Free cookie consent management tool by TermsFeed

Tehnologia camerelor foto a evoluat mult în ultimii ani, iar producătorii de telefoane încearcă în mod constant să se întreacă între ei cu funcții din ce în ce mai impresionante. Anul trecut, Samsung a făcut o mare vâlvă în lumea fotografiei atunci când a prezentat ISOCELL HP1, un senzor de cameră de 200 MP care promitea să revoluționeze fotografia mobilă. Noua tehnologie ChameleonCell a senzorului promitea să reducă zgomotul și să îmbunătățească reproducerea culorilor, în timp ce numărul său masiv de pixeli garanta imagini foarte clare. Cu toate acestea, un an mai târziu, încă așteptăm un smartphone cu acest senzor.

Însă, până vom pune mâna pe un dispozitiv echipat cu HP1, Samsung a publicat un videoclip promoțional care prezintă capacitățile sale, fotografiind o pisică simpatică și imprimând-o ulterior pe un panou publicitar uriaș din imaginea captată cu ISOCELL HP1. Videoclipul este o demonstrație clară a capacităților senzorului și, cu siguranță, îi va entuziasma și mai mult pe oameni pentru lansarea unui telefon cu acest senzor.

Samsung și pisicile

După cum știe orice utilizator de internet, pisicile sunt unul dintre cele mai populare subiecte de pe web. De fapt, există site-uri întregi și conturi de social media dedicate acestora. Deși unii oameni pot considera această obsesie pentru pisici oarecum absurdă, nu se poate nega faptul că aceste animale pot fi extrem de drăguțe și distractive. Astfel, Samsung a profitat de această oportunitate și a demonstrat de ce este capabil noul său senzor așa cum se poate vedea în videoclipul de mai jos:

Deși este adevărat că senzorul din reclama Samsung a fost montat pe un suport special cu două plăci de circuite imprimate, este important să ne amintim că în astfel de cascadorii de PR se folosesc adesea optici profesionale. Acest lucru înseamnă că produsul final este, de obicei, departe de ceea ce am vedea într-un smartphone. Prin urmare, deși reclama poate fi impresionantă, este important să ne amintim că nu este reprezentativă pentru ceea ce ar fi implementat pe un telefon Samsung.

Imaginea din clipul video este cu siguranță impresionantă și este minunat să vedem că tehnologia telefoanelor mobile este capabilă să producă rezultate de o asemenea calitate. Cu toate acestea, este important să ne amintim că imaginea a fost captată într-un mediu controlat, cu iluminare de studio și cu o echipă de profesioniști care au lucrat pentru a obține un rezultat perfect. De asemenea, avertismentele din timpul clipului lasă impresia că replicarea aceluiași nivel de detalii și calitate va fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă, pentru majoritatea persoanelor. Chiar și așa, utilizarea senzorului camerei unui telefon mobil pentru a imprima un panou publicitar de 28 x 22 metri este o realizare impresionantă în sine și este interesant să vedem ce noi posibilități ar putea debloca această tehnologie în viitor.

Samsung ISOCELL HP1

Cifra de 200MP iese în evidență pe foaia de specificații, dar nu este singurul truc din mâneca lui HP1. Tehnologia ChameleonCell este o nouă modalitate de grupare a pixelilor pentru a crea pixeli mai mari. Tehnologia este cunoscută sub numele de „pixel binning”, iar Samsung a folosit-o în aproape toți senzorii din ultimii doi ani. În cazul binning-ului de pixeli, întregul senzor este folosit pentru a capta lumina, dar imaginea este emisă la o rezoluție mai mică. Acest lucru are mai multe beneficii, inclusiv o performanță îmbunătățită în condiții de iluminare slabă și un zgomot de imagine redus. În cazul lui HP1, imaginea finală va fi emisă la o rezoluție mai mică, dar cu mult mai multe detalii și o gamă dinamică mult mai mare decât un senzor normal.

ISOCELL HP1 are pixeli de 0,64 microni, ceea ce este minuscul după standardele moderne (iPhone 13 Pro Max are o cameră cu pixeli de 1,9 microni, de exemplu). Aici intervine binning-ul de pixeli. În timp ce versiunile anterioare ale acestei idei permiteau doar combinarea a 4 pixeli într-unul singur, cea mai recentă versiune de la Samsung permite combinarea a 4, 8 și 16 pixeli. Acest lucru duce la o dimensiune finală a pixelilor de 2,56 microni, care este mult mai aproape de ceea ce veți găsi pe alte smartphone-uri de top. Pe lângă creșterea dimensiunii pixelilor, pixel binning poate fi folosit și pentru a îmbunătăți performanța în condiții de iluminare slabă și pentru a reduce zgomotul imaginii.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.