 inch, o iesire video este necesara daca aveti nevoie de un monitor mai mare pentru a lucra. Portul video pentru laptopurile cu Windows este HDMI, pe majoritatea, in timp ce laptopurile Apple includ in general Mini DisplayPort sau Thunderbolt.

In acest moment facem doar lucrurile de baza – documente Word, Gmail, iPhoto. Ce se intampla daca laptopul devine sursa de muzica, alternativa televizorului sau a cinematografului?

Vreau sa urmaresc filme

De multe ori un laptop este mai mult decat un laptop. Poate fi o sursa  media, TV, muzica dar si media player intr-un singur dispozitiv. In acest caz, un ecran cu o rezolutie mare este necesar dar nu toate ecranele 1080p sunt egale. Culorile si contrastul poate arata bine dar priviti ecranul din mai multe unghiuri.

Asigurati-va ca ecranul are destula luminozitate, verificati densitatea culorilor (albul este alb si nu mai inchis iar negrul este destul de inchis). Alegerea unui ecran mat sau lucios depinde de gustul fiecaruia. Unele laptopuri nu vor fi peste asteptari la sunet pe cand unele suna mai bine decat altele. Cea mai buna metoda de a verifica calitatea sunetului este ridicarea volumului la maxim si ascultati o melodie sau vizionati un trailer al unui film. Verificati daca unele sunete sunt distorsionate. Laptopurile cu un woofer inclus sunt o alegere buna dar nu va lasati pacalit de marca: Bang and Olufsen sau Beats Audio, acestea nu garanteaza o performanta audio excelenta.

Colectia de muzica si filme se mareste asa ca uitati-va dupa un laptop cu un spatiu de stocare mai mare. Un disc de 1TB ar trebui sa fie destul.

Aici nu vorbim ca la laptopurile pentru calatorii asa ca durata de viata a bateriei nu ar trebui sa fie o prioritate. Un laptop care pretinde ca ofera 5 ore de durata de viata a bateriei va poate oferi doar 3 ore in regim de utilizare normal – cu un ecran la o rezolutie mare si difuzoare bune. Se intampla rar sa gasiti un laptop prietenos pentru preferinte media cu o baterie extraordinara ca Sony VAIO Pro asa ca nu va asteptati la un maraton de film.

Vreau sa creez muzica si filme

Daca va ganditi serios sa folositi laptopul pentru crearea de muzica si filme atunci cea mai mare atentie trebuie indreptata catre viteza procesorului si memoriei RAM. Uitati-va dupa un laptop care are un procesor quad-core – de exemplu procesoare Intel ale caror nume se termina in QM (de la quad-core) in locul celora care se termina cu U (Ultra low-voltage) sau M (mobile). Sunt necesari cel putin 8GB RAM iar 16GB sau 32GB vor imbunatati viteza de procesare si va va ajuta in procesele multitasking atunci cand rulati programe ca Photoshop, Premiere si GarageBand simultan.

Laptopurile Apple ca Macbook Pro cu display Retina sunt favorite printre creatori, acestea vin cu o suita de aplicatii preinstalata. Suita de aplicatii iLife include tot ce aveti nevoie pentru editarea foto, video si muzica folosind iPhoto, iMovie si GarageBand. Cea mai populara aplicatie pentru editarea video, Final Cut Pro X, este disponibila doar pentru OS X dar suita Adobe Premiere va poate oferi solutii pentru sistemul de operare Windows.

Ar trebui sa va uitati dupa un laptop ce are o combinatie intre un SSD si un hard disk, va ofera un spatiu de stocare bun pe langa viteza si memorie flash. Specificatiile de stocare sunt destul de importante aici, chiar si mici scene video ce cuprind doar cateva frame-uri pot ocupa mai mult spatiu decat ati crede, Un notebook cu un spatiu de stocare de 1TB este un inceput bun dar o sa aveti nevoie curand de o unitate de stocare externa pentru a avea mai mult spatiu. Este recomandat sa cautati laptopuri care au conexiuni USB 3.0 sau Thunderbolt, acestea suporta transfer de fisiere la viteze mari catre spatiile de stocare externe. Nu va asteptati la o durata de viata a bateriei mare la o astfel de putere, sa nu uitati de incarcator daca lucrati pe drum.

Vreau sa ma joc

Laptopul meu suporta jocuri?” este o intrebare pusa gresit. Orice laptop suporta jocuri. Intrebarea este cat de bine suporta jocurile iar raspunsul se bazeaza pe diferite componente: procesorul grafic, procesorul, ecran, cantitatea de putere si puterea de racire a laptopului.

Cu cat mai mare este rezolutia ecranului cu atat mai multe veti vedea detaliile din jocuri. De aceea o sa doriti sa va uitati dupa laptopuri care au ecrane 1080p , de exemplu Toshiba Qosimo X870. Redarea jocului pe un ecran FullHD necesita mai multe resurse decat redarea lui pe o rezolutie de 1366x768px asa ca este necesara o placa video buna pentru a putea tine pasul. Aici, cele mai mari numere inseamna cele mai bune produse, ca alegerea unei placi video GeForce GTX 765M in locul unei placi video GeForce GT 750M. Dar este destul de complicat: cu cat este mai puternica placa video cu atat mai puternic dorim si procesorul. Sa punem un procesor si o placa video de putere mare intr-un PC este simplu dar pe un laptop trebuie sa tinem cont de racire si de energia consumata.

Aproape fiecare laptop poate rula jocuri

Jocurile de top consuma mult spatiu de stocare (MaX Payne 3 are nevoie de 30Gb spatiu de stocare) asa ca ar trebui sa va ganditi la o unitate de stocare de 1TB. Asigurati-va ca aveti cel putin 8Gb de memorie RAM dar nu va faceti griji despre viteza acesteia. Nu oferiti atentie multa nici cantitatii de memorie video, producatorii incearca sa creasca preturile adaugand mai multa memorie video decat au nevoie procesoarele grafice. Jocurile au contraste mari si scene intunecate asa ca asigurati-va ca ecranul are culori negre adanci chiar si cand luminozitatea este maxima.

Pentru jocuri online o sa fie necesara o conexiune WiFi de calitate sau mai bine o conexiune Ethernet. Pentru WiFi urmariti 802.11 a/b/g/n (nu b/g/n sau 802.11ac).

Aveti senzatia ca este facut din plastic ieftin? Suprafata sa din metal pare mai degraba asemenea unei doze decat a fi aluminiu de calitate? Cat de mult plastic translucid lucios acopera laptoptul si poate fi acesta zgariat cu unghiile? Exista imbinari neplacute ale ramei care va lasa impriesia ca laptopul se va crapa daca il veti scapa vreodata? Cand il deschideti si il inchideti aveti impesia ca veti rupe capacul? Ecranul sta nemiscat?

Cand apasati tastatura cu putere intreaga suprafata cedeaza sub degetele dumneavoastra? Tastele le simtiti usoare sau sunt atat de tari incat va provoaca dureri la incheieturi? Va puteti vedea petreandu-va o zi intraga tastand? Puteti tasta fara sa fiti deranjati de cursorul mouse-ului si il puteti manevra cum doriti repede si usor? Calculatorul se aprinde repede? Programelele se deschid repede sau exista o intarziere sacaietoare? Tastele pentru volum, luminozitate etc. functioneaza imediat ce le atingeti? Daca exista un touchscreen, se ridica la nivelul asteptarilor dumneavoastra?

Cum sa-l evitati pe vanzator

Majoritatea vanzatorilor vor sa va vada plecand din magazin cu laptopul cel mai potrivit; asta nu inseamna ca va lipsi si vorbaria de rigoare, daca aveti indoieli, ignorati vorbaria. Monitoarele si hardurile externe sunt adesea sugerate ca fiind complementare, insa este cel mai bine sa vedeti daca chiar aveti nevoie de oricare dintre ele inainte de a le cumpara. Un cablu HDMI ar putea fi o investitie buna daca aveti de gand sa va conectati laptopul la televizor sau la un monitor extern, insa nu-l cumparati pe cel recomandat de vanzator; nu exista nicio diferenta din punct de vedere al rezolutiei intre unul ieftin si unul scump. Perifericele, de care probabil nici nu aveti nevoie, sunt cu siguranta mai ieftine in alta parte decat in magazin.

Asigurati-va ca ati citit cu atentie garantia

Inainte de a accepta o garantie extinsa oferita de magazin, asigurati-va ca aveti un card de credit protejat. Asigurati-va ca nu platiti taxe aditionale pentru garantie sau pentru produsele achizitionate. Daca nu, asigurati-va ca ati citit cu atentie garantia inainte de a plati in plus pentru o garantie din partea producatorului.

Concluzii

In cazul laptopurilor esti mereu pus in fata unei dileme: durata de viata a bateriei sau portabilitatea. Nu trebuie sa sacrificati niciuna dintre aceste caracteristici, asta daca stiti unde sa cautati. Si chiar daca veti cumpara un laptop puternic, veti fi foarte nemultimuit daca are o tastatura si un trackpad slabe, sau daca display-ul este slab sau daca trebuie sa il tineti mai tot timpul la incarcat. Daca tot va veti petrece marea parte a timpului in fata laptopului, atunci trebuie sa faceti cea mai buna alegere.

Secretul este sa alegeti ceea ce vi se potriveste cel mai bine si, in acelasi timp, sa fiti realisti. Daca nu va place sa va jucati, atunci nu cumparati un laptop pentru jocuri; daca insa sunteti un gamer inrait, insa ati vrea sa va petreceti mai putin timp jucandu-va, atunci cumparati-va unul laptop pentru gaming. Asigurati-va ca ati bifat cateva specificatii de baza, insa alegeti doar componentele puternice care stiti ca va sunt necesare.

Nu exista un laptop care sa le aiba pe toate. Tocmai aici este partea cea buna. Cu putina pricepere si atentie, puteti alege laptopul care vi se potriveste perfect.

Si cel mai serios aspect: evitati dispozitivele numite „netbook„.

De unde sa cumparam un laptop nou?

Ca sursa principala pentru cumpararea unui laptop va recomandam magazinele online eMag sau evoMAG.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.