Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cel mai popular motor de căutare din lume, Google, a fost lansat de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, în 1998, Larry Page și Sergey Brin. Dincolo de faptul că motorul de căutare ne oferă o alternativă simplă și extrem de rapidă de a găsi informații pe internet, având o bază de date cu peste 8 miliarde de website-uri, zilnic se înregistrează sute de milioane de căutări din partea utilizatorilor. Inițial, compania Google LCC (acum o corporație americană multinațională) a pornit la drum cu o investiție de 100.000 $ din lui Andy Bechtolsheim, co-fondatorul companiei Sun Microsystems, care considera că proiectul unui motor de căutare „ar putea revoluționa lumea”.

Numele „Google” reprezintă, de fapt, un joc de cuvinte de la „googol”, un neologism pus în circulație, încă de la începutul anului 1938, de către americanul Miton Sirotta. „Googol” este un neologism care se traduce printr-un număr formate mare, format din cifra 1 urmată de 100 de zerouri. Google nu este doar un motor de căutare deosebit de util, practic, care înmagazinează tot felul de chestii, informații, bloguri, site-uri, afaceri, companii, hărți, directoare web, ci este și foarte efervescent când vine vorba de așa-zisele ”Google Hacks” și ”Easter Eggs”. La sfârșitul anului 2007, în urma unui sondaj realizat de compania Harris Interactive, Google a fost declarată ca fiind „compania americană cu cea mai bună reputație”.

Iată 50 de lucruri interesante pe care probabil nu le știai despre Google, precum și câteva ”Google Hacks” și ”Easter Eggs” pe care ar trebui să le încerci!

  • Una dintre primele versiuni ale motorului de căutare Google putea procesa în jur de 20-50 de pagini pe secundă. În momentul de față, viteza și capacitatea au crescut enorm, Google putând procesa milioane de pagini pe secundă.
  • Numele inițial al motorului de căutare nu a fost „Google”, ci „Backrub”, făcând referire la faptul că acesta găsea și clasifica paginile pe seama backlink-urilor (și astăzi contează mult backlink-urile, dar nu ca atunci).
Care a fost primul nume pe care l-a avut Google înainte să se lanseze
Numele inițial al motorului de căutare nu a fost „Google”, ci „Backrub”
  • Deși ar putea suna ciudat, fondatorii acestuia nu căutau să-și înceapă o afacere proprie. De fapt, chiar au încercat să vândă Google. Yahoo i-a refuzat inițial, însă în anul 2002 s-a oferit să cumpere Google cu oferta de 3 miliarde de $. Google a refuzat, iar acum este evaluat la peste 400 de miliarde de $.
  • Există zvonuri conform cărora, de fapt, numele „Google” s-ar fi datorat unei greșeli de ortografie: ei au scris pe un cec „google” în loc de „googol”, iar denumirea a rămas așa.
  • Motto-ul neoficial al companiei este ” Don’t be evil”.
Acesta este motto-ul neoficial al Google
”Don’t be evil ”
  • Când a fost creat prima dată, Google a fost inițial stocat pe zece hard disk-uri de 4 GB, într-o carcasă Lego, care acum este expusă la Universitatea Stanford. Design-ul Lego le-ar fi permis fondatorilor să extindă cu ușurință și fără mari probleme capacitatea de stocare. În zilele de astăzi, indexul are peste 100 de milioane de GB de date.
Așa a fost inițial stocat Google
Google a fost inițial stocat pe zece hard disk-uri de 4 GB, într-o carcasă Lego
  • În 1998, pagina de start a Google includea semnul exclamării la sfârșitul cuvântului, așa cum era și la Yahoo.
Cum arăta prima versiune a motorului de căutare Google
Google și-a lansat prima pagină în anul 1998 având numele „Google!”, similar celor de la „Yahoo!”
  • Până în luna martie, 2001, pagina de start a motorului de căutare era aliniată în partea dreaptă a ecranului, nu centrată.
  • Prima glumă de 1 aprilie făcută de Google a fost anunțul conform căruia motorul de căutare putea citi mințile utilizatorilor, cel puțin când era vorba de căutările pe care urmau să le efectueze.
Cum arăta Google la începuturile sale, și prima farsă făcută
Prima glumă de 1 aprilie făcută de Google
  • Google Sky Maps îți oferă o imagine foarte clară asupra constelațiilor, stelelor, galaxiilor, planetelor și altor corpuri cerești.
  • Pentru a tunde gazonul și iarba din jurul sediului Google se închiriază capre, deoarece angajatorii cred că este mult mai sustenabil și natural decât folosirea metodelor clasice de tuns iarba.
  • Dacă o persoană care lucrează la Google decedează înainte de a se pensiona, partenerul de viață va primi 50% din salariul acestuia pentru următorii zece ani, în fiecare lună.
  • Google are cartografiată și o hartă a planetei Marte.
  • Începând încă din 2010, Google achiziționează, în medie, mai mult de o companie pe lună.
  • Dă un search pe Google Images la ”atari breakout” și bucură-te de joc!
  • Google are chiar și un animăluț (fazual spus) al companiei, un dinozaur pe nume Stan, care tronează în fața sediului lor din California. Fondatorii l-au cumpărat pentru a reaminti angajaților că „Google nu trebuie lăsat să dispară”.
  • Intră pe Google și tastează ”I want to commit suicide” – primul rezultat care îți va fi afișat este cel al asistenței telefonice avizate pentru persoanele care au asemenea gânduri.
  • Primul tweet al companiei a fost ”I’m feeling lucky”, în cod binar: ”I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010”.
Primul tweet al companiei
”I’m feeling lucky”, în cod binar
  • În 2006, dicționarele Merriam-Webster și Oxford English au inclus verbul ”Google” în listele lor. Este un verb care înseamnă „a căuta informații despre (cineva sau ceva) pe internet, cu ajutorul motorului de căutare Google”.
  • ReCAPTCHA de la Google ajută computerele sale să învețe cum să citească un anumit text. Calculatoarele sunt capabile să identifice cuvinte scanate din cărți, chiar dacă acestea sunt deformate sau dezordonate.
  • Google Street View are aproximativ 28 de milioane de kilometri de drumuri cartografiate și fotografiate.
  • Cunoscută pentru faptul că angajații sunt tratați regește când vine vorba de mesele zilnice și gustările din timpul lucrului, prima gustare oferită de Google, în 1999, a fost Swedish Fish, o bomboană masticabilă.
  • Angajații companiei se numesc între ei „Googlers”, pe când cei abia veniți se numesc „Nooglers”.
Noii veniți În companie se numesc Nooglers
Noii angajați Google se numesc „Nooglers”
  • Larry Page, fratele unuia dintre fondatori, a fost co-fondator al eGroups, o companie dot-com pe care Yahoo a cumpărat-o, în 2000, pentru aproximativ 500 de milioane $.
  • Fondatorii – Larry Page și Sergey Brin – s-au cunoscut la Universitatea Stanford, când Brin a fost rugat să-i arate lui Page, pe-atunci nou student, împrejurimile universității.
  • Google a achiziționat YouTube prin întâlniri la lanțul de restaurante Denny’s.
  • Pe 16 august 2013, Google nu a putut fi accesat timp de 5 minute, timp în care utilizarea internetului la nivel global a scăzut cu 40%, lucru care demonstrează cât de important este motorul de căutare în prezent.
  • Pagina de pornire Google este disponibilă în 80 de limbi, motorul de căutare fiind utilizat în întreaga lume. Ultimele nouă limbi care au fost adăugate sunt: Hausa, Igbo, Yoruba, Somali, Zulu, Mongolian, Nepali, Punjabi și Maori. Google Translate este la fel de versatil.
  • 33% din toate căutările de pe Google sunt făcute de pe telefon, ceea ce înseamnă că este din ce în ce mai important ca website-urile să fie bine optimizate pentru telefon, dacă vrei ca o anumită pagină să fie afișată mai sus în lista de rezultate.
  • Primul „birou” al companiei Google se afla într-un garaj închiriat. Fondatorii și-au închiriat spațiul de lucru de la Susan Wojcicki, astăzi CEO al YouTube. Compania a lucrat în garaj timp de șase luni înainte de a se muta.
  • Google a cumpărat, în mod inteligent, domenii care seamănă cu numele său, ca o replică la acei ”typosquatters” care profită de pe urma greșelilor de ortografie făcute de utilizatori, asociindu-și website-ul cu nume mari. Prin urmare, chiar dacă tastezi gogle.com sau google.com, vei fi redirecționat tot către pagina de start oficială a Google.
  • Este foarte cunoscută predilecția celor de la Google pentru a se ține de șotii, farse, ”Easter Eggs” și jocuri ascunse. Găsești pe elgoog.im mai mult despre toate acestea.
Șotii, farse, ”Easter Eggs” de la Google
Este foarte cunoscută predilecția celor de la Google pentru a se ține de șotii
  • 15% din căutările efectuate zilnic pe Google sunt absolut noi, unice, chiar dacă în fiecare an se realizează trilioane de interogări pe acest motor de căutare.
  • Google recrutează noi angajați folosind foo.bar – un mod destul de neobișnuit de a angaja personal. În loc ca doritorii să îi contacteze printr-un formular de candidatură sau prin depunerea unui CV, Google caută în mod activ persoanele pe care doresc să le ia în echipă. Pentru a face acest lucru, ei folosesc un instrument numit foo.bar, care urmărește termenii pe care oamenii îi folosesc atunci când fac căutări online. Evident, se urmăresc în special persoanele care folosesc termeni de programare în căutările lor. Spre exemplu, aproximativ 14% din membrii personalului sunt persoane care nu au terminat o facultate, dar sunt foarte buni în ceea ce trebuie să facă.
Modul de recrutare al noilor angajați pe care îl face Google
Google recrutează noi angajați folosind foo.bar
  • Google este responsabil pentru Android, deoarece a vrut să concureze împotriva iPhone-ului de la Apple. Prin urmare, în 2007, a început să planifice lansarea propriilor telefoane mobile. Au intitulat acest proiect ”Android”, iar acesta a devenit un sistem de operare pentru telefoanele mobile. Pe data de 5 ianuarie 2010, au lansat primul lor telefon mobil, căruia i-au dat numele de ”Nexus One”.
  • Google are mai mult de 70 de birouri, împrăștiate în aproximativ 50 de țări.
  • Primul doodle al Google a fost un desen cu un omuleț făcut din linii plasat în spatele celui de-al doilea „o” din „Google”, indicând mesajul ”out of office” din ziua festivalului ”Burning man”. A fost publicat în 30 august 1998, pe pagina de start a motorului de căutare.
Un desen cu un omuleț făcut din linii plasat în spatele celui de-al doilea „o” din „Google”
Primul doodle al Google a fost un desen cu un omuleț
  • Alphabet Inc., compania mamă a Google, a fost fondată în 2015 din dorința de a-și separa activitatea de servicii web de celelalte companii cu potențial. Numele său face referire la ”alpha” drept „o investiție care are un randament peste standarde”, sugerând faptul că această companie are o oportunitate exponențială de dezvoltare.
Alphabet Inc. este compania mamă a Google
Alphabet Inc., compania mamă a Google
  • Ca urmare a fondării Google, atât Brin, cât și Page, vă dați seama că au acumulat ceva milioane de dolari. Ei își pot permite, așadar, destul de multe lucruri – case luxoase, haine de brand, mașini puternice. De asemenea, au și avioane private, și nu numai atât: au propriile lor piste private, la NASA. De fapt, se spune că sunt singurii oameni de pe planetă cărora li se permite să aterizeze, cu avioanele lor private, pe terenul celor de la NASA.
  • Există o versiune în oglindă a motorului de căutare Google; după cum îi spune și numele, este o versiune a motorului de căutare care arată totul invers, ca într-o oglindă.
  • Google se recomandă a fi ”a dog company” și spune că pisicile care ar călca în apropierea birourilor „ar fi destul de stresate din cauza asta”. O metaforă, probabil!
  • Pagina de pornire Google este disponibilă și în câteva limbi mai ciudate, ”geeky”, cum ar fi ”Bork, bork, bork!”, ”Hacker”, ”Pirate”, și chiar o limbă secretă, „Pig Latin”.
Google are și limbi ciudate
Pagina de pornire Google este disponibilă și în câteva limbi mai ciudate
  • În 2014, 89% din veniturile companiei Google se datorau publicității. Chiar și în prezent, Google câștigă cel mai mult din SEA (Search Engine Advertising), campanii publicitare.
  • ”Google knows more about you than your mother”, a declarat în 2009 Kevin Banksto, avocat la Electronic Frontier Foundation.
  • În 2021, Google înregistra o cotă de piață de 91,94%, cu un index cu peste 3 miliarde de website-uri. Dacă acest index ar fi tipărit, s-ar obține un teanc de hârtie de peste 208 kilometri înălțime.
  • Google reușește să caute prin toate site-urile web disponibile, raportate la un anumit cuvânt cheie, în mai puțin de jumătate de secundă.
  • Pagina web creată de Larry Page a fost primul link indexat vreodată de către Google.
  • Alphabet Inc. deține diverse companii subsidiare, printre care AdMob, Nest Labs, DoubleClick, Dropcam, Xively, Kaggle și multe altele.
  • Google a fost depășit în popularitate de către TikTok pe la sfârșitul anului 2021, dar și-a revenit rapid.
  • Google deține o ramură filantropică axată pe tehnologie – Google.org – care găzduiește diverse inițiative și proiecte (Khan Academy), pentru a crea un impact major în sectoarele educației, oportunităților economice și incluziunii.

Cam aceste ar fi 50 de lucruri interesante despre Google. Dacă știi și tu altele, atunci le așteptăm cu nerăbdare în secțiunea de comentarii.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.