Free cookie consent management tool by TermsFeed

A căuta ceva pe Google a devenit, aparent, destul de plictisitor. Iar drept dovadă stă faptul că spre sfârșitul anului 2021, Google, conform unui raportului de popularitate de la Cloudflare Radar, s-a clasat pe locul 2 în ceea ce privește popularitatea și utilizarea, gigantul tehnologic fiind întrecut de către… Nu, nu Microsoft, și nici Facebook. Ci de TikTok, platforma care, în momentul de față se clasează pe locul al 3-lea, după Google și Facebook.

Lista cu cele mai populare website-uri din acest an, unde Google este pe primul loc
Lista cu cele mai populare website-uri din anul 2022

Populara aplicație de streaming video de scurtă durată a ocupat prima dată locul 1 pe data de 17 februarie 2021, însă și-a menținut poziția doar pentru o singură zi. Cu toate acestea, acela a fost momentul din care, încetul cu încetul, a intrat în competiție cu Google pentru locul fruntaș. După 10 august, site-ul a fost cel mai popular domeniu pentru o bună perioadă de timp.

De asemenea, TikTok a depășit și Facebook-ul în ceea ce privește traficul, însă Facebook rămâne, totuși, platforma de socializare cu cei mai mulți utilizatori din întreaga lume. Cu toate acestea, în 2021 TikTok s-a clasat frecvent pe primul loc în topul preferințelor utilizatorilor, ceea ce reprezintă un salt enorm deoarece, de când a fost lansată platforma, aceasta nu s-a clasat niciodată mai sus de locul 7.

TikTok a fost creat de compania tehnologică ByteDance, cu originile in Beijing, China, care de asemenea a dezvoltat și un TikTok analog popular, în chineză, numit Douyin. De asemenea, în momentul de față, ByteDance lucrează la monetizarea tehnologiei care fundamentează funcționarea TikTok-ului, ceea ce ar putea reprezenta, cât de curând, viitoare platforme concurente – cu alte cuvinte, este de așteptat ca popularitatea TikTok-ului, încetul cu încetul, să scadă.

Pentru o aplicație care, la început, s-a vrut a fi un serviciu de partajare a videoclipurilor, TikTok s-a dezvoltat extrem de rapid și, în același timp, a adus numeroase controverse. Deși există doar din 2016, TikTok a devenit rapid un fel de „manifest social”, remarcându-se prin popularitatea sa excepțională în rândul generației Z. În aceeași măsură, a devenit rapid un instrument popular de marketing și promovare.

Cele mai populare 10 domenii la sfârșitul anului 2021 au fost următoarele, în ordine ierarhică: TikTok.com, Google.com, Facebook.com, Microsoft.com, Apple.com, Amazon.com, Netflix.com, YouTube.com, Twitter.com, WhatsApp.com. În momentul scrierii acestui articol, conform Radar Cloudflare, lucrurile stau aproximativ la fel (cel puțin în ceea ce privește locurile fruntașe), cu câteva modificări: Google.com, Facebook.com, TikTok.com, Microsoft.com, Amazon.com, Apple.com, YouTube.com, Netflix.com, Yandex.com, Cloudflare.com.

Evident, TikTok a ridicat și numeroase controverse, probleme de securitate cibernetică, anchete și acuzații – printre cele mai recente se numără o anchetă privind impactul pe care utilizarea TikTok îl are asupra sănătății mintale a tinerilor, cât și ideea conform cărora influencerii din Rusia ar fi fost plătiți pentru a promova propagandă pro-rusă prin intermediul platformei. Între timp, Google rămâne o prezență continuă și relativ inofensivă, dar în jurul TikTok-ului se desfășoară numeroase „furtuni sociale”. Spre exemplu, site-ul a fost acuzat că reprezintă o amenințare la adresa securității Statelor Unite, din cauza colectării de date personale.

De fapt, la un moment dat, utilizarea sa de către armată și marina americană a fost interzisă în mod categoric, cel puțin în ceea ce privește accesarea platformei de pe dispozitivele emise de guvern. Mai mult decât atât, fostul președinte Donald Trump chiar a amenințat faptul că va emite un ordin executiv potrivit căruia utilizarea aplicației va fi cu totul interzisă pe teritoriul Statelor Unite.

Între timp, Google revine pe locul 1 în topul preferințelor utilizatorilor. Este absolut firesc, deoarece Google a fost dintotdeauna unul dintre cele mai populare website-uri din lume. Compania sa mamă, Alphabet, este una dintre cele mai puternice companii tehnologice din lume. Cu toate acestea, TikTok este, în mod firesc și intuitiv, un site în plină ascensiune – însă va fi nevoie de mai mult decât atât pentru a ocupa un loc fruntaș pentru o perioadă lungă de timp.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.