Free cookie consent management tool by TermsFeed

Vasta majoritate de stele din Calea Lactee gazduiesc planete, multe dintre acestea sunt capabile sa sustina viata asa cum o cunoastem, potrivit unui nou studiu.

Astronomii au detectat opt noi exoplanete ce se rotesc in jurul stelelor pitice rosii, asta inseamna in jur 75% din cele aproximativ 100 miliarde de stele sau mai multe prezente in galaxie. Trei dintre aceste lumi sunt mai mari decat Terra si orbiteaza in „zonele de habitat” – gama de distante de la o stea mama unde apa lichida ar putea exista pe suprafata unei planete.

Aceste noi descoperiri implica virtual faptul ca toate stelele pitici rosii din Calea Lactee au planete si cel putin 25% din aceste stele din apropierea soarelui gazduiesc zone habitat cu planete denumite „Super-Terre” conform cercetatorilor.

„Probam o populatie abundenta de pe planetele cu masa mica si suntem pregatiti sa gasim mai multe in viitorul apropiat – chiar si stele din apropierea soarelui.” declara conducatorul studiului, Mikko Tuomi de la Universitatea Hertfordshire din Anglia.

Tuomi si colegii sai au descoperit corpuri ceresti ce pot fi exoplanete dupa combinarea datelor culese de doua instrumente – High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) si Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph (UVES), ambele sunt operate de Observatorul Sud-European din Chile.

Atat HARPS cat si UVES folosesc tehnici de viteza radiala ce detecteaza exoplanete observand micile urme produse de miscarea acestora in jurul stelelor.

Cele opt exoplanete ce pot fi candidatele perfecte ce orbiteaza in jurul unor stele aflate la o distanta de 15 pana la 80 de ani lumina fata de Terra. Lumile ce orbiteaza in jurul stelelor se afla la o distanta de acestea de 0.05 pana la patru ori mai mare fata de distanta dintre Terra si Soare (care este de aproximativ 150 de milioane de kilometri).

Acest studiu a fost publicat in publicatia Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.