Lipsa de cipuri. Statele Unite au efectuat o investigație majoră asupra lipsei de cipuri care afectează toate piețele de electronice. Raportul rezultat, lansat pe 25 ianuarie 2022, explică cum au ajuns producătorii acolo și de ce va continua cel puțin până la sfârșitul anului… sau chiar mai mult.
Am început să abordăm problema deficitului de componente la sfârșitul anului 2020, când au fost lansate consolele Xbox Series S/X și PlayStation 5. Pe atunci era imposibil să le găsești în magazine. Motivele menționate au fost triple: imposibilitatea de a obține procesoare, dificultatea de a găsi un loc pe navele pentru livrarea consolelor și o epidemie globală care a dus la închiderea temporară a liniilor de producție.
15 luni mai târziu, este încă foarte complicat să cumpărați una dintre consolele de nouă generație. Într-un interviu pentru New York Times, Phil Spencer a menționat unul dintre motivele pentru care crede că explică de ce Xbox Series X este foarte greu de cumpărat: cererea depășește cu mult oferta. Mai mult, el susține că ultima sa consolă se vinde mai bine decât toți predecesorii ei. Mai reușește să producă suficient pentru a livra distribuitorilor? Cu siguranta nu.
Lipsa de cipuri se datoreaza cresterii puternice a cererii de semiconductori
Prin urmare, în septembrie 2021, Departamentul de Comerț al SUA a lansat o investigație pentru a înțelege problemele care împiedică revenirea la normal. Iar concluziile raportului au fost publicate pe 25 ianuarie 2022 . Au fost depistate trei probleme. Prima este o creștere considerabilă a cererii de semiconductori. Multe industrii au început să folosească intens procesoarele, în special cele de automobile, odată cu apariția mașinilor electrice. Uită-te la cifrele de vânzări extraordinare Tesla în 2021 pentru a te convinge. Dar mașina electrică nu este singurul vinovat.
Al doilea punct cheie este pandemia care i-a determinat pe consumatori să se stea acasă pentru muncă și recreere. Acestia au cumpărat computere, televizoare, console de jocuri și tablete. Ca să nu mai vorbim de smartphone-uri și alte produse electronice. Toate folosesc cipuri. Potrivit fondatorilor, cererea de procesoare în 2021 este cu 17% mai mare decât în 2020.
Al treilea punct ridicat de raportul american se referă la fabricile de fabricare a componentelor. Adică cei care fabrică discurile de siliciu și le transformă în procesoare sau tranzistoare. Ca să ne amintim, atunci când Apple, AMD sau Qualcomm dezvoltă o componentă, nu o produc. Se numesc „fabless founders” (fără fabrică în VF). Ei încredințează această sarcină unei fabrici, precum TSMC, Global Foundries sau Samsung. Intel are propriile fabrici.
Prin urmare, aceste fabrici reprezintă blocajul. De ce? Pentru că liniile lor de producție nu sunt întotdeauna adaptate la cerere. Acestea și-au redus treptat capacitatea de a produce componente gravate în 40 nm și mai mult . Sectoarele medicale, auto și telecomunicații sunt deosebit de afectate.
Nu va fi nici o îmbunătăţire în 2022 şi cu siguranţă nici măcar în 2023
Respondenții la sondaj consideră că problema nu va fi rezolvată imediat. Cel puțin nu în următoarele șase luni. Într-adevăr, producătorii de componente au investit masiv pentru a-și crește capacitățile de producție prin crearea de noi fabrici. Global Foundries se mută la New York. Samsung a început construcția fabricii în Texas. Și Intel va dezvolta o noua fabrica in în Ohio. Dar unele fabrici nu vor fi gata până în a doua jumătate a anului 2022. Iar altele nu vor fi gata… până în 2024!
Acest lucru este în parte cu declarațiile directorului tehnic al AMD, care a spus în noiembrie anul trecut că deficitul de componente nu va fi rezolvat înainte de 2023, confirmând că va fi întotdeauna dificil să obțineți un Xbox Series X sau un PS5 in 2022 si 2023.