Free cookie consent management tool by TermsFeed

Vrei să îți cumperi un laptop sau un sistem PC nou și nu știi ce opțiune de stocare să alegi? Rămâi pe această pagină și află care sunt diferențele dintre unitățile de stocare SSD (Solid State Drive) și HDD (Hard Disk Drive).

Conținutul articolului:

Care este mai bun: un SSD sau HDD?

Nu este un răspuns direct la această întrebare; fiecare utilizator are nevoi diferite și este necesar să își evalueze decizia bazându-se pe aceste nevoi, preferințe și desigur, bugetul de care dispune.

Chiar dacă prețurile SSD-urilor au mai scăzut, prețul per gigabyte încă este mult mai mare față de prețul per gigabyte al unui HDD. Performanța ridicată, viteza mai mare de încarcare a sistemului de operare sau al programelor sunt principalele motive care te vor îndemna să alegi o unitate de stocare SSD.

Voi face în continuare o comparație între opțiunile de stocare SSD și HDD cu argumentele pro și contra.

Ce este un SSD?

SSD este prescurtatarea de la Solid State Drive. Probabil cu toți suntem familiari cu memoriile USB – o unitate de stocare SSD poate fi considerată o versiune mai mare și mai sofisticată al unui stick de memorie USB.

Diferite modele SSD
Diferite modele de SSD-uri

Ca și un stick de memorie, un SSD nu are părți mobile, informația este stocată în microcipuri. Un Hard Disk folosește un braț mecanic pentru operațiunile de citire/scriere, acest braț se mișcă continuu de-a lungul unui platan de stocare (platan care are forma unui CD). Lipsa componentelor mecanice este unul din principalele motive care face dintr-un SSD o unitate de stocare mai rapidă.

Ca o analogie, de ce este mai rapid un SSD?

Gândește-te că vrei să cauți o carte într-o cameră pentru a obtine informații, nu ar fi mai simplu ca prin magie să îți apară cartea în față? Cam în acest fel este comparat un HDD cu un SSD, un HDD necesită miscare mecanică pentru a obține informația iar un SSD este capabil să acceseze direct informația.

Un SSD tipic folosește unități de memorie denumite NAND, acest tip de memorie nu este volatilă. Memoria non-volatilă se referă la faptul că unitatea de stocare nu „uită” ce a stocat după întreruperea cu alimenatre, bineînțeles este o caracteristică tipică oricărui tip de memorie permanentă.

Unitatea SSD nu foloseste nici o componentă mecanică pentru a citi sau scrie date, aceasta se bazează pe un procesor integrat (sau „creier”) denumit microcontroller pentru operatiuni referitoare la scriere și citire.

Controller-ul este o componentă importantă în determinarea vitezei de lucru al unui SSD. Deciziile sunt luate în funcție de cum se stochează informația, cum se citește și cum curăță datele, toate acestea determină viteza unității de stocare. Un controller care foloseste tehnologie bună este factorul determinant în separarea unui SSD excelent de un SSD bun.

Un exemplu de controller poate fi considerat SandForce SATA 30 (6GB/s), acesta suportă viteze citire/scriere de până la 550MB/s.

SSD-urile sunt diferite așa că le poți întâlni în magazine sub diferite forme și mărimi. SSD-urile SATA standard sunt asemănătoare clasicelor unități de stocare HDD și pot avea 1,8 inci, 2,5 inci sau 3,5 inci.

SSD-urile mai moderne au dimensiuni și mai reduse, acestea folosesc un conector de tip M.2, au o lățime de doar 22 mm și o lungime cuprinsă între 30 și 110 mm.

Află care sunt diferențele dintre modelele SSD disponibile pe piață

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre SSD-uri, pe blog este disponibil un articol dedicat: Care este diferența dintre SSD-urile SATA, mSATA și M.2 (PCIE, NVME, AHCI).

Ce este un HDD?

HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive, unitățile de stocare HDD există încă de la începuturile calculatoarelor.

Primul HDD a fost folosit intr-un calculator IBM în anul 1956. Un HDD folosește magnetismul pentru a stoca datele pe un platan rotitor. Un braț mecanic operează funcțiile de citire/scriere, acesta se mișcă de-a lungul platanului. Cu cât mai mare este viteza de rotație a platanului, cu atât mai mare este performanța HDD-ului. Unitățile HDD de astăzi au viteze de rotație de 5400RPM, 7200RPM sau 15000RPM, în cazul unităților de stocare pentru servere.

Înteriorul unui HDD
Interiorul unui HDD

Un avantaj major al unităților de stocare de tip HDD este acela că sunt capabile să stocheze multă informație ieftin. 

Costul per gigabyte este de aproximativ 0.2 lei (preț bazat pe un model de 4TB din oferta curentă a eMag), un preț foarte bun în comparație cu prețul per gigabyte al unui SSD care este de aproximativ 2 lei (al unui model de 240GB). Dacă vrei mult spatiu de stocare, mai ieftin, atunci folosirea unui HDD clasic este soluția cea mai bună.

La nivel de aspect, un SSD este asemanator unui HDD. HDD-urile folosesc interfața SATA (dar si IDE) sau SAS, SCSI pe servere. Mărimea standard a unui HDD pentru un laptop este de 2.5 inci iar dimensiunea de 3.5 inci este folosită în PC. Bineînțeles că un HDD de 2.5 inci poate fi adaptat pentru folosirea într-un PC.

Ca și concluzie, un HDD îl poți folosi:
 • dacă vrei o capacitate de stocare mai mare
 • dacă nu vrei să plătești prea mult pentru spațiul de stocare
 • dacă nu te dezavantajează vitezele de scriere/citire ale unui HDD
iar un SSD îl poți folosi:
 • dacă vrei performanțe superioare
 • dacă nu te deranjează să plătești mai mult pentru o performanță ridicată
 • dacă nu te deranjează o capacitate de stocare mai mică.

Un HDD rămâne alegerea primară pentru majoritatea cumpărătorilor, cel mai important factor fiind prețul. Dacă ești un entuziast sau performanța este importantă pentru tine atunci un SSD este alegerea cea mai bună.

Întotdeauna va exista o piață atât pentru unitățile HDD cât și pentru SSD iar o soluție de compromis este reprezentată de dispozitivele hibrid SSHD (Solid State Hard Drive) care combină folosirea unui SSD alături de HDD.

Cumpără un SSD sau HDD la un preț bun din ofertele magazinelor online

Dacă ești în căutarea unui HDD sau SSD atunci îți poți îndrepta atenția către magazinele online precum eMag, PC Garage sau evoMAG. Vei găsi modelul perfect pentru tine la un preț avantajos.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

4 comentarii

 1. Avatar of Nelu

  Nelu, Bihor mulțumesc pentru explicații pentru un neavizat sunt extraordinare nu stiu de unde aș putea lua mai multă informație. Mulțumesc.

 2. Avatar of Constantin Doandes
  Constantin Doandes on

  Multumesc frumos pentru modul profesionist, scurt, corect si rapid. Am inteles repede despre ce este vorba.
  Va raman profund indatorat pentru viitor.
  Eu nu am website, va trebui sa platesc totusi gazduirea.

 3. Avatar of SANDU GHITA/ALEX
  SANDU GHITA/ALEX on

  Esti tare ” mosule” !!!! Baga si un ajutor / posteaza o procedura de recuperare a datelor de pe harddiscuri avariate…. asa pe intelsul tuturor pe piata sunt niste tarife de te usutura la La buzunar sa iti dea Dumnezeu zile multe si fericite

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.