Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă sistemul tău PC sau laptop-ul se mișcă greoi, nu te gândi, încă, să cumperi unul nou deoarece este posibil să nu fie nevoie să faci asta. Un sistem lent nu se datorează doar procesorului sau memoriei RAM iar un rol important în procesul de rulare al aplicațiilor sau sistemului de operare îl joacă și mediul de stocare folosit.

Majoritatea sistemelor vin preconfigurate cu unități de stocare HDD iar laptop-urile de generație mai nouă au început să fie echipate, implicit, cu o unitate de stocare rapidă de tip SSD.

O unitate de stocare mai rapidă, precum un SSD, ajută desktop-urile sau laptop-urile foarte mult, sistemul de operare este încărcat mult mai rapid, programele sau aplicațiile sunt deschise de îndată iar lucrul pe un astfel de sistem poate deveni o experiență mult mai plăcută.

Conținut articol:

De ce să cumperi un SSD și nu un HDD?

HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive iar acest tip de unitate de stocare este pe piață de la primul calculator modern dezvoltat de IBM în anul 1956. Un HDD folosește magnetismul pentru a stoca datele pe un platan care se rotește la viteză mare, cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât viteza de scriere sau citire crește. Cel mai mare avantaj al acestui tip de stocare este acela că poate stoca multă informație la un preț scăzut.

Viteza de lucru a unui HDD

Ca să îți faci o idee, un HDD cu viteza de rotație de 5400RPM are o viteză de scriere/citire în jur de 120 MB/s iar un model cu viteza de rotație 15000 RPM poate atinge o viteză de scriere/citire de aproximativ 200 MB/s.

SSD este prescurtarea de la Solid State Drive și așa cum spune și numele, acest tip de stocare nu are componente interne în mișcare. Ca o analogie, poți considera unitățile de stocare SSD ca niște memorii USB mult mai performante.

Un SSD este mai rapid față de un HDD tocmai din cauza faptului că nu are componente interne mecanice folosite pentru accesarea informației. Datele sunt accesate direct prin intermediul unui microcontroller și nu prin mișcarea brațului magnetic pe platanul rotitor.

Viteza de lucru a unui SSD

Ca să îți faci o idee, vitezele de scriere/citire ale unităților de stocare de tip SSD pot trece cu ușurință de 3.000 MB/s.

Într-un articol anterior am discutat mai pe larg despre diferențele dintre unitățile de stocare HDD și SSD așa că dacă vrei să aprofundezi poți citi oricând articolul: Care este diferența dintre un SSD și un HDD.

Tipuri de unități de stocare SSD pe care le poți cumpăra

Unitățile de stocare SSD pe care le poți cumpăra sunt împărțite în mai multe categorii: în funcție de tipul conexiunii de date (interfață) sau în funcție de tipul de memorie folosit de producător, în funcție de prezența memoriei RAM interne (DRAM) sau în funcție de dimensiune.

Tipurile de conexiuni (interfețe) pentru unitățile de stocare SSD sunt: mSATA, M.2, SATA sau PCIE. Toate sistemele de calcul moderne dispun de cel puțin un slot SATA iar celelalte enumerate mai sus (mSATA, M.2 sau PCIE) pot exista sau nu pe sistemul tău PC sau pe laptopul căruia vrei să îi faci upgrade.

Tipul de interfață determină și vitezele de lucru pentru SSD-uri. Unitățile de stocare SSD cu interfață PCIE sunt cele mai performante și pot atinge viteze de scriere sau citire foarte mari ce pot depăși 3.000 MB/s.

Tipuri de interfețe și conexiuni pentru SSD-uri

SATA – această conexiune folosește interfața SATA care este folosită și de HDD-uri. Unitățile de stocare SSD pot atinge viteze de lucru maxime de până la 600 MB/s prin intermediul unui port SATA 3. Acest tip de interfață este disponibil pe toate unitățile desktop sau laptop-urile de pe piață.

SSD cu port SATA
SSD cu port SATA

mSATA – este o conexiune introdusă pe piață odată cu revizia SATA 3.1. Conexiunea nu este una clasică SATA ci este una asemănătoare cu mini-PCI Express pe care o poți găsi amplasată pe placa de bază. Această conexiune este, practic, o interfață SATA cu o conexiune diferită iar vitezele de lucru sunt aceleași, singurul avantaj fiind dimensiunea redusă fată de un SSD SATA de 2,5 inci.

SSD cu port mSATA
SSD cu port mSATA

M.2 – este o conexiune de dimensiuni reduse care poate fi găsită pe plăcile de bază moderne ale desktop-urilor sau laptop-urilor și vine ca o îmbunătățire pentru mSATA oferind dimensiuni mai reduse și posibilități de interfațare mai multe.

Conectorii M.2 pot funcționa cu dispozitivele cu interfață SATA sau PCIE (PCI Express) așa că dacă placa de de bază are un astfel de slot atunci va trebui să consulți manualul de utilizare ca să afli ce tip de interfață folosește. SSD-urile cu port M.2 pot avea dimensiuni diferite cu o lățime de 22mm și o lungime de 30mm, 42mm, 60mm, 80mm sau 110mm. Poate ți se pare cunoscut deoarece în denumirea modelului vei regăsi și aceste dimensiuni (2230, 2242, 2260, 2280 sau 22110) și cum am spus mai sus, va trebui să consulți manualul plăcii de bază să vezi care este dimensiunea potrivită pentru aceasta.

SSD-uri m.2 cu diferite conexiuni și interfețe
SSD-uri m.2 cu diferite conexiuni și interfețe

Să îți dau un exemplu, dacă placa ta de bază are un slot M.2 de dimensiunea 2280 cu interfață SATA iar dacă tu cumperi un model la aceeiași dimensiune dar care folosește interfața PCIE, se va potrivi în mufă dar nu va funcționa niciodată.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre tipurile de SSD-uri disponibile pe piață atunci poți citi un alt articol interesant publicat pe blog: Care este diferența dintre SSD-urile SATA, mSATA și M.2 (PCIE, NVME, AHCI).

SSD-uri pe care le poți cumpăra din ofertele magazinelor online

Mai jos vei găsi o listă cu diferite modele de SSD-uri pe care le poți atașa imediat sistemului tău pentru a-i crește performanțele. Alături de fiecare model vei găsi și specificațiile sale dar și un link către pagina produsului din diferite magazine online din România.

Kingston A400

SSD Kingston A400 cu 240GB capacitate de stocare, conexiune SATA III, memorie TLC, 500MB/s – 350MB/s viteză de citire/scriere. Cumpără de la: eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD SATA Kingston A400
SSD SATA Kingston A400

Intel 660p

SSD Intel 660p cu 512GB spațiu de stocare, conexiune M.2 cu interfața PCIE, memorie QLC, 1500MB/s – 1000MB/s viteză de citire/scriere, lungime 80mm. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

Intel 660p
Intel 660p

ADATA SU650

SSD ADATA SU650 cu 480GB spațiu de stocare, conexiune SATA III, memorie TLC, 520MB/s – 450MB/s viteză de citire/scriere. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD ADATA SU650
SSD ADATA SU650

Samsung 970 EVO Plus

SSD Samsung 970 EVO Plus cu 250GB spațiu de stocare, conexiune M.2 cu interfața PCIE, memorie MLC, 3500MB/s – 2500MB/s viteză de citire/scriere, lungime 80mm. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD Samsung 970 EVO Plus
SSD Samsung 970 EVO Plus

WD Blue SN500

SSD Western Digital Blue SN500 cu 500GB spațiu de stocare, conexiune M.2 cu interfața PCIE, memorie TLC, 1700MB/s – 1450MB/s viteză de citire/scriere, lungime 80mm. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD WD Blue SN500
SSD WD Blue SN500

Kingston UV500

SSD Kingston UV500 cu 240GB spațiu de stocare, conexiune mSATA cu interfața SATA III, memorie TLC, 520MB/s – 500MB/s viteză de citire/scriere. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD Kingston UV500
SSD Kingston UV500

Kingston A1000

SSD Kingston A1000 cu 240GB spațiu de stocare, conexiune M.2 cu interfața PCIE, memorie TLC, 1500MB/s – 800MB/s viteză de citire/scriere, lungime 80mm. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD Kingston A1000
SSD Kingston A1000

Samsung 860 EVO

SSD Samsung 860 EVO cu 500GB spațiu de stocare, conexiune SATA III, memorie TLC, 550MB/s – 520MB/s viteză de citire/scriere. Cumpără de la eMag, PC Garage, evoMAG.

SSD Samsung 860 EVO
SSD Samsung 860 EVO

Cumpără un SSD la reducere din ofertele magazinelor online

Dacă nu ai găsit modelul căutat de tine mai sus atunci vizitează acum magazinele online eMag, PC Garage sau evoMAG pentru alte modele și oferte.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

  1. Niculina Orzan on

    Buna,

    Multumesc pentru articole… ma ajuta mult! Indraznesc sa rog daca este posibil sa primesc un sfat…. De curand din viteza, am sters un folder de pe laptop in care aveam f multe informatii vitale. Am recuperat cu un program dar nu pot accesa aceste informatii? Nu se deschid…
    mesajul fiind ca nu este un fisier acceptat sau a fost corupt. Multumesc mult!

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.